Túrós galuska (8-10 főre)
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 3 tojás, a főzőlébe só, 50 dkg túró.
A
lisztet a tojásokkal és langyos vízzel (só nélkül) galuska sűrűségű
tésztává dolgozzuk. Burgonya nyomón keresztül beletesszük a túrót.
Elkeverjük, majd deszkáról forró, sós vízbe nagyobb galuskákat
szaggatunk belőle.
Amikor megfőtt tálba szedjük, és köretként bármilyen pörköltféleséghez kínálhatjuk. Vadételekhez különösen jó.
|
Zsírban sült perec
Hozzávalók: 50 dkg
liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 5 dkg porcukor, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, három dl aludttej, egy dl tejföl. A sütéshez
sertészsír, vagy étolaj. A tetejére porcukor.
A
tojásokat villával felverjük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük a
tojást, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát, két dl aludttejet, a
tejfölt, és összegyúrjuk. Ha szükséges, kefirrel pótoljuk a folyadékot.
Lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk belőle, és letakarva 10 percig
pihentetjük.
Ezután kisebb darabokat szaggatunk a tésztából, amelyeket
vékony, hosszú rudakká sodrunk. Kettévágjuk, összefonjuk, és kör alakot
formázunk belőlük. Forró zsírba tesszük, és fedő alatt sütjük, míg az
alja megpirosodik. Ekkor levesszük a fedőt, megfordítjuk a pereceket,
és a másik oldalukat is színesre sütjük. Szalvétára szedjük, hogy
lecsöpögjön róla a zsír. Porcukorral meghintve kínáljuk. Melegen, de
hidegen is nagyon finom.
|
Hőkönperec (kb. 15-20 főre)
Hozzávalók: egy l tej, 1
evőkanál cukor, 10 dkg élesztő, három kg finomliszt, 3 evőkanál só, 3
tojás, három dl aludttej, 2 púpos evőkanál sertészsír. A tetejére 2
tojás, só.
Három
dl langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt. Amikor megkelt, a
liszthez öntjük, majd a többi tejjel, tojásokkal, és aludttejjel
megdagasztjuk. Ha szükséges, a folyadékot langyos vízzel pótoljuk. A
sertészsírt megolvasztjuk, és langyosan a masszába dolgozzuk. Lágy,
rugalmas tésztát készítünk. Alapos kidolgozás után a tetejét liszttel
megszórjuk, abrosszal letakarjuk, és meleg helyen, legalább ¾ órát
kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 10-11 kisebb darabra vágjuk,
és mindegyiket cipóvá alakítjuk. Ezeket egyenként kettévágjuk, hosszú
rúddá sodorjuk, és összefonjuk. Kör alakot formázunk belőle, és
lisztezett deszkára félretesszük. Amikor az összes tésztát kidolgoztuk,
a perecek tetejét felvert tojással átkenjük, és sóval megszórjuk.
Előfűtött kemencében, vagy sütőben szép világosbarnára sütjük.
Abrosszal kibélelt kosárba szedjük, tetejüket sós vízzel átmosdatjuk,
és a ruhával letakarva egy fél órát állni hagyjuk, hogy kicsit
átgyengüljön.
|
Babsterc
Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, só, 50 dkg liszt, 2 evőkanálnyi sertészsír.
Az
előző este vízbe áztatott szárazbabot sós vízben puhára főzzük. Egy
másik lábosban a lisztet folyamatosan kevergetve szárazon megpirítjuk.
Kb. háromnegyed óra szükséges ahhoz, hogy szép világosbarna legyen. Kis
adagokban elkeverjük 1-1 merőkanálnyi babos lével. Ezzel is jól
összemelegítjük. A zsírt felolvasztjuk, és forrón a babsterc tetejére
öntjük. Összekeverjük, és fedő alatt pár percig hagyjuk a gőzben állni,
hogy átpuhuljon.
A stercet krumplival, borsóval, vagy csak üresen liszttel is
készíthetjük. A krumplis stercet édesen, szilvalekvárral is
fogyaszthatjuk.
|
Tepertős-szilvás fülecske
Hozzávalók: 2-3 deci
langyos joghurt, 1 evőkanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 4 tojás, 50
dkg liszt, 2 kávéskanál só, három dl szilvalekvár, 35 dkg darált
tepertő, csipetnyi fehérbors, 15 dkg tisztított dió. A szóráshoz fahéjas
porcukor.
Fél
dl langyos joghurtot a cukorral, az élesztővel, és egy egész tojással
összekeverünk. A lisztbe 1 kávéskanál sót szórunk, közepébe mélyedést
nyomunk. Ebbe a fészekbe öntjük a joghurtos élesztőt, és 10 percig
kelesztjük.
A szilvalekvárt 2 tojás sárgájával kikeverjük. Ez azért fontos,
hogy sütés közben ne folyjon ki a tésztából. A darált tepertőt kis
kávéskanálnyi sóval és csipetnyi őrölt fehérborssal összedolgozzuk.
A negyedik tojást is feltörjük. Fehérjét a másik kettővel együtt villával kicsit felverjük. A sárgáját félretesszük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán széthúzzuk,
rápakoljuk a tepertőt, és az egészet jól összedolgozzuk. Kisodorjuk,
nagy (8 cm-es) pogácsaformával kiszaggatjuk. Tetejüket egyenként
megkenjük a felvert tojásfehérjével, közepükbe szilvalekvár halmokat
helyezünk, majd 3 oldalról felhajtva kis batyukat formázunk belőlük.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tetejüket a megmaradt tojás
sárgájával átkenjük. A batyuk csúcsára fél szem dióbelet teszünk, és
előmelegített sütőben megsütjük. Tálalás előtt fahéjas porcukorral
megszórhatjuk a tetejét.
|
Szalagárés pogácsa
Hozzávalók: 7 tojás, 30 dkg liszt, 7 evőkanál kristálycukor, 1,5 dkg szalalkáli, 30 szem kockacukor.
6
egész tojást és egy sárgáját tányérba felütünk. Az egy fehérjét
félretesszük. A lisztbe beleöntjük a tojásokat, a cukrot, és a
szalalkálit, majd lágy tésztát dagasztunk belőle. Amikor jól
kidolgoztuk, egy kis diónyi adagot sütőpapírra téve pár perc alatt
átsütünk, így megbizonyosodhatunk arról, hogy jó a tészta. Ha
szükséges, még lisztet adhatunk hozzá, de fontos, hogy nem folyós, de
lágy tésztánk legyen. Az egészet vastagon meglisztezett gyúródeszkára
öntjük, és sok liszttel szórva (a kezünket és a sodrófát is lisztezve)
apránként csíkokat sodrunk belőle, ezeket kb. 7 cm-es rudakra
szeleteljük. Tetejüket a megmaradt tojás fehérjével megkenjük. A
kockacukrot húsklopfolóval durvára törjük, és ezt szórjuk a pogácsákra.
Lisztezett tepsibe tesszük, tisztes távolságra egymástól, mert
sütés közben megdagadnak. Fontos, hogy a jól előmelegített sütő ajtaját
ne nyitogassuk. Kb. 10 perc alatt megsül. Dobozban sokáig eltartható.
|
Grízes málé
Hozzávalók: 30 dkg
búzadara, fél liter tej, 3 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál kristálycukor, 1
vaníliás cukor, a tetejére sűrű szilvalekvár. A tepsi kenéséhez
sertészsír, a sütemény tetejére porcukor.
A
búzadarát a tejjel összekeverjük, és állni hagyjuk, hogy a gríz
megdagadjon. Két tojás sárgáját, tejfölt keverünk hozzá. Csipetnyi
sóval, és kristálycukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a
szódaport. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és laza
mozdulatokkal a masszához keverjük.
Kizsírozott tepsibe öntjük, tetejére szilvalekvárból halmokat
szaggatunk, és előmelegített sütőben megsütjük. Porcukorral megszórva,
kockákra vágva kínáljuk.
|
Kommentáld!