Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Bécsi kocka
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
A tésztához:
45 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 tojássárga
10 dkg dió
1 csipet só
Őrölt fahéj, vagy mézeskalácsfűszer
A krémhez:
25 dkg dió
20 dkg porcukor
Rum
1 citrom héja
Néhány kanál tejszín
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A dióból kiválogatunk 20 szép gerezdet, a maradékot megdaráljuk és külön kimérjük a tésztához és a krémhez való mennyiségeket.
Hozzávalók: 25 dkg fehér halhús, só, bors, 3 dkg vaj, 1 összetört közepes hagyma, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej, 3 dkg reszelt sajt.
A vajat, hagymát és lisztet keverjük össze egy tálban, és fedő nélkül süssük 4 percig erős fokozaton. Öntsük hozzá a tejet, sajtot, borsot és sót, keverjük össze és süssük további 4 percig. Szépen fektessük le a sózott, borsozott haldarabokat egy tál aljára, öntsük rá a mártást, fedjük le, és süssük erős fokozaton 5-6 percig, a hal vastagságától függően.
|
|
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj; a töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük.
Ízőrzők – Kustánszeg – receptek |
Savanyú bürkés borsóleves |
Ha a kelt tészta már megvan fejben, vagyis a jó alaprecepthez türelem és némi gyakorlat társul, akkor a legjobb játék az egészben a formázás. Felbukkan a blogokon egy újszerű, de hihetetlenül egyszerű forma, és mindenki kipróbálja. Azt is érdekes látni, hogy azonos kiindulással egészen más formák jönnek létre. Néhány ilyen koszorúval egy egész napos kirándulást megoldottam, jobban estek, mint a szendvicsek.
A tésztához: A diókrémhez:
70 g vaj/margarin,
140 g méz,
500 g finomliszt,
100 g porcukor,
1 ek. mézeskalácsfűszer,
1/2 kk. őrölt fahéj,
20 g szalalkáli,
1/2 dl tej,
3 tojás.
2 tasak vaníliás pudingpor,
6 dl tej,
80 g + 200 g porcukor,
250 g darált dió,
250 g vaj /margarin,
4 tasak (40 g) vaníliás cukor,
1 narancs reszelt héja,
6 ek. rum.
A díszítéshez:
2 ek. vágott pisztácia,
1 narancs.
ELKÉSZÍTÉSE:
A vajat/margarint és a mézet szelíd tűzön felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük.
Az omlós tésztához:
1 narancs,
50 g cukrozott narancs,
500 g finomliszt,
1 kk. sütőpor,
só,
250 g lágy vaj/margarin,
200 g porcukor,
2 tojássárgája,
1 tojás,
A töltelékhez és a díszítéshez:
150 g őszibaracklekvár,
2 ek. őszibaracklikőr,
2 csepp zöld ételfesték,
150 g málna-/ribizlilekvár,
2 ek. málnaszörp,
150 g sárgabaracklekvár,
2 ek. barackpálinka,
50 g vaníliás porcukor.
Elkészítés:
A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, szárazra törölgetjük, héját lereszeljük, majd félbevágjuk, levét kinyomjuk, és átszűrjük.
Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez:
50 g élesztő,
130 g cukor,
3 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tojás,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
100 g vaj/margarin,
100 g mazsola,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája a kenéshez,
1 ek. morzsacukor.
Elkészítés:
Az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük.
A kalácshoz/12 szelethez/:
A tésztához:
500 g finomliszt,
50 g élesztő,
50 g porcukor,
2 dl tej,
120 g vaj/margarin,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 tojás,
2 tojássárgája,
1 citrom reszelt héja,
A töltelékhez:
50 g mazsola,
l/2 dl rum,
50 g cukrozott narancshéj,
150 g dió,
1 dl tej,
80 g kristálycukor,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
30 g vaj/margarin,
2 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. őrölt fahéj,
Továbbá:
1 ek. vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája,
1 dl tej,
2 ek.
12 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
Ha ránézek az oldalra, már érzem közeledni a karácsonyt!
nagyon szép lett.
Puszi:ilike
Gesztenyével töltött pulykamell
- 1 evőkanál
vaj
- 1 csokor
kakukkfű
- 50 dkg
tisztított, főtt gesztenye
- 3
tojás
- 50 dkg
darált hús
- 2
sárgarépa
- 1/2 szál
póréhagyma
-
só
- 1 kg
pulykamellfilé
Szilvás burgonyakroketthez
-
étolaj
- 25 dkg
szilva
- 1 csipet
szerecsendió
-
só
- 30 dkg
zsemlemorzsa
- 3
tojássárgája
- 5 dkg
vaj
- 50 dkg
főtt burgonya
Szigligeti fogas
Hozzávalók: egy kb. 1,2
kilónyi tisztított fogas, só, őrölt feketebors, 30 dkg zsemlemorzsa,
frissen reszelt gyömbér, a sütőformába és a halra kevés étolaj.
A tálaláshoz petrezselymes-vajas burgonya.
A
fogasunk gerincét kb. 3 centiméterenként bevágjuk, majd alaposan
besózzuk úgy, hogy az irdalásokba, és a gyomrába is kerüljön belőle.
Kevés őrölt borssal is megszórjuk. Fél órát félretesszük, hogy átvegye a
fűszerezést.
Szatmári tepsis hús
Hozzávalók: 1 kg
sertéskaraj, só, bors, 3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 csokor
petrezselyem zöldje, másfél kg krumpli, 3 paradicsom, 5 dl tejföl, 10
dkg liszt, 30 dkg füstölt szalonna, 1 fakanálnyi fűszerpaprika.
A krumplit megmossuk, héjában puhára főzzük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kisütjük. A karajt
felszeleteljük, és kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal, lisztben
átforgatjuk, és a szalonna kisült zsírjában hirtelen átsütjük.
Szarma (töltött káposzta 10 főre)
Hozzávalók: 1,5 kiló
darált sertéslapocka, 5 dkg vöröshagyma, 3 dkg fokhagyma, 1 teáskanál
őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 evőkanál
fűszerpaprika, ízlés szerint só, 15 dkg rizs, 1 fej savanyított
káposztalevél, 50 dkg savanyú káposzta, 1 füstölt csülök. A tálaláshoz
tejföl, és friss kenyér.
A rántáshoz 1 fakanálnyi sertészsír, ugyanannyi liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika.
Kacsasült párolt káposztával
Hozzávalók: egy szép megtisztított kacsa, só, őrölt bors.
A káposztához: 2 fej vöröskáposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet.
A körethez: egy kg burgonya, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, só.
A
megtisztított pecsenyekacsát átmossuk, a zsírosabb részeit levágjuk.
Ezekből, és a kacsa májából fejedelmi vacsorát készíthetünk úgy, hogy a
kisebb kockákra vágott szalonnadarabkák alá kevés vizet öntünk, és
átpároljuk, majd kisütjük.
12 éve | Szász ilucika | 0 hozzászólás
Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók: 40 dkg
csirkemell, 1,5 dl étolaj, 3 db sárgarépa, 3 db petrezselyem gyökere, 2
db vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 dl főzőtejszín, 3
evőkanál liszt, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál tárkony, 1
babérlevél, kis csokornyi zeller zöld. A levesbetéthez: 1 tojás, fél
dl étolaj, só, 4 evőkanál liszt.
A
zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret
karikákra, a burgonyát és paprikát kockákra vágjuk.
Almás tekercs várkapitány módra
Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 2 közepes nagyságú édes alma, 12 dkg trappista sajt, 5
gramm fahéj, só. A panírhoz 10 dkg liszt, 3 tojás és 15 dkg
zsemlemorzsa. A körethez 5 kopaszbarack, a sütéshez étolaj.
Az almákat meghámozzuk. A sajttal együtt,
nagylyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük egy teáskanálnyi őrölt
fahéjjal. Az egészet kb. 10 percig állni hagyjuk.
Közben a pulykamellből nagy szeleteket vágunk.
12 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
Kossuth kifli
Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg
kristálycukor, 30 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 30 dkg margarin. A
tepsi kikenéséhez vaj, liszt. A tetejére 20 dkg dió. A karamellhez 10
dkg cukor.
A tojásokat két edénybe szétválasztjuk. A
sárgákhoz öntjük a cukrot, és habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a
margarint, és azzal is alaposan kidolgozzuk. A fehérjéket kemény habbá
verjük. A lisztben elkeverjük a sütőport, és a tojáshabbal felváltva a
cukros masszához adjuk.
12 éve | Szász ilucika | 0 hozzászólás
Kapros-túrós pulykamell
Hozzávalók:
másfél kg pulykamell, 75 dkg túró, 3 tojás, 1 csokor kapor, 1 fürt kék
szőlő, só. A panírhoz: 20 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 5 tojás,
só, 25 dkg zsemlemorzsa. A sütéshez étolaj.
A pulykahúst nagyobb szeletekre vágjuk,
vékonyra kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk. A kaprot apróra vágjuk, és az
összetört túróba borítjuk. Ízesítjük másfél teáskanálnyi sóval, és
három egész tojással elkeverjük.
13 éve | Szász ilucika | 3 hozzászólás
Citromos sült süllő
Hozzávalók: 1 nagy süllő, só, bors, 2 citrom, olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, a körethez héjában főtt krumpli.
Elkészítése: A halat tisztítás beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a belső felébe szeletelt citromot teszünk. A tetejére egy citrom levét ráfacsarjuk, meglocsoljuk olajjal. A bevágásokba fokhagyma szeleteket teszünk és előmelegített sütőben készre sütjük. Először alufólia alatt sütjük, majd a vége felé magasabb hőmérsékleten pirítjuk.
Hozzávalók:
Tésztához:
500 g mélyhűtött leveles tészta
Töltelékhez:
2,5 dl tej
70 g cukor
30 g vaníliás pudingpor
3 db tojás
200 g Maroni Arany gesztenyepüré
Díszítéshez:
1 dl tejszín
16 db Maroni gyorsfagyasztott gesztenyeszív
kevés olvasztott tej- vagy étcsokoládé
Elkészítés:
A felengedett leveles tésztát három részre osztjuk, lappá nyújtjuk, majd 220 °C-os sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük. Közben a tejet felforraljuk 30 g cukorral.
13 éve | Szász ilucika | 0 hozzászólás
Sokan szívesen készítenek a hidegek beálltával kolbászt és szalámit otthon.
Nagyon bevált házi kolbászom receptje íme:
Hozzávalók:
házi sertés hús:9kg
zsírszalonna:1 kg
só:27 dkg
őrölt bors:2 dkg
őrölt piros paprika:17 dkg
fokhagyma:4dkg (zúzott)
őrölt kömény:6gramm
őrölt szerecsendió:2 gramm
porcukor:15 gramm
fehér bors:1 dkg
A húst és a szalonnát apró kockákra kell vágni(2×2 cm).
Ezt a ledarált fűszerek keverékében pácoljuk 1-2 napig,naponta jól átkeverve.
Nem mindennapi nagyon finom sütemény, amely az ananászos tölteléktől lesz különleges.
Hozzávalók.
50 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, csipet só, 25 dkg margarin, 2 tojás, 1 dl tejföl.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, a tojással és a tejföllel. Jó alaposan összedolgozzuk és nyújtódeszkán két lapot nyújtunk belőle.
Elkészítjük a tölteléket.
70 dkg vágott ananászt, 30 dkg ribiszkét, és 5 dkg cukrot veszünk.
Hozzávalók : Tésztája: 32 dkg liszt, 1 ráma margarin, 14 dkg dióbél, 20 dkg porcukor, pici fahéj Ezt összegyúrjuk és egy mandula formába megsütjük. Töltelék: 20 dkg ráma, 3 db tojás, 20 dkg porcukor, mandulás aroma.
Ezt a sütit már sokszor megcsináltam sokáig eláll, ezért érdemes
elkészíteni, és jönnek ünnepek, akkor sem kell vele sietni, és nem kell
hűtőben tárolni sem
Leírás : A tojást és a porcukrot gőz felett
sűrűre kell főzni, amikor kihűl, akkor lehet berakni a vajat és az
aromát.
13 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
13 éve | Nagy Adrienn | 1 hozzászólás
|
Ország tortája 2011, köleses sárgabarackos torta |
Kategória: | Sütemények, édességek |
Hozzávalók: | 290 g hántolt köles
1100 ml tej 260 g cukor 1 db vaníliarúd kikapart belseje 5 g só 60 g vaj 1 db citrom lereszelt héja 3 egész tojás 30 g mandulaliszt 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely 60 g áttört túró 100 g darabolt sárgabarackkonzerv 50 g sárgabarack lekvár 150 g felvert tejszínhab 100 g lefőzött zselatin, vagy 5 lapzselatin |
Elkészítés: | Köles alapfőzet
A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett, főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. |
13 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
Elkészítés:A citrom facsarót megfordítjuk,és kibéleljük folpack-kal,belerakjuk előbb a kókuszos,majd a kakaós masszát,jól belenyomkodjuk, és kivesszük
A közkedvelt feketeerdő torta diabetikus változatát ajánljuk bármilyen ünnepi alkalomra.
A recept hozzávalói:A tejcsokoládét lereszeljük. Sütőpapírral kibélelünk egy 26cm átmérőjű kapcsos tortaformát, a sütőt 180 fokra előmelegítjük (gázsütő kettes fokozat).
A ribizli rendkívül gazdag C-vitamin forrás, és savanykás íze üdítően hat a meleg napokon.
A recept hozzávalói:Tisztítsuk és mossuk meg a ribizlit. 25g Canderel édesítőport keverjük habosra a vajjal, adjunk hozzá 2 egész tojást, 2 tojásnak csak a sárgáját és öntsük hozzá a tejet. Apránként adjuk hozzá az átszitált és sütőporral összekevert lisztetés az egész masszába reszeljük bele 1 citrom héját.
Nagyon egyszerűen elkészíthető aprósütemény recept. Olyan finom, hogy csak az tudhatja, aki már kipróbálta!
A recept hozzávalói:A tojások sárgáját az édesítő porral és a vaníliás fruktózzal tálba tesszük és 1 perc alatt elektromos keverőgéppel habosra keverjük.
Mézes béles
A tésztához: 50 g vaj v. margarin, 100 g porcukor, 2 egész tojás, 300 dkg liszt, 1 kk.
szódabikarbóna, 1 ek. méz
A krémhez: 1/2 l tej, 120 g liszt, 200 g vaj v. margarin, 250 g cukor, 1 vaníliás cukor, 1 egész
tojás
A margarint a mézzel, a porcukorral és tojásokkal g/z fölött kiverjük. Még melegen
hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk. Langyosan
tartjuk, mert csak így lehet kinyújtani. Téglalap alakúra nyújtjuk, megvajazott lisztezett tepsi
hátoldalán sütjük.
Diós mézeskalács
Hozzávalók: 13 dkg rétesliszt, 15 dkg teljes ki/rlésH liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1/2 kiskanál
/rölt fahéj, 1/2 kiskanál gyömbérpor, 1/2 kiskanál mézeskalácsfHszer, 6 dkg összevagdalt dió,
5 dkg barna cukor, 13 dkg olvasztott vaj, 24 dkg méz, 1 ev/kanál reszelt narancshéj, 1 1/4 dl
friss narancslé, 1 simára vert tojás.
Elkészítése: A süt/t 160 C-ra bemelegítjük. Egy 14 * 21 cm-es püspökkenyérformát kissé
kizsírozunk, és süt/papírral kibéleljük.
Diós körtetorta
Hozzávalók: 2 ev/kanál citromlé, 1 érett, megtisztított, kis kockákra vágott körte, 15 dkg vaj,
18 dkg kristálycukor, 3 tojás, 1 kiskanál /rölt fahéj, csipetnyi reszelt szerecsendió, 15 dkg
rétesliszt, 1/2 csomag süt/por, 10 dkg durvára vágott dió, 5 dkg barna cukor.
Elkészítése: A citromlevet a körtére locsoljuk. A süt/t 180 C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm
átmér/jH kerek tortaformát kivajazunk vagy kiolajozunk, és süt/papírral kibéleljük. A vajat a
cukorral és a süt/porral habosra keverjük.
Diós kifli
Elkészítés módja: 40 dkg lisztet 8 deka zsírral, 5 deka cukorral, kevés sóval, 1 ev/kanál rummal
és annyi tejjel összegyúrunk, hogy könnyen dolgozható legyen. 1 tojás sárgáját és a kevés
liszttel elkevert 1 csomag süt/port legvégül gyúrjuk a tésztához, azután nyújtjuk és háromszögalakú
darabokra vágva, dió- vagy gesztenyetöltelékkel töltjük. Kifliket formálunk, melyeket
cukros vízzel megkenve tört mandulával szórunk be. Tölteléknek mákot is használhatunk.
Kaszinótojás
Hozzávalók 8 személyre: 8 db tojás, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, 2 dl tartármártás
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük, és a héjától megtisztítjuk. Az alsó, szélesebbik feléről egy szeletet levágunk, a sárgáját kiemeljük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a szardellapasztát, a mustárt, tejfölt, kevés őrölt borsot, és ha szükséges, sót. A jól kikevert krémet a tojásfehérjék üregébe töltjük és a megtöltött tojásokat franciasalátára ültetve, a tartármártással leöntve kínáljuk.
Hideg sonkás sajttekercs
Hozzávalók kb. 20 szelethez: 40 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, 20 dkg krémsajt, 2 tojás, l evőkanál mustár, só, őrölt bors, 15 dkg gépsonka (vagy főtt, füstölt hús), 1 csokor petrezselyem
A vajat a krémsajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a két, villával összetört főtt tojást, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. A sonkát nagyon apróra vágjuk és a fölaprított petrezselyemmel együtt a sajtkrémhez, keverjük. A trappista sajtot egy darabban forró vízbe tesszük.
Habos libamájpástétom
Hozzávalók 20 szelethez: 30 dkg pecsenyelibamáj, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg mandula, 2 evőkanál konyak, 2 evőkanál zselatin, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál szárított kakukkfű, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors
A libamájat apró kockára vágjuk és a felhevített olajon, megsütjük, majd kihűtjük. A sült libamájkockákhoz hozzáadjuk a mustárt, a kakukkfüvet, a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát, valamint egy deci tejszínt.
Fokhagymás hústekercs
Hozzávalók 16 szelethez: 80 dkg-os dagadó, 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál édes pirospaprika, 1 evőkanál só, 4 evőkanál olaj
A dagadót úgy vágjuk föl, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a pirospaprikával, kevés sóval és 3-4 evőkanálnyi vízzel elkeverjük. A fokhagymás krémmel megkenjük a kissé kivert húst, fölcsavarjuk és zsineggel átkötözzük. A felforrósított olajon megforgatjuk, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, lefedve előmelegített sütőbe tesszük.
13 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
HOZZÁVALÓK:
A piskótához: 5 tojás 12,5 dkg cukor
2 ek. vaníliás cukor 1 mk. citromhéj
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt 1 tk. sütőpor
1 ek. kakaópor 5 dkg darált dió
A töltelékhez: 5 dl tej 1 cs. vaníliás
pudingpor (főzhető) 3 ek. cukor
30 dkg fagyasztott málna 30 dkg étcsokoládé
tortabevonó 12,5 dkg Rama
5 dkg csokoládéforgács
ELKÉSZÍTÉS: 1A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások
fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás
cukorral, a citromhéjjal.
13 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
A margarint és a mézet egy edénybe tesszük, és szép lassan felmelegítjük. A tojásokat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a citrom reszelt héját, majd így is jól összekeverjük.
Mézespuszedli Nagymama módra
Hozzávalók:
1/4
kg méz,
1/2 kg liszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 egész tojás és 2 tojás sárgája,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
reszelt narancshéj vagy citromhéj
Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható
Hozzávalók:
500 g liszt
150 g porcukor
2 evőkanál méz
3 db tojás
2 tasak Dr. Oetker Sütőpor
70 g lágyvaj vagy margarin
Töltelék:
500 ml tej
100 g búzadara
200 g porcukor
100 g sárgabarack lekvár
50 g aszalt megy (vagy egyéb aszalt gyümölcs)
250 g margarin
Díszítés:
50 g porcukor
Elkészítés:
A margarint, a cukrot, a tojásokat, a mézet habüstbe tesszük, vízfürdőbe
(vízzel félig telt edénybe) állítva habverővel, állandó erőteljes
kevergetés mellett felmelegítjük (kb.
Mákos kiflicskék
Hozzávalók 12
darabhoz:
15
dkg túró
1 dl tej
20 dkg őrölt mák
6 evőkanál olaj + a kenéshez
2 tojássárgája
8 dkg cukor
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás a kenéshez
Előkészítés: A túrót krumplinyomón
áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.
Elkészítés: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a
cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz
adjuk.
Mákos csillag
50
dkg liszt,
20 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
20 dkg darált mák,
15 dkg margarin.
A hozzávalókat néhány kanál
mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk.
Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral
meghintjük. Közepes lángon sütjük.
Kókuszos-mandulás habcsókok
Hozzávalók
kb. 60 darabhoz:
5
tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
25 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál rum
40 dkg finomra darált mandula vagy marcipán
A díszítéshez:
10 dkg tortabevonó csokoládé
Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 160
C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a
porcukrot, a citromhéjat, a kókuszreszeléket, a rumot és a darált mandulát.
Csokoládés szalámi
Hozzávalók 6
személyre:
20
dkg háztartási keksz
20 dkg mandula vagy dió
20 dkg csokoládé
5 dkg + 4 dkg vaj
2 púpozott evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 púpozott evőkanál kristálycukor
Előkészítés: A kekszet apróbb darabokra
tördeljük. A mandulát vagy diót durvára vágjuk. A csokoládétojást, -nyuszit
összetördeljük, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk,
beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre a gőzfürdőre vagy mikrohullámú
készülékbe visszatesszük.
Amaretto kekszek
Hozzávalók kb.
150 darabhoz:
300 g hámozott, darált mandula
1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr)
2 friss tojásfehérje
500 g porcukor
Elkészítés:
A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150ºC-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk.
13 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
A vajat habosra keverem a cukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a tojásokat és a mézet. Jól kikeverem. A liszthez hozzáadom a sütőport, a fahéjat és a mézeskalács fűszert, majd a joghurttal felváltva a tojásos masszához adom.
Hozzávalók:
2 egész tojás,
50 dkg cukor,
5dkg vaj,
3 evőkanál olaj,
8 dkg kakaó,
fél liter tej,
50 dkg liszt,
1 sütőpor
6 evőkanál meggydzsem vagy sárgabarack dzsem
Csoki bevonó és kókuszreszelék
A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, az étolajat, majd a sütőporos lisztet. Végül a tejjel hígítjuk, és fokozatosan simára keverjük. Belekeverjük a 6 evőkanálnyi meggydzsemet és kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük.
13 éve | Szász ilucika | 6 hozzászólás
Sütőtökös szelet habbal |
Hozzávalók: |
Tésztához: 2 tojássárgája, 7 dkg vaj/margarin, 15 dkg rétesliszt (a töltelék lágysága miatt), 2,5 dkg élesztő, 30 ml tej (2 evőkanál), 1 csomag vaníliás cukor. |
Elvarázsolt pulykamell mandulával
Hozzávalók 8 személyre: 60 dkg pulykamellfilé, 20 dkg mandula darálva, 2 tojás, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, só, őrölt bors
A pulykamellfilét: finomra daráljuk. Hozzáadjuk a két tojást, a tejjel előzőleg leforrázott zsömlét elmorzsolva, az apróra vágott hagymát. Sóval, borssal ízesítjük és a daráit mandula felével együtt, jól összedolgozzuk. Egy őzgerincformát vajjal vastagon bekenünk, a maradék mandulával beszórjuk és a húsos masszát, belesimítjuk. Fóliával letakarva előmelegített sütőbe tesszük és 220°C-on 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Csirkemájpástétom Dávid király módra
Hozzávalók 12 személyre: 50 dkg csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, só, őrölt bors és szerecsendió, 0,5 dl konyak, 2 tojás fehérje, 5 dkg vaj A tálaláshoz: 30 dkg aszalt szilva (mag nélkül), 4 dl vörösbor, szegfűszeg és fahéj, 2 dg savanykás alma, 1 evőkanál citromlé
A májat megtisztítjuk és a füstölt szalonnával együtt kétszer, ledaráljuk. Sóval, őrölt borssal és szerecsendióval bátran fűszerezzük, hozzáadjuk a konyakot és a két tojásfehérjével, jól kikeverjük.
Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant éleszt/, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6
dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint. A
töltelékhez: 18 dkg /rölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra /rölt
babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg
mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj.
Elkészítés: El/ször a tölteléket készítjük el.
Mákos kiflicskék
Hozzávalók 12
darabhoz:
15
dkg túró
1 dl tej
20 dkg őrölt mák
6 evőkanál olaj + a kenéshez
2 tojássárgája
8 dkg cukor
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás a kenéshez
Előkészítés: A túrót krumplinyomón
áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.
Elkészítés: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a
cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz
adjuk.
Hozzávalók
kb. 50 darabhoz:
15
dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg liszt+a nyújtáshoz
fél teáskanál sütőpor
4 dkg kakaó
15 dkg hideg vaj
2 tojás
10 dkg fehér csokoládé tortabevonó
3 evőkanál csokoládéforgács
Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk
sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a
kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk.
TÖKÖS TORTA:
Beérett a finom, édes magyat-tök
és sonkatök.Csupa vitamin és
egészség.Háziasszonyok figyelmébe
ajánlom a TÖKÖS TORTÁT!
hozzávalók 4 főre
Tésztához:
Töltelékhez:
13 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
50 dkg liszt
6 dkg Rama
16 dkg porcukor
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál olvasztott méz
1 dl tejföl (kb)
6 dl tej
6-7 púpos evőkanál liszt
1 púpos evőkanál kristálycukor
25 dkg Rama
25 dkg porcukor
kakaópor
2 cs. vaníliás cukor
baracklekvár
18 dkg Rama
18 dkg porcukor
1 cs. főzés nélküli puncs pudingpor
2 evőkanál tej
A tésztához valókat összegyúrjuk és négy lapot sütünk.
Hamis gesztenyés szelet
A tészta hozzávalóit annyi vízzel jó gyengére gyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen.
|
Sajtos perec
Egy régi,elmosódott receptemet szeretném megosztani Veletek,míg el tudom olvasni,annyira régi.
Íme a hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin vagy vaj
20 dkg reszelet trappista sajt vagy keverve füstölt sajttal
1 kávéskanál só
2 dkg szalalkáli
1/2 dl langyos tej
2 dl tejföl
4 db tojássárgája
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk,hozzá adjuk a sót és a tejben felfuttatott szalalkálit,a tejfölt,3 db tojás sárgáját.
Összegyúrjuk,fél órát pihentetjük,kisodorjuk,tetejét megkenjük a maradék 1 db tojássárgával,reszelt sajttal megszórjuk és perec szaggatóval kiszúrjuk.
13 éve | Szász ilucika | 3 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg pulykamell 20 dkg leforrázott pulykamáj 10 dkg bacon szalonna 20 dkg cukkini 1 db californiai paprika 15 dkg gomba 1 fej vöröshagyma
Ízlés szerint grill fűszerek
Halas rablóhús: 25 dkg lazac 12 db királyrák
|
Rablóhús
|
A pulykamellet rostjaira merőlegesen felkockázzuk.
Hurkapálcára, nyársra felhúzunk egy pulykahúst, majd cukkinit, leforrázott pulykamájat, amit betekertünk bacon szalonnába, majd egy szelet paprikát.
13 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
1 cs. mirelite vajas tészta 50 dkg szilvalekvár 2 db tojás 10 dkg liszt 20 dkg dió
|
Hájas szilvás párnák
|
A mélyhűtött vajas tésztát hűtőbe tesszük, hogy kiolvadjon. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Nyújtás után kicsit pihentetjük. A tészta szélét körbevágjuk, szélezzük, majd négyzetekre felvágjuk. Felvert tojással a párna sarkait megkenjük.
13 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
Hozzávalók: 1 db sertésháló 2 db sertésszűz 25 dkg friss vagy füstölt kolbász 10 dkg sertészsír
50 dkg burgonya 10 dkg vöröshagyma 3 dkg fokhagyma só, őrölt bors
Párolt káposzta 1 kg káposzta 1 dl olaj 3 dkg vöröshagyma 3 dkg cukor kömény, só, ecet 3 db kelkáposzta levél
|
Tüskös pecsenye hálóban
|
A tüskös pecsenyét lehártyázzuk, formázzuk, s felszúrjuk,. A kolbászt beolajozzuk, s a szűzpecsenyét betöltjük vele.
Hozzávalók:
|
4 tojás sárgáját, 20 dkg cukrot és 10 kanál feketekávét (iható) habosra keverünk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 sütőport, 10 dkg kicsit pörkölt diót és a 4 tojás keményre vert habját. Zsírozott-lisztezett tepsiben sütjük.
5 kanál lisztet megfőzünk fél liter tejben, 25 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral és kihűtjük. Belekeverünk 1 egész tojást, 7 dkg darált diót és 25 dkg margarint. A tészta tetejére kenjük és csokoládét reszelünk rá.
Pezsgős csirke gombás metélttel (francia)
Hozzávalók:
1,20 kg csirke
10 dkg vaj
15 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 dl pezsgő
2 dl fehérbor
4 dl tejszín
3 db tojássárgája, só
A körethez:
30 dkg szélesmetélt
5 dkg vaj
20 dkg gomba
3 g törött bors, só.
A megtisztított, megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk, és egy vajjal kikent lábasba rakjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a négyfelé vágott vöröshagymát, és mérsékelten meleg sütőbe tolva félig megsütjük.
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú hízott fiatal pulyka,
60-80 dkg darált sertéshús, 80 dkg gesztenye,
2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín.
Elkészítése:
A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés
levesben vajjal megpároljuk, majd lehűtjük.
A darált húst sózzuk, borsozzuk, ráöntjük
a tejszínt, és 1-2 tojással összegyúrjuk,
majd hozzákavarjuk a gesztenyét.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás