Finomságok Konyhája: Farsangi lakomát kínálunk!

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Farsangi lakomát kínálunk!

11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Farsangi lakomát kínálunk!
2013-01-31 15:47:15
Hamarosan itt a farsangi időszak vége. Sok helyen a hamvazószerdát – idén február 13. – megelőző három nap, a farsang farka volt a báli szezon igazi csúcspontja. A mulatságokat pedig természetesen bőséges és finom falatokkal koronázták meg a hosszú böjt előtt. Az ebben az évben megalakult Palóc Grill Szövetség hagyományőrzői most a palócföldi jellegzetes farsangi fogások közül ajánlanak három finom receptet, amelyek mellé Németh József, az MNGSZ vendéglátós és hagyományőrző bizottságának elnöke néhány hasznos tippet is ad.

Hirdetés

Ropogós malacsült

Ropogós malacsült

Hozzávalók: 1 kg bőrös malachús, só, bors, fokhagyma, sör

A malac húsát sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, bőrét pár milliméter mélyen bevagdossuk. Közepes lángon, fólia alatt, bőrével lefelé sütni kezdjük. Amikor félig megpuhult, a fóliát levesszük, megfordítjuk, a pecsenyelé nagyját leöntjük, s így sütjük tovább. Az utolsó 10-15 percre a sütőt 220-240 fokra állítjuk, 1/3 pecsenyelé 2/3 sör arányú keveréket készítünk, s ezzel többször meglocsolva sütjük ropogósra. Hagyományosan hagymás burgonyával és dinsztelt káposztával kínálják. Eredetileg nyárson, faszénparázs fölött sütötték egészben a malacot. Kézzel forgatták, és akár 6 órán keresztül is sütötték.

Tipp: Készíthetünk mellé pezsgős lila káposztát is. Első lépésként karamellizáljunk egy kevés cukrot, majd ezen kezdjük meg a káposzta párolását. Míg puhul a káposzta, locsoljuk meg pezsgővel, s amikor háromnegyed részben elkészült, adjunk hozzá reszelt almát, s ízesítsük kevés citromlével is.

Házi tepertő

Házi tepertő

Hozzávalók: 1 kg zsírszalonna (lehetőség szerint mangalica)

A zsírszalonnáról – ha van rajta – eltávolítjuk a bőrt, majd egyforma, max. 2-3 centis kockákra vágjuk. Vastag falú, zománcos edény aljába kevés zsírt teszünk, rárakjuk a szalonnakockákat, s egy kevés – kilónként 3 cl – vizet, majd alacsony hőfokon olvasztani kezdjük. Amikor a zsírból kiemelt tepertő az edény oldalához nyomva nem serceg, szűrőbe szedjük, lecsepegtetjük, s óvatosan kinyomkodjuk. A zsírt leszűrjük, a visszamaradt tepertőmorzsalékot sütéshez, főzéshez is félretehetjük.

Tippek: Még szebb színe lesz a tepertőnek, ha a sütés vége felé leöntjük róla a zsír nagy részét (egyötödénél ne maradjon több az edényben), s pár csepp tejet adunk hozzá.

A szűréskor visszamaradt morzsalékot kevés zsírral elkeverve, sóval ízesítve finom zsíros kenyérre való krémet kapunk.

Pampuska

Pampuska (fánk)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 egész tojás és 2 tojássárgája, 1 ek. vaj, 1 mk. cukor, csipetnyi só, olaj a sütéshez, porcukor, baracklekvár 

A hozzávalókat a bekeverés előtt néhány órával meleg helyen előkészítjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, s a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Amikor duplájára kelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, a fánkok alját ujjunkkal kissé benyomjuk, s forró olajban mindkét oldalunkon aranysárgára sütjük. Papírszalvétára szedjük, lekvárral, porcukorral kínáljuk.

Tippek: A tésztából készíthetünk töltött fánkot is: miután kinyújtottuk vágjuk hatszor hétcentis téglalapokra.

A lapok egy részének közepébe tegyünk egy kanál vaníliás cukorral, fahéjjal, citromlével elkevert reszelt almát, takarjuk be egy-egy üres lappal, majd nagyobb pogácsaszaggatóval vágjuk ki a fánkformát.

 
A Palóc Grill Szövetség tagjai
Őrzik a hagyományt

A Palóc Grill Szövetség tagjai korábban már Víg Üst Team néven több főzőversenyen is kiválóan szerepeltek, népszerűsítették a hagyományos palóc ételeket, s rekordokat is felállítottak már.



Az összeállítást készítette: Bárány Zsuzsanna

Címkék: http://www.blikk.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Ezt a finom és egyszerű desszertet most készítettem ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Spárgasípok rántva képhez:

Spargasipok_rantva_2190929_2684_s

Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190928_1250_s

Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Csokikrémes szeletek képhez:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Minesztrone leves képhez:

Minesztrone_leves-001_2190930_1410_s

Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...

Domján Mária 4 napja új képet töltött fel:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu