Ízőrzők – Kustánszeg – receptek
|
Savanyú bürkés borsóleves
Hozzávalók: 2 marék tarkabab,
20 dkg füstölt sertésbőrke, 2-3 db hegyes pirospaprika, 1 vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma. Ízlés szerint só, 2-3 babérlevél, őrölt
feketebors.
A rántáshoz 1 fakanál sertészsír, 2 kanál liszt, fűszerpaprika. A tálaláshoz ecet.
A tarkababot és a bőrkét előző este
beáztatjuk. Másnap mindkettőt leveses fazékba szedjük, és bőséges
vízben feltesszük főni. Ízesítjük paprikával, vöröshagymával,
fokhagymával. Beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, és őrölt
feketeborssal megszórjuk. Lassú tűzön kitartóan főzzük.
Amikor a bab már megpuhult – ezt megállapíthatjuk abból is,
hogy a bab már nem zörög a fazékban -, rántást készítünk. A sertészsírt
liszttel zsemlyeszínűre pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és
azonnal felengedjük vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg. A levesbe
öntjük, és összeforraljuk.
Tálalás előtt két evőkanál ecettel kicsit savanykás ízt adhatunk a levesnek. |
Krumpli prósza
Hozzávalók: 6-7 db nagyobb krumpli, 15 evőkanál aludttej, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, só, 10 dkg liszt.
A tészta tetejére és a tepsi kikenéséhez sertészsír, kevés liszt.
A krumplit megtisztítjuk, és
lereszeljük. Az aludttej felét hozzákeverjük, nehogy a krumpli
megbarnuljon. A vöröshagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A
sertészsírban üvegesre pároljuk, és a krumplira öntjük. Megsózzuk, majd a
liszttel, és az aludttej másik felével összekeverjük.
A sütő tepsit (vagy két normál tepsit) kizsírozunk, megszórjuk
liszttel, beleöntjük a masszát. Tetejét olvasztott zsírral
meglocsoljuk, és előmelegített sütőben sütjük.
|
Toros káposzta
Hozzávalók: Egy kg sertéstarja és sertésfarok, másfél kg savanyú káposzta, egy kis fej vöröshagyma, 1 csípős paprika.
A rántáshoz 3 fakanál sertészsír, 1 merőkanál liszt, két fakanál pirospaprika, fél liter házi paradicsom.
Egy nagyobb fazékba beletesszük a
levéből kinyomott savanyú káposztát, ráhalmozzuk a kisebb darabokra
vágott húsokat. Felöntjük annyi vízzel, hogy mindezeket ellepje. A
tetejére szeleteljük a vöröshagymát, és fedő alatt elkezdjük főzni.
Közben beledobjuk a csípős paprikát, és tovább rotyogtatjuk.
A rántáshoz felolvasztjuk a zsírt, összekeverjük a liszttel,
és világos zsemlyeszínűre pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával,
felöntjük paradicsompürével, és vízzel. Összefőzzük a káposztával.
Friss, ropogós kenyérrel fogyasztjuk.
|
Kelt rétes
Hozzávalók: A rétestésztához:
6 púpos merőkanál liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg
élesztő, kb. négy dl langyos tej, 3 tojás, fél dl étolaj, a
kidolgozáshoz liszt.
Túró töltelékhez: 50 dkg házi túró, 3 tojás, citromhéj, 3 evőkanál kristálycukor, három dl tejföl.
Dió töltelékhez: 30 dkg darált dió, 4 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor.
Mák töltelékhez: 30 dkg darált mák, 4 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
A tejet langyosra melegítjük, a lisztet
tálba szitáljuk, megsózzuk, és fészket készítünk a közepébe. Ebbe
először cukrot, majd az élesztőt tesszük, és két dl tejet csurgatunk
rá. Amikor megkelt, a többi tejjel, a tojásokkal, és az étolajjal
alaposan kidolgozzuk.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 3 cipót formázunk
belőle. Abrosszal letakarva kelesztjük. Közben elkészítjük a
töltelékeket. A túrós réteshez a túróba belekeverjük a tojások
sárgáját, a citromhéjat, a cukrot.
A diós és a mákos tölteléket is előkészítjük.
A túrós tölteléknél megmaradt tojásfehérjéket habverővel felverjük, és tejföllel összekeverjük.
A megkelt cipókat egyenként, lisztezett abroszon
szétnyújtjuk. Tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk, töltelékkel
megszórjuk. A tetejére tojáshabos tejfölt locsolunk, két oldalról
feltekerjük, és zsírozott tepsibe helyezzük. A rudak között is
megkenjük olvasztott zsírral, és a tepsiben még kelesztjük egy kicsit.
Sütés előtt a tetejét gazdagon átkenjük tejföllel, és előmelegített
sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, utána szeleteljük.
|
Tejfölös répaleves
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab,
20 dkg savanyított kerekrépa (ebben van egész feketebors, babérlevél,
és paprika is). 50 dkg sertéscomb, 4 gerezd fokhagyma, só, fél liter
paradicsomlé. A habaráshoz 3 evőkanál liszt, kevés tej, és két dl
tejföl.
A babot a főzés előtti este beáztatjuk.
A savanyú répát először leforrázzuk, leszűrjük, majd hideg vizet borítunk rá, és ezt is leöntjük róla.
A sertéscombot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát
megtisztítjuk és felaprítjuk. A savanyú répát felengedjük hideg vízzel,
beletesszük a húst, a leszűrt babot, és a kis kockákra vágott
fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk. Lassú tűzön főzzük, amíg minden
megpuhul.
Ekkor paradicsomlével felengedjük, és tejes-tejfölös habarással besűrítjük. |
Kukoricacipó
Hozzávalók: 4 púpos evőkanál
búzaliszt, 2 púpos evőkanál kukoricaliszt, két dl langyos víz, 3
evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír,
egy dl langyos tej. A szóráshoz liszt, a tepsi kikenéséhez zsír, a
tetejére cukros víz.
A langyos vízbe beletesszük a
kristálycukrot, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg
felfut. Dagasztótálba öntjük a liszteket, a sót, és egy evőkanál cukrot
is hozzáadunk. Belemorzsoljuk a sertészsírt, és eldolgozzuk benne a
megkelt élesztős folyadékot. Amennyiben szükséges, kevés langyos tejjel
még lazíthatjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, tetejét liszttel
megszórjuk, és langyos helyen, ruhával letakarva legalább fél órát
kelesztjük.
A tepsit kizsírozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót
formázunk belőle, és a tepsibe tesszük. Cukros vízzel megkenjük a
tetejét, és kisütjük. Magában fogyaszthatjuk, de szeletelve, lekvárral
megkenve is nagyon finom!
|
Kukoricamálé
Hozzávalók: 10 púpos evőkanál
kukoricaliszt, 2 egész tojás, egy dl étolaj, négy dl aludttej, 1
kávéskanál só, 2 púpos evőkanál cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a
tetejére valamilyen sűrű lekvár.
A kukoricalisztre hideg vizet öntünk,
átkeverjük, hagyjuk leülepedni, és a tetején fennmaradt hulladékot a
folyadékkal együtt lecsurgatjuk.
A tojásokat felverjük, beleöntjük az étolajat, az aludttejet,
hozzáadjuk a sót, és a cukrot. Összekeverjük, és az egészet a liszthez
öntjük. Alaposan összedolgozzuk, majd az így nyert masszát kanalanként
kizsírozott tepsi aljába terítjük. A tetejét sűrűn megrakjuk
lekvárhalmokkal, és előmelegített sütőben megsütjük.
Kihűlés után szeleteljük.
Nyomtatható, letölthető változat:
|
Kommentáld!