Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
● 8 szelet sertéskaraj ● 20 dkg csirke vagy
sertésmáj ● 2 evőkanál Univer vöröshagymakrém ● 3 db zsemle ● olaj ● tej
● bors ● majoránna ● vaj ● 3 dkg liszt ● 1 főtt tojás ● 2 tojás sárgája
Elkészítése
A karajszeleteket jól kiverjük, megsózzuk, forró olajban hirtelen
mindkét oldalukon kisütjük. A májat feldaraboljuk, és a kevés olajban
megpirított vöröshagymakrémmel átsütjük. A zsemléket a tejben
megáztatjuk, kinyomjuk, és májjal elkeverve, sóval, egy főtt tojással
ledaráljuk.
Francia sajtleves
Hozzávalók:
30 dkg camembert sajt
40 dkg zöldség
sárgarépa
kisebb zeller
karalábé
4 dl húsleves
fokhagyma
petrezselyem
5 szelet barna kenyér
vaj
liszt
bors
só
A zöldségeket megtíszítjuk, felkockázzuk, majd egy serpenyőben a forró vajon hirtelen megpirítjuk, közben sózzuk, és borsozzuk, és liszttel meghintjük. Majd az előre elkészített húslevest, amelyet akár kockából is elkészíthetünk, ráöntjük a zöldségekre. A sajt kemény részét eltávolítjuk, és a többi részt a forró levesben folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk.
|
|
Hozzávalók:
40 dkg brokkoli
1 húsleveskocka
1 dl tejszín
szerecsendió
2 szelet rozskenyér
só
A húsleveskockát kb. 1 liter vízzel felforraljuk, beletesszük a megtisztított brokkolit és fedő alatt, kis lángon megfőzzük. A levest szitán áttörjük vagy mixerben pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Pirított rozskenyér kockákkal tálaljuk.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
50 dkg pulykamell
3 szál répa
1 szál fehérrépa
gomba
esetleg krumpli, de nem jellemző
1 húsleveskocka
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 kávéskanál liszt
só, bors, mustár, citrom, majoránna, babérlevél, tárkony
borsó, fehér paprika, kis kanál cukor, zellerzöld
Kockázzuk fel a hagymát, daraboljuk fel a répát és a húst. Előbbit karikára, utóbbit kockára. Ujjainkat lehetőleg ne szabdaljuk bele, elég az a fél kiló pulyka a leveshez. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, könnyeinket letöröljük, majd a húst rádobva fehérre sütjük a külső részeit.
11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 1 kg
sertéscomb, só, őrölt bors, olaj a sütéshez. Az édes-savanyú uborkához:
egy kígyóuborka, fél jégcsapretek, 2 sárgarépa, egy hegyes erős paprika,
2 zöldcitrom reszelt héja és leve, egy evőkanál gyümölcsecet, 2
evőkanál méz.
A tormakrémhez: 25 dkg mascarpone, 2 dl
joghurt, 4 evőkanál majonéz, 10 dkg ecetes reszelt torma, cukor, zsázsa a
díszítéshez.
A megmosott, leszárított húst fűszerezze ízlés
szerint, és fektesse tepsibe
Hozzávalók 4 főre: 40 dkg borjúcomb vagy -lapocka
(esetleg sovány sertéshús vagy pulykafelsőcomb-filé), 8 dkg vaj, 1-1
sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 darabka zeller és karalábé, kb. fél
kiskanál só, egy csapott kiskanál ételízesítő por, 10 dkg fagyasztott
zöldborsó (friss is jó), 15 dkg fagyasztott karfiol (friss is jó), 10
dkg csiperkegomba, egy csapott evőkanál finomliszt, 2 dl főzőtejszín, 2
tojássárgája (ez el is maradhat), fél citrom leve
a burgonyagombóchoz: 15 dkg burgonya, kb.
A minestrone (ejtsd:
minesztróne) az olasz konyha egyik kedvelt egytállevese, amelyet
régiónként eltérő módon készítenek. A sok idényzöldség használata
valamennyire jellemző, az eltérés a „levesbetétben” rejlik. Egyes
vidékeken (Toszkánától délre) aprótésztával, máshol (főleg Lombardiában
és környékén) rizzsel gazdagítják. Magam is gyakran kedvet kapok hozzá,
de családiasan csak
úgy nevezzük, hogy „mindent-bele-leves”. Ez itt a tésztás változat.
Pizzaszósz | |
Kategória: | Pizzák |
Hozzávalók: | 2 ek olaj, 1 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, őrölt bors, szárított rozmaring, oregano, bazsalikom. |
Elkészítés: | Az olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, és 2x annyi vízzel, mint a püré, felhígítjuk (2 konzerves doboz víz). A fűszerekkel ízesítjü, 3-4 percig forraljuk. |
Tanácsok: | Ez a mennyiség 2-3 30 cm-es pizzára elegendő. |
Fogas- vagy sülloszeletek vajban, finom mártással
Hozzávalók: 60-80 deka süllõ-, vagy fogasszelet (személyenként 18-20 dekás) 1 liter víz, egy kis só, egy sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 babérlevél és néhány szem egész bors. A mártáshoz: 2 egész tojás, pici só, 1 kávéskanálnyi mustár, 2 deci tejföl, pici cukor, 1 evõkanálnyi citromlé és 2 evõkanálnyi víz.
Hozzávalók:
45 dkg kacsamáj
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál kacsazsír
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
Tej a kacsamáj áztatásához
Őrölt szerecsendió, majoránna, só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
A kacsamájat annyi tejbe tesszük, hogy az jól ellepje. Fél órán keresztül áztatjuk. A kacsazsírt felforrósítjukés a fokhagymát rajta megpirítjuk, majd rátesszük a kis kockákra vágott, lecsöpögtetett kacsamájat. Addig pirítjuk, amíg a máj megfehéredik, majd hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megborsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval és a majoránnával, végül ráöntünk 1 dl tejet.
Elkészítés:
Egy evőkanál zsíradékon világosbarnára pirítunk 2 evőkanál lisztet a
kuktában, a lángról elvéve 1 csapott mokkáskanálnyi pirospaprikával
fűszerezzük. Engedjük fel állandó keverés mellett vízzel.
Pároljuk meg kicsit a hagymát két evőkanálnyi zsiradékon. Pirítsuk meg
rajta a kockára vágott marhahúst, majd öntsük fel vízzel, hogy ellepje,
és kis lángon tűzön, fedő alatt főzzük félig puhára. Rakjuk hozzá a
sérgarépát és fehérrépát, fokhagymát, krumplit, uborkát, paprikát és
sózzuk, ízesítsük.
Tojásos sajtos galuska Tojásos sajtos galuska recept, receptek
Tojásos sajtos galuska
Hozzávalók:
25
dkg korpás liszt, 20 dkg finomliszt, 5 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 3
tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só.
Elkészítés:
Mély
tálba ütünk 1 tojást, amit habosra felverünk 1 dl vízzel és 3 evőkanál
olajjal. Belekeverjük a sót és a zúzott fokhagymát.
11 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy palacsintára 1 szelet sonkát és egy szelet sajtot fektetek, feltekerem és a szokásos módon panírozom, majd forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Forrón tálalom.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kész palacsintákat a vajjal vagy margarinnal simára kevert sajttal megkenjük, felgöngyöljük, és tepsibe rakjuk. Majd a reszelt sajttal megszórjuk, és paradicsompürével vagy ketchuppal leöntjük. Közepes tűzön kb. 15-20 percig sütjük.
1.
11 éve | [Törölt felhasználó] | 4 hozzászólás
Süllőfilé fehérboros káposztával
süllőfilé 64 dkg
só 2,5 dkg
bazsalikomlevél 4 db
fokhagyma 4 gerezd
vöröshagyma 16 dkg
savanyú káposzta 50 dkg
tejszín 6 dl
babérlevél 3 db
kakukkfű 3 szál
fehérbor 3 dl
vaj 12 dkg
zöldségalaplé 2,5 dl
olíva olaj 0,08 l
Savanyú káposztát átmossuk, közben vajon finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a babérlevelet, kakukkfüvet és az átmosott savanyú káposztát. Felengedjük fehérborral és zöldség alaplével, fedő alatt pároljuk, ha majdnem kész hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk és készre pároljuk.
Vargányás húsgombócleves
Hozzávalók (4 személyre)
10 dkg darált marhacomb
10 dkg darált császárszalonna
10 dkg darált vargányagomba
1 db zsemle
½ dl tej
1 db tojás
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 cs. petrezselyemzöld
15 dkg zöldbab
½ fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
só, őrölt bors
Elkészítési mód: A finomra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, a
darálékokat, valamint a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, zsírjára
pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a tejben áztatott
zsemlével, a tojással, a finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval,
borssal ízesítjük, és nedves kézzel gombócokat készítünk belőle.
Hozzávalók:
kevert piskóta tészta:
2 db tojást
6 dkg margarint
30 dkg cukor
3-4 evőkanál méz
3 dl tejet
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna
bevonat:
25 dkg cukor,
4 dkg kakaópor,
5 evők.tej,
1 rum aroma,
20 dkg vaj,... ezt felfőzzük...
+ kókusz reszelék a meghempergetéshez
Elkészítés:
tészta:
tojást,margarint,cukorot és a mézet simára-habosra kikeverni,ezután
hozzáadjuk a tejet, lisztet, 2 mokkáskanál szódabikarbónát és tovább
keverjük simára...
bevonat:
cukorot,kakaóport,tejet, 1 rum aromát és a vajat felfőzzük...
ha langyosra kihűlt, ebben megmártogatjuk a szeleteket (a piskotát
hült állapotában téglalapra vagy kockára szeleteljük) csokiba mártás
után meghempergetni kókusz reszelékben.
Szilvás-csokis képviselőfánk
(kb. 12 darab)
Hozzávalók:
Égetett tésztához:
250 ml víz
50 g lágy vaj vagy margarin
Csipet só
150 g búzaliszt
30 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
1 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
5-6 tojás (közepes méretű)
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Krémhez:
400 g szilva (előkészítve mérjük le)
1 tasak Dr. Oetker Prémium Puding bourbon vaníliás
450 ml tej
3-5 evőkanál porcukor
50 ml ír krémlikőr
50 g darált dió vagy mogyoró
Fél csapott teáskanál őrölt fahéj
3 tasak Dr.
Rántott gríz
1/2 l tej
8 evõkanál gríz
1 cs. vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
csipet só
kevés liszt
1 tojás
olaj
Rakott pecsenye
8 szelet pulykamellfilé
1 kis fej vöröshagyma
25 dkg gomba
1 kg burgonya
1 dl tejföl
1 ek ételízesítõ
1 cs petrezselyemzöld
só
bors
olaj
A hagymát kockára vágjuk és kevés zsírban megfonnyasszuk.A pucolt kockára vágott zöldségeket beletéve pirítjuk, sózzuk hogy a levét jobban kiengedje, borsozzuk és vízzel felöntjük.Épp annyival ami ellepi. Szerecsendiót szórunk rá és puhulásig főzzük./Nem baj hogy milyen méretűek a zöldségek vagy hogy szétfőnek mert nem puhulási sorendben adtuk hozzá őket, mert turmixolva lesz/Ha puha levesszük a tűzről és turmixszoljuk /a legjobb bot mixer/ visszatesszük a tűzre és kis vizet hozzáadva főzzük.Még után ízesítjük, nem kell sűriteni mert a zöldségek besűrítik maguktól.Igazi fogyókúrás étel, olcsón kivitelezve, mert a fonnyadt, amúgy kidobásra szánt zöldségféléket is felhasználhatjuk.
1.
Delicia
Hozzávalók: 6 tojás, 35 dkg
cukor, 15 dkg darált dió, 3 kanál kakaó, 2 kanál tej, 25 dkg
margarin.
Elkészítés: 6 tojásfehérjét
15 dkg cukorral habosra keverünk, beletesszük a 15 dkg diót. Zsírozott
lisztezett tepsibe, habzsákkal kis labdácskákat készítünk, kisütjük.
Krém: 6 tojássárgáját 20
dkg cukrot, 3 kanál kakaót, 2 kanál tejet gőz fölött sűrűsödésig főzünk. Miután
kihűlt, 25 dkg margarinnal kikeverjük. 2 db tésztát a krémmel összeragasztunk,
és dióba megforgatjuk.
Román
palacsinta
Hozzávalók: 600 gr. liszt, 2 kanál olaj, 1
kanál ecet, 1 bögre meleg víz, 1 tojás, 1/2 kanál só, 200 gr. vaj a
lapoknak.
Töltelék: 500 gr. tehéntúró, 2-3 tojás, 50 gr. mazsola, 2 vaníliás
cukor, citrom héj, 4 kanál gríz, 1 bögre tej, csipetnyi só.
Hozzávalók:
Kb 4 személyre való sertés comb, tarja, karaj, valamelyik.
3-5 szem hagymaKi mennyire szereti hagymássan)
5-6 szem krumpli
15 dkg kenyérszalonna,vagy császárszalonna( ki mit szeret)
12-20dkg füstölt kolbász
( én semmit sem méretek, amennyi van annyit teszek bele)
Elkészítés:
A
hagymát felkarikázom, és vegetával beízesítem, Hagyom egy kicsit állni.
A krumplit megpucolom,felkarikázom és ezt is beízesítem, (vegeta, só)
a húst felszeletelem, kicsit megklofolom, és ízlés szerint kicsit ezt
is ízesítem, ez is áljon még a tobbi hozzávalót elkészíted.Óvatosan ne
hogy nagyon sós legyen a végén)
a kolbászt felkarikázom, a szalonnát kockákra vágom.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zsiradékon az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk és rátesszük a feldarabolt csirkehúst, sózzuk és tovább dinszteljük megkavarjuk és rá szórjuk az őrölt pirospaprikát és annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje.
(Recept mennyisége 5 személyre)
3 darab 60 dkg-os tisztított csirkét felnégyelünk, 2 db közepes nagyságú hagymát, 1 gerezd fokhagymával finomra megvágunk, vajban rózsapirosra hervasztunk. 1 evőkanál piros nemes paprikával fűszerezzük és 3 deci vízzel felengedjük. Felforrás után a feldarabolt csirkét belehelyezzük, megsózzuk és fedő alatt háromnegyed részben puhára főzzük, fél liter jó minőségű tejfelbe 2 evőkanál sima lisztet simára elkeverünk és a csirkére öntve jól elkeverten felforraljuk.
Elkészítési ideje: 20 perc
Hozzávalók:
A májat vékony csíkokra, a szívet pedig vékony karikákra vágom. A füstölt szalonnát csíkokra metélem és zsírját kiolvasztom, majd ráteszem a csirkemájat. Hirtelen, erős tűzön lepirítom (közben állandóan kevergetem, hogy a máj egyenletesen süljön.) Rászórom a tisztított, zúzott fokhagymát és a borsot, ráöntöm a tejfölt és jól összeforralom.
Hozzávalók:
3 evőkanál olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd a szétszedett csirkemájakat ráteszem és mindkét oldalán átsütöm. Míg a máj hűl, a tojást habosra verem, hozzákeverem a tejet, a burgonyapelyhet, a sót, a borsot.
Elkészítési idő: | 120 perc |
---|
Nehézség: | Könnyű |
---|
Tészta:
30 g száraz élesztő
300 ml tej
3 evőkanál cukor
100 g vaj
2 egész tojás
2 tojássárgája
vanília esszencia
egy csipet só
500 g liszt
Szirup:
200 g cukor
100 ml víz
2 evőkanál citromlé
Máz:
200 g darált dió (kókuszreszelék, fahéj, stb.)
7-8 evőkanál kristálycukor
A kürtőskalácsot hagyományosan parázson kell készíteni, de használhatjuk az otthoni sütőnket is.
Hozzávalók
1,3 kg borjúhús, só és bors, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, 400 g spárga, 250 g csiperkegomba, vaj, 2 ek. földimogyoró-olaj, 60 g liszt, 7 dl marha- vagy borjúhúsleves, 3 ek. paradicsompüré, 1 csokor zöldfűszer, 1 csokor apróra vágott metélőhagyma |
Elkészítése |
A paradicsomokat tegyük egy pillanatra lobogó vízbe, így könnyen le tudjuk szedni a héját.
Hozzávalók
1 kész piskóta tekercs, 1 kis üveg barack lekvár, 3dl kakaó, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1/2 l tej, 3 evőkanál cukor, tejszínhab. |
Elkészítése |
A piskóta tekercset megtöltöm a lekvárral,és kétujjnyi vastag szeletekre vágom.Egy jénai tál aljára lerakom a szeleteket,leöntöm a meleg kakaóval.Amikor magába szívta,az előírás szerint elkészített a vaníliapudingot ráöntöm,ha kihűlt letakarva még egy órára hűtőszekrénybe teszem.Vastagon bevonom édes tejszínhabbal.
Hozzávalók
4 főre: 1 csomag csokoládés piskótalap, 5 dl tejjel készített vaníliapuding, 4 szem babapiskóta, 5 dl cukrozott tejszín, 5 dl lefőzött kávé, 1 tasak zseléfix, 1 evőkanál darált kávé, 0,5 dl rum, 1 evőkanál cukor |
Elkészítése |
Egy alagút- vagy őzgerinc formát folpackkal, majd a csokis piskótalappal kibélelünk. A vaníliapudingot elkészítjük, hozzáadjuk felvert tejszínhabot és a zseléfixet, majd kettéosztjuk.
Hozzávalók
A barna tésztához: 30 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 1 dkg kakaó, 1/2 dl tej. A sárga tésztához (piskóta): 6 tojás, 12 dkg rétesliszt, 12 dkg porcukor, 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna. A krémhez: 5 dl tej, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliáscukor, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor. A csokimázhoz: 2 evőkanál tej, 4 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaó, 5 dkg margarin. |
Vargányás húsgombócleves
Hozzávalók (4 személyre)
Elkészítési mód: A finomra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, a darálékokat, valamint a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, zsírjára pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a tejben áztatott zsemlével, a tojással, a finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal ízesítjük, és nedves kézzel gombócokat készítünk belőle.
Zöldborsós borjúragu sült burgonyával (560 kalória)
Hozzávalók (4 személyre)
Elkészítési mód: A hagymát, a borjúcombot, a burgonyát kockákra vágjuk. Olívaolajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, sóval, borssal ízesítjük, zsírjára pirítjuk, majd kevés folyadék hozzáadásával lassú tűzön puhára főzzük.
Spárgakrémleves homárhúsos derelyével (340 kalória)
Hozzávalók a leveshez (4 személyre)
Elkészítési mód: A spárgát héjától megtisztítjuk, és a vastagabb végét levágjuk. Sós vízben puhára főzzük, majd a fejét levágjuk, félrerakjuk, a szárat botmixerrel krémesítjük. Vajon felhevítjük a finomra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a spárgakrémet, és 8 dl vízzel felöntjük.
Farsangi lakomát kínálunk!
Hirdetés
Hozzávalók ( 4 adaghoz):
400 g alma
90 g nyírfacukor
50 g teavaj
50 g darált dió
50 g teljes kiőrlésű liszt
4 dl tej
3 db tojás
6-7 levél (1g) citromfű
Fahéjas öntet:
5 teáskanál (45g) nyírfacukor
2 teáskanál (20g) teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál (4g) fahéj
3 dl tej
2 dl tejszín
1 db tojás
Elkészítése:
1.
Kép: Blikk Nők / Bauer Média-Prága |
Hozzávalók (12 szelethez):
A krémhez:
A díszítéshez:
Elkészítése:
1.
A minestrone (ejtsd:
minesztróne) az olasz konyha egyik kedvelt egytállevese, amelyet
régiónként eltérő módon készítenek. A sok idényzöldség használata
valamennyire jellemző, az eltérés a „levesbetétben” rejlik. Egyes
vidékeken (Toszkánától délre) aprótésztával, máshol (főleg Lombardiában
és környékén) rizzsel gazdagítják. Magam is gyakran kedvet kapok hozzá,
de családiasan csak
úgy nevezzük, hogy „mindent-bele-leves”. Ez itt a tésztás változat.
11 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
Hozzávalók a tésztához. 20 dkg kristálycukor.
15 dkg darált mák
5 dkg finomliszt
2 dkg reszelt citromhéj
12 tojásfehérje
Krémhez: 25 dkg vaj
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
20 dkg magozott meggy
2 dl konyak
Oldalára: 5 dkg darált dió
Tetejére : 4 evőkanál meggylé
kevés cukor
fél evőkanál zselatin
Diszitéshez: 5 dkg magozott meggy
alma
A tésztához a tojásfehérjét a cukorral jó habosra kiverjük, hozzákeverjük a mákot, lisztet, citromhéjat.
A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg zsír
10 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dl tejföl
1 citrom megmosott,lereszelt sárga héja
1 sütőpor.
A töltelékhez: 1 kg alma
20
dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 evőkanál baracklekvár
4tojásfehérje
Elkészítése:
A liszthez szárazon hozzákeverjük a sütőport, majd a többi
adalékot, és könnyű tésztát gyúrunk. Két cipóra osztjuk, és addig
pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Sörös burgonyagombóc
A gombócot kicsik és nagyok egyaránt előszeretettel falatozzák.
A gombócot kicsik és nagyok egyaránt előszeretettel falatozzák. Függetlenül attól, hogy milyen gombócról van szó (grízesről vagy burgonyásról), megannyi változatban elkészíthető, de igazán csak akkor jó, ha friss és omlós.
Hozzávalók:50 dkg burgonya, 1,5 dl világos sör, 2 tojás, 6 evőkanál liszt, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 kiskanál sütőpor, ízlés szerinti só, bors, kevés gyömbér és szerecsendió szükséges.
50 dkg mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg meggy, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, ízlés szerint cukor, 10-15 dkg tört piskótamorzsa vagy összetört babapiskóta, 1 tojás a tejerére szükséges.
Elkészítés:
Az előkészület szakaszában a töltelékhez megmossuk a meggyet, leszárazzuk és kimagozzuk, majd kicsurgó levével együtt egy nagyobb tálba tesszük. Első lépésben egészen kis lángon, folyamatos keverés közben felforrósítjuk, de csak annyira, hogy egészen kevés levet eresszen.
8 adaghoz:
- 20 dkg margarin
- 15 dkg kristálycukor
- 4 db tojás
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag vaniliás pudingpor
- 1 db hámozott, kimagozott alma
- 1,5 dl víz
- 3 evőkanál porcukor
A felolvasztott margarint összedolgozzuk a kristálycukkorral és a tojásokkal. A lisztet, a sót, a pudingport, 1 teáskanál fahéjat és a narancshéját elkeverjük. A vizzel együtt a felaprított (reszelt) almát is a tésztához adjuk, amit több adagban forró gofri sütőformában kisütünk.
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje, amit viszont majd böjt követ. Alig léptünk át az új esztendőbe, január 6-án (azaz vízkereszt vagy háromkirályok napján) máris kezdetét veszi a lakomázás, szórakozás másfél-kéthónapos időszaka: egymást érik a különféle bálok, mulatságok; a farsangi mulatságoknak majd csak a húsvét előtti negyvenedik napot, vagyis a húshagyókeddet követő hamvazószerda vet véget.
Hozzávalók: 3 főtt tojás, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál étolaj, 5 dkg vaj, só, őrölt bors ízlés szerint, kevés citromlé.
Elkészítés: A
főtt tojásokat szitán átnyomjuk, elkeverjük a vajjal és a mustárral. Az
olajat állandó kevergetés közben hozzáadjuk, s a masszát sóval, borssal
citromlével ízesítjük.
Hozzávalók: |
6 tojás,
12 dkg vaj,
12 dkg cukor,
12 dkg liszt,
10 dkg mandula,
citromhéj.
Mandulás szelet elkészítése:
A vajat
habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojás sárgákat, egy fél citrom reszelt héját, a
porcukrot és a lisztet. Végül hozzávegyítjük a tojások keményre vert habját, s
jól összekeverjük. Kivajazott, liszttel meghintett tepsibe öntjük a masszát. A
tetejét megszórjuk hosszúkásra vágott mandulával, és közepesen meleg sütőben 25-30
percig sütjük.
60 dkg felszeletelt sertéscomb,
10 dkg alma (1 db),
6 dkg vaj,
5
dkg ementáli sajt vagy trappista,
3 dl tej,
2 kanál liszt,
2 tojássárgája,
szerecsendió,
só.
Szabolcsi almás sertésszeletek készítése
:
A meghámozott alma magházát kivesszük, 8 szeletre daraboljuk, majd
kevés vajban megpároljuk.
A hússzeleteket alaposan kiverjük, megsózzuk, majd
a maradék vajban hirtelen mindkét oldalát szép rózsaszínűre sütjük. A megpárolt
almaszeleteket kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, ráhelyezzük a hússzeleteket,
és leöntjük sajtos besamellel.
piskóta tészta:
3 tojás,
10 dkg liszt,
10 dkg cukor,
egy fél citrom leve;
omlós tészta:
35 dkg liszt,
20 dkg vaj,
3 tojássárga,
7 dkg cukor,
só,
rum,
tejföl,
szódabikarbóna;
töltelék:
1,5 kg alma,
15 dkg cukor,
3 tojásfehérje.
Almakrém pite elkészítése:
Elkészítjük a piskótatésztát és megsütjük.
Az almából a cukorral sűrű
pürét készítünk, és ha kihűlt, 3 tojásfehérjéből vert kemény habot adunk hozzá.
Omlós tésztát gyúrunk a hozzávalókból.
6
dkg vaj,
6 dkg liszt,
4 dl tej,
4 tojás,
16 dkg cukor,
1 evőkanál rum,
6-8 alma,
lekvár.
Almafelfújt elkészítése :
A
vajból a liszttel és a tejjel mártást készítünk, és addig keverjük, míg el nem
válik az edénytől, majd állandóan keverve lehűtjük, hozzáadjuk a tojás- sárgákat,
a cukrot, a rumot, valamint a tojások habját.
Előzőleg meghámozzuk az almákat,
megfelezzük, és magházukat óvatosan eltávolítjuk.
Az almákat egy kevés cukros
vízben vigyázva megfőzzük, és szitán lecsurgatjuk.
11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás