Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
 
Bejelentkezés
A kalácshoz/12 szelethez/:
A tésztához:
500 g finomliszt,
50 g élesztő,
50 g porcukor,
2 dl tej,
120 g vaj/margarin,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 tojás,
2 tojássárgája,
1 citrom reszelt héja,
A töltelékhez:
50 g mazsola,
l/2 dl rum,
50 g cukrozott narancshéj,
150 g dió,
1 dl tej,
80 g kristálycukor,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
30 g vaj/margarin,
2 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. őrölt fahéj,
Továbbá:
1 ek. vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája,
1 dl tej,
2 ek. kristálycukor.
Elkészítése:
A lisztet tálba 
szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk belemorzsoljuk az élesztőt, 
hozzáadunk 1 kk. porcukrot és a meglangyosított tej felét, a szélekről 
hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, 15 percig kelni hagyjuk. A 
vajat/margarint felolvasztjuk.
A maradék tejben elkeverjük a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot, a 
sót, a tojást és a tojássárgákat, végül a reszelt citromhéjat és a 
langyos vajat/margarint. Több részletben a liszthez adjuk, 
összekeverjük, alaposan kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, és a 
kétszeresére kelesztjük.
Közben a töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra 
törölgetjük, meghintjük a rummal. A cukrozott narancshéjat 
apróra-finomra vágjuk. A dió felét megdaráljuk, a többit 
apróra-darabosra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a 
vaníliás cukorral és a vajjal/ margarinnal, beleszórjuk a diót és a 
zsemlemorzsát, 2 percig főzzük-szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, 
elkeverjük a fahéjjal, a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával, 
hagyjuk kihűlni.
Egy kb. 2,5 l űrtartalmú, 23 cm átmérőjű kuglófformát vastagon kikenünk 
vajjal/margarinnal. A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, 
16 db kb. 8x8 cm-es négyzetre vágjuk, mindegyik közepére l-l kanálka
 tölteléket teszünk, gombócokat formálunk belőlük és a kuglófformába
 rakosgatjuk őket .
Letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük, a tetejét megkenjük a 
tojássárgájával, és előmelegített forró sütőben (200°C) 40-45 percig
 sütjük (tűpróba!).
A tejet felforraljuk a kristálycukorral, és evőkanalanként megöntözzük 
vele a sütőből kivett forró kalácsot (F), amitől különösen foszlós lesz.
 10 percig a formában, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni. 
Tálaláskor tetejét megszórhatjuk vaníliaízű porcukorral, tortaszerűen 
szeleteljük.
Változat:
Tölthetjük mazsolás túróval is: 250 g félzsíros tehéntúrót áttörünk, 
hozzáadunk 100 g porcukrot, 20 g vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, 1 
citrom reszelt héját, 2 ek. zsemlemorzsát és 50 g puha mazsolát, a többi
 ugyanaz.
|  |  | 
Kőszeghy Anna írta 1 hete itt:
Búcsúzunk a KLUB tagjaitól. Kérlek tartsatok meg emlékezetetekben! Anna ( Anikó)
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Ősz képhez:
Búcsúzunk a Klub tagoktól! Kérlek benneteket tartsatok...
burger eva 2 hete új képet töltött fel:
burger eva 4 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Diós malomkerék
Nagy László szép verse...
A hat szálból fonott húsvéti kalácsom
Raffaelló szelet