Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Kőszeghy Anna | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
2 kis doboz májkonzerv, 2 egész tojás, 2 evõkanál liszt,2 evõkanál zsemlemorzsa, apróra vágott petrezselyem, só, õrölt bors, és olaj a sütéshez.
A fenti hozzávalókat jól összekeverjük, és kiskanállal bõ, forró olajba diónyi gombócokat teszünk úgy, hogy ne érjenek össze. Só helyett ételizesítõt is adhatunk hozzá. Vigyázzunk,mert gyorsan sül.
10 éve | Domján Mária | 1 hozzászólás
1csg piskóta tallér
1 banán
15 deka étcsoki
3 kanál olaj
5 deka margarin
A banánt karikákra vágom és két piskóta tallér közé teszem fogvájóval összefogom
A csokoládét az olajjal és margarinnal gőz felett felolvasztom, a banános tallérolat belemártom és hűtőbe teszem amíg a csokoládé megdermed
Gyerekek kedvence
|
|
10 éve | Kőszeghy Anna | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
1/4 kg sertéshús,1/4 kg leveszöldség,1/4 kg burgonya,1 húsleveskocka,
1 tojás,1 ek zsír,1 zsemle,2 ek liszt,1 fej hagyma,só,bors
A húst a megtisztított zöldségekkel,1/2 hagymával és az áztatott
zsemlével ledaráljuk,sózzuk,borsozzuk,hozzáadjuk a lisztet,a tojást,
összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle.
A leveses fazékban zsíron megpirítjuk a hagyma megreszelt másik felét,
megpaprikázzuk,felengedjük 1 liter vízzel,amikor forrni kezd,beletesszük
a leveskockát,majd ennek felolvadása után belefőzzük a húsos gombócokat
és olyan lassú tűzön kezdjük főzni,hogy a lé csak gyöngyözzön.
10 éve | Kőszeghy Anna | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
4 db karalábé,3 tojás,10 dkg reszelt sajt,fél dkg élesztő,1 dl tej,
3 ek liszt,1 csokor petrezselyemzöld,só,őrölt bors,olaj a sütéshez
A megmosott,meghámozott karalábékat almareszelőn lereszeljük.A
tojássárgákat elkeverjük a tejjel meg a szétmorzsolt élesztővel,
sózzuk,majd a lisztet beletéve összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a reszelt karalábét,az apróra vágott petrezselyemzöldet,
őrölt borsot,a tojásfehérjéből vert kemény habot,a reszelt sajtot és 5 percig pihentetjük.
10 éve | Kőszeghy Anna | 0 hozzászólás
Ezt a receptet Molnár Mónik kérésére írtam le
-------------------------------------------------------------
Hozzávalók: 25 dkg
porcukor, 10 dkg darált háztartási keksz, 7 dkg búzadara, 6 dkg
margarin,5 evõkanál forró tej, 1/4 zöld mandula aroma,5 dkg
kókuszreszelék.
A búzadarát a tejben megfõzzük, és kihûtjük. A porcukrot a lágy
margarinnal kihabosítjuk, hozzáadjuk a kekszmorzsát, a kihûlt darát, és
az aromát.Jól összekeverjük, és a hûtõben egy napig érleljük.
10 éve | Domján Mária | 2 hozzászólás
1kiló sárgadinnye
1liter tej
1csg vaníliás pudingpor
ízlés szerint cukor
A sárgadinnyehúsát közepes kockákra vágom
A tej 2/3-át felteszem főni a felkockázott dinnyével. és a cukorral, egy keveset a dinnyéből tálaláshoz kihagyok
Amikor a dinnye puhára főtt akkor összemixelem és visszateszem a tűzre a pudingot a maradék tejjel összekeverem és a pűrésített dinnyét behabarom és pár percig még főzöm
Hidegen tálalom dinnyedarabikkal diszítem
10 éve | Kőszeghy Anna | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 1/4 kg darált háztartási keksz,10 dkg vaj,ízlés szerint darabolt dió
(ez el is maradhat),cukor, kakaópor.
Tejjel megfelelő keménységű tésztát készítünk.
Golyókat formálunk (a közepébe meggybefőttet is nyomhatunk)
és kókuszreszelékben meghempergetjük.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
10 éve | Kőszeghy Anna | 2 hozzászólás
Megmosunk és kicsumázunk 40 dkg friss epret,és talpas poharakba,vagy
üvegtálkákban elosztjuk. 2 dl vízben felolvasztunk 1 csapott ek zselatint
(vagy 1 zacskó gyümölcszselé port) átszűrjük és hozzáadunk 1 kupica
jaffa szörpöt, 1 narancs, meg 1 citrom levét, és ha kell,kevés cukorral
édesítjük. A gyümölcsre öntve kihűtjük, és tálalás előtt a tetejét tejszínhabbal
megkoronázzuk.
Kínálhatunk hozzá kekszet,édes ostyát, vagy babapiskótát.
10 éve | Kőszeghy Anna | 2 hozzászólás
20 dkg háztartási kekszet ledarálunk,és annyi cukros feketekávéval
dolgozzuk össze, hogy gyúrható legyen.40 dkg gesztenyemasszát
kikeverünk 8 dkg vajjal,összegyúrjuk a keksszel és dió nagyságú
golyókat formálunk belőle.
Meghempergetjük reszelt csokoládéban,vagy kókuszreszelékben,
majd a hűtőben kifagyasztjuk (nem mélyhűtőben).
10 éve | Domján Mária | 1 hozzászólás
50 deka eper
1liter tej
2 deci habtejszín
2evőkanál bodzaszőrp
pár cspp citromlé
1csg vaníliás cukor
Az epret mosás után 4-5 szemet félreteszem a többit egy kevés tejjel összemixelem, majd hozzáadom a habtejszínt a bodzaszőrpöt és annyi tejet amennyit a turmixunk
Majd egy nagy tálba öntöm, majd hozzáadom a megmaradt tejet és pár csepp citromot csepegtetek bele
Hűtőbe teszem jól kihűtöm
Tálaláskor eperszemekkel diszítem
10 éve | Domján Mária | 2 hozzászólás
50 deka eper
1csg babapiskóta
5 evőkanál porcukor
fél liter tejföl
5deci tejszín
A tejszínt habbá verem és belekeverem a tejfőlt.és a porcukrot
Egy edényt 3-4mm-er vastagon kikenem vele,rárakom a babapiskótát,erre ismét krém jön,majd egy sor eper
Addig folytatjuk a rétegezést amíg elnem fogy az alapanyag a tetejét csokival és eperrel diszítem
Pár órát a hűtőbe teszem ,hogy a piskóta megpuhuljon
10 éve | Domján Mária | 2 hozzászólás
4db reszelt alma
1 teás kanál fahéj
1tojás
liszt
cukor ízlés szerint
a sütéshez étolaj
A reszelt almát ízesitjük fahéjjal,cukorral,hozzáadom a tojást és annyi lisztet, hogy nelegyen folyós a massza
Kanállal jól összekeverem forró olajba kisütöm mindkét oldalát ,ha kell még cukorral meghintem
40 dk gyümőlcs bármilyen lehet idénynek megfelelő
2 deci habtejszín vagy joghurt vagy fele-fele arányban
10 deka porcukor
reszelt citromhéj
A hozzávalókat turmixgépbe simára keverem, majd kis dobozokba kanalazzuk a krémet
és egy éjszakán át fagyasztuk.
Ostyával tejszínnel citromfűvel friss idény gyümölcsökkel tálaljuk
10 éve | Domján Mária | 0 hozzászólás
1csg vaníliás puding
1csg vaníliás cukor
2 banán
5deka csokoládé
1liter tej
A pudingot a tejjel kikeverem
A banánt összemixelem, és hozzáadom a pudinghoz és van cukorhoz, összefőzöm
Tálaláskor a csokoládét a tetejére reszelem
10 éve | Domján Mária | 0 hozzászólás
50deka magozott meggy
15 deka cukor
6db szegfüszeg
kis kanál fahéj
1csg vaníliás cukor
1csg puncsízű pudingpor
2,5dl tej
1-2 kanál citromlé
A meggyet a cukorral és a fűszerekkel 1 liter vízben megfőzzük.
A tej és pudingot kikeverem
A gyümölcsöt ezzel a keverékkel behabarom eggyet forralom és leveszem a tűzről
A végén adom hozzá a citromlevet
10 éve | Domján Mária | 2 hozzászólás
2tojás
40 dk hámozott reszelt alma
25 dk cukor
40 dk liszt
10 dk zsír
1csg sütőpor
Az alma kivételével az egészet összekeverem, majd hozzáadom az almát amit a levétől kinyomkodok
Sütőpapiros tepsibe kisütjük
Amikor kisült olvasztott csokoládét teszek a tetejére
10 éve | Domján Mária | 1 hozzászólás
25 dk ribizli
1evőkanál étolaj
1 deka vaj
csipetnyi bors
kevés őrőlt szegfűszeg
2 kanál étkezési keményitő
1 dl tejszín
1dl tejföl
cukor
aribizlit vajon fedő alatt megpárolom, ha már puha szitán áttöröm, majd vissza tűzre a fűszereket hozzáadom
A keményítőt kevés vízzel simára keverem,hozzáadom a tejfőlt és a tejszínt.
Behabarjuk vele a ribizlit és cukorral ízesitjük
Sűlt húsok mellé kíváló
10 éve | Domján Mária | 0 hozzászólás
50dk eper
4 evőkanál cukor
1,5deci fehérbor
3 evőkanál tejszín
citromfű
Néhány szem epert a tálaláshoz félreteszek
A megmaradt epret a cukorral elkeverem botmixerrel pépesítem és utána átpaszírozom hozzáadom a bort a tejszínt és jól lehűtöm
Tálaláskor eperdarabokkal és citromfűvel diszítem
50dk eper
4dl tej
2dl tejszín
2 evőkanál méz
A hozzávalókat összemixeljuk
4tojásos piskótát sütünk amiben egy kis fahéjat teszünk majd sülés után apró kockákra vágjuk.
Az eperlevest kelyhekbe öntjük éa fahéjas piskótával tálaljuk
10 éve | Domján Mária | 2 hozzászólás
4 dl forró víz
2db zőldtea filter
1 szál friss menta
30 deka friss vagy fagyasztott málna
3 evő kanál porcukor
1 kávés kanál őrőlt fahéj
1 lime reszelt héja
A forró vízzel leforrázom a zőld teát,, hozzáadom a rfiss mentát és 3-4 percig állni hagyom.
Ezután kivesszük a filtereket és a fűszert majd kíhűtöm
Majd beleszórjuk a megmosott lecsepegtetett málnát a porcukrot a fahéjat a lime reszelt héját. és az egészet összemixeljük.
Hűtőben egy-két órán át jól lehűtöm mentalevéllel diszítem
10 éve | Domján Mária | 2 hozzászólás
3 tojás sárgája
1csipet só
10 deka cukor
1,25dl tej
2,5dltejszín
30 dkg babán
A tejet a tojás sárgájával és a cukorral krémesre főzzük
A tejszínt kemény habbá verjük, a banánokat mixeljük és hozzákaverjük a kihűlt krémhez
Az elkészült fagylaltot kis tálkákba rakjuk és kb 4órára a fagyasztóba teszem
10 éve | Domján Mária | 2 hozzászólás
50dk eper
néhány levél friss bazsalikom
1 citrom leve
1 deci víz
12 deka cukor
A vízből cukorból szirupot főzünk
Az epret összemixeljük hozzáadjuk a kihűlt szirupot a szirupos eperléhez jön a citromlé
vékony csíkokra metélt bazsalikom és az egészet fagylaltgépbe kifagyasztjuk
Ha nincs fagyigépünk akkor egy műanyag dobozba teszem és a fagyasztóba helyezem
Fél óránként megkeverem
Nagyon finom izgalmas sörbet
10 éve | Domján Mária | 1 hozzászólás
25 dk mascarpone
3deka fehér csokoládé
2,5deci tejszín
10 deka porcukor
50 deka eper
A fehércsokoládét gőz felett felolvasztjuk ,a mascarponét 5 deka porcukorra kikeverjük
majd hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a felvert tejszínhabot
Az eper felét összemixeljük 5 deka porcukorral
az eper másik felét daraboljuk
Poharakba rétegezzük alul fehér rá az eper öntet eper darabokkal és ismét fehér eperöntet és a darabolt eperrel diszítjük
10 éve | Kőszeghy Anna | 1 hozzászólás
6 dl vizet fél kk őrölt gyömbérrel 1-2 percig főzünk.
A kannába (lábasba)6 púpozott kanál mézet, és 6 ek őrölt kávét
teszünk,majd ráöntjük a forró gyömbéres vizet.
Elkeverjük,aztán ha lehűl,félig felvert tejszínnel tálaljuk.
Ezt a receptet a fűszerek könyvében találtam, és már többször
elkészítettem, nekünk ízlett.
10 éve | Kőszeghy Anna | 5 hozzászólás
Hozzávalók:2 kg eper,2 kg cukor,4 l víz,1 kk nátrium-benzoát
A gyümölcsöt összeturmixoljuk,és felöntjük 4 l vízzel,hozzáadjuk a nátrium benzoátot.Egy napig
hagyjuk "összeérni",közben többször megkeverjük.Másnap hozzáadjuk a
2 kg cukrot és továbbra is kevergetjük.
A következő nap átszűrjük,és üvegekbe töltjük.
Gyorsan elkészíthető valamennyi idénygyümölcsből-málnából,meggyből,
őszibarackból és almából-megőrzi a gyümölcs természetes ízét.
1.
A balkáni és kis-ázsiai konyha egyik jellegzetes csipegetnivalója a
keleti és zöldfűszerektől illatos, mazsolás-mandulás rizzsel töltött
zsenge szőlőlevél,
a dolmákia, amely nélkül a görög előétel-kínálat egyenesen elképzelhetetlen
volna. Hidegen, de nem behűtve a legfinomabb.
Hozzávalók:
500 g csiperkegomba
egy kis fej hagyma
2-3 evőkanál liszt
500 g 100%-os paradicsompüré
egy kis kanál cukor
ízlés szerint kockára vágott fetasajt
friss koriander zöld, vagy apróra vágott bazsalikomlevél
1,5 l zöldségalaplé vagy víz
olaj
só, bors
A felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. Meghintjük liszttel és összefőzzük. Felengedjük paradicsompürével és az alaplével, illetve vízzel. Ízlés szerint cukrozzuk, sózzuk.
Hozzávalók:
1000 g csiperkegomba
1000 g salátakrumpli
5-6 szem paradicsom
600 g darált sertéscomb
egy nagy vagy két kisebb cukkini
300 g sajt
fûszerpaprika
egy hagyma (lila vagy vörös)
olaj
só, bors
Elkészítés:
A krumplikat héjában megfőzzük, mikor kihűlt szeletekre vágjuk. A darálthúst olajon, hagymán megpároljuk, fűszerpaprikával, sóval, borssal ízesítjük. A felszeletelt gombákat és a cukkinit kevés olajon átpirítjuk. A hozzávalókat kb. 20 x 30 cm-es kivajazott hőálló tálba helyezzük a következő sorrendben: először jönnek a krumpliszeletek, erre a darált hús, majd a gomba és a cukkiniszeletek.
Hozzávalók az alaptésztához:
1 csomag szárított élesztő,1/4 csésze (0,6 dl)langyos víz,
3 csésze (7,5 dl azaz 40-50 dkg)finomliszt,
3 csésze (7,5 dl azaz 70-75 dkg kristálycukor,
3 csésze (7,5 dl)langyos tej
Hozzávalók a barátságkenyérhez:
1 csésze (2,5 dl)alaptészta,2/3 csésze (1,65 dl)étolaj,
2 csésze (5 dl azaz 30-35 dkg)finomliszt,
1 csésze (2,5 dl azaz kb.25 dkg)kristálycukor,
3 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor,1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál őrölt fahéj,1 mokkáskanál só,1 zacskó vaníliás cukor.
10 éve | Kőszeghy Anna | 4 hozzászólás
Konyhakész piskótalapra ujjnyi vastagon rákenünk vanília fagylaltot
(akár vásárolt, akár házilag készítettet).Összetekerjük roládnak,
becsavarjuk fóliába, és 3-4 órára betesszük a mélyhűtőbe.
3 tojás fehérjét 6 dkg kristálycukorral jó kemény habbá verünk, majd
rákenjük a fólia nélküli roládra.Meghintjük porcukorral, és a forró
sütőben hirtelen szép pirosra sütjük.
Ez meglepetés is, mert mindenki meleget vár, és felvágva fagylalt.
Régebben (kb 35 éves ez a receptem) sokszor készítettem,mindig nagy sikere volt.
MÁJUS ELSŐ VASÁRNAPJÁN ...
Anyák napja
(népköltés)
Már megjöttünk ez helyre,
Anyánk köszöntésére.
Anyám, légy reménységben,
Köszöntlek egészségben!
Amennyi a zöld fűszál,
Égen ahány csillag jár,
Májusban a szép virág:
Annyi áldás szálljon rád!
Anyák napjára
Bokrétát kötöttem
Jó anyám napjára,
Örül a bokrétám
Minden egyes szála.
S azt mondatja velem
Illatos virágom:
Legyen áldás az én
Édes jó anyámon.
Osvát Erzsébet: Meséltél és meséltél
Velem voltál örömömben,
velem voltál bajban,
velem voltál, ha sírtam,
velem, ha kacagtam.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás