Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
|
|
Kacsa tarány módra recept
Hozzávalók:
1db kacsa,
10 dkg dió,
1 doboz kínai gomba,
1-2 alma,
darabolt ananász,
vegeta,
só,
bors,
majoránna,
rozmaring,
2-3 dl száraz fehérbor.
Almás csirke (cseréptálban) recept
Hozzávalók:
1 csinos, gyenge csirke,
1 kg krumpli,
1 kg alma (nem birs, szabolcsi édes),
15 dkg vaj,
őrölt majoránna,
kevés só,
esetleg Vegeta.
Körözött
Hozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg juhtúró, pirospaprika, vaj, vöröshagyma, őrölt vagy egész kömény, bors, só
A túrót villával zúzd össze egy nagyobb tálban, majd keverd hozzá a
juhtúrót. Ízlés szerint beleszórhatod a pirospaprikát, majd az apróra
vágott vöröshagymát és a köményt. Ha az egészet összekeverted, és nem
érzed eléggé kenhető állagúnak, tehetsz hozzá egy pici vajat. Ízlés
szerint borsozzuk, sózzuk.
Tepertőkrém
Hozzávalók: 40 dkg tepertő, 1 kis fej lila hagyma vagy vöröshagyma, 2 evőkanál mustár, só, bors
A tepertőt vágd nagyon apróra – könnyebb később vágni és darálni, ha előtte picit serpenyőben megpirítod, viszont ettől sötétebb lesz a krém színe –, majd húsdarálón daráld le. A hagymát vágd apróra, akár botmixert is használhatsz, de ne legyen teljesen pépes. A hagymát a tepertővel keverd el, és add hozzá a 1,5-2 kanál mustárt.
Padlizsánkrém
Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, olívaolaj, citromlé, só, bors, fokhagyma.
Tipikusan az a mártogatós, amit nemcsak a vegák, de a húsevők is
imádnak. A padlizsánt forró sütőben süsd meg! Vigyázz, hogy ne égesd
oda, de rendesen átsüljön. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd
hűlni, majd vágd ketté és a belsejét kapard ki, a héját húzd le!
Ízesítsd összezúzott fokhagymával, sóval, borssal! Locsold meg kevés
olívaolajjal és egy fél citrom levével, majd turmixold össze.
Pakisztáni csirke recept
Hozzávalók:
1 csirke darabolva,
7-8 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál étolaj,
3-4 evőkanál ketchup,
1 dl fehérbor,
bors /min. 1 kiskanál/.
Csirkemetélt gombabundában recept
Hozzávalók:
1 csirkemell,
25 dkg gomba,
1 tojás,
1 csokor petrezselyemzöld,
4-5 evőkanál liszt,
2-2.5 dl tej,
1 evőkanál olaj,
1 csapott teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
olaj a sütéshez.
Korhely-hagymaleves recept
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna,
4 fej vöröshagyma,
egy csapott evőkanál liszt,
só,
késhegynyi pirospaprika,
ecet.
Sertéskorona recept
Hozzávalók:
1 kg sertés oldalas
200 g vöröshagyma
500 g újburgonya, apró
60 g gyöngyhagyma
100 g gomba
30 g olajbogyó
100 g paradicsom
50 g fokhagyma
1 csomag petrezselyemzöld
só
őrölt bors
borsikafű
1 dl fehérbor
1dl olaj
50 g vaj.
Kocsmáros tokány recept
Hozzávalók:
100 g bacon szalonna
500 g sertés szűz
50 g olaj
100 g vöröshagyma
100 g gomba
50 g marhanyelv
100 g sonka
½ dl tejszín
20 g mustár
½ fehérbor
ízlés szerint:
só
őrölt bors
250 g gyufatészta
20 g vaj.
Amerikai pite recept
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
1 dl tej,
2 dkg élesztő,
só,
10 dkg kristálycukor,
5 dkg vaníliás pudingpor,
1 liter tej,
2-2 dkg mazsola és dió,
6 dkg bor ízű alma,
10 dkg baracklekvár.
Fügével töltött pite recept
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
20 dkg friss, érett füge,
1 evőkanál száraz fehérbor,
1 evőkanál olaj,
2 dkg élesztő,
só.
Túros gofri recept
Hozzávalók:
75gr margarin,
75 gr cukor,
1 tojás,
150gr liszt,
1/8l sűrített tej,
egy késhegynyi reszelt citromhéj,
só,
150 gr száraztúró.
Sonkás tekercs recept
Hozzávalók:
Fél csomag mirelit vajastészta.
Töltelék:
15 dkg darált fõtt sonka,
8 dkg sajtkrém,
1 evõkanál reszelt torma,
õrölt bors,
só.
16 gombafej (személyenként 4 db),
1 csipet só,
40 dkg juhtúró,
1/2 csomó kapor,
egy csipet pirospaprika,
1/2 dl tejföl,
2 tojás,
kevés zsír vagy vaj,
5 dkg trappista sajt.
A megtisztított csirkét darabokra vágjuk, hozzá vesszük a máját, zúzáját. A zöldséget kockára vagy hosszúkásra vágjuk. A csirkét feltesszük főni a zöldséggel együtt annyi vízzel, hogy jól ellepje. A rizst forró zsírban megfuttatjuk és hozzáadjuk a félig megfőtt csirkéhez.
Diós piskótatekercs gesztenyekrémmel
Hozzávalók:
kb. 12 szelethez: a tésztához: 2 dkg liszt, 6 dkg darált dió, 4 tojás, 8
dkg cukor, a krémhez: 20 dkg gesztenyemassza, 1/2 dl rum, 4 dkg cukor, 2
dl tejszín
Elkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet összekeverjük a dióval.
A tojásokat habosra keverjük, beletesszük a cukrot, és vízfürdőre
állítva addig keverjük, amíg a tojás kicsit langyos lesz.
Gesztenyés-meggyes rétes
Finom, rostgazdag édesség
receptje, amelyet könnyebb elkészíteni, mint ahogy az elsőre látszik. A
rétes összeállításának leírása minden ilyen süteménynél jól
hasznosítható.
|
A gesztenyemasszát habosra keverem a felvert tojással, a rummal és annyi tejjel, hogy ne túl lágy, de azért még kenhető krémet kapjak. Elkészítése: a gesztenyekrémet összedolgozom a meggyel.
Hozzávalók:
Elkészítés: Kitesszük magunk elé a keverőtálat, és belerakjuk a margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot. A cukros vajat aztán robotgéppel kihabosítjuk, majd hozzádolgozzuk a géppel a tojássárgát.
Alma pongyolában
Elkészítés:
Nagy, borízű almákat meghámozunk, és kerek szeletekre vágunk. Cseresznye vagy meggy-ében, esetleg likőrben megforgatjuk, cukorral meghintjük, majd a megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban szép világosbarnára sütjük. fahéjas cukorral meghintve, melegen tálaljuk.
Mandulás almás lepény
Hozzávalók:
50 dkg linzer tészta,
1 kg savanykás alma,
10 dkg mazsola,
10 dkg mandula,
5 dkg zsemlemorzsa,
25 dkg sárgabaracklekvár (vagy dzsem),
csipetnyi só,
kevés liszt,
cukor (ízlés szerint,
az alma édességétől függően),
1 mokkáskanál törött fahéj,
1 citrom leve.
Elkészítés:
A mandulát forrásban lévő vízbe tesszük, és egy percig forraljuk, majd leszűrjük, és a barna héját lehúzzuk. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, meghámozzuk és felszeleteljük.
Almás kevert
Hozzávalók:
50 dkg reszelt alma tisztán mérve,
30 dkg kristálycukor,
10 dkg mazsola,
15 dkg durvára vágott dióbél,
25 dkg liszt,
2 egész tojás,
1 evőkanál sütőpor,
fél citrom reszelt héja,
csipetnyi só,
1 zacskó vaníliás cukor,
2 dkg vaj,
kevés liszt.
Elkészítés:
A sütemény készítése előtti napon a reszelt almát a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. Betakarva állni hagyom.
Almás palacsinta
Hozzávalók:
20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza,
50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve),
2 dl tejszín,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
1 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel.
Pikáns és szőlős: a legjobb receptek
A sárguló levelek ugyan a nyár végére figyelmeztetnek, de a zamatos szőlőszemek mégis szívet melengető hangulatba hoznak. Hasonlóképpen a belőle készült ételek – az ínyencek nagy-nagy örömére.
Receptek szőlőszezonra
Finomság rétesimádóknak, az őszi ízek jegyében. |
||||
|
||||
|
12 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás
12 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
Minden Kedves Mária, Marcsi, Marika ismerősőmnek nagon boldog névnapot kívánok:Ilucika
A chutney ( csátni) egy Ázsiai eredetű étel, amelyet ma már az egész világon ismernek. Nagyon finom így érdemes itthon is kipróbálni a konyhában.
A chutney eredetileg Indiából származik, de az Angolok a gyümölcsből készült fűszeres krém megnevezésére használják.
A chutney gyümölcsből, ecetből, cukorból és különböző fűszerekből készül, állaga a lekvárhoz hasonlít. Ázsiában van édes és savanyú mártás is, ezeket a húsokhoz, halételekhez, rizshez vagy tésztához kínálják.
A kockára vágott szalonnát megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a karikára vágott vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a karikára szelt zöldpaprikát, megsózzuk és megpároljuk. A rizst felhevített olajon átforgatjuk, a félig elkészített paprikához keverjük.
A burgonyát és a tojást megfőzzük, karikákra szeljük. Az felszelt hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük, és pár percig pároljuk. Olajjal kikent tepsibe egy réteg burgonyát rakunk, rátesszük a tojáskarikákat és a hagymás paradicsomot.
A tésztát a szokásos módon kifőzzük. Közben egy tepsit kikenünk vajjal, és zsemlemorzsával behintjük. Félretesszük. A kimagozott, meghámozott őszibarackokat kockára szeljük és elkeverjük tésztával.
Erdélyi
szelet
Hozzávalók: |
|
20 dkg liszt,
18 dkg vaj,
2 tojássárgája,
2 evőkanál tejföl,
só,
4 kanál porcukor;
töltelék:
4 tojás,
15 dkg cukor,
15 dkg dió,
citromhéj.
Erdélyi szelet elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,
összegyúrjuk a tojássárgákkal, a tejföllel, sóval, cukorral. Pihentetjük a tésztát,
közben a tölteléket elkészítjük.
A tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral,
majd összevegyítjük a tojások habjával, a darált dióval, a citromhéjjal.
Hozzávalók: |
|
50 dkg liszt,
5 dkg zsír,
5 dkg porcukor,
2,5 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 tojás,
20 dkg (mirelit) szilva,
6 dkg kristálycukor,
1 g őrölt fahéj,
1 dkg porcukor,
1 dkg dió.
Szilvás lepény elkészítése:
A liszt
egy részéből kovászt készítünk, ha megkelt, hozzáadjuk a megmaradt lisztet, tojást,
cukrot, majd a langyos olvasztott zsírt, és a fennmaradt tejjel puha tésztát készítünk.
Langyos helyen megkelesztjük, majd kizsírozott tepsibe tesszük.
Hozzávalók : Tészta: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tej, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor. Krém: 6 dl tej, 10 dkg búzadara,
5-6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg ribizli, 15 dkg
Rama margarin. Máz: 20 dkg porcukor, 3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál
málnaszörp, 2 evőkanál olvasztott margarin.
Leírás : A tojást a
cukorral habosra keverjük, óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet,
az olajat és a tejet.
Simára keverünk négy deci tejet hat deka finomliszttel, beledobunk hat deka vajat, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve belereszeljük egy fél citrom sárga héját, majd ha kihűlt, simára keverjük négy tojássárgával meg nyolc csapott evőkanál porcukorral. Végül óvatosan, nehogy összetörjön, hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét, és öt deka vajon omlettet sütünk belőle. Ajánlatos két adagban sütni, hogy vékonyabb legyen, de kivajazott tepsibe is simíthatjuk, úgy sütjük meg a sütőben.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük benne a sütőport. Kefirt, olajat, porcukrot és tojást adunk hozzá, majd fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát papírral bélelt tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát a tepsiből tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla.
Hozzávalók:
Elkészítés: Először a sós piskótát készítem el. A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a borssal, majd apránként, felváltva belekeverem a lisztet és a tejet, végül óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéjéből vert kemény habot.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, és a hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. (Ha nagyon sűrű, 3 ek. vizet is belekeverhetünk). A meghámozott almát vékony szeletekre reszeljük, és a masszához keverjük. Végül a habot is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, és előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, és a hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. (Ha nagyon sűrű, 3 ek. vizet is belekeverhetünk). A meghámozott almát vékony szeletekre reszeljük, és a masszához keverjük. Végül a habot is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, és előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük.
Hozzávalók:
Krémhez:
Mázhoz: 1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.
Elkészítés: Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn).
A pácolás: Egy akkora edényt készítünk el, annyi vizet öntünk, amelybe belefér a pácolásra kerülő hús és a páclé úgy, hogy a húst teljesen ellepje és a pácolás során, a húst forgatni tudjuk. Apró karikákra vágott fehér-és sárgarépát, gyökeret, vöröshagymát, fokhagymát, valamint egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet teszünk a vízhez. A hús mennyiségétől függően ecettel, citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük.
Hozzávalók: 8 személyre:
A kifliket karikára vágjuk és vajjal vékonyan megkenjük. A sajtokat fél centi vastag szeletekre vágjuk, és pogácsaszaggatóval a kiflikarikákkal megegyező nagyságú korongokat szúrunk ki belőle. A jégretket meghámozzuk, és szintén fölkarikázzuk. A vajas kiflidarabokra előbb egy sajtkorongot, majd egy retek karikát fektetünk.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás