Finomságok Konyhája: Farsangi lakomát kínálunk!

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13010 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13010 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13010 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13010 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Farsangi lakomát kínálunk!

12 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Farsangi lakomát kínálunk!
2013-01-31 15:47:15
Hamarosan itt a farsangi időszak vége. Sok helyen a hamvazószerdát – idén február 13. – megelőző három nap, a farsang farka volt a báli szezon igazi csúcspontja. A mulatságokat pedig természetesen bőséges és finom falatokkal koronázták meg a hosszú böjt előtt. Az ebben az évben megalakult Palóc Grill Szövetség hagyományőrzői most a palócföldi jellegzetes farsangi fogások közül ajánlanak három finom receptet, amelyek mellé Németh József, az MNGSZ vendéglátós és hagyományőrző bizottságának elnöke néhány hasznos tippet is ad.

Hirdetés

Ropogós malacsült

Ropogós malacsült

Hozzávalók: 1 kg bőrös malachús, só, bors, fokhagyma, sör

A malac húsát sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, bőrét pár milliméter mélyen bevagdossuk. Közepes lángon, fólia alatt, bőrével lefelé sütni kezdjük. Amikor félig megpuhult, a fóliát levesszük, megfordítjuk, a pecsenyelé nagyját leöntjük, s így sütjük tovább. Az utolsó 10-15 percre a sütőt 220-240 fokra állítjuk, 1/3 pecsenyelé 2/3 sör arányú keveréket készítünk, s ezzel többször meglocsolva sütjük ropogósra. Hagyományosan hagymás burgonyával és dinsztelt káposztával kínálják. Eredetileg nyárson, faszénparázs fölött sütötték egészben a malacot. Kézzel forgatták, és akár 6 órán keresztül is sütötték.

Tipp: Készíthetünk mellé pezsgős lila káposztát is. Első lépésként karamellizáljunk egy kevés cukrot, majd ezen kezdjük meg a káposzta párolását. Míg puhul a káposzta, locsoljuk meg pezsgővel, s amikor háromnegyed részben elkészült, adjunk hozzá reszelt almát, s ízesítsük kevés citromlével is.

Házi tepertő

Házi tepertő

Hozzávalók: 1 kg zsírszalonna (lehetőség szerint mangalica)

A zsírszalonnáról – ha van rajta – eltávolítjuk a bőrt, majd egyforma, max. 2-3 centis kockákra vágjuk. Vastag falú, zománcos edény aljába kevés zsírt teszünk, rárakjuk a szalonnakockákat, s egy kevés – kilónként 3 cl – vizet, majd alacsony hőfokon olvasztani kezdjük. Amikor a zsírból kiemelt tepertő az edény oldalához nyomva nem serceg, szűrőbe szedjük, lecsepegtetjük, s óvatosan kinyomkodjuk. A zsírt leszűrjük, a visszamaradt tepertőmorzsalékot sütéshez, főzéshez is félretehetjük.

Tippek: Még szebb színe lesz a tepertőnek, ha a sütés vége felé leöntjük róla a zsír nagy részét (egyötödénél ne maradjon több az edényben), s pár csepp tejet adunk hozzá.

A szűréskor visszamaradt morzsalékot kevés zsírral elkeverve, sóval ízesítve finom zsíros kenyérre való krémet kapunk.

Pampuska

Pampuska (fánk)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 egész tojás és 2 tojássárgája, 1 ek. vaj, 1 mk. cukor, csipetnyi só, olaj a sütéshez, porcukor, baracklekvár 

A hozzávalókat a bekeverés előtt néhány órával meleg helyen előkészítjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, s a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Amikor duplájára kelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a fánkok alját ujjunkkal kissé benyomjuk, s forró olajban mindkét oldalunkon aranysárgára sütjük. Papírszalvétára szedjük, lekvárral, porcukorral kínáljuk.

Tippek: A tésztából készíthetünk töltött fánkot is: miután kinyújtottuk vágjuk hatszor hétcentis téglalapokra.

A lapok egy részének közepébe tegyünk egy kanál vaníliás cukorral, fahéjjal, citromlével elkevert reszelt almát, takarjuk be egy-egy üres lappal, majd nagyobb pogácsaszaggatóval vágjuk ki a fánkformát.

 
A Palóc Grill Szövetség tagjai
Őrzik a hagyományt

A Palóc Grill Szövetség tagjai korábban már Víg Üst Team néven több főzőversenyen is kiválóan szerepeltek, népszerűsítették a hagyományos palóc ételeket, s rekordokat is felállítottak már.



Az összeállítást készítette: Bárány Zsuzsanna

Címkék: http://www.blikk.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

Zoldborsofozelek_fasirozott_2199135_8954_s

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Hajnali palacsintáim képhez:

Hajnali_palacsintaim_2199101_3201_s

A mai napra 40 fokhoz közeli kánikulát jósoltak a ...

Kőszeghy Anna 5 napja új képet töltött fel:

Hajnali_palacsintaim_2199101_3201_s

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Cukkíni főzelék kaprosan képhez:

Cukkini_fozelek_kaprosan_2198903_5284_s

Hajnikám örülök, hogy jöttél! Köszönöm a hozzászólást! ...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Most sült ki tökös-mákos rétes szilvás meggyes rétes képhez:

Most_sult_ki__tokosmakos_retes_szilvas_meggyes__retes_2151024_1762_s

Hmmm!-de finom réteseket sütöttél Marcsi! Szinte érzem...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Kókuszos csokis születésnapi torta képhez:

Kokuszos_csokis__szuletesnapi_torta_2191432_3506_s

Marcsikám finom tortát sütöttél, ebből én is elfogadnék egy ...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Eszterházy rostélyos, spagetti.

Garáz József írta 2 hete a(z) Télre is gondolunk. Reszet alma eltevése . képhez:

Telre_is_gondolunk_reszet_alma_eltevese__2198726_9649_s

Hajnalka! Köszönjük szépen. Sajnos az idén nem terem sok...

szanto hajnalka írta 2 hete a(z) Télre is gondolunk. Reszet alma eltevése . képhez:

Telre_is_gondolunk_reszet_alma_eltevese__2198726_9649_s

De jo!mien jo is lesz am ez a telen!ugyesek vagytok!

szanto hajnalka írta 2 hete a(z) Palóc leves-mármegint képhez:

Paloc_levesmarmegint_2198632_3567_s

En is el voltam menve Pestre a hugomekhoz dolgoztam vele ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu