Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hirdetés
Ropogós malacsült |
Ropogós malacsült
Hozzávalók: 1 kg bőrös malachús, só, bors, fokhagyma, sör
A
malac húsát sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, bőrét pár
milliméter mélyen bevagdossuk. Közepes lángon, fólia alatt, bőrével
lefelé sütni kezdjük. Amikor félig megpuhult, a fóliát levesszük,
megfordítjuk, a pecsenyelé nagyját leöntjük, s így sütjük tovább. Az
utolsó 10-15 percre a sütőt 220-240 fokra állítjuk, 1/3 pecsenyelé 2/3
sör arányú keveréket készítünk, s ezzel többször meglocsolva sütjük
ropogósra. Hagyományosan hagymás burgonyával és dinsztelt káposztával
kínálják. Eredetileg nyárson, faszénparázs fölött sütötték egészben a
malacot. Kézzel forgatták, és akár 6 órán keresztül is sütötték.
Tipp:
Készíthetünk mellé pezsgős lila káposztát is. Első lépésként
karamellizáljunk egy kevés cukrot, majd ezen kezdjük meg a káposzta
párolását. Míg puhul a káposzta, locsoljuk meg pezsgővel, s amikor
háromnegyed részben elkészült, adjunk hozzá reszelt almát, s ízesítsük
kevés citromlével is.
Házi tepertő |
Házi tepertő
Hozzávalók: 1 kg zsírszalonna (lehetőség szerint mangalica)
A
zsírszalonnáról – ha van rajta – eltávolítjuk a bőrt, majd egyforma,
max. 2-3 centis kockákra vágjuk. Vastag falú, zománcos edény aljába
kevés zsírt teszünk, rárakjuk a szalonnakockákat, s egy kevés –
kilónként 3 cl – vizet, majd alacsony hőfokon olvasztani kezdjük. Amikor
a zsírból kiemelt tepertő az edény oldalához nyomva nem serceg, szűrőbe
szedjük, lecsepegtetjük, s óvatosan kinyomkodjuk. A zsírt leszűrjük, a
visszamaradt tepertőmorzsalékot sütéshez, főzéshez is félretehetjük.
Tippek:
Még szebb színe lesz a tepertőnek, ha a sütés vége felé leöntjük róla a
zsír nagy részét (egyötödénél ne maradjon több az edényben), s pár
csepp tejet adunk hozzá.
A szűréskor visszamaradt morzsalékot kevés zsírral elkeverve, sóval ízesítve finom zsíros kenyérre való krémet kapunk.
Pampuska |
Pampuska (fánk)
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 egész tojás és 2 tojássárgája,
1 ek. vaj, 1 mk. cukor, csipetnyi só, olaj a sütéshez, porcukor,
baracklekvár
A hozzávalókat a bekeverés előtt néhány órával
meleg helyen előkészítjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben
felfuttatjuk, s a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk.
Amikor duplájára kelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a fánkok
alját ujjunkkal kissé benyomjuk, s forró olajban mindkét oldalunkon
aranysárgára sütjük. Papírszalvétára szedjük, lekvárral, porcukorral
kínáljuk.
Tippek: A tésztából készíthetünk töltött fánkot is: miután kinyújtottuk vágjuk hatszor hétcentis téglalapokra.
A
lapok egy részének közepébe tegyünk egy kanál vaníliás cukorral,
fahéjjal, citromlével elkevert reszelt almát, takarjuk be egy-egy üres
lappal, majd nagyobb pogácsaszaggatóval vágjuk ki a fánkformát.
A Palóc Grill Szövetség tagjai korábban már Víg Üst Team néven több főzőversenyen is kiválóan szerepeltek, népszerűsítették a hagyományos palóc ételeket, s rekordokat is felállítottak már. |
Az összeállítást készítette: Bárány Zsuzsanna
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Fekete-fehér sütemény
Málnás desszert
Vargányás húsgombócleves
Zöldborsós borjúragu sült burgonyával