Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Aprósütemények – mennyei édes falatkák. Van közöttük olyan, amit azonnal „meg kell enni”, de van, ami dobozba téve napokig eltartható. Némelyik jól mutat a karácsonyfára akasztva, vagy celofánban, díszes szalaggal átkötve szép ajándék lehet.
Két dolog közös bennük: mindegyiket könnyű elkészíteni, és biztos helyre kell elrejteni a család elől, hogy ünnepek előtt nehogy „lába keljen”.
Diós rácsos linzer
Hozzávalók:
30 dkg sütőmargarin, 30 dkg liszt, 30 dkg darált dió, 30 dkg cukor, 1 db egész tojás, 1 db tojássárgája, 25 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A puha margarint habosra keverjük a tojással. Hozzáadjuk a diót, a
cukrot és a végén a lisztet. Összegyúrjuk, majd a tésztát elfelezzük.
Az egyik tésztát a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk,
és azonnal a vajjal kikent tepsibe fektetjük és lekvárral megkenjünk. A
másik tésztát is kinyújtjuk és a 1 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat
rácsszerűen a lekváros tészta tetejére fektetjük. A tojássárgáját felhabosítjuk, bekenjük vele a tésztarácsot és 225 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Hókifli
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 20 dkg darált mandula, 12,5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
A lisztet a mandulával és egy csipet sóval összekeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, beleszórjuk a cukrot, a tojássárgáját, és apróbb darabokban a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és fóliába csomagolva kb. 45 percre a hűtőbe tesszük.
A tésztából kb. 2 cm átmérőjű rudakat formázunk, és 1 cm vastagon felszeleteljük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibérelünk. A
tésztadarabokból kifliket sodrunk, a tepsire rakosgatjuk és a sütőbe
tolva 12-15 percig sütjük.
Közben a vaníliás porcukrot tányérra szórjuk, és megforgatjuk benne a még meleg kifliket. (kb. 50 db lesz belőle)
Márványlapocskák
Hozzávalók:
12 dkg sütőmargarin, 7 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 22 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A puha margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a két
tojássárgájával elkeverjük, majd a lisztet is apránként hozzáadva az
egészből sima tésztát gyúrunk. A tésztát elfelezzük és az egyikbe (külön edényben) beledolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztarúdból 3 mm vastagságú
szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig
sütünk. (kb. 40 darab lesz belőle)
Banános csokis csók
Hozzávalók:
312 ml liszt, 125 ml durvára vágott dió, 5 ml sütőpor, 1 db érett banán,
2 ml só, 1 db tojás, 8 dkg sütőmargarin megolvasztva, 80 ml
kristálycukor, 80 ml barna cukor, 5 ml vanília, 250 ml csokitörmelék
(ét- és tejcsokoládé vegyesen)
Elkészítés:
A margarint, a tojással és a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk az összetört banánt és a vaníliát. A többi száraz hozzávalót is összekeverjük, majd beleforgatjuk a margarinos keverékbe.
A tésztából vajjal enyhén kikent sütőlapra távol egymástól kis
gombóckákat kanalazunk és 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára
sütjük. A sütőlapról levesszük és ha kicsit megszilárdult (kihűlt),
dobozba rakjuk. Sokáig eláll.
Házi praliné
Hozzávalók:
40 dkg tejcsokoládé tortabevonó, 12 dkg étcsokoládé tortabevonó, 60 ml
tejszín, 2 teáskanál mézes sütemény fűszerkeverék, 7 dkg vaj, 40 dkg
marcipánmassza
Elkészítés:
10-10 dkg tej- és étcsokoládé tortabevonót apró kockákra vágunk. A tejszínt a mézes sütemény fűszerkeverékkel felforraljuk, kis lángon felolvasztjuk benne a vajat és a feldarabolt csokoládékat. A masszát a hűtőbe tesszük, és 4 órát pihentetjük. A marcipánt kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, 2,5 x 2,5 cm-es négyzetekre vágjuk, és tálcára rakosgatjuk.
A lehűlt csokoládékrémet kézi robotgéppel felverjük, és kiskanál segítségével (vagy habzsákkal) 1-1 halmot rakunk a marcipánszeletek közepére, majd hidegre tesszük.
A maradék tortabevonó csokoládékat a csomagolásukon olvasható utasítás
szerint külön-külön felolvasztjuk. A tejcsokoládéssal bevonjuk a
halmokat, az étcsokoládét pedig ízlésesen ráfolyatjuk és hagyjuk
megszáradni.
Mogyorós trüffel
Hozzávalók:
20 dkg tejcsokoládé, 4 cl tejszín, 3 cl ír krémlikőr, 22 szem hántolt török mogyoró; a bevonathoz: 88%-os étcsokoládé
Elkészítés:
A tejcsokoládét egy tálba tesszük, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a
tejszínt, és alaposan elkeverjük vele. Ezután a krémlikőrt is
belekeverjük, majd 30 percre mélyhűtőbe tesszük.
Ha megkötött, kiskanállal apró darabokat szaggatunk belőle. A darabkákba
belenyomkodunk egy szem török mogyorót, majd golyócskát formázunk
belőle. (Lényeges, hogy a golyók aprók legyenek, mert a nagy trüffelek tömények lehetnek.) A golyókat zsírpapírra tesszük, majd kb. 10 percre a mélyhűtőbe rakjuk.
Közben az étcsokoládét egy tálban felolvasztjuk. Ha a golyócskák megkötöttek, tegyünk kevés étcsokoládét a tenyerünkbe, és egyenként forgassuk át benne a golyókat. Ezután mehetnek vissza a zsírpapírra, majd újabb 10 percre a fagyasztóba.
Ha megkeményedett rajtuk a csokoládé, még egyszer megismételjük a csokiban megforgatást,
és újabb 10 percre a hűtőbe tesszük őket. A kész trüffel golyókat
lehetőleg pár órán át érleljük a hűtőben, de behűtve akár azonnal
kínálhatjuk.
Gesztenyeszív
Hozzávalók:
2 csomag gesztenyemassza, 10 dkg sütőmargarin, 8 db babapiskóta
ledarálva, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint kristálycukor kevés
vízben felolvasztva, kevés rum; csokoládé
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és 18
egyforma darabra vágjuk. Egy gesztenye lapocskákat egyenként egy kis
szív alakú süteményformába formába nyomkodjuk, és óvatosan kiborítjuk. A
kis szívek háromnegyed részét olvasztott csokiba mártjuk és hűtőbe téve
hagyjuk rajta megszilárdulni.
|
|
Kőszeghy Anna írta 8 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 13 órája a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Almás-birsalma leves, pirított máj krumplipürével.
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Vadlazac tejszínes gombamártással képhez:
Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Remélem jól ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!