Finomságok Konyhája: Citromos csirke Hercegnő burgonyával

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Citromos csirke Hercegnő burgonyával

12 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

Kulináris élvezetek – Citromos csirke hercegnő burgonyával és Császármorzsa Múlt héten ismét alkottam. Már hetek óta ihletem van a sütés-főzéshez, ami, azt hiszem, a karácsony közeledtével csak fokozódik. Mindig szerettem a konyhában tevékenykedni, de ettől az élvezettől jó néhány évre megfosztottam magam – hisz kinek van kedve mesterműveket alkotni, ha nincs, aki dicsérje?? Most azonban megint van közönség és kihívás a dologban. Kihívás, hisz valamit minden nap kell főzni (férfiember mindig éhes), de a magam kedvéért is lehetőleg minél változatosabban. Legyen kész az étel viszonylag hamar (főleg, ha már 12 óra után állok neki varázsolni), legyen hozzá otthon minden hozzávaló (vagy legalább a többség), legyen valami új, legyen egészséges (oké, süteményeknél ilyenről túlzás beszélni), időnként legyen egy kis itteni éghajlatnak megfelelő, de magyaros, máskor pedig legyen nagyon friss, "ausztrálos".   Viszonylag ritkán eszem húst, bár nem vagyok vegetáriánus. Az utóbbi időben pedig nem is nagyon esik jól, vacsorára kifejezetten keveset és könnyűt tudok csak enni. Múlt héten azonban hús hiányom támadt és vettem egy tálcányi szeletelt nyers csirke mellet, mely a hűtőben mosolygott és sokáig nem akart várni. Érthetően. A következő étel készült belőle:   Citromos csirke   Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg csontozott csirkemell, 1 evőkanál citromlé, 2 fokhagyma gerezd megpucolva és apróra vágva, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál balzsamecet (fehér vagy rozé), 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem (én szárítottat használtam)   A csirkemelleket egy peremes tálba helyezzük. A citromlevet, fokhagymát, mézet, balzsamecetet, olajat és petrezselymet jól összekeverjük, majd ráöntjük a csirkemellekre. A pácot jól eltunkoljuk a húson úgy, hogy az mindenhol érje. Az egészet kb. fél órára betesszük a hűtőbe pihenni és pácolódni. Ha az idő letelt (közben el lehet készíteni a köretet), egy teflon serpenyőt jól felforrósítunk, majd beleöntjük a tál egész tartalmát, húsostúl, pácostúl. 1-2 percig magas hőfokon sütjük a húst, hogy a külseje szépen megfehéredjen, majd alacsonyabb hőfokra kapcsolunk és további kb. 10 percig tovább sütjük, amíg a hús szépen meg nem fő. Akkor egy picit megint magasabbra lehet kapcsolni, hogy az egésznek szép színe legyen. Közben időnként meg kell az egészet kavarni, hogy oda ne égjen. A köret mellé érdemes citromgerezdeket is tálalni, úgy az igazi.         A csirke mellé hercegnő burgonyát és vegyes salátát készítettem. Az előbbi receptje a következő (eredeti recept itt):   Hercegnő burgonya   Hozzávalók: 0,5 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 kk só, reszelt szerecsendió   A burgonyát ugyanúgy megfőzzük, ahogy a krumplipüréhez szokás. A megfőtt és leszűrt krumplit összetörjük és hozzákeverjük a vajat. Az egészet hagyjuk langyosra hülni, majd hozzádogozzuk a tojássárgákat. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. A masszát nyomózsákba töltjük és csinos kis kupacokat gyártunk egy sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsibe. 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük a krumpli halmokat. Akkor jó, ha kívülről ropog, belül viszont puha.        A finom ebéd mellé finom desszert dukál. Találtam egy nagyon sok pozitív visszajelzést kapott Császármorzsa receptet, amit úgy gondoltam, ha már annyian dicsérnek, érdemes kipróbálnom. Mondanom sem kell, ha már közzéadom, biztosan nem csalódtam benne :) (Az eredeti recept innen)   Császármorzsa   Hozzávalók 10 dkg búzadara, 7 dkg liszt, 250 ml tej, 1 teáskanál vanília eszencia (én vanília pasztát használtam), 3 db tojás, 10 dkg kristálycukor, fél citrom reszelt héja   A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. (Legyen ez a tál elég nagy, mert ebbe fog belemenni a felvert tojásfehérje is és a többi hozzávaló!) Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át állni hagyjuk, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel. Egy óra elteltével a tojásokat külön választjuk, a tojássárgákat egy tálban kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a vaníliát, majd az egészet hozzákeverjük a tejes keverékhez. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a habot is hozzákeverjük a masszához. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön nagyon össze. A vajat felolvasztuk egy serpenyőben és ráöntjük a masszát. Egy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg a tészta szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra. Figyelem! Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát! (Ha nem elég nagy, inkább süssük az egészet több adagban.) A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral tálaljuk.          Mint a recept leírásából látszik, ha mindent ebédre akarunk, a desszert előkészítésével kell kezdeni az egész procedúrát, mert az a legidőigényesebb.   A császárorzsával kapcsolatos első emlékeim kb. 6-7 éves koromig nyúlnak vissza. Egy osztálytársamnál (Tamás Dóránál) voltam éppen, akinek a nagymamája császármorzsát készített. Ott kóstoltam meg életemben először ezt a desszertet és egyből meg is szerettem. Bár annak idején megkaptam a receptet és hamar ki is próbáltam, nekem nem sikerült az elkészítése. Talán érthető, hisz elég fiatalka voltam és a mi családunkban soha, senki nem készített császármorzsát. Se anyu, se a nagymamám, aki pedig mindig sok édességgel örvendeztetett meg. Azóta többször kóstoltam már mindenféle morzsákat, jó néhány receptet kipróbáltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az a 6-7 éves korombeli császármorzsa élmény azonban mindörökre bentragadt az emlékezetemben… Azt kell mondanom, hogy EZ a recept AZT az ízt idézi! Úgy érzem, végre megtaláltam az igazi receptet, ezek után újabb császármorzsa receptet nem szükséges kipróbálnom.   Steve életében először kóstolta ezt az édességet és neki is ízlett :)   ÉS! Mielőtt el nem felejtem: Elárultam neki, hogy a csirke petrezselyemmel készült. Miután nagyon meg volt vele elégedve természetesen :) )) Szerinte az én főztömben még a petrezselyem is ízletes :) )))))))))

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm Marika és Icuska..)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nagyon tetszik, köszönöm szépen a recepteket!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nagyon jól sikerültek, gratulálok!

Válasz

Ez történt a közösségben:

burger eva írta 11 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Kösz a hozzászólást.

Kőszeghy Anna írta 15 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Finomfőzelék, pulykamell pörkölt. ...

Kőszeghy Anna írta 15 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Hmmm!-de finom sütit hoztál Éva! Nekem is az egyik ...

burger eva 16 órája új képet töltött fel:

R_2195215_1682_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Kolbászos tarhonya leves, grízes tészta ...

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Tepsis_rablohus-005_2195191_8297_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 5 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu