Ízőrzők – Liptód – receptek
|
Saures
Hozzávalók 15 főre: négy
kg sertéslapocka, 30 dkg sertésmáj, 15 dkg tüdő, 2 db vese, két kg
vöröshagyma, 5 evőkanál sertészsír, 4 evőkanál fűszerpaprika, 2
evőkanál só, 1 evőkanál majoránna, 1 teáskanál őrölt feketebors, 4-5 db
babérlevél, 15-20 dkg liszt, 3 evőkanál ecet.
A
húsokat felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és azt is kockákra
vágjuk, majd a felhevített zsírban megpároljuk. Fűszerezzük
paprikával, sóval, majoránnával, borssal, és beledobjuk a babérleveleket
is. Hozzákeverjük a húsokat, felengedjük kb. két liter vízzel, és
forrástól számítva, kb. másfél óráig, fedő alatt főzzük.
Amikor megpuhultak a húsok, elkészítjük a habarást. A lisztet
csomómentesre keverjük nyolc dl vízzel, ecettel ízesítjük, és apránként
az ételhez keverjük.
Friss kenyérrel tálaljuk.
|
Krumplis kolbász
Hozzávalók: nyolc kg
sertéshús nyesedék, két kg krumpli, 20 dkg só, 20 dkg őrölt, enyhén
csípős pirospaprika, 2,5 dkg őrölt feketebors, 2 evőkanál darált
fokhagyma.
A
főtt krumplit és a húsokat ledaráljuk. Összedolgozzuk a fűszerekkel,
és sertés vékonybélbe töltjük. Füstölve, vagy sütve is elkészíthetjük.
Füstölés után hamarabb fogyasszuk, mint a hagyományos kolbászokat, mert
a burgonya miatt rövidebb ideig eltartható.
|
Véres hurka
Hozzávalók: nyolc kg
abált sertéshús: fejhús, tüdő, szív, nyelv, lép. 50 dkg hántolt árpa.
Sertés fodorháj, 50 dkg vöröshagyma. Egy liter sertésvér kevés sóval,
hogy ne alvadjon meg. Fűszerek: 10 dkg só, 15 dkg őrölt fűszerpaprika,
2,5 dkg őrölt feketebors, 1,5 dkg majoránna, öt dl abalé.
Az abalében a húsokat és a hántolt árpát
(gerslit) megfőzzük. A sertés fodorhájában megpároljuk a kockákra
vágott vöröshagymát.
Az abált húsokat ledaráljuk, beleöntjük a párolt hagymát, a
sózott vért és a főtt árpát. Fűszerezzük paprikával, sóval, őrölt
borssal, majoránnával, és fél liter abalevet is hozzáöntünk. Ezt az
egészet jól összedolgozzuk, majd sertés vastagbélbe töltjük. Végeit
felkötözzük, és abalében kb. 25 percig főzzük. Ezután kerülhet a
füstre, vagy a fagyasztóba.
|
Tejfölös kelt rétes
Hozzávalók: fél liter
tej, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, 5 dkg élesztő, egy kg liszt, 1
tojás, fél dl étolaj, vagy olvasztott baromfizsír. A töltelékhez 10
tojás, egy liter tejföl, 2 púpos kanál porcukor, 12 evőkanál
kristálycukor, 1 citrom reszelt héja. A tepsi kenéséhez zsír, a rétes
nyújtásához liszt, a tészta locsolásához olvasztott sertészsír.
Egy
nagyobb tálba sót, cukrot, morzsolt élesztőt és langyos tejet teszünk.
Összekeverjük, és hagyjuk felfutni. Beleütünk 1 tojást, öntünk hozzá
olajat, vagy baromfizsírt, és beleszitáljuk a lisztet. Összedolgozzuk.
Addig dagasztjuk, míg sima tésztát kapunk, és a táltól és a kéztől is
elválik a rétes. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettévágjuk, és
mindkettőből cipót alakítunk. Letakarjuk, és kb. 15 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tejfölt összekeverjük a porcukorral, és keményre felverjük, mint a tejszínhabot.
Az egész tojásokat kristálycukorral szintén habosra keverjük,
majd a tejfölös masszához öntjük. Lazán összekeverjük, és hozzáadjuk a
reszelt citromhéjat.
Az asztalt fehér abrosszal leterítjük, liszttel alaposan
beszórjuk. A megpihent rétestésztákat egyenként kissé megnyújtjuk,
tetejüket olvasztott zsírral lekenjük, és az asztalon lisztezett kézzel
széthúzzuk. Tejfölös töltelékkel gazdagon meglocsoljuk, olvasztott
zsírral megspricceljük, és az abrosz segítségével feltekerjük.
Félbehajtjuk, és zsírozott tepsibe tesszük. Tetejét olvasztott zsírral
lekenjük, majd a másik rétest is elkészítjük, és mellé helyezzük. Kissé
előmelegített sütőben sütjük. Tehetünk alá konzerves dobozban egy
kevés vizet, hogy sütés közben adjon egy kis párát a rétesnek.
Szeletelés után porcukorral megszórhatjuk a tetejét.
|
Káposztás gőzgombóc
Hozzávalók: 20 dkg
füstölt szalonna, egy kg savanyú káposzta, három dl tej, 1 evőkanál
kristálycukor, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 70 dkg liszt, 2 evőkanál
őrölt fűszerpaprika.
A
füstölt szalonnát szeletekre vágjuk, és megpirítjuk. Amikor már szépen
színesedik, kiszedjük az edényből. Zsírjában megpároljuk a káposztát.
Közben a tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, és
felfuttatjuk benne az élesztőt. Sóval, liszttel, és kevés langyos
vízzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Amikor összeállt, ruhával
letakarjuk, és várunk, míg megkel.
A megpárolódott káposztát fűszerpaprikával összekeverjük, és kivesszük a lábosból.
A megüresedett edénybe vizes kanállal szaggatjuk bele a
gőzgombócokat, közéjük párolt káposztát, és sült szalonnát nyomkodunk.
Tetejét beborítjuk a maradék káposztával, felöntjük két dl vízzel, és
fedő alatt, lassú tűzön, kb. 1 óra alatt megfőzzük.
|
Füles fánk
Hozzávalók: csipetnyi
só, 4 kávéskanál porcukor, egy dl tej, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, 1
tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél dl fehérbor, 1 csapott fakanálnyi
sertészsír, 25 dkg liszt (ill. amennyit felvesz). A sütéshez
sertészsír (vagy étolaj). A töltelékhez fél liter tejszín, néhány kanál
porcukor, a tetejére fahéjas porcukor.
A
tejet meglangyosítjuk, a csipetnyi sóra és a porcukorra öntjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a
fehérbort, és a zsírt. Liszttel összeállítjuk a tésztát. Rugalmas
anyagot gyúrunk, amit lisztezett gyúródeszkán cipóvá formázunk. Három
darabra szétválasztjuk, és egyenként is szép simára átdolgozzuk.
Lisztezett tálba tesszük, majd gyúródeszkán egyenként vékonyra
kisodorjuk. Az elkészült tésztákat terítővel letakarva pihentetjük,
nehogy kiszáradjanak. Derelyevágóval nagyobb négyzeteket vágunk belőle,
és egy henger alakú bádogsütőn egyenként, forró zsírban aranysárgára
sütjük. A fánkokat kendercérnával rögzítjük a sütőformához, nehogy a
zsírba pottyanjanak. A süteményeket papírszalvétán lecsepegtetjük, és
teljesen kihűtjük.
A tejszínből kemény habot verünk, porcukorral ízlés szerint
édesítjük. Ezt töltjük a füles fánkokba. Tetejét fahéjas porcukorral
megszórjuk. A krémet készíthetjük pudinggal összekevert tejszínhabbal
is, úgy is nagyon finom.
|
Hólabda
Hozzávalók: egy dl tej, 4
teáskanál porcukor, fél dl fehérbor, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 4
teáskanál tejföl, kb. 20 dkg liszt. A sütéshez bő zsír, vagy olaj. A
szóráshoz vaníliás porcukor.
A
tejet, porcukrot, bort, tojásokat, és tejfölt összegyúrjuk a liszttel.
Lisztezett gyúródeszkán cipóvá alakítjuk. Háromfelé választjuk, és
egyenként kisodorjuk. Derelyevágóval nagyobb téglalapokat vágunk belőle,
és a közepüket és berádlizzuk, centis csíkokra. A közepénél felfogva
gömbölyű hólabdasütő szűrőkanálba helyezzük a tésztákat, a formát
bezárjuk, és forró zsírba mártva egyenként kisütjük a fánkokat. Sütés
közben a szűrőt forgatjuk, hogy mindenhol szép rózsaszínű legyen a
sütemény. Papírszalvétán lecsepegtetjük, és vaníliás porcukorba
forgatjuk.
|
Kommentáld!