Finomságok Konyhája: ÍZŐRZŐ-MAGYAR TÁJAK RÉGI ÍZEK

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12870 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12870 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12870 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12870 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

ÍZŐRZŐ-MAGYAR TÁJAK RÉGI ÍZEK

12 éve | [Törölt felhasználó] | 5 hozzászólás

Ízőrzők – Kustánszeg – receptek

Savanyú bürkés borsóleves
Hozzávalók: 2 marék tarkabab, 20 dkg füstölt sertésbőrke, 2-3 db hegyes pirospaprika, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma. Ízlés szerint só, 2-3 babérlevél, őrölt feketebors.
A rántáshoz 1 fakanál sertészsír, 2 kanál liszt, fűszerpaprika. A tálaláshoz ecet.

A tarkababot és a bőrkét előző este beáztatjuk. Másnap mindkettőt leveses fazékba szedjük, és bőséges vízben feltesszük főni. Ízesítjük paprikával, vöröshagymával, fokhagymával. Beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, és őrölt feketeborssal megszórjuk. Lassú tűzön kitartóan főzzük.
Amikor a bab már megpuhult – ezt megállapíthatjuk abból is, hogy a bab már nem zörög a fazékban -, rántást készítünk. A sertészsírt liszttel zsemlyeszínűre pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és azonnal felengedjük vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg. A levesbe öntjük, és összeforraljuk.

Tálalás előtt két evőkanál ecettel kicsit savanykás ízt adhatunk a levesnek.

Krumpli prósza
Hozzávalók: 6-7 db nagyobb krumpli, 15 evőkanál aludttej, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, só, 10 dkg liszt.
A tészta tetejére és a tepsi kikenéséhez sertészsír, kevés liszt.

A krumplit megtisztítjuk, és lereszeljük. Az aludttej felét hozzákeverjük, nehogy a krumpli megbarnuljon. A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sertészsírban üvegesre pároljuk, és a krumplira öntjük. Megsózzuk, majd a liszttel, és az aludttej másik felével összekeverjük.
A sütő tepsit (vagy két normál tepsit) kizsírozunk, megszórjuk liszttel, beleöntjük a masszát. Tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, és előmelegített sütőben sütjük.

Toros káposzta
Hozzávalók: Egy kg sertéstarja és sertésfarok, másfél kg savanyú káposzta, egy kis fej vöröshagyma, 1 csípős paprika.
A rántáshoz 3 fakanál sertészsír, 1 merőkanál liszt, két fakanál pirospaprika, fél liter házi paradicsom.

Egy nagyobb fazékba beletesszük a levéből kinyomott savanyú káposztát, ráhalmozzuk a kisebb darabokra vágott húsokat. Felöntjük annyi vízzel, hogy mindezeket ellepje. A tetejére szeleteljük a vöröshagymát, és fedő alatt elkezdjük főzni. Közben beledobjuk a csípős paprikát, és tovább rotyogtatjuk.
A rántáshoz felolvasztjuk a zsírt, összekeverjük a liszttel, és világos zsemlyeszínűre pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük paradicsompürével, és vízzel. Összefőzzük a káposztával.
Friss, ropogós kenyérrel fogyasztjuk.

Kelt rétes
Hozzávalók: A rétestésztához: 6 púpos merőkanál liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg élesztő, kb. négy dl langyos tej, 3 tojás, fél dl étolaj, a kidolgozáshoz liszt.
Túró töltelékhez: 50 dkg házi túró, 3 tojás, citromhéj, 3 evőkanál kristálycukor, három dl tejföl.
Dió töltelékhez: 30 dkg darált dió, 4 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor.
Mák töltelékhez: 30 dkg darált mák, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor, reszelt citromhéj
.
A tejet langyosra melegítjük, a lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, és fészket készítünk a közepébe. Ebbe először cukrot, majd az élesztőt tesszük, és két dl tejet csurgatunk rá. Amikor megkelt, a többi tejjel, a tojásokkal, és az étolajjal alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 3 cipót formázunk belőle. Abrosszal letakarva kelesztjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A túrós réteshez a túróba belekeverjük a tojások sárgáját, a citromhéjat, a cukrot.
A diós és a mákos tölteléket is előkészítjük.
A túrós tölteléknél megmaradt tojásfehérjéket habverővel felverjük, és tejföllel összekeverjük.
A megkelt cipókat egyenként, lisztezett abroszon szétnyújtjuk. Tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, töltelékkel megszórjuk. A tetejére tojáshabos tejfölt locsolunk, két oldalról feltekerjük, és zsírozott tepsibe helyezzük. A rudak között is megkenjük olvasztott zsírral, és a tepsiben még kelesztjük egy kicsit.
Sütés előtt a tetejét gazdagon átkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, utána szeleteljük.

Tejfölös répaleves
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 20 dkg savanyított kerekrépa (ebben van egész feketebors, babérlevél, és paprika is). 50 dkg sertéscomb, 4 gerezd fokhagyma, só, fél liter paradicsomlé. A habaráshoz 3 evőkanál liszt, kevés tej, és két dl tejföl.
A babot a főzés előtti este beáztatjuk.
A savanyú répát először leforrázzuk, leszűrjük, majd hideg vizet borítunk rá, és ezt is leöntjük róla.
A sertéscombot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A savanyú répát felengedjük hideg vízzel, beletesszük a húst, a leszűrt babot, és a kis kockákra vágott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk. Lassú tűzön főzzük, amíg minden megpuhul.

Ekkor paradicsomlével felengedjük, és tejes-tejfölös habarással besűrítjük.

Kukoricacipó
Hozzávalók: 4 púpos evőkanál búzaliszt, 2 púpos evőkanál kukoricaliszt, két dl langyos víz, 3 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír, egy dl langyos tej. A szóráshoz liszt, a tepsi kikenéséhez zsír, a tetejére cukros víz.
A langyos vízbe beletesszük a kristálycukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut. Dagasztótálba öntjük a liszteket, a sót, és egy evőkanál cukrot is hozzáadunk. Belemorzsoljuk a sertészsírt, és eldolgozzuk benne a megkelt élesztős folyadékot. Amennyiben szükséges, kevés langyos tejjel még lazíthatjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, tetejét liszttel megszórjuk, és langyos helyen, ruhával letakarva legalább fél órát kelesztjük.
A tepsit kizsírozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formázunk belőle, és a tepsibe tesszük. Cukros vízzel megkenjük a tetejét, és kisütjük. Magában fogyaszthatjuk, de szeletelve, lekvárral megkenve is nagyon finom!

Kukoricamálé
Hozzávalók: 10 púpos evőkanál kukoricaliszt, 2 egész tojás, egy dl étolaj, négy dl aludttej, 1 kávéskanál só, 2 púpos evőkanál cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a tetejére valamilyen sűrű lekvár.
A kukoricalisztre hideg vizet öntünk, átkeverjük, hagyjuk leülepedni, és a tetején fennmaradt hulladékot a folyadékkal együtt lecsurgatjuk.
A tojásokat felverjük, beleöntjük az étolajat, az aludttejet, hozzáadjuk a sót, és a cukrot. Összekeverjük, és az egészet a liszthez öntjük. Alaposan összedolgozzuk, majd az így nyert masszát kanalanként kizsírozott tepsi aljába terítjük. A tetejét sűrűn megrakjuk lekvárhalmokkal, és előmelegített sütőben megsütjük.
Kihűlés után szeleteljük.

Nyomtatható, letölthető változat:

Címkék: http://www.mo-ka.hu/izorzok/receptek_kustanszeg.html

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Jó kis receptek.
Ma is írok be egy másik tájról.
Szép napot kívánok Mindenkinek:Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nekem nagyon tetszik, különösen a bőrkés bableves, gyermekkoromban ettem ilyet, de azóta még a nevét sem hallottam kimondani.Mosolyogtam is egy jót.
A krumpliprószát sokat sütöm, de nem egészen így, én a lisztet egybe keverem az aludttejjel és a krumplival.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Drága Ilikém!
Majd rakosgatom a többit is,de még ami fel van téve,az sincs megnézve.
Nem "törtetek",nincs nagy értelme.Puszillak.
Jó éjszakát,jó pihenést kívánok:Edit.

Válasz

Szász ilucika üzente 12 éve

Szívesen Editkém, rakjál fel minél többet!
Puszi:Ilike Jók az új képeid!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

A RECEPTEKET SZÁSZ JÁNOSNÉ ILIKE KÜLDTE NEKEM BEÍRÁSRA.KÖSZÖNÖM ILIKE.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Kapros karalábé húsgombóccal képhez:

Kapros_karalabe_husgomboccal_2191296_2282_s

Most főztem ilyen finomat először, de nem utoljára. Az új ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Kapros_karalabe_husgomboccal_2191296_2282_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Boldog Anyák napját képhez:

Boldog_anyak_napjat_2191255_4928_s

Köszönöm Marcsikám! Puszi.

Domján Mária írta 1 napja a(z) Boldog Anyák napját képhez:

Boldog_anyak_napjat_2191255_4928_s

Köszönjük szépen Nagyon kedvesek vagytok puszi

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Mafin-001_2191257_1539_s

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Mafin_2191256_4492_s

Garáz József írta 2 napja a(z) Túrós tészta. képhez:

Turos_teszta-001_2191190_3726_s

Anna! Köszönjük szépen.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Boldog Anyák napját képhez:

Boldog_anyak_napjat_2191255_4928_s

Sok szeretettel Annától és Zoltántól.

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Boldog_anyak_napjat_2191255_4928_s

Kőszeghy Anna írta 2 napja itt:

Boldog Anyák napját kívánok minden kedves erre járó Édesanyának, Nagyanyának és Dédi mamának. Anna

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu