Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Bundás alma gazdagon recept
Hozzávalók:
2 savanykás alma,
1 tojás,
8 dkg liszt,
1,5 dl tej,
4 dkg mazsola,
1 evőkanál rum,
3 dkg szálasra vágott mandula,
olaj.
Mártáshoz:
2 tojássárgája,
1 evőkanál liszt,
5 dl tej,
5 dkg cukor,
1 zacskó vaníliás cukor.
Gesztenyés-almás linzer recept
Hozzávalók:
50 dkg linzertészta,
50 dkg alma,
25 dkg gesztenyemassza,
1 dl tejszín,
4 evőkanál sárgabaracklekvár,
10 dkg mazsola,
2 evőkanál rum,
1-2 evőkanál porcukor.
|
|
|
Naspolya rummal recept
Elkészítés:
3 kg teljesen érett, dércsípte naspolyát megtisztítjuk, megmossuk, és szitára téve megszikkasztjuk. 1 liter vizet 2 kg cukrot felforralunk, és a forrásban levő szörpbe helyezzük a megmosott, lecsurgatott naspolyát. Puhára főzzük, majd kiszedjük, és a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. A szörpöt egy ideig még főzzük, 3 dl rumot teszünk hozzá, és forrón a naspolyára öntjük. A felületét tartósítószerrel kezelve, hűvös helyre téve tároljuk.
A lisztet a vajjal, a tejföllel, a pirospaprikával és némi sóval gyúrd össze. Éjszakára tedd hűtőbe, majd másnap ujjnyi vastagságúra nyújtsd ki. Szaggasd ki, és kend meg tojással a tetejét. Előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
Na persze, ha azt mondjuk, hogy pumpkin pite, az sokkal elegánsabb, de ne szépítsünk, ez bizony egy egyszerű tökös pite, amin a krém ropogós omlós tésztán sül igazán édesre. Imádjuk.
Hozzávalók egy kör alakú pitesütőnyi adaghoz
A tészta:
• 15 dkg finomliszt (ha kevés lenne, akkor még mehet hozzá, függ a liszt és a vaj minőségétől)
• 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
• 1 evőkanál cukor
• 1 tojás sárgája
• 1 evőkanál tejföl
• 4 evőkanál hideg víz
• 1 csipet só
A töltelék:
• 50 dkg sütőtök
• 2 tojás
• 18 dkg barna cukor
• 0,8 dl tejszín, helyettesíthető mascarponéval is
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1/2 teáskanál őrölt gyömbér (de aki nem szereti, az ki is hagyhatja)
A
tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fontos, hogy
minden hideg legyen, majd lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.
Így sikerült, de ezt egyetlen szakács se szokta bevallani, inkább új ételként prezentálja. A férjem annyit kért, hogy tejszínes legyen a csirke, a többit rám bízza.
Tovább >>
A kalandor: vaníliás-kakaós céklakocka

Drágám, a kedvenc kakaós süteményedbe tettem egy kis céklát is! Nem, nem az elégedetlen feleség bosszúja…
Citrusos máktorta felesleges sallang nélkül
A mákos bejgliből és a mákos rétesből csak a töltelék érdekel. Tésztára most se pazaroltam az energiát, a mákot persze nem sajnáltam.
Tovább >>Maradt 4 evőkanál pörkölt, és eszembe jutott London valamint a Covent Garden, ahol a járda szélén ütünk és calzone-t lettünk.
Tovább >>Kategória: hús, konyha | 1 hozzászólás »
Klasszikus étel és mindig úgy tartottam, a szakácstudomány mérőfoka. Régi adósság beváltása.
Tovább >>
Nem tipikus teasütemény, de jól illik a kávé mellé, ráadásul színes foltjaival és ízkavalkádjával igazán izgalmas kreáció. Nem igazi torta.
Tovább >>
13 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
A csülökhöz:
A megtisztított csülköt a négyfelé vágott vöröshagymával, fokhagymával, borssal, babérlevéllel és a sóval kuktában egy óra alatt puhára főzzük.
13 éve | Szász ilucika | 0 hozzászólás
Rövid idő alatt megpuhul. Közben
tejből és lisztből készitünk egy kis habarást és ha az alma megpuhult
behabarjuk. Őrölt fahéjjal ízesitjük,jól összeforraljuk és tálaljuk.
Akkor a legfinomabb, ha egy kicsit már hűlt. ...
Főtt húsokhoz kiváló!
A megmosott birseket cikkekre vágjuk, kb. 1 liter vízbe feltesszük főni a fűszerekkel együtt. Édesítjük, majd újra felforraljuk. Belekeverjük a búzapelyhet és a tejszínt, majd ha egy kicsit hűlt összeturmixoljuk. Lehűtve tálaljuk.
Tegyük egy lábasba a vajat, a vöröshagymát, a megsózott csirkecombot, sáfrányt, petrezselymet, borsot. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig.
Zsírban megpirítjuk, majd puhára pároljuk a besózott, borsozott csirkét. A meghámozott birset vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk, és levével együtt a csirkére öntjük. Fedő alatt összepároljuk. Liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk és felfőzzük. Tört, pirított burgonya illik hozzá.
A tojásokat habosra felverjük, beleszórjuk a cukrot, a sót, a szegfűszeget és a sütőport, majd a kefirt és a lisztet is hozzáadva, jól kikeverjük. A megtisztított birset belereszeljük a tésztába. Jól összedolgozzuk, végül a 180 fokos forró olajba szaggatjuk,és megsütjük.
BIRS
![]() |
| Birs |
Egy születésnap mindig jó alkalom arra, hogy néhány ínycsiklandó
falattal lepjük meg a családot. Vrábel Krisztina gyors fogásainak
elkészítése mellett még arra is bőven marad időnk, hogy ajándékot
vegyünk az ünnepeltnek. Persze nem kell speciális alkalom az alábbi
finomságok megfőzéséhez, egy hétköznap estét is különlegessé
varázsolhatunk velük.Tovább
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
nehézségi fok: Könnyű
Gépsonka helyett, házilag Koncz Andrea 2012. október 9., kedd 12:00
Jöjjön most egy ötlet, ami a családnak jó lesz vacsorára, másnap pedig megoldja a mit is csomagoljak problémát. A kacsamell hálás műfaj, mert maximum 20 perc alatt elkészül, és a gyerekek is imádják. Ha piacon vesszük, a végeredmény nem lesz drágább, mint egy jobb minőségű sonka, és nincs tele adalékokkal, pácsóval, nátrium-nitrittel.
Itt az ősz, az iskolai születésnapokra és zsúrokra nem árt rákészülni. No meg a hűvösebb, bevackolós időben is bármikor jól jöhetnek a finom sütemények. A nagy Alapkonyha tortakalauz első részében összegyűjtöttük az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, hűsítő, gyümölcsös, nyári tortákat.
Bárkit kérdezünk, mi készül a gesztenyéből, a válasz mindig az:
gesztenyepüré. Ez teljesen érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy a
fagyasztottan árult gesztenyemassza használatával elkerülhetjük a
pucolást. De a gesztenye annyira finom, hogy néha megéri erőt venni
magunkon, és venni a piacon szemes formájában is. 13 éve | Szász ilucika | 7 hozzászólás
Hozzávalók
A töltelékhez
Elkészítés
A padlizsánokat kettévágjuk és a belsejükből egy keveset kikanalazunk, majd azt összevágva a töltelékhez adjuk. A darált húst befűszerezzük, kevés összevágott vöröshagymával ízesítjük, majd egy db zsemlét beáztatva hozzáadjuk a tojással és a padlizsán darabkákkal, és megtöltjük.
Őszi torokszirupot!
Megfázásra és őszi hangulatjavítónak is tökéletes, percek alatt megvan, és csak két hozzávaló kell hozzá: méz és citrom.
Ahogy hűl az idő, egyre szürkébbek a napok és egyre többen krákognak körülöttünk, ezért ilyenkor nagy szolgálatot tehet egy csésze forró, finom tea. Most egy olyan italt ajánlunk, amit még a teánál is egyszerűbb összedobni, egy házilag elkészíthető szirupot, amihez mindössze két hozzávaló szükséges: méz és citrom.
Gyönyörűséges látvány fogadott szombaton a piacon: nagy kupacokban
álló, különféle, finomabbnál-finomabb erdei gombák. Került a kosaramba
galambgomba, vargánya, és rókagomba is. Ebből készült ebédre a vegyes
erdei gombás rizottó, melyet a szokásától eltérően nem petrezselyemmel,
hanem zsályával ízesítettem.Tovább13 éve | Toth lászlonéGyöngyi | 2 hozzászólás
1nagy sárgadinnye termett a kertben az almám pedig nagyon romlik, így összepárositottam a kettőt és semmit nem mérve izlésem szerint nagyon finom dzsemet főztem belőle. Később lehet hogy megosztom e receptet. Előszőr tesztelem a családnak hogy izlik!
Nagybányai sonkás kocka recept
Hozzávalók:
25-30 dkg nagykocka száraztészta,
25 dkg főtt füstölt hús,
2 dl tejföl,
1 dl tejszín,
3 tojás,
10 dkg füstölt szalonna,
só és törött fekete bors, ízlés szerint,
mokkáskanálnyi törött borókabogyó,
1 teáskanál olaj.
Sajttal töltött vagdalt recept
Hozzávalók:
Sertéshús 50 dkg,
zsemle 2 db,
tojás 2 db,
zsír 8 dkg,
vöröshagyma 5 dkg,
zsemlemorzsa 12 dkg,
Karaván sajt 15 dkg,
őrölt kömény,
majoránna,
őrölt bors, só.
Zöldséges-rizses csirke recept
Hozzávalók:
Csirke 1.2 kg,
zsír 10 dkg,
vöröshagyma 15 dkg,
sárgarépa 10 dkg,
fehérrépa 10 dkg,
zeller 5 dkg,
zöldborsó 10 dkg,
zöldpetrezselyem 1 csomó,
gomba 5 dkg,
rizs 25 dkg,
Pannónia sajt 20 dkg,
só, törött bors.
Nagyon sok külföldi oldalon láttam már, hogy a klasszikus sütiket
ilyen kis falatoknak, sütinyalókáknak, készítik el. Gondoltam egy próbát
megér. Kisebb mennyiséggel, két változatban sütöttem. Az egyik felét
fapálcikákkal, a másikat muffin formában. Mindkettő nagyon finom lett. TovábbTúrós rakott burgonya recept
Hozzávalók:
1 kg héjában főtt burgonya,
25 dkg félzsíros tehéntúró,
3 dl tejföl,
2 csokor friss kapor (vagy 1 teáskanál apróra zúzott kapormag),
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
2 dkg vaj (vagy margarin),
4 db egész tojás.
Sajtos töltött burgonya recept
Hozzávalók:
8 db szép, nagy, egyforma burgonya,
1 db egész tojás,
10 dkg reszelt füstölt sajt,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
2 dl tejföl,
1 mokkáskanál currypor,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld.
Érdekes csirke recept
Hozzávalók:
2 db csirkemellfilé,
2 fej hagyma,
kukoricaliszt,
1 tojás,
tej,
pálinka,
sárgabaracklekvár (nem darabos),
ketchup, mustár,
só, bors, curry.
Albert-piskóta recept
Hozzávalók:
1/2 dkg. vaj,
4 tojás,
25 dkg cukor,
2 csomag Dr. Oetker-féle vanillincukor,
75 dkg. liszt,
1 csomag Dr. Oetker-féle sütőpor.
Gesztenyés-almás linzer recept
Hozzávalók:
50 dkg linzertészta,
50 dkg alma,
25 dkg gesztenyemassza,
1 dl tejszín,
4 evőkanál sárgabaracklekvár,
10 dkg mazsola,
2 evőkanál rum,
1-2 evőkanál porcukor.
Csokoládés gesztenyetekercs recept
Hozzávalók:
75 dkg gesztenyemassza,
fél dl rum,
10 dkg vaj,
10 dkg étcsokoládé,
10 dkg mazsola,
1 csésze meggybefőtt,
3 evőkanál tej,
1 teáskanál olaj.
Sütőtökös rakott palacsinta recept
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök,
1 tojás,
25 dkg liszt,
4-5 dl szódavíz,
fél dl olaj,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
2 dl tejföl,
5 dkg reszelt sajt.
Kókusz szelet recept
Elkészítés:
7 tojás fehérjét 30
dkg kristálycukorral felverünk. Ebbe 25 dkg kókuszreszeléket és 5
evőkanál lisztet teszünk. Erősen kivajazott tepsiben sütjük.
Töltelék: 7 tojás sárgáját 20 dkg cukorral gőz felett 15 percig
keverjük. Kihűlés után 25 dkg margarint teszünk bele és elkeverjük, majd
a kihűlt lapra simítjuk.
Tetejére: olvasztott csokit kenünk.
Csirkemell kekszben recept
Hozzávalók:
2 db csirkemell,
1 csomag kréker sós keksz,
4 dl joghurt,
4 gerezd fokhagyma v. több só,
szerencsedió(őrölt),
curry por,
bors,
zsiradék a sütéshez.
Szójás csirkemell recept
Hozzávalók:
2 kicsi csirkemell,
1/2 dl szójamártás,
2 közepes nagyságú ecetes uborka,
1/2 dl ketchup,
5 dkg vaj (vagy margarin),
1 teáskanál cukor,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött fehér bors,
2 evőkanál liszt.
Ördöngős csirkemáj recept
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj (szív nélkül),
5 dkg füstölt szalonna,
1 dl száraz vörösbor,
1 evőkanál mustár,
1 teáskanál paradicsompüré,
csípős paprika és törött bors ízlés szerint,
só.
13 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
Tészta:
Máktöltelék:
Kókuszkrém:
Vaníliakrém:
Tetejére:
Marika szelet recept
Elkészítés:
25 dkg porcukrot, 5
dkg margarint, 2 tojást és 3 evőkanál mézet gőz felett kikeverünk. 50
dkg lisztet és 1 késhegynyi szódabikarbónát teszünk hozzá. Összegyúrjuk
és 3 lapot sütünk belőle.
Krém: 20 dkg margarint 20 dkg cukorral habosra keverünk. 4 dl tejből 3
evőkanál liszttel sűrű pépet főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krémhez
keverjük, felébe kakaót teszünk. Alulra a kakaós krémet kenjük.
Tetejére: 4 evőkanál cukorból 3 kanál vízzel és 3 kanál kakaóval
szirupot főzünk, kis vajat teszünk hozzá, és a tetejére simítjuk.
Sonkás gesztenyével töltött pulyka recept
Hozzávalók:
1 bébipulyka,
25 dkg gesztenyemassza,
40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja,
2 szelet kenyér,
3 dl tej,
1 kisebb zellergumó,
2 tojás,
2 evőkanál olaj,
ízlés szerint só és törött bors.
Töltött tökkarikák recept
Hozzávalók:
1 hosszúkás zsenge tök,
só,
diónyi vaj,
2 vöröshagyma,
5 dkg margarin,
1 gerezd fokhagyma,
4 paradicsom,
őrölt bors,
4 főtt tojás,
5 dkg reszelt sajt,
1 tojás
A tetejére:
2 dl tejföl,
1 csokor kapor.
Velencei rántotta recept
Hozzávalók:
1 kis doboz paradicsompüré,
8 tojás,
10 dkg spagetti,
5 dkg sajt,
zsír,
só,
bors.
Hívták nemes hagymának is, mert az íze kifinomultabb, lágyabb és
komplexebb, mint a vörös hagymáé. Szokták mogyoróhagymának nevezni, ami a
formájára utal. Pedig létezik gömbölyűbb és hosszúkásabb fajta is.
Az igazi salottát mindig hagymáról szaporítják, ilyenkor az anyagumón
több leánygumó nő. Franciaországban tilos salotta néven árulni a magról
szaporított hagymafajtákat, melyek ugyan hasonlóan nézhetnek ki, de
ízre, minőségre jóval gyengébbek.
A tökös-mákos rétest készíthetjük főzőtökkel is, sütőtökkel is - a
következő recept főzőtökkel készült. Aki még nem kóstolta és szereti a
mákos sütiket, annak szívből ajánljuk e finomságot, mert könnyű, nagyon
finom, gyors és egyszerű elkészíteni is. Igazi tájétel, igazi őszi
finomság.TovábbMájas csirkemell recept
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell,
1 kis doboz sertés-vagy marhamájkrém,
5 dkg füstölt szalonna,
1 dl sűrű tejföl,
1 teáskanál mustár,
1 mokkáskanál majoránna,
1 kupica konyak,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
Buggyantott tojásleves recept
Hozzávalók:
4 db tojás
50 g zsír
30 g liszt
20 g vöröshagyma
10 g fokhagyma
10 g fűszerpaprika
1-2 db babérlevél
fél csomag petrezselyemzöld
1 dl tejföl
ecet
só
kömény
nagy karéj kenyér, sercli.
Sajtos gombóc recept
Hozzávalók:
25 dkg margarin,
40 dkg liszt,
1 dkg élesztő tejben futtatva,
5 dkg reszelt sajt,
2 sárgája,
1 kávéskanál só,
késhegynyi pirospaprika,
3 kanál tejföl.
Töltelék:
10 dkg margarin,
2 rúd Campingsajt,
5 dkg reszelt sajt.
Rejtett sonka recept
Hozzávalók:
40-50 dkg főtt füstölt hús,
kis fej kelkáposzta,
2 dl tejföl,
10 dkg reszelt sajt,
1 tojás,
2 evőkanál liszt,
1 dl paradicsomlé,
1 evőkanál olaj,
törött fekete bors,
késhegynyi őrölt kömény,
só.
8 nagy (téglalap alakú) szelet hajszálvékonyra vágott gépsonka (kb. 20 dkg),
1 evőkanál frissen reszelt torma,
5 dkg juhtúró,
2 dkg egész tojás,
liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz,
1-1 mokkáskanál só és porcukor,
1 késhegynyi őrölt fehér bors,
olaj a sütéshez.
Elkészítési idő: 1 óra
nehézségi fok: Könnyű
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
nehézségi fok: Könnyű
Szotojka Tipi Olasz Herceg írta 15 órája itt:
egy finom punci szeretnék jó szaftossan
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás