|
Ízőrzők – Őrség – receptek
|
|
Vargányás hajdinaleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa,
1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem
zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél, só, őrölt feketebors,
majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál
fűszerpaprika. 10 dkg vargánya.
A zöldségféléket megtisztítjuk, a
sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit
bevágjuk. A petrezselyem zöldjét felszeleteljük. A hajdinát átmossuk és
leszűrjük.
Leveses fazékba kétliternyi vízhez hozzáöntjük a hajdinát,
beledobjuk a zöldségeket, valamint a babérlevelet. A petrezselyem
zöldjéből keveset félreteszünk a tálaláshoz.
A zsírban a lisztet barnulásig pirítjuk. Közben a levest
befűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, majoránnával. Amikor a
hajdina és a zöldségek is félpuhára főttek, hozzáadjuk a kockákra
vágott vargányát. Összeforraljuk.
Az időközben szép világosbarnára pirult rántásba belekeverjük a
fűszerpaprikát, és néhány evőkanálnyi lével felengedve, szűrön
keresztül a levesbe csurgatjuk.
Tálalásnál megszórhatjuk petrezselyem zölddel.
|
|
Dödölle
Hozzávalók: egy kg krumpli, só, 80 dkg liszt, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg sertészsír.
A krumplit megtisztítjuk, felszeleteljük.
Kb. másfél ujjnyival több vizet öntsünk rá, mint amennyi ellepi.
Megsózzuk, és puhára főzzük. A főzőlében összetörjük, és a lisztet
apránként adagolva fakanállal kidolgozzuk.
A vöröshagymát 10 dkg sertészsírban üvegesre pirítjuk.
Evőkanállal kiszaggatjuk a dödölléket, közben a kanalat megmártogatjuk a
zsírban.
A maradék zsírt serpenyőben felhevítjük, és ebben szép pirosra sütjük a dödölléket.
Önmagában, tejföllel, gombapörkölttel, vagy húsok mellé köretként tálalhatjuk.
|
|
Keletlen hajdinapogácsa
Hozzávalók: 20 dkg
finomliszt, 20 dkg hajdinaliszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2
kávéskanál só, 3 kávéskanál cukor, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, kb. 6
evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált mák. A tészta és a tepsi kenéséhez
olvasztott zsír, a nyújtáshoz kevés liszt.
A kétféle lisztet a szódabikarbónával,
sóval, kristálycukorral, és két evőkanál sertészsírral összemorzsoljuk.
Hozzágyúrjuk a tojást, a tejfölt, és a mákot is.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, olvasztott zsírral
megkenjük a tetejét. Összehajtogatjuk, megint megkenjük zsírral, és
újra kinyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, és kikent tepsibe pogácsákat
szaggatunk belőle, és kisütjük.
|
|
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók: A rétestésztához: 1 kg búzaliszt, 15 dkg rétesliszt, 1 evőkanál só, langyos víz.
Az abrosz szórásához liszt, a rétestésztára olvasztott zsír, vagy étolaj, fél liter tejföl, másfél dl tej.
A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, egy kg reszelt tök, só.
A liszteket sóval és langyos vízzel
alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, és azon is
átforgatjuk. Kétfelé vágjuk, cipókat alakítunk ki belőlük, és
félretesszük pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tököt lereszeljük, enyhén
besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét. A mákot a
cukorral összekeverjük.
Nagy asztallapra abroszt terítünk, liszttel megszórjuk. A
tésztákat egyenként sodrófával kicsit megnyújtjuk, majd egyenként
széthúzzuk akkorára, hogy a szélei az asztalról lelógjanak. Olvasztott
zsírral, vagy olajjal meglocsoljuk.
A tejfölt a tejjel kikeverjük, és gazdagon meglocsoljuk vele a tésztát.
A rétestésztát először cukros mákkal, majd tökkel megszórjuk.
Az asztalról lelógó részeket legombolyítjuk, és a rétest két oldalról
feltekerjük.
Kizsírozott tepsibe tesszük. Tetejét gazdagon átkenjük
tejföllel, olvasztott zsírral meglocsoljuk, és előmelegített sütőben
szép pirosra sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
|
|
Gyümölcsös hajdinamálé
Hozzávalók: 50 dkg
gyümölcs (körte, cseresznye, szilva, vagy tetszés szerinti
idénygyümölcs), 30 dkg kristálycukor a gyümölcsökhöz. hat dl aludttej, 2
kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál kristálycukor,
kb. 14 evőkanál búzaliszt, 8 evőkanál hajdinaliszt. A tepsi
zsírozásához és a sütemény locsolásához sertészsír, egy dl tejföl, a
tetejére porcukor.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, magházukat
(magjukat) eltávolítjuk, és felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a
kristálycukorral.
Az aludttejbe beletesszük a szódabikarbónát, sót, cukrot, a
búzalisztet, a hajdinalisztet, és alaposan kikeverjük. Piskóta sűrűségű
tésztamasszát kapunk, amit kizsírozott tepsibe öntünk. A tetejét
megszórjuk gyümölcsökkel, meglocsoljuk tejföllel, és olvasztott
zsírral. Előmelegített sütőben kisütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd
szeleteljük. Tetejét meghinthetjük porcukorral.
|
Kommentáld!