Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók (4 személyre)
10 dkg liszt
10 dkg darált dió
5 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojássárgája
10 dkg étcsokoládé
1 dl tej
10 dkg barack levár
10 dkg darabos dió
5 dkg mazsola
2 cs. vaníliás cukor
1 ek. olívaolaj
só
Elkészítési mód: A lisztet, a cukrot, a darált diót összegyúrjuk a tojássárgájával, a vajjal és 1 órán át pihentetjük. Lisztes deszkán fél cm-esre kinyújtjuk és kör alakú tésztaszaggatóval 8 darab tallért kiszúrunk. 180 °C -os előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük.
(4 személyre)
4 db cukkini
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 dl tej
1 db tojássárgája
3 dkg pirított magvak
1 ek. olaj
só
Elkészítési mód: A megmosott cukkinit apró kockákra, a fokhagymát karikákra, és a hagymát finomra vágjuk. Az egészet olajon megdinszteljük, felöntjük 8 dl vízzel, sóval ízesítjük, és puhára főzzük. Botmixszerrel krémesítjük. A tejjel a tojássárgáját simára keverjük, hozzáadjuk a püréhez majd egy forralás után cukkinirózsával díszítve pirított magvakkal megszórva tálaljuk.
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 1 cs. leveles tészta (mélyhűtött), 30 dkg magozott meggy, 10 dkg porcukor, 1 kk. őrölt fahéj, 1 kk. őrölt szegfűszeg, 1 mk. zselatin, 2 dkg vaj
Elkészítési mód: Vajon megpároljuk a meggyet, cukorral és fűszerekkel ízesítjük, majd hozzákeverjük a zselatint. Közben hagyjuk kiolvadni a tésztát, majd lisztezett deszkán kiterítjük, egyenlő kockákra vágjuk, a tölteléket a közepére rakjuk, és papucsformákra igazítjuk. Forró sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg pulykafelsőcomb-filé, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, 1 dkg kalocsai őrölt pirospaprika, 1 dl tejföl, 2 db citrom, 2 ek. olaj, só, őrölt bors
Elkészítési mód: A húst, a hagymát, a zöldségeket kockákra, és a fokhagymát finomra vágjuk. Zsíron a hagymát megdinszteljük, belerakjuk a húst, megpirítjuk, őrölt paprikával meghintjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket. 8 dl vízzel felöntjük, sóval, őrölt borssal, citromlével ízesítjük, majd felforraljuk, és lassú tűzön készre főzzük.
Egy régi angol magazinból való ez a recept, kipróbáltam, nagyon finom!
Íze az indiai, elkészítési módja a távol-keleti konyhák általánosan elterjedt szokását idézi: minden hozzávalót apró, megközelítőleg azonos darabkákra vágunk, majd felhevített zsiradékban, folyamatos keveréssel hirtelen megsütünk. Különösen fontos, hogy az előpirított zöldségek szép színe és ropogós állaga megmaradjon. Csakis rizsköret illik hozzá.
Aki az olajos halakat szereti, bizonyára gyakran meglepi magát egy kis
finom-pikáns halkrémmel, amely önmagában is fejedelmi falat. Ez annyiban
különbözik
a köznapi kenegetőktől, hogy a szemünket is megörvendezteti, valamint
ünnepi alkalmakra is ideális. Előre elkészíthető, gyors, kiadós.
1.
Citromos-túrós linzer
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt 20 dkg margarin 10 dkg porcukor fél csomag vaníliás cukor fél citrom héja A töltelékhez: 25 dkg túró 5 dkg porcukor 2 tojás fél csomag vaníliás cukor fél citrom héja Elkészítés: 1. Hagyományos módon elkészítjük a linzer tésztát. Hűtőben legalább egy órát pihentetjük. 2. Körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk, kerek kiszúróval kiszúrjuk, majd kibéleljük vele a formát. |
Pikáns húsgombóc
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús, 20 dkg rizs, 3 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 evőkanál mustár, 2 szelet kenyér, 5 dl marhahúsleves (kockából), 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 15 szem kapribogyó, 1 tojássárgája, 2 babérlevél, só, őrölt bors Elkészítés: A rizst félig megpároljuk, majd összedolgozzuk a darált hússal, 2 fej összeaprított vöröshagymával, 2 egész tojással, mustárral, a vízbe áztatott és kinyomkodott kenyérrel. |
Hozzávalók:
1 kg orja (húsosan hagyott gerinccsont), 1 fej vöröshagyma, 1 csomag leveszöldség, 1 db erőleveskocka, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 15 dkg rizs, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, só Elkészítés: Az orjacsontot a megtisztított és feldarabolt zöldségekkel együtt nagy fazékban feltesszük főni, sózzuk, és 40 perc alatt finom levest főzünk belőle. Levesbetétnek cérnametéltet vagy bármilyen levestésztát főzünk hozzá. |
Cseresznyés kocka
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 30 dkg finomliszt, 50 dkg cseresznye, 3 tojás, fél citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor Elkészítés: A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a tojások sárgáját egyenként beleütjük. A lisztet átszitáljuk, majd beleszórjuk a sütőport, a reszelt citromhéjat, és hozzátesszük a tojásos vajhoz. Jól kidolgozzuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és azt is beleforgatjuk. |
1. Cipó tetejét levágjuk.
2. Cipó belsejét kiszedjük, ami még benn maradt azt a cipó széleibe húzzuk.
3. Főtt tojással körberakjuk.
4. Vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és olajon megdinszteljük.
5. Megmosott savanyú káposztát rátesszük, és együtt sütjük. 10 percig.
6. Amikor kihűlt belekeverjük a felcsíkozott sonkát és beletesszük a
cipóba, majd meglocsoljuk tejföllel.
Hozzávalók:
15
deka babapiskóta, 7 deka olvasztott, langyos vaj, 2 deka neszkávé 2
evőkanálnyi meleg vízben feloldva, 4 evőkanálnyi Amaretto-likőr, 4
tojás, 25 deka mascarpone, 1 vaníliarúd, 1 deci tejszín
1 citrom reszelt héja, 10 deka cukor
Elkészítés:
A babapiskótát mozsárban vagy
robotgépben porfinomságúra törőm-őrlőm, aztán összekeverem a langyos,
olvadt vajjal, a meleg vízben feloldott kávéporral és a likőrrel.
Sajtkrémleves
Szép hetet mindenkinek! Arra gondoltam, megosztom veletek sajtkrémleves receptemet, mert általában nagyon nagy sikere van. :)
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db tyúkhúsleves kocka (vagy 8 dl csirkealaplé),
- 20 dkg krémsajt,
- 1 dl tejföl,
- 2 ek liszt,
- só,
- késhegynyi őrölt fehér bors,
- 1 csomag petrezselyemzöld
Így kell elkészíteni:
A húsleveskockákat belerakjuk 8 dl felforrt vízbe. Megvárjuk, míg elolvad. Ezután behabarjuk a tejfölben símára kevert liszttel (adjunk a lisztes, tejfölös keverékhez egy merőkanállal a forró levesből, és keverjük el csomómentesre, csak ezután adjuk az egész leveshez).
Hozzávalók:
600 g liszt, 30 g tejpor, 40 g cukor, 10 g só, 1 tojás, 40 g friss élesztő, 150 ml tejszín, 250 ml tej
A kenéshez: 50 ml tej, 1 kávéskanál cukor
Elkészítése:
150 ml tejben pici cukorral
felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a
megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Ügyeljünk
arra, hogy jól dolgozzuk ki, kézi dagasztásnál ez 8-10 percet jelent.
Hozzávalók:
3
db tojás, 25 dkg liszt, 6-7 dl tej, fél kg tehéntúró, fél csomag
mazsola, 6 evőkanál cukor, fél kg őszibarack (vagy befőtt), késhegynyi
só, sütéshez olaj.
Elkészítés:
3 dl tejet habverővel csomómentesen
elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 tojássárgájával, és lassú tűzön,
folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
Hozzávalók:
25
dkg rétes liszt, 17 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom és 1
lime reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 1/2 kg szemcsés túró, 2
dl tejföl, 2 tojás, 2 dl tej, 10 dkg vaj.
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a citrusok
reszelt héját a sütőport és a csipet sót egy tálban összekeverjük.Egy
kb. 20 x 30 -as tepsi alját a fele vajjal kikenjük és bele szórjuk a
fele mennyiségű lisztes keveréket.
11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Sütőpapírral béleljünk ki egy kb. 20 × 20 cm-es tepsit. Vagdaljuk össze durván a csokoládét. Egy edényben olvasszuk fel a margarint, majd adjuk hozzá a csokoládé felét. Kevergessük addig, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad benne és sima, krémes masszát kapunk. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a cukorral fehéredésig, majd szitáljuk bele a lisztet.
11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás
Hozzávalók a tésztához
(10 személyre)
• 20 dkg liszt
• 1 cs. sütőpor
• 5 dkg kakaó
• 2 db tojás
• 10 dkg cukor
• 10 dkg
csokoládédara
• 10 dkg vaj
• 2 dl tej
Elkészítési mód:
A tojást a cukorral habosra verjük, majd a többi hozzávalóval simára keverjük. Muffinformákba adagoljuk,
180 °C-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók a málnás habhoz
• 20 dkg málna
• 3 tojásfehérje
• 0,5 dl citromlé
• 1 cs. vaníliás cukor
• 15 dkg cukor
• 2,5 dl tejszín
• 1 ek.
Vásároljunk
8 szelet, egyenként kb. 10 dekás tengeri halfilét. Szobahőmérsékleten
engedjük fel, sózzuk, borsozzuk. Hosszában tekerjük fel, kössük át
cérnával mindegyiket. Helyezzük el a hengereket egy szűrőbetétre (lehet
levesszűrő is), és gőz fölött pároljuk 10 percig.
Közben készítsük el a mártást: 5 deka vajon futtassunk meg 5 deka
finomlisztet, öntsünk rá apránként fél liter tejet, amíg sűrű mártássá
fő. Enyhén sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük 1 késhegynyi szerecsendióval,
és keverjünk bele 10 deka reszelt ementáli sajtot.
Morzsoljunk
el 2,5 deka élesztőt 1 kiskanál cukorral édesített 2 deci langyos
tejben. Tegyük meleg helyre, letakarva, hogy felfuthasson, amíg
elkészülünk a tésztával. Meglangyosított 5 deka margarinnal morzsoljunk
el 38 deka lisztet, és adjuk hozzá a felfuttatott élesztős tejet 1
csipetnyi sóval együtt. Gyúrjuk sima tésztává, formázzunk cipót belőle,
takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen, hadd keljen a kétszeresére.
Kenjünk ki vajjal egy sütőformát, nyújtsuk beleillő nagyságúra a
tésztát.
A eredeti neve Ulster Fry (Farls), és a hagyományos szódakenyerektől nem
csak a sütési módjában tér el – hiszen serpenyőben készül -, hanem a
formájában is, ugyanis a kerek tésztát négy cikkre vágjuk, mielőtt
sütjük. Nekünk nagyon nagy kedvencünk lett ez az egyszerű, szinte percek alatt elkészíthető kenyér. Jó étvágyat kívánok hozzá!
2 bögre (2 × 2,4 dl) finomliszt (lehet fele teljes kiőrlésű)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1 bögre (2,4 dl) író
Közepesen alacsony lángon melegítsünk fel egy 22-23 cm-es öntöttvas grill serpenyőt, és szórjuk meg pici liszttel.
Pötyike
Megsütjük a piskótát.
Krém:
puncs vagy eper pudingot 3 dl tejjel főzzük meg. A margarint a 22 dkg
porcukorral habosra vegyítjük. Amikor lehűlt a puding összekeverem őket.
Csíkok:
25 dkg darált kekszet 1 dl rummal, 1 dl forralt tejjel, 1 dkg
porcukorral és 1 dkg kakaóval összegyúrjuk, csíkokat alakítunk belőle.
Borzas eper Borzas eper receptje - ételek
-A lisztet, a margarint és a porcukrot tésztává gyúrjuk.
-1 órára mélyhűtőbe fektetjük.
-Az epret félbevágjuk (ha méretesebb, akkor negyedeljük) és egy tűzálló tálba fektetjük.
-A mélyhűtőből elővett tésztát durvább reszelőn az eperre reszeljük.
-Előmelegített sütőben( 180 fok) 15 perc alatt megsütjük.
Sándor Andi Receptnaplójából való ez a recept, amely már megint azonnal megihletett, amint Andi feltette az ajánlóját a kis receptes csoportunkba. Nagyon örültem neki! Épp volt itthon egy csomag ostyalap (szerencse, hogy hoztam otthonról), és már készülhetett is a meglepi a családnak, akik csak nagyon ritkán ehetnek igazi nápolyit, hiszen mint tudjuk, az Magyarországon a legfinomabb. A meglepi nagyon jól sikerült, az öröm határtalan, a nápolyi pedig fenséges!
11 éve | Nagypál Szabina | 2 hozzászólás
Webes ételrendelés az országunk teljes területén: Falatozz.hu. Hamburger rendelés. Amennyiben fővárosi vagy abban az esetben kerületenként, ha nem ez esetben városonként szűrheted a különböző egységek ajánlatait. Abban az esetben ha minálunk rendeled meg ennivalód, ebben az esetben mostanság egy kiváló tábla számítógépet nyerhetsz el havi szinten. Ne hagy ki az esélyt, érdemes benézni és rendelni! Hamburgerek, magyaros étkek, pizzák és különlegességek egyaránt szerepelnek az étlapunkon.
400 g finomliszt (én 270 g finom- és 125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt keverékéből készítettem)
1 evőkanál cukor
2 és 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt bors
20 dkg hideg vaj felkockázva
1 tojás felverve
3 evőkanál hideg víz
2 dl tejföl
egy csokor apróra vágott snidling (metélőhagyma)
20 dkg nagyobbra morzsált feta sajt
A tetejére:
1 felvert tojás
durva só, őrölt bors, pirospaprika
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Előkészítés
35 dkg darált háztartási keksz
25 dkg mascarpone krémsajt
4 evőkanál erős feketekávé
3-4 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál keserű kakaópor
1 evőkanál konyak (ez el is maradhat)
A krémsajtot a darált keksszel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a
kávéval és a konyakkal összedolgozzuk. Kézzel gombócokat formálunk
belőle, és kakaóporban megforgatjuk. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Nagyon szeretem az egyszerű és finom sütiket, és ez tényleg az, ráadásul
percek alatt elkészül.
Ezt a receptet egy angol magazinban találtam, és nagyon megtetszett az egyszerűsége. Mondjuk nálunk könnyebb a hozzávalóit is összeszedegetni, hiszen a Golden syrup (az van az eredeti receptben), a gyömbéres keksz és a kandírozott gyömbér is a leghétköznapibb dolgok az Egyesült Királyságban, így bárhol kaphatóak. Az észrevételem a recepttel kapcsolatosan, hogy nem nagyon akaródzik a keksznek megpuhulni, így nem igazán lehet szépen szeletelni, de ízre nagyon finom, különleges csemege.
Őszintén szólva, nem szívesen szagosítjuk
tele a lakást – éppen karácsony napján – a frissen sütött hal gyakran
igencsak átható „illatával”. Nos, ez a gondunk egyszeriben megoldódik,
ha édesvízi, szálkamentes halat készítünk, mégpedig
nem olajban, hanem a sütőben sütve. Nem csak finom, de nagyon mutatós, gyors
és egyszerű is! Kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkozhatnak vele!
Fotó: Elendel
Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben
Hozzávalók 4 személyre:
1.
A „sajttermő” országokban – amilyen
elsősorban Franciaország, de ide sorolható többek között Svájc is
– szinte megszámlálhatatlan módját ismerik a több száz féle sajt
elkészítésének. Ez a szikkadt kenyérből és köznapi sajtból sült
finom-egyszerű rakottas a kenyér méltóságát és az ésszerű takarékosságot
dícséri.
Fotó: Hemző Károly
Svájci sajtos
kenyérfelfújt
Hozzávalók 4 személyre:
A hamvas zöld és lila legkülönfélébb árnyalataiban pompázó, télálló-évelő zsálya
az egyik legillatosabb fűszernövény. Amint kisüt a nap, friss
hajtásokkal ajándékoz meg bennünket, de tanácsos mértékkel használni,
mert elfedi az étel egyéb ízeit.
A Fenyő tészta ajánlásával
Hozzávalók: 70 dkg csirkemáj 30 dkg tarhonya 1 zöldpaprika, karikára 1
nagyobb fej paradicsom, kockára vágva 1 nagyobb fej vöröshagyma, apróra
vágva 2 nagyobb sárgarépa, kockára vágva 1 fehérrépa, kockára vágva 20
dkg burgonya, apró kockára vágva 1 csokor petrezselyem, apróra vágva 1
teáskanál pirospaprika 5-6 evőkanál olaj só, bors
Ez a borított almatortának is nevezett
francia finomság a Tatin (ejtsd: taten) kisasszonyoknak köszönheti
karrierjét. A két nővér Orléans környéki vendégfogadója, amelynek
konyhája a míves vadételekről és az illatos-szaftos almatortáról lett
híres, még Párizsból is odacsalogatta az ínyenceket.
Fotó: Hemző Károly
Tatin-torta
Hozzávalók 12 szelethez:
A klasszikusnak számító zsemlés-gombás tölteléket ezúttal
kemény tojással, (húsvéti) sonkával és sajttal gazdagítjuk, fenséges
illatáról-ízéről pedig a provence-i fűszerkeverék gondoskodik.
1.
A ludakról elhíresült Szent Márton napja táján (november 11.) tele vannak
a baromfis pultok libahússal, és természetesen drága libamájjal is, amellyel
ha kacérkodunk is, valószínűleg elhalasztjuk a megvásárlását. A közelgő karácsonyi
ünnepek táján azonban mégis előfordulhat, hogy valahogy egy szemrevaló
libamáj kerekedik a konyhánkra... Bár melegen is mennyei, úgy a legkiadósabb,
ha
hidegen, vékony szeletekre vágva, előételként, forró pirítós
kíséretében tálaljuk.
1.
Tészta:
Krém:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tejből a liszttel sűrű pépet főzünk, és a kihűlt krémmel összekeverjük.
Kőszeghy Anna írta 23 órája a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás