Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók 4 személyre:
A
letisztított bőrt, amennyiben a zsírréteg vastagabb, mint szeretnénk,
bevagdossuk, hogy sülés közben a zsír kiolvadhasson. A combot a húsos
oldala felől sózzuk, fűszerezzük, a bőrét egy kis hideg zsírral
bekenjük. Tepsibe fektetve, közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1, 5 óráig
sütjük. Sütés közben időről időre sörbe mártott szalonnával
megkenegetjük, hogy szép pirosra és ropogósra süljön.
12 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
|
|
12 éve | Szász ilucika | 1 hozzászólás
Hozzávalók: 8 ek liszt, 1 ek zsír, 7 ek vaj (margarin), 2 tojás, 1 kk porcukor, 1 mk ecet, 1 mk só, 3 ek vaniliás cukor.
A töltelékhez: 80 dkg meggy, 6 ek cukor, 3 ek zsemlemorzsa, 3 ek darált dió, 1 kk őrölt fahéj.
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára tesszük, a közepébe mélyedést formálunk. Hozzáadjuk a zsírt, egy evőkanál vajat, a tojást, az ecetet, sót és másfél dl langyos vízzel alaposan eldolgozva, hólyagosra gyúrjuk, cipót formálunk, a tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és letakarva fél óráig pihentetjük.
Főfogás: borban párolt libacomb, fokhagymás pirított erdei gombákkal, káposztás-tésztás rétessel
Elkészítés módja:
A libacombot fűszerezzük, a tepsibe fokhagymát, hagymát teszünk, kevés vizet, olajat és bort öntünk hozzá és sütőben 150 Celsius-fokon másfél-két órát sütjük.
Pirított erdei gomba:
Olajon megpirítjuk az apróra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával.
6 db vékony szelet sertéskaraj
bacon szalonna
1 kis üveg szeletelt gomba
2+2 db tojás
loszt
reszelt sajt
só
bors
Elkészítése:
Egy őzgerincsütőt kibélelünk bacon szeletekkel kersztben úgy,hogy kétoldalt kilógjon a szalonna.
Három szelet karajt kiveregetünk,sózzuk,majd lisztbe,a két felvert tojásba és reszelt sajtba forgatjuk.
egymás mellé,a szalonnára tesszük őket.
A gombát egy kis olajon megpároljuk,majd a gázt lezárjuk és ebbe két nyers tojást belekeverünk,sózzuk,borsozzuk.
12 éve | [Törölt felhasználó] | 4 hozzászólás
2 evőkanál olajon megforgatunk egy kilós rövidkarajt. mellédobunk egy fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, 3 szem borókabogyót, és sóval meg Piros Arany krémmel ízesítjük. Kevés vízzel nagyon puhára pároljuk, maid kicsontozva, felszeleteljük. Diónyi vajon sóval, borssal ízesítve addig párolunk 10 deka apróra vágott gombát, míg saját levet el nem főtte, akkor a tűzről levesszük, és simára keverjük egy tejben áztatott, kinyomkodott, szétmorzsolt zsemlével, egy kis doboznyi marhamájpástétommal, egy nyers tojással, kevés majoránnával.
Hozzávalók: 1 egész kerek trappista sajt, 5 dkg darált dió, 3 evőkanál kimagozott rumos meggy (vagy meggybefőtt), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 10 dkg tehéntúró, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús). 15 dkg vaj, 1 teáskanál frissen reszelt torma, 2 nagy csokor snidling, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sör. 1 teáskanál piros fűszerpaprika, mokkáskanálnyi törött feketebors, 1-1 késhegynyi törött fehér bors és köménymag, ízlés szerint só.
Hozzávalók: 6 személyre: 2 csirkemellfilé, 25dkg hosszúszemű rizs, 15 dkg mirelit zöldborsó, 1/2 doboz ananászbefőtt, 12dkg majonéz, 1,5 dl joghurt, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, citromlé, csipetnyi cukor, só, 1 teáskanál curry, fehér bors
Elkészítése: A rizst forrásban lévő, sós vízben, fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Közben a borsót kevés sós vízben kb.5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A csirkemellet darabokra vágjuk, és a megforrósított margarinon 5-6 perc alatt köröskörül megpirítjuk.
Összegyúrva 20 dkg Ráma margarint, 20 dkg darált dióval, 20 dkg porcukorral, a nagy gáztepsi hátsófelére simítjuk. Megsütjük. Ha kihűlt, óvatosan lecsúsztatva róla (könnyen törik), 3 lapba vágjuk. Elkeverve 2 púpozott ek. kakaóport, 2 púpozott ek. cukorral, 2 ek. tejjel, sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve beleteszünk 10 dkg vajat, 1 ek. rumot. Addig keverjük, míg ki nem hűl. A két alsó lapot ezzel a krémmel kenjük, a felsőt pedig citrommázzal vonjuk be.
A műbeles virslit (személyenként 2 darabot) "megnyúzzuk", egyik oldalán hosszában fél cm-re bevágjuk, s fél óráig félédes fehérborban áztatjuk. Szárazra töröljük, s a résbe vékony csík füstölt sajtot dugunk. Grillsütőben megpirítjuk, meleg fehérboros mártással tálaljuk.
Mártás: A fehérbort felforraljuk, s annyi étkezési keményítőt teszünk hozzá, amennyivel sűrű mártást kapunk. Kevés cukorral, mustárral ízesítjük.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 15 dkg liszt, 5 tojás, 2 dl víz, 5 dkg kristálycukor, papírlapok üzenetekkel.
Forraljuk fel a vizet a vajjal és a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet és fakanállal keverjük simára. Ha elválik az edény falától, vegyük le a tűzről. Amikor kihűlt, egyenként üssük bele a tojásokat, keverjük jól össze, majd habzsákból nyomjunk a tepsibe tésztahalmocskákat. Az összetekert papírcsíkokat (amire már ráírtuk az üzenetet) nyomjuk bele a nyers tésztahalmokba.
Hozzávalók: A piskótához: 20 dkg cukor,20 dkg liszt,15 db tojás, 4 dkg kakaó, 1 cs. sütőpór
Krémhez: 1 liter tej, 4 evő kanál liszt, 6-7 evő kanál cukor, 1 cs. ráma margarin.
Hozzávalók: A piskótához: 20 dkg cukor
20 dkg liszt,15 db tojás, 4 dkg kakaó, 1 cs. sütőpór
Krémhez: 1 liter tej, 4 evő kanál liszt, 6-7 evő kanál cukor, 1 cs. ráma margarin
15 dkg kókuszreszelék
Csoki máz: 3 evő kanál cukor, 2 evő kanál kakaó, 2 evő kanál dobozos margarin.
Bazsalikomos csirkemell 1.recept: Hozzávalók 4-6 személyre: 6 csirkemell, 1 kis csomó friss bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 24 dkg juhtúró (gomolya), fromage frois sajt (érett, fűszeres krémsajt), só, őrölt bors, ízlés szerint.
Az apróra vágott bazsalikomot, a zúzott fokhagymát kevés olajjal elkeverjük és összedolgozzuk a juhtúróval, illetve a krémsajttal. A sóval és borssal bedörzsölt csirkemellek bőrét egy kicsit megemeljük, és egyenletesen alátöltjük a fűszeres juhtúrót.
Hozzávalók: 1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos szeklice, 2 g egész bors, só.
A daragaluskához: 10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk.
Puncskoszorú
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 420 g szitált liszt
- 80 g étkezési keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 narancs
- 350 g puha vaj
- 250 g cukor
- só
- 6 tojás
- 4 evőkanál tej
A krémhez:
- 1/2 narancs
- 300 ml vörösbor
- 60 g cukor
- 200 ml bodzalé
- 1 fahéjrúd
- 2 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 vaníliarúd
- 125 ml tej
- 125 ml habtejszín
- 4 tojássárgája
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 300 g puha vaj
- 100 g szitált porcukor
- néhány csepp rumaroma
A díszítéshez:
- 70 g cukor
- 70 g dióbél
- 1 kandírozott narancsszelet
A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport keverd össze.
Hozzávalók 15 szelethez
Az almatöltelékhez:
- 4 alma
- 200 g cukor
- 6 csillagánizs
- 60 g vaj
- 550 ml habtejszín
- 4 levél fehér zselatin
A tésztához:
- 4 közepes tojás
- 120 g cukor
- 1 csipet só
- 100 g liszt
- 20 g kakaópor
A bevonathoz:
- 5 csillagánizs
- 1 evőkanál aprított pisztácia
- 0,5 piros alma
- 1 evőkanál citromlé
A töltelékhez hámozd meg az almát, darabold fel, magozd ki és vágd fél centis darabokra. A cukrot egy serpenyőben karamellizáld, add hozzá a csillagánizst, a vajat és a tejszínt, keverd el alaposan.
Tésztához:
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
6 egész tojás
1 dl étolaj
2 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
krémhez:
25 dkg margarin
50 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg porcukor
mázhoz:
8 dl Fanta üdítőital
2 csomag vanília pudingpor
60 dkg sertéskaraj
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg gépsonka
10 dkg ecetes uborka
őrölt bors
1 fej hagyma
só
olaj
mustár
burgonya
Balaton szelet
A tésztához:
1 tojás
20 dkg cukor
5 dkg margarin
1 dl tej
2 evőkanál méz
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
gyümölcslekvár
A krémhez:
2 dl tej
2 evőkanál gríz
15 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
Kókuszos Raffaello szelet
Hozzávalók:
6 db tojásfehérje
25 dkg cukor
10 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
Krém:
6 db tojás sárgája
4 dl tej
16 dkg cukor
1 csomag főzős vaníliás puding
20 dkg margarin
A tojásfehérjét a cukorral felverem, hozzáadom a lisztet és a kókuszreszeléket.
Kisebb kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm és kisütöm.
Harcsa káposztaágyon
Hozzávalók
1 kg harcsa
5 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
50 dkg savanyú káposzta
2 dl tejföl
1/2 csomó kapor
1 mokkáskanál bors
1 cseresznyepaprika
só
Elkészítés
A
harcsát megtisztítom, patkó alakú szeleteket vágok belőle, megsózom és a
hűtőbe teszem. Kb. fél óra múlva lisztben megforgatom, kevés zsírban
elősütöm és félreteszem.
Visszamaradt zsírjában a kockára vágott szalonnát üvegesre pirítom,
azután hozzáteszem a finomra vágott vöröshagymát.
Amur raguleves
2006. március 02.
Hozzávalók
1 kg amur
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
1 csokor petrezselyem
1 citrom
1 babérlevél
2 dkg margarin
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
2 tojássárgája
Elkészítés
Az
amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5
cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára
vágjuk.
Hortobágyi rakott hal
2006. március 01.
Hozzávalók
1 kg burgonya
4 dkg zsír
80 dkg ponty
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
só
Elkészítés
A
megtisztított burgonyát vékony szeletekre vágom. A felét jól
kizsírozott tepsibe rakom, megsózom, ráteszem a felszeletelt, megsózott
halat, majd a megmaradt burgonyával beborítom.
A tetejére vékony füstöltszalonna-szeleteket és karikára vágott vöröshagymát teszek. Forró sütőben, mérsékelt tűzön megsütöm.
Ha szükséges, kevés vízzel kicsit meglocsolom.
Sajtos pontyszelet vajban sütve
2006. március 02.
Hozzávalók
80 dkg tisztított ponty
8 dkg vaj
1 dl rajnai rizling
10 dkg trappista sajt
1 dl tejszín
1/2 csomó metélőhagyma
só
Elkészítés
A megtisztított pontyot négy egyforma vastag szeletre vágom és besózom.
Vajjal kikent tűzálló tálba kevés bort öntök, belefektetem a halszeleteket, és fedő alatt kissé megpárolom.
Közben lereszelem a sajtot. Belekeverem a tejszínbe a finomra
összevágott metélőhagymával együtt.
Mazsolás párolt harcsa
2006. március 02.
Hozzávalók
25 dkg harcsafilé
1 db KNORR Halászlé kocka
5 dkg mazsola
1,5 dl tejszín
1/2 citrom leve
1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
babérlevél
őrölt bors
Elkészítés
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a harcsafilét, a mazsolát és a borsot.
Jól átpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és beledobjuk a leveskockát. Babérlevéllel ízesítjük, és újból átforraljuk.
A végén kevés citromlevet adunk hozzá, burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.
A harcsa helyett használhatunk fogast vagy bármilyen tengeri halat is.
Narancsos pulykamell csíkok
Mivel nagyon szeretek kínai kajáldákba járni, és egy wokk is elég régen porosodik már a konyhában, elhatároztam, hogy valami wokkos kínai kaját főzök. A sok recept közül szinte választani sem tudtam, hisz a hozzávalók rendszerint beszerezhetetlen különlegességek.
Ez a narancsos pulykamell, elég szimpatikus volt, hisz alig kellettek hozzá extrém hozzávalók!
Hozzávalók:
- 60 dkg pulykamell
- 5 narancs
- diónyi gyömbér
- arasznyi póréhagyma
- 2 közepes pritaminpaprika
- 1 kis chilipaprika (magja nem kell)
- olívaolaj, szójaszósz
valamint: só, bors, snidling/metélőhagyma
Elkészítése:
A pulykahúst csíkokra vágod, és szójaszósszal megöntözve hagyod pihenni kicsit.
Pulykamell fokhagymás-paradicsomos mártással
Hozzávalók:
80 dkg pulykamell filé, só, őrölt bors, pár szál friss kakukkfű, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál oregano, 4 dl húsleves (lehet leveskockából is), 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj Elkészítés: A pulykamellfilét szeletekre vágjuk, majd kicsit kiklopfoljuk. Sóval, borssal, aprított kakukkfűvel fűszerezzük, kevés olajon pirosra sütjük, majd félretesszük, és melegen tartjuk. |
Barackos – joghurtos kocka
Összegyűlt a család nálunk (kivéve az
Öcsém...hiányoltam is nagyon). Barackos süteménnyel vártam őket :-)
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás,
2 ek víz,
7,5 ek porcukor,
7,5 ek liszt,
1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
3 dl tejszín,
2 kis pohár barackos joghurt,
4 nagyobb darab őszibarack (meghámozva, kis kockára vágva),
1,5 tasak zselatinpor
Mustáros - baconos csirkemell
Nagyon egyszerű és látványos ebéd! Hidegen és
melegen egyaránt fogyasztható. Ünnepi vagy egyéb alkalmakra készített
hidegtálak ideális összetevője lehet. A mozzarella - mustár párosítás
különlegessé varázsolja a csirkemellet.
Hozzávalók:
10 dkg mozzarella apróra vágva,
5 dkg reszelt cheddar vagy trappista sajt,
1 ek mustár (vagy mustármag darálva),
4 csirkemell-filé bőr nélkül,
bacon.
12 éve | Szász ilucika | 3 hozzászólás
Márványos gesztenyeszelet
Hozzávalók:
Tésztához:
500 g mélyhűtött leveles tészta
Töltelékhez:
2,5 dl tej
70 g cukor
30 g vaníliás pudingpor
3 db tojás
200 g Maroni Arany gesztenyepüré
Díszítéshez:
1 dl tejszín
16 db Maroni gyorsfagyasztott gesztenyeszív
kevés olvasztott tej- vagy étcsokoládé
Elkészítés:
A felengedett leveles tésztát három részre osztjuk, lappá nyújtjuk, majd 220 °C-os sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük.
Rétegelt hústorta recept
Rétegelt hústorta recept
Hozzávalók 8 személyre:
225 g füstöletlen, húsos baconszalonna,
225 g bárány- vagy sertésmáj, darálva,
450 g darált sertéshús,
1 kisebb hagyma, apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
2 tk. szárított fűszerkeverék,
225 g vadhús, saját választásunk szerint,
4 ek. portói bor vagy sherry,
1 babérlevél,
50 g/4 ek. liszt,
300 ml kocsonyazselé só,
frissen őrölt fekete bors.
Elkészítés:
A szalonnáról szedjük le a bőrét, és a kés hátlapjával simítsuk ki.
Mandulás-gyümölcsös kosárkák recept
Mandulás-gyümölcsös kosárkák recept
Hozzávalók 36 darabhoz:
275 g liszt,
75 g porcukor,
1 ek. fahéj,
175 g vaj,
50 g őrölt mandula,
1 tojássárgája,
3 ek. tej,
450 g mincemeat (lásd az ünnepi gyümölcslepénynél),
1 ek. rum vagy brandy,
A citromos piskótatészta-töltelékhez:
115 g vaj vagy margarin,
115 g/8 ek. kristálycukor,
175 g sütőporral kevert liszt,
2 nagy tojás,
1 nagy citrom finomra reszelt héja,
A citromos mázhoz:
115 g porcukor,
1 ek.
Szilvával töltött bőrös karaj
Grízes málé
Hozzávalók: 30 dkg
búzadara, fél liter tej, 3 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál kristálycukor, 1
vaníliás cukor, a tetejére sűrű szilvalekvár. A tepsi kenéséhez
sertészsír, a sütemény tetejére porcukor.
A
búzadarát a tejjel összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy a gríz
megdagadjon. Két tojás sárgáját, tejfölt keverünk hozzá. Csipetnyi
sóval, és kristálycukorral ízesítjük.
Szalagárés pogácsa
Hozzávalók: 7 tojás, 30 dkg liszt, 7 evőkanál kristálycukor, 1,5 dkg szalalkáli, 30 szem kockacukor.
6
egész tojást és egy sárgáját tányérba felütünk. Az egy fehérjét
félretesszük. A lisztbe beleöntjük a tojásokat, a cukrot, és a
szalalkálit, majd lágy tésztát dagasztunk belőle. Amikor jól
kidolgoztuk, egy kis diónyi adagot sütőpapírra téve pár perc alatt
átsütünk, így megbizonyosodhatunk arról, hogy jó a tészta.
Tepertős-szilvás fülecske
Hozzávalók: 2-3 deci
langyos joghurt, 1 evőkanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 4 tojás, 50
dkg liszt, 2 kávéskanál só, három dl szilvalekvár, 35 dkg darált
tepertő, csipetnyi fehérbors, 15 dkg tisztított dió. A szóráshoz fahéjas
porcukor.
Fél
dl langyos joghurtot a cukorral, az élesztővel, és egy egész tojással
összekeverünk. A lisztbe 1 kávéskanál sót szórunk, közepébe mélyedést
nyomunk. Ebbe a fészekbe öntjük a joghurtos élesztőt, és 10 percig
kelesztjük.
Hőkönperec (kb. 15-20 főre)
Hozzávalók: egy l tej, 1
evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, három kg finomliszt, 3 evőkanál só, 3
tojás, három dl aludttej, 2 púpos evőkanál sertészsír. A tetejére 2
tojás, só.
Három
dl langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, a
liszthez öntjük, majd a többi tejjel, tojásokkal, és aludttejjel
megdagasztjuk. Ha szükséges, a folyadékot langyos vízzel pótoljuk. A
sertészsírt megolvasztjuk, és langyosan a masszába dolgozzuk.
Zsírban sült perec
Hozzávalók: 50 dkg
liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 5 dkg porcukor, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, három dl aludttej, egy dl tejföl. A sütéshez
sertészsír, vagy étolaj. A tetejére porcukor.
A
tojásokat villával felverjük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük a
tojást, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát, két dl aludttejet, a
tejfölt, és összegyúrjuk. Ha szükséges, kefirrel pótoljuk a folyadékot.
Lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk belőle, és letakarva 10 percig
pihentetjük.
Túrós galuska (8-10 főre)
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 3 tojás, a főzőlébe só, 50 dkg túró.
A
lisztet a tojásokkal és langyos vízzel (só nélkül) galuska sűrűségű
tésztává dolgozzuk. Burgonya nyomón keresztül beletesszük a túrót.
Elkeverjük, majd deszkáról forró, sós vízbe nagyobb galuskákat
szaggatunk belőle.
Amikor megfőtt tálba szedjük, és köretként bármilyen pörköltféleséghez kínálhatjuk. Vadételekhez különösen jó.
Göcseji finomfalatkák
Hozzávalók: 50 dkg
burgonya, 2 teáskanál só, 1 kávéskanál szerecsendió, 1 mokkáskanál
őrölt fehérbors, 20 dkg liszt, 1 egész tojás, 80 dkg sertéskaraj. A
sütéshez sertészsír, vagy olaj.
A
burgonyát lereszeljük, majd fűszerezzük 1 teáskanál sóval,
szerecsendióval és fehérborssal. Besűrítjük 3 púpos fakanál liszttel, és
1 egész tojással simára keverjük.
A sertéskarajt szeletekre vágjuk, és kiklopfoljuk.
Kukoricakása
Hozzávalók: 50 dkg
kukoricakása, 1 babérlevél, 1 egész fűszerpaprika, só, 2 gerezd
fokhagyma, 2 fakanál zsír, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika.
Egy
liter vizet felforralunk a babérlevéllel, egész paprikával, és sóval.
Belekeverjük a kukoricakását, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.
Amennyiben szükséges, idő közben az elfőtt levet pótoljuk. Amikor
puhára főtt, 2 gerezd fokhagymát apró kockákra vágunk, és forró zsírban
átsütünk.
Vargányás gombaleves
Hozzávalók: 1 fej
vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 6 szem feketebors, só,
50 dkg vargánya, 70 dkg burgonya. A rántáshoz 1 fakanálnyi sertészsír, 2
evőkanál liszt, 1 teáskanál fűszerpaprika. A habaráshoz 3 evőkanál
liszt, négy dl tejföl.
A borsot, a babérlevelet, a fokhagymát
teatojásba rakjuk, és két liter vízbe tesszük. Megsózzuk, és
mellédobjuk a megtisztított vöröshagymát. Felforraljuk.
Karácsonyi likőr recept
Hozzávalók 750 ml-hez:
450 g áfonya,
2 mandarin,
450 g kristálycukor,
1 fahéj rúd,
475 ml vodka.
Elkészítés:
Mixeljük péppé az áfonyát, kanalazzuk egy nagy befőttesüvegbe. Vágjuk le a mandarinok héját, tegyük az áfonyához. Préseljük ki a mandarinok levét, és öntsük az üvegbe. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a vodkát és zárjuk le fedővel vagy két réteg fóliával, jól átkötözve. Alaposan rázzuk össze, hogy a bennelévők jól összekeveredjenek.
Jeges áfonyakoktél recept
Jeges áfonyakoktél recept
Hozzávalók 10 személyre:
115 g kristálycukor,
2 narancs leve,
víz, a cukor felolvasztásához,
1 l szénsavas ásványvíz,
100 ml áfonyaszörp,
friss áfonya a díszítéshez,
menlaágacskák a díszítéshez.
Elkészítés:
Tegyük a cukrot, a narancslét és a vizet, egy kis edénybe, és lassú tűz felett kevergessük, amíg a cukor felolvad. Forraljuk fel, s még forraljuk 3 percig, majd tegyük félre hűlni.
Hozzávalók:Tészta: liszt 75 dkg, zsír vagy vaj 50 dkg, porcukor 0.5 ek., tojássárgája 8 db, élesztő 8 dkg, só 1 kk., tej 1 dl.
Töltelék: tojás 4 db, cukor 40 dkg, citromhéj 1/2 db, vanília 1/3 rúd, szegfűszeg 3-4 szem, dió 0.5 kg, tej 5 ek., vaj 5 dkg.
A lisztet a vajjal, fél kanál porcukorral, 8 tojássárgájával, 8 dkg kevés tejben áztatott élesztővel, kis sóval kidolgozunk. Két egyforma cipóba vágjuk, és 1 óráig pihenni hagyjuk.
Kulináris élvezetek – Citromos csirke hercegnő burgonyával és Császármorzsa
Múlt héten ismét alkottam. Már hetek óta ihletem van a sütés-főzéshez, ami, azt hiszem, a karácsony közeledtével csak fokozódik. Mindig szerettem a konyhában tevékenykedni, de ettől az élvezettől jó néhány évre megfosztottam magam – hisz kinek van kedve mesterműveket alkotni, ha nincs, aki dicsérje?? Most azonban megint van közönség és kihívás a dologban.
Túrós galuska (8-10 főre) |
Vargányás gombaleves |
Ízőrzők – Liptód – receptek |
Saures |
Ízőrzők – Őrség – receptek |
Vargányás hajdinaleves |
5 omlós, könnyű házi szaloncukor
A szaloncukor őse, a fondantcukor francia találmány, német közvetítéssel került hazánkba. Végleges, mai formáját is itt nyerte el, és nincs még egy nemzet, amelyik a karácsonyfára aggatná. Így aztán elmondhatjuk, hogy a szaloncukor valódi hungarikumnak számít.
Aprósütemények – mennyei édes falatkák.
12 éve | Szász ilucika | 2 hozzászólás
Hozzávalók: 5o gr vaj
60 gr cukor
125 gr méz
250 gr liszt
1 cs sütőpor
1/2 k.kanál szódabirkarbóna
1-1 citrom, narancshéj reszelve,
kevés mézeskalács füszerkeverék.
A vajat, cukrot, mézet felforrósitjuk addig mig a cukor felolvad, majd lehűtjük,.
A lisztet a sütőporral, szódabikaarbónával , füszerekkel, citrom,narancshéjával jól eldolgozzuk és adunk hozzá egy tojást is.Fóliában becsavarva 5-12 órán át állni hagyjuk hideg helyen.
Mézeskalács sütemény
A tésztához valókat összegyúrom, és félóráig langyos helyen pihentetem.
Amerikai karácsonyi ananászsaláta
Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás.
Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.
Az első vasárnap a kék gyertyáé, a második a pirosé, a harmadik a fehéré, és a negyedik a liláé. Hogy miért?
A második vasárnap angyala:
"A
második vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyből,
kezében egy aranyserleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az
aranyserlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a
serlegbe? Játékot? Ajándékot?
Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a
nap sugaraiból készült.
Csirkemell vörösborecetben recept
Csirkemell vörösborecetben recept
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemell kicsontozva és bőre nélkül, darabja 200 g legyen,
50 g/4 ek. sózatlan vaj,
frissen őrölt fekete bors,
8-12 mogyoróhagyma, félbevágva,
4 ek. vörösborecet,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
4 ek. száraz fehérbor,
120 ml csirkehúslé,
1 ek. friss petrezselyem, apróra vágva,
zöldsaláta a tálaláshoz.
Elkészítés:
Éles konyhakéssel vágjuk félbe á csirkemellet, hogy 8 egyforma darabot kapjunk.
Fűszeres karácsonyi kuglóf recept
Fűszeres karácsonyi kuglóf recept
Hozzávalók 1 kuglófhoz:
225 g vaj és még egy kevés a sütéshez,
1 ek. friss zsemlemorzsa,
225 g kristálycukor,
50 ml víz,
3 tojás, sárgája és fehérje elválasztva,
225 g élesztővel kevert liszt,
l,5 tk. fűszerkeverék,
2 ek. angyalgyökér, apróra vágva (v. lestyán),
2 ek. vegyes gyümölcshéj,
50 g cukrozott cseresznye apróra vágva,
50 g tört dió,
porcukor a díszítéshez.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a gázsütőt állítsuk 4-es fokozatra.
Diós-mézes tallér
Hozzávalók:
4 tojás, 2 dl méz, 30 dkg kristálycukor, 30+70 dkg liszt, 2 teáskanál
őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 25 dkg, dió, + 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A
tojásokat, a mézzel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a
szódabikarbónával és a 30 dkg liszttel kikeverjük, majd reggelig állni
hagyjuk a hűtőben.
A margarint elmorzsoljuk a maradék 70 dkg liszttel, majd hozzákeverjük a
hűtőben pihentetett tésztát.
Diós grízes szelet
Hozzávalók:
a tésztához: 5 tojás, 10 evőkanál víz, 15 dkg cukor,20 dkg liszt, 10 dkg
darált dió; a krémhez: 5 dl tej, 5 púpozott evőkanál gríz, 20 dkg
cukor,25 dkg vaj,10 dkg dió; a tetejére: csokimáz
Elkészítés:
A tésztához a cukrot a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a
vizet és a felvert tojásfehérje felét, beleforgatjuk a lisztet és a
diót, végül a megmaradt fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral
kibélelt tepsibe öntjük, és tűpróbáig sütjük.
Vaníliás túrótorta sütés nélkül
Hozzávalók:
1 kg 20 dkg félzsíros tehéntúró, 20 dkg omlós keksz, 10 dkg vaj, 4 evőkanálnyi zöld citrom lé, 10 dkg kristálycukor, 1 vaníliarúd, 2 zacskó vaníliás krémpor, 2,5 dl tejszín, 2 ág citromfű, 10-15 szem pisztácia Elkészítés: Az omlós kekszet ledaráljuk, és a megolvasztott vajjal alaposan összedolgozzuk. 26 centi átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük, majd hideg helyre tesszük. |
Ízőrzők – Tihany – receptek |
Petyeg (halleves) |
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás