Kulináris élvezetek – Citromos csirke hercegnő burgonyával és Császármorzsa
Múlt héten ismét alkottam. Már hetek óta ihletem van a
sütés-főzéshez, ami, azt hiszem, a karácsony közeledtével csak
fokozódik. Mindig szerettem a konyhában tevékenykedni, de ettől az
élvezettől jó néhány évre megfosztottam magam – hisz kinek van kedve
mesterműveket alkotni, ha nincs, aki dicsérje??
Most azonban megint van közönség és kihívás a dologban. Kihívás,
hisz valamit minden nap kell főzni (férfiember mindig éhes), de a magam
kedvéért is lehetőleg minél változatosabban. Legyen kész az étel
viszonylag hamar (főleg, ha már 12 óra után állok neki varázsolni),
legyen hozzá otthon minden hozzávaló (vagy legalább a többség), legyen
valami új, legyen egészséges (oké, süteményeknél ilyenről túlzás
beszélni), időnként legyen egy kis itteni éghajlatnak megfelelő, de
magyaros, máskor pedig legyen nagyon friss, "ausztrálos".
Viszonylag ritkán eszem húst, bár nem vagyok vegetáriánus. Az
utóbbi időben pedig nem is nagyon esik jól, vacsorára kifejezetten
keveset és könnyűt tudok csak enni. Múlt héten azonban hús hiányom
támadt és vettem egy tálcányi szeletelt nyers csirke mellet, mely a
hűtőben mosolygott és sokáig nem akart várni. Érthetően.
A következő étel készült belőle:
Citromos csirke
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg csontozott csirkemell, 1 evőkanál
citromlé, 2 fokhagyma gerezd megpucolva és apróra vágva, 1 teáskanál
méz, 1 evőkanál balzsamecet (fehér vagy rozé), 2 evőkanál olívaolaj, 2
evőkanál apróra vágott petrezselyem (én szárítottat használtam)
A csirkemelleket egy peremes tálba
helyezzük. A citromlevet, fokhagymát, mézet, balzsamecetet, olajat és
petrezselymet jól összekeverjük, majd ráöntjük a csirkemellekre. A pácot
jól eltunkoljuk a húson úgy, hogy az mindenhol érje. Az egészet kb. fél
órára betesszük a hűtőbe pihenni és pácolódni. Ha az idő letelt (közben
el lehet készíteni a köretet), egy teflon serpenyőt jól felforrósítunk,
majd beleöntjük a tál egész tartalmát, húsostúl, pácostúl. 1-2 percig
magas hőfokon sütjük a húst, hogy a külseje szépen megfehéredjen, majd
alacsonyabb hőfokra kapcsolunk és további kb. 10 percig tovább sütjük,
amíg a hús szépen meg nem fő. Akkor egy picit megint magasabbra lehet
kapcsolni, hogy az egésznek szép színe legyen. Közben időnként meg kell
az egészet kavarni, hogy oda ne égjen.
A köret mellé érdemes citromgerezdeket is tálalni, úgy az igazi.
A csirke mellé hercegnő burgonyát és vegyes salátát készítettem. Az előbbi receptje a következő (eredeti recept
itt):
Hercegnő burgonya
Hozzávalók:
0,5 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 kk só, reszelt szerecsendió
A burgonyát ugyanúgy megfőzzük, ahogy a
krumplipüréhez szokás. A megfőtt és leszűrt krumplit összetörjük és
hozzákeverjük a vajat. Az egészet hagyjuk langyosra hülni, majd
hozzádogozzuk a tojássárgákat. Sóval, szerecsendióval ízesítjük.
A masszát nyomózsákba töltjük és csinos kis
kupacokat gyártunk egy sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt
tepsibe. 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre
sütjük a krumpli halmokat.
Akkor jó, ha kívülről ropog, belül viszont puha.
A finom ebéd mellé finom desszert dukál. Találtam egy nagyon sok
pozitív visszajelzést kapott Császármorzsa receptet, amit úgy gondoltam,
ha már annyian dicsérnek, érdemes kipróbálnom. Mondanom sem kell, ha
már közzéadom, biztosan nem csalódtam benne
(Az eredeti recept
innen)
Császármorzsa
Hozzávalók
10 dkg búzadara, 7 dkg liszt, 250 ml tej, 1
teáskanál vanília eszencia (én vanília pasztát használtam), 3 db tojás,
10 dkg kristálycukor, fél citrom reszelt héja
A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd
ráöntjük a tejet. (Legyen ez a tál elég nagy, mert ebbe fog belemenni a
felvert tojásfehérje is és a többi hozzávaló!) Azzal is alaposan
elvegyítjük, és a keveréket egy órán át állni hagyjuk, hogy a búzadara
megszívja magát nedvességgel. Egy óra elteltével a tojásokat külön
választjuk, a tojássárgákat egy tálban kihabosítjuk a cukorral,
hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a vaníliát, majd az egészet
hozzákeverjük a tejes keverékhez. A tojásfehérjét egy csipet sóval
kemény habbá verjük, majd a habot is hozzákeverjük a masszához.
Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön nagyon össze.
A vajat felolvasztuk egy serpenyőben és
ráöntjük a masszát. Egy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg a
tészta szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra.
Figyelem! Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy
legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát! (Ha nem elég
nagy, inkább süssük az egészet több adagban.)
A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral tálaljuk.
Mint a recept leírásából látszik, ha mindent ebédre akarunk, a
desszert előkészítésével kell kezdeni az egész procedúrát, mert az a
legidőigényesebb.
A császárorzsával kapcsolatos első emlékeim kb. 6-7 éves koromig
nyúlnak vissza. Egy osztálytársamnál (Tamás Dóránál) voltam éppen,
akinek a nagymamája császármorzsát készített. Ott kóstoltam meg
életemben először ezt a desszertet és egyből meg is szerettem. Bár annak
idején megkaptam a receptet és hamar ki is próbáltam, nekem nem
sikerült az elkészítése. Talán érthető, hisz elég fiatalka voltam és a
mi családunkban soha, senki nem készített császármorzsát. Se anyu, se a
nagymamám, aki pedig mindig sok édességgel örvendeztetett meg.
Azóta többször kóstoltam már mindenféle morzsákat, jó néhány
receptet kipróbáltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az a 6-7 éves
korombeli császármorzsa élmény azonban mindörökre bentragadt az
emlékezetemben…
Azt kell mondanom, hogy EZ a recept AZT az ízt idézi! Úgy érzem,
végre megtaláltam az igazi receptet, ezek után újabb császármorzsa
receptet nem szükséges kipróbálnom.
Steve életében először kóstolta ezt az édességet és neki is ízlett
ÉS!
Mielőtt el nem felejtem:
Elárultam neki, hogy a csirke petrezselyemmel készült. Miután nagyon meg volt vele elégedve természetesen
))
Szerinte az én főztömben még a petrezselyem is ízletes
)))))))))
Kommentáld!