Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Meggyes kedvenc sütés nélkül
Nagyon finom és ami nem utolsó szempont:
nem kell bekapcsolni a sütőt a melegben.
Elkészítés
-Egy mély tálat (jénait) kibéleleünk
rumos tejbe mártogatott babapiskótával.
(A rum elhagyható)
-A tetejére egy adag lehetőleg hidegen kevert vanilia pudingot teszünk
-Ráreszelünk egy csomag gesztenyemasszát
-Erre kimagozott meggyet szórunk - jó sűrűn
-Ennek tetejére ismét rumos tejbe mártogatott piskótát teszünk
-Végül a tetejére csokiöntet kerül
-Csokiöntet: 2-3 evőkanál kakaó, cukor,
mindez felfőzve egy kis vízzel, esetleg tejjel, - izlés dolga,
végül amikor langyos 2 dkg vajt keverünk bele.
Kalácstésztában sült sonka
Hozzávalók 4 személyre:
2 dkq élesztő
3 dkg cukor
1,5 dl tej
40 dkg liszt + a formához
2 db tojássárgája
5 dkg vaj + a formához
30 dkg füstölt főtt sonka
Előkészítés:
Az élesztőt fél kanál cukorral, fél dl langyos tejjel és
kevés liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk (kovászt
készítünk).
|
|
Arany János: ALKALMI VERS
Az új évet (ócska tárgy!)
Kell megénekelnem,
Hálálkodva, ahogy illik,
Poharat emelnem.
Mit van mit kivánni még
Ily áldott időben? -
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.
Olcsó legyen a kenyér,
A gabona áros;
Jól fizesse a tinót
S nyerjen a mészáros,
Mérje pedig szöszön-boron,
Font kijárja bőven.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.
Senkinek a nyakára
Ne vigyenek kontót;
Valaki csak ráteszen,
Nyerje meg a lottót;
Annyi pénzünk legyen, hogy!
Még pedig pengőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.
11 éve | rédli zsuzsanna | 2 hozzászólás
Még egy nap és egy újabb évet hagyunk magunk mögött. A készülődés mellett legyen egy kevés időnk arra, hogy zavartalanul egymásra figyeljünk, szűkebb családi és bővebb baráti környezetünkben. Én ez úton kívánok nektek szeretetben és derűs percekben gazdag Új évet, sok sikert, erőt és kitartást, boldogsággal megáldott napokat.
Emeljük a poharunkat
új év köszöntésére,
szenteljünk majd sok-sok időt
egymás megértésére.
.
Kettőezer-tizenhárom
legyen nekünk mérföldkő,
ahol semmi más nem fontos,
csak a szeretet a fő.
Töltött malac
Hozzávalók: 1 malac (mintegy 3 kg-os), 15 dkg zsír, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg csemege kukoricaszem, 10 dkg karfiol, 5 dkg hagyma, fél kg fejeskáposzta, 10 dkg gyökér, 10 dkg répa, 10 dkg gomba, 3 g őrölt bors, 1 g majoranna, 5 tojás, 10 dkg só.
Elkészítés: A malacot előkészítjük a sütéshez, eltávolítjuk a bordacsontokat és belül megsózzuk. Kisütjük a kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadni a finomra vágott hagymát, a zöldségeket és a belsőségeket, majd együtt megpárolni.
Elkészítés: 1-1 üveg őszibarack- és meggybefőttet öntünk a bóléstálba, adunk hozzá még sok-sok kockára vágott gyümölcsöt, amelyeket meglocsolunk 1 deci vaníliás cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített konyakkal. Egy éjszakán át lefedve, hűtőben pihentetjük, majd hozzáadjuk a fehérbort, illetve fogyasztás előtt a tetemes mennyiségű édes pezsgőt.
Szilveszteri sajttorta
Hozzávalók: 1 egész kerek trappista sajt, 5 dkg darált dió, 3 evőkanál kimagozott rumos meggy (vagy meggybefőtt), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 10 dkg tehéntúró, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús), 15 dkg vaj, 1 teáskanál frissen reszelt torma, 2 nagy csokor snidling, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sör, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, mokkáskanálnyi törött feketebors, 1-1 késhegynyi törött fehér bors és köménymag, ízlés szerint só.
Mustáros lencsesaláta
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2
db alma, pikáns mustár, citromlé, salátaolaj, tárkonyecet, fehérbors,
só.
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, az almát meghámozzuk, és
mindkettőt vékonyra szeletelve beáztatjuk citromlébe. A megmosott,
korábban beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfőzzük, majd
lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Salátástálba tesszük, hozzákeverünk
két evőkanál salátaolajat, két evőkanál tárkonyecetet és egy evőkanál
mustárt.
Virslis lencseleves
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1
vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 dl
tejföl, 2-3 virsli, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete
bors, fél csokor petrezselyem,
Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe
áztatjuk. Ezután leszűrjük, lábasba töltjük és bő 1 liter vízzel
felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet meg a megtisztított, finomra
vágott hagymát beledobjuk.
Éjféli borscs
Hozzávalók: 1 kg vegyes leveszöldség, 50 dkg sovány marhaszegy, 1 csirkemell, 20 dkg füstölt, főtt sonka, 1 szál puha füstölt kolbász, 25 dkg savanyú káposzta, fél liter üveges kész céklasaláta, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 1 szál tormagyökér, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál friss (vagy szárított kapor), 1 darabka szerecsendió-virág, 2 szem szegfűbors, 1 babérlevél, ízlés szerint törött bors és só.
Anyós szelet
Hozzávalók
1 tojás
1/2 margarin
1 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1/2 liter liszt
Elkészítés
Összegyúrjuk, kisodorjuk, felét egy kizsírozott,
kilisztezett tepsibe tesszük. Töltelék: 8 tojás sárgáját,
30 dkg cukrot, citrom héját, jól kikeverjük, hozzáadunk 30 dkg diót,
1 evőkanál lisztet (vagy 2 kanál prézlit).
Ráemeljük óvatosan a 8 tojás kemény, felvert habját,
és ezt a tepsiben lévő tésztára rákenjük.
Végül ráhelyezzük a megmaradt kinyújtott tésztalapot, és megsütjük.
Tormás malachús
Hozzávalók:
1 kg malachús
20 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
5 dkg karalábé
5 dkg zeller
12 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 g egész bors
12 dkg torma, só.
A bőrös malacot csontjával együtt pörkölthöz való darabokra vágjuk. Jól megmossuk, majd annyi hideg vízzel tesszük fel főni, hogy jól ellepje. Amikor felforrt, a felületén lévő habot eltávolítjuk.
Egészben sült töltött malac újfalusi módra
Hozzávalók:
3 kg-os malac
1 kg sertéstarja
30 dkg sertésmáj
3 db zsemle
5 g törött bors
5 g majoránna
3 db tojás
15 dkg füstölt szalonna
3 dl világos sör
só.
A megtisztított malacot a hasán végig vágjuk, és a nyakáig felnyitjuk. Egy éles, vékony pengéjű késsel belülről eltávolítjuk a gerinccsontot, az oldalcsontokat és a combcsontokat úgy, hogy csak a fejben és a lábakban maradhat csont.
Szilveszteri magoskifli
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 egész tojás
1 pohár tejföl vagy 2,5 dl tej
2 teáskanál cukor, só.
Az élesztőt megfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. A margarint elmorzsoljuk a lisztben, majd belekeverjük a sót. A margarinos liszt közepébe mélyedést formázunk, beleöntjük a megfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, és összegyúrjuk.
Sajtos rúd
Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 mangarin.
1 kiskanál szalakáli tejben megfuttatva
10 dkg reszelt sajt
só
annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen.
A tetejére:
1 tojás
1 kiskanál köménymag
5 dkg reszelt sajt
só.
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
Szilveszteri Krumplisaláta pikáns öntettel recept
Hány személyre: 4
» 70 dkg egyforma méretű újburgonya
» 8 ek. olívaolaj
» 1 citrom
» 1 tk. só
» frissen őrölt feketebors
» 1 csokor kapor
A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, majd egy tálba tesszük. Eközben az olívaolajat, a citromlevet, a sót, a borsot, és a felaprózott kaprot összekeverjük. Ezt az öntetet locsoljuk a burgonyára, és már kínálhatjuk is.
» 1 kg liszt
» 2 füstölt csülök
» 2 dkg élesztő
» só
A csülköket megfőzzük, majd leszedjük a csontról. Fél kg lisztet, élesztőt 1 dl langyos vízzel összekeverünk és kelni hagyjuk. Majd a maradék lisztet is hozzáadjuk. Ezután belekeverjük a sót, kevés vizet, bedagasztjuk, és kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk megtöltjük a csülökkel, cipókat formálunk, és megsütjük őket.
Karácsonyi menü a nagyvilágban
Bizarr és ínycsiklandozó ételek tárházát nyújtja a karácsonyi vacsora, amelynek minden országban külön hagyománya van. Olvasóinkat elkalauzoljuk a kaviárral töltött palacsinták és a puliszkás pacallevesek világába.
Angliáról mindenkinek a sült, töltött pulyka (roast turkey) jut eszébe, amely meghódította a világot.
11 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
Drezdai kalács, avagy "stollni" recept
Drezdai kalács, avagy "stollni" recept
Hozzávalók 1 kulacshoz/20 szelethez:
200 g lágy mazsola,
3 cl rum,
500 g finomliszt,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
100 g porcukor,
1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,
1/4 kk. őrölt szerecsendió,
1 csipet só,
50 g élesztő,
2,5 dl tej,
1 tojás,
l-l narancs és citrom reszelt héja,
200 g vaj/margarin,
75 g cukrozott citromhéj,
75 g cukrozott narancshéj,
50 g hámozott mandula,
Továbbá:
75 g vaj/margarin,
75 g porcukor.
1.
A karácsonyi böjtös menü része lehet ez a
különlegesen finom kiflirakottas, amelyet a mennyei borleves után
kínálhatunk. Karácsony múltával bármikor, bármely nem túl tartalmas
leves kísérője lehet. A gyerekek bolondulnak érte!
Fotó: Hemző Károly
Mákos-habos
rakott kifli
Hozzávalók 4 személyre:
Ha azt mondom, hogy a világhírű oroszkrém nem egyéb, mint finom-
egyszerű vaníliakrém, akkor nem lebecsülni akarom, csak megpróbálnék
némi rendet tenni. Ugyanis az oroszkrém voltaképpen bajorkrém,
amelyet viszont bavaroise néven a franciák emeltek rangra... Azon már
csodálkozni sem érdemes, hogy francia cukrászok révén jutott el a cári
udvarba, onnan pedig kandírozott gyümölcsök kíséretében oroszkrém
néven került vissza az elegáns európai cukrászdákba.
A hagyományok jegyében karácsony előestéjén gyakran kerül az asztalra
hal vagy egyéb hús nélküli étel, amely éppen különleges voltával emeli
az ünnep fényét. Ez a szemet-szájat gyönyörködtető halétel is ilyen, amelyre
érdemes egy kis figyelmet fordítani.
Fotó: Elendel
Lazacfilé tormás
krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre:
Egy tálban összekeverjük a cukrokat a tojássárgájával, a mogyoróval, mandulával, felaprózott gyümölcsökkel, a morzsával és a sütőporral, majd beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket.
Az ünnep megédesítői, az együtt töltött órák, beszélgetések kísérői, vendégváró finomságok.
Caramell charlotte rumos csokoládéval
Hozzávalók:
A vékony piskótához:
3 db tojás
6 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
A töltéshez:
1 evőkanál sárgabarackíz
2 kanál kristálycukorból karamell
pudingporból tejjel összefőzött sárgakrém
2 dl tejszín keményre fölvert habja
1 dkg zselatin
friss citromfű vagy mentalevél (esetleg friss
eper)
4 cl édes likőr
2 dl hideg csokoládémártás.
Vaníliás perec
Hozzávalók:
15 dkg margarin
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tojás
1/2 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor.
A margarint a liszttel, a sütőporral, a tojással és 1 vaníliás cukorral nagyon jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Darabokra vágjuk, és hosszú rudacskákat nyújtunk belőlük, amiket perec alakúra hajlítunk.
Karácsonyi rakott hal fehérborban úsztatva
Hozzávalók (4-6 személyre):
2x40 dkg különböző fajtájú szálka nélküli színhalhús
1/2 kg halcsont vagy tisztított apróhal
1 kg héjában főzött, és áttört burgonya
10 dkg búzadara
1 fej finomra vágott és kevés olajon párolt vöröshagyma
őrölt fehér bors, só, szerecsendió
2 egész tojás
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
csapott kanál liszt
reszelt sajt, mogyorónyi vaj
vágott petrezselyemlevél, citrom.
Tengeri halfilé almás joghurtban sütve
Hozzávalók:
80 dkg tengeri hallé
1 db citrom
só, törött fekete bors
1 dl olaj
25 dkg alma
3 dl joghurt
7 csokor kapor
7 csokor metélőhagyma
1 dl tejszín
4 dkg vaj
A halfiléket megsózzuk, megborsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk, és olajon mind-két oldalát világosra sütjük. A tejszínt, a joghurtot, a hámozott, majd lereszelt almát, a finomra vágott kaprot és metélőhagymát összekeverjük, ha kell, utána ízesítjük.
Heringsaláta
Hozzávalók:
80 dkg hering
30 dkg főtt burgonya
20 dkg alma
10 dkg ecetes uborka
5 főtt tojás
2,5 dl tartármártás
5 dkg lilahagyma
7 db citrom
törött fekete bors
só
néhány kapribogyó
A heringet - ha szükséges - megtisztítjuk, a gerinccsontról lefejtve darabokra vágjuk. A főtt burgonyát, a hámozott almát kis szeletekre, az uborkát és a főtt tojást vékony karikákra vágjuk.
Harcsa tejszínes gombamártással
Hozzávalók: 4, egyenként kb. 15 dkg-os harcsa-, vagy tengerihal-filé, só,
6-7 dkg liszt, a sütéshez: 5-6 evőkanál olaj, a mártáshoz: 1 kisebb vöröshagyma,
5 dkg vaj, 30 dkg csiperke, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csapott kiskanál
ételízesítő por, fél mokkáskanál őrölt bors, 2-2 dl tejszín és víz.
A halfilét besózzuk és félretesszük, amíg a mártást elkészítjük. Ehhez
a hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, majd a vajon megfonnyasztjuk.
Kókuszos linzer
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 Ráma margarin, 10 dkg porcukor,
fél sütőpor, 1 evokanál tejföl, 4 tojássárgája.
A liszthez keverjük a cukrot, sütőport, majd elmorzsoljuk a
margarinnal. Összeállítjuk a tojássárgájával és a
tejföllel. Jól összegyúrjuk. Pihentetjük 20 percig, majd
vékonyra nyújtjuk és
tetszés szerinti formára kiszúrjuk.
A töltelékhez: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg
kókuszreszelék.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
Hozzávegyítjük a kókuszreszeléket és a formázott
tésztára halmozzuk.
Linzerszelet
A tésztához: 42 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1
tojás, 1 sütőpor, 1 kanál kakaó, 2 dl tejföl, 1
mokkáskanál só, 1 citrom héja és leve.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, cukrot, sót és a
lereszelt citromhéjat. Elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a
citrom levét és a tejföllel összegyúrjuk. Kidolgozzuk és
három cipóra osztjuk. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaót.
Mindhárom cipót hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.
Utána tepsi nagyságúra kinyújtjuk.
Egyszerű mogyorós linzer
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 14 dkg zsír, 4 db tojás, 25 dkg liszt, 3 dkg
margarin, 8 dkg mogyoró, citromhéj, fahéj.
Elkészítés:
A porcukrot a zsírral habosra keverjük, majd egyenként
hozzáadjuk a tojásokat, azután a lisztet. Nagyon jól
kikeverjük, közben ízesítjük reszelt citromhéjjal és
fahéjjal. Az elkészített tésztát margarinnal kikent,
lisztezett tepsibe öntjük, tetejét meghintjük durvára
őrölt mogyoróval.
Barackos-csokoládés szelet
Hozzávalók
7,5 dkg vaj
7,5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 tojás
15 dkg liszt
1 citromhéj
fél citrom leve
5 dkg étkezési keményítő
2 teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál tej
3 evőkanál sárgabaracklekvár
50 dkg felezett sárgabarack
15 dkg liszt
2,5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg vaj
Elkészítés
A vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást,
a citromhéjat és a citromlevet, a lisztet, a keményítőt és a sütőport
elvegyítjük, ezután a tejjel együtt a habos masszához keverjük.
(kb. 50 darab)
Hozzávalók:
Gyúrt tészta:
300 g búzaliszt
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
125 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
50 g lágyvaj vagy margarin
2 evőkanál rum
2 tojás (közepes méretű)
Ezenkívül:
100 g szilvalekvár
Porcukor
Elkészítés:
A
lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőtálba szitáljuk.
Hozzáadjuk a maradék hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál)
jól összedolgozzuk. A tésztát fóliába csavarjuk, és kb. 30 percre hideg
helyre tesszük.
(kb. 20 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás (közepes méretű)
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
160 g búzaliszt
1 kávéskanál Dr. Oetker Sütőpor
70 g olvasztott vaj
Ezenkívül:
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
2 tasak Dr. Oetker Tortazselé piros
100 g porcukor
300 ml víz
600 g fagyasztott vegyes erdeigyümölcs
Tojáshabhoz:
3 tojásfehérje (közepes méretű)
180 g cukor
Előkészítés:
A tepsit (18 x 26 cm) kivajazzuk, alját sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
Rumgolyó
(kb. 60 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás (közepes méretű)
100 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliáscukor
100 g búzaliszt
20 g kakaó (cukrozatlan)
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Ezenkívül:
100 g étcsokoládé
125 ml rum
100 g narancs- vagy baracklekvár
Mázhoz:
2 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium
Dr. Oetker Decor Gyöngy selyem vagy Dr. Oetker Csoki Drazsé
Előkészítés:
A tepsit (30x40 cm) sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük.
- sütés nélkül -
(kb. 12 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g mézes keksz
125 g lágy vaj vagy margarin
Krémhez:
3 tasak Dr. Oetker Zselatin fix
400 ml hideg habtejszín
500 g mascarpone
500 g zsírszegény túró
200 g porcukor
4 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
500 g meggybefőtt, (levével együtt mérjük le)
Díszítéshez:
1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium
Előkészítés:
A kapcsos sütőforma (kb. 26 cm átmérőjű) alját sütőpapírral kibéleljük.
A
mézes kekszet nejlon tasakba tesszük, végét jól lezárjuk, majd a
kekszet egy nyújtófa segítségével apróra törjük.
Csokis gesztenyeszelet
(kb. 40 szelet)
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás (közepes méretű)
90 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
80 g búzaliszt
1 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
Töltelékhez:
Kevés ribizlilekvár
Krémhez:
250 ml hideg habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
Ezenkívül:
250 g gesztenye massza
3 evőkanál porcukor
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
fél tasak Dr. Oetker Tortabevonó a díszítéshez
Előkészítés:
A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük.
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához:
• 12 dkg puha vaj
• 3-4 tojás (mérettől függően)
• 12 dkg liszt
• 12 dkg cukor
• 2-3 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
• 1 üveg meggybefőtt
• 4-5 dl tejszín
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 csomag habfixáló
A cukorsziruphoz:
• 1,2 dl víz
• 2 evőkanál cukor
• ízlés szerint rum
A
vajat a tojássárgájával és a cukor felével kihabosítjuk, majd a
fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A vajas részt a
fehérjehabbal lazítjuk, és belekeverjük a kakaóval elkevert lisztet.
Mákosguba-felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
• 4 darab szikkadt kifli karikára vágva
• 4-5 dl tej
• 3 evőkanál cukor
• 2 tojássárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 15 dkg mák
A habhoz:
• 2 tojásfehérje
• 2 evőkanál cukor
• fél üveg meggybefőtt
• vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
A
3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a
reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott
kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.
Gyors orosz krémtorta
Hozzávalók 12 szelethez:
A piskótához:
• 5 tojás
• 8 dkg cukor
• 12 dkg liszt
A töltelékhez:
• 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor
• 3 dl hideg tej
• 5 dkg mazsola megmosva
• 3 dkg cukrozott narancskocka
A sziruphoz:
• 1,2 dl víz
• 2 evőkanál cukor
• ízlés szerint rum
A
tojásból, a cukorból és a lisztből klasszikus módon készítsünk
piskótát. (Ha szilikonformát használunk, azt nem kell kikenni, ha más
formát használunk, annak megfelelően járjunk el.)
170 °C-os sütőben süssük meg kb.
Hozzávalók:
egy fiatal pulyka, só, csipetnyi
majoránna, 8 dkg vaj, víz; a töltelékhez: 10 dkg szalonna, 1 hagyma, 2
dkg vaj, 5 száraz szemle, só, bors, kakukkfű, majoránna, 2 tojás, 1,5 dl
tej, 40 dkg gesztenye, 40 dkg sovány darált marhahús
Elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát a
megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a
kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal
elvegyített tejet ráöntjük, majd hozzáadjuk a megsütött, meghámozott
gesztenyét és a darált marhahúst.
Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa, 10 dkg
burgonya, 10 dkg zeller, 5 dkg alma, 5 dkg narancs, 10 dkg tonhal
(konzerv), 5 dkg garnélarák, 5 dkg lazac, 6 dkg cherry mártás, 15 dkg
jégsaláta, citrom, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A meghámozott narancsot, almát és
főtt burgonyát kis kockára vágjuk, összekeverjük. Cherry mártást öntünk
rá (tartár, ketchup, cherry likőr keveréke, hozzátesszük a
tonhalkonzervet és összekeverjük.
Narancsos linzer
Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor, fél csomag
sütőpor, 2 kisebb narancs reszelt héja és leve, 1 citrom reszelt héja; a töltelékhez: baracklekvár
Elkészítés:
A tésztához
valókat összemorzsoljuk, és a két narancs kifacsart levével gyors
mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Hűtőben minimum 1 órát pihentetjük, de
jobb este gyúrni, reggelig hűteni.
2 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, felét teli, felét lyukas virágalakra szaggatjuk.
Hiába az ajándék, a gyönyörűen feldíszített fa, ha a karácsonyi menüből hiányzik a számunkra oly kedves sütemény.
Fajéhas-citromos mákosguba sütve
Hozzávalók:
10 kifli, kb. 1 l tej, 5 tojás, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50
dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt
héja, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj
Elkészítés:
A kifliket felkarikázzuk.
Karácsonyi grízes-mézes
Hozzávalók:
5 dkg sütőmargarin, 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 3-4 evőkanál tej, 6 dkg méz; a töltelékhez: 20 dkg
sütőmargarin, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg
búzadara, 15 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A tésztához a margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet
gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a
szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk.
A legjobb karácsonyi sütemények
Hiába az ajándék, a gyönyörűen feldíszített fa, ha a karácsonyi menüből hiányzik a számunkra oly kedves sütemény.
Bár, a legtöbb háziasszony az utolsó pillanatig dolgozik, és alig marad ideje az ajándékvásárlásra, a lakás csillogóvá varázslására, mégis csak kevesen mondanak le az olyan klasszikusnak számító karácsonyi édességről, mint a fatörzs, a zserbó és a grízes-mézes.
Aszaltszilvás kelt sütemény
Hozzávalók:
Előkészítés:
100 g aszalt szilva
Kelt tészta:
350 g liszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
70 g porcukor
1 csipet só
1 tojás (közepes méretű)
100 g olvasztott, majd kihűtött lágyvaj vagy margarin
1 teáskanál méz
Néhány csepp vanília aroma
125 ml langyos víz
250 ml langyos tej
Szóráshoz:
Porcukor
Elkészítés:
Az aszalt szilvát kockákra vagy csíkokra vágjuk.
A tésztához a lisztet egy jól záródó (3 l-es) edénybe szitáljuk, az
élesztővel, a cukorral és a sóval elvegyítjük.
Karácsonyfa kalács
(kb. 12 darab)
Hozzávalók:
Tésztához:
150 ml tej
40 g lágy vaj vagy margarin
350 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Expressz Élesztő
50 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 tojássárgája (közepes méretű)
Ezenkívül:
1 tojásfehérje (közepes méretű)
Díszítéshez:
Dr. Oetker Dekor Toll
Dr. Oetker Csoki drazsé mini
Előkészítés:
A tejet egy főzőedényben felhevítjük, és felolvasztjuk benne a vajat.
Hagyjuk kicsit hűlni.
2 db 30-40 dkg-os ponty, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj, zsemlemorzsa, olaj, só
A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A
megmosott, kibelezett pontyot besózom és a gerinc mentén jó sűrűn
beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem
az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. A kisült
halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal.
Bácskai halászlé
2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka, 30-40 dkg apróhal, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl bor, pirospaprika, só, 1 cseresznyepaprika.
A megtisztított apróhalat felteszem kb 1 órára hideg vízbe főni. Ezalatt
egy nagyobb edényben felteszem az apróra vágott hagymát és a
halszeleteket. Az apróhalakat áttöröm és a levével együtt beleteszem a
halszeletes edénybe. Forráskor hozzáadom a felkarikázott paprikát,
paradicsomot, a bort és megsózom.
Hozzávalók:
20 dkg cukor
20 dkg liszt
20 dkg kókusz
2 db tojás
1 cs. sütőpor
4 dl tejföl
Tetejére:
1 cs. vaj
2 ek. kakaó
2 ek. liszt
2 ek. víz
20 dkg cukor
Elkészítés:
egy tálba beleteszem a hozzávalókat, és habverővel jól összekeverem,
majd kivajazott tepsibe teszem, és előmelegített sütőben 30 percig
sütöm. Amikor kész, kiborítom a tepsiből, és a tetejére, elkészítem a
masszát, 5 percig főzöm, a krémet és a tetejére öntöm, míg nem hűl ki
kókuszt vagy dióval megszórom.
11 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
Hozzávalók: 2,5 dl kissé langyos méz, 10 dkg margarin,10 dkg cukor,50 dkg liszt, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 1 mok.kanál szódabikarbóna, 2 evékanál mézeskalács füszer, reszelt narancshéj.
A langyos mézben elkeverjük a margarint, és a cukorral, szódabikarbónával, füszerrel elkevert liszthez öntjük. Belereszelünk 1 narancshéját és a két tojássárgájával összegyúrjuk.Ha nagyon ragadna egy kis lisztet még adhatunk hozzá. Nagyed órára hütőbe rakjuk, majd két részre osztjuk, és lisztezett deszkán elnyújtjuk. Formákkal kiszaggatjuk, megkenjük tojással elkevert tejföllel és közepes tőznél sütjük. Vigyázzunk, mert könnyen sül.
Kókuszos szelet
Egy újabb receptem,most kaptam.
Ezért úgy gondoltam,hogy megosztom veletek.
Ünnepkre jól fog jönni a kókuszos sütik kedvelőknek.
A tészta hozzávalói:
7 tojásfehérje
30 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
5 ek. liszt
1 tk. sütőpor
Krémhez:
3 dl tej
1 csg. vaníliás pudingpor
1 ek. liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
2 ek. darált fekete kávé
3 tojássárgája
A mázhoz:
10 dkg tortabevonó csokoládé
3 ek. étolaj
Elkészítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral,majd bele keverjük a kókuszreszeléket,a liszttel elkevert sütőport és sütőpapírral bélelt közepes tepsiben 180 fokon megsütjük.
Kacsamell almás vöröskáposztával
Hozzávalók:
2 kicsontozott bőrös kacsamell, 1 kg vöröskáposzta, 10 dkg margarin, 2 narancs kifacsart leve, 2 alma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál citromlé, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál gyömbér, só Elkészítés: A megmosott, megtisztított kacsamellet félbevágjuk, megforgatjuk a narancslében, majd 1 órára hideg helyre tesszük. A káposztát félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk, és legyaluljuk. |
Kókuszos hókifli
Hozzávalók:
80 darabhoz: 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg süteményliszt, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 5 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor Elkészítés: A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hogy levegősebb legyen, mert így könnyebben tudunk vele dolgozni. Rászórjuk a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, a sót, a tojássárgákat, és rámorzsoljuk a hideg vajat. Az összetevőkből 10 perc alatt omlós tésztát gyúrunk. |
Birsalmás sertéskaraj
Hozzávalók:
80 dkg csontos karaj só 1 teáskanál fekete bors 1 teáskanál zöld bors fél teáskanál őrölt mustármag fél teáskanálnyi csípős paprika 1 evőkanál olaj 3 birs 1 csipetnyi chili paprika 1 dl fehérbor 2 evőkanál vaj Elkészítés: Egy mozsárban szárazon összezúzzuk a borsot, zöld borsot, mustármagot, csípős paprikát, sóval és egy kevés olajjal kikeverjük, és bekenjük vele a karaj mindkét oldalát. |
Mustáros hentestokány hagymás burgonyával
Hozzávalók:
4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 80 dkg sertéscomb, só, őrölt bors, 2 evőkanál mustár, 4 csemegeuborka, 1 nagyobb pritaminpaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál liszt; a körethez: 80 dkg tisztított burgonya, só, őrölt bors, 3 dkg vaj, 2 lilahagyma, 2 szál zellerzöld, 1 evőkanál fűszerpaprika Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. |
Marcipántekercs |
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 4 evőkanál víz, kevés só, porcukor.
Az összetevőket kézzel jól összegyúrjuk, egy éjszakán keresztül pihentetjük. Másnap 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, kb. 5 centis kockákra vágjuk. Közepébe 1 szem kimagozott meggyet, diót vagy kemény lekvárt tehetünk. Kifli alakra hajtogatva forró sütőben kisütjük, még melegen porcukorban megforgatjuk.
Megjegyzés: darált diót kevés (picit) folyós sárgabaracklekvárral összekevertem, azzal töltöttem meg.
hozzávalók 5 főre
1 kg burgonya
150 g tehéntúró
2 fej vöröshagyma
1 tojás
6 dkg margarin
2 ek liszt
0,5 l tej
só
bors
majoranna
elkészítés
A héjában megfőtt burgonyát meghámozzuk és karikákra szeleteljük.
Egy kikent tepsibe, vagy jénai tálba állítgatjuk úgy, hogy a karikák
kicsit fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük kevéske
majoránnával.
Egy fej vöröshagymát csíkokra vágunk és rászórjuk a burgonyára.
hozzávalók 2 főre
1 nagy csirkemell filé
1 doboz szeletelt ananászkonzerv
12 ek méz
1 tk szárított tárkony
pár kanál olaj
só
frissen őrölt bors
elkészítés
Kis kockákra vágjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, majd
rácsurgatunk 10 evőkanálnyit a mézből és jól összeforgatjuk az egészet.
Serpenyőben olajat melegítünk és viszonylag lassú tűzön megpirítjuk a
csirkemellkockákat.
hozzávalók 2 főre
1 kg csirkecomb (ízlés szerint: felső, alsó, vagy egész)
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
2-3 db chili paprika
1 ek tejföl (elhagyható)
1 dl tej
1 tk méz
10 dkg sajt
1-2 szelet bacon
só, bors
elkészítés
A combokat kb. 1 órával sütés előtt bepácoljuk sós-fokhagymás
olívaolajban. (Ha a csirkecombokat megspékeljük fokhagymával, úgy még
finomabb lesz.)
A tejszínt összekeverjük a tejföllel, a tejjel, a mézzel, az apróra vágott chili paprikával, pici sóval és borssal.
11 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás
Sok gyerek
kedvence a tejberizs, hát még ha hóember formát ölt. A kedves kis
figurának öltözött finomságnak senki sem tud majd ellenállni.
Bővebb...
Készíthetünk mézes vendégváró finomságot az ünnepekre, ami egy kávé vagy tea mellé is kitűnő választás lehet…
Bővebb...
Kicsiket és
nagyokat is meglephetjük rénszarvas formájú sütikkel. Ennek az ötletes
süteménynek az elfogyasztásához a délutáni teázás is kiváló alkalom.
Bővebb...
Mikulás
napjára készíthetünk télapó formájú süteményeket. A tészta elkészítése
hamar megvan, a díszítés viszont több időt igényel... Bővebb... |
Mint már tudod, a zöld tea segíti a természetes zsírégetést és a fogyást.
Azonban köztudott róla, hogy számos előnye is van. Nézzük csak sorba mit is „tud” a zöld tea.
Ebben a cikkben megtudhatod, hogy az ázsiaiak naponta átlagban miért fogyasztanak 1,2 liter zöld teát. Azt a teafajtát, melynek bizonyítottak az antioxidáns védelmi hatásai, enyhíti az ízületi gyulladásokat, javítja a bélműködést, az alkohol lebontását, a máj, vese és a gyomor működését, védi a bőrt és a szemet…..
Megfázás ellen élj a természet – nagyanyáink receptjei alapján
Advent első vasárnapja
Advent, az egyházi év kezdete és
egyben Jézus eljövetelének várakozási időszaka is. Izgatott kezek
készülnek az első gyertyagyújtásra. De vajon tudjuk-e, hogy mi mindent
rejt ez a szó: Advent?
Advent első vasárnapján kezdődik - Szent András apostol első napjá legközelebb eső vasárnap - az egyházi esztendő. Az elkövetkezendő négy hét pedig a várakozás időszaka, lelki felkészülés Jézus születésére, második eljövetelére.
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás