Finomságok Konyhája: Citromos-zsályás csirkerolád

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13016 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13016 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13016 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13016 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Citromos-zsályás csirkerolád

12 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

A hamvas zöld és lila legkülönfélébb árnyalataiban pompázó, télálló-évelő zsálya
az egyik legillatosabb fűszernövény. Amint kisüt a nap, friss hajtásokkal ajándékoz meg bennünket, de tanácsos mértékkel használni, mert elfedi az étel egyéb ízeit.


Fotó: Elendel Citromos-zsályás
csirkerolád Hozzávalók 4 személyre:
  • 500 g sampinyon gomba
  • 2 zsenge zsályaág (kb. 10 cm-esek)
  • 4 szelet gépsonka
  • 4 csirkemellfilé
  • só, őrölt fehér bors
  • 3 ek. olaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2 dl tejszín
  • 1 kisebb citrom leve
  • 2 ek. ételsűrítő granulátum vagy  rizsliszt
  • néhány citromkarika és szárzeller a díszítéshez
A
B
C
D
E

1. A gombák szárvégét leválasztjuk, folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, nem túl vastagon felszeleteljük. A zsályaágakat ugyancsak leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük, a bóbitákat félretesszük a díszítéshez. A sonkaszeleteket 2-2 hosszanti csíkra szeljük.

2. A csirkemelleket megmossuk, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Vágódeszkára fektetve mindegyiket 2 lapra vágjuk (A), folpack alatt kíméletesen kiverjük-elvékonyítjuk, majd meghintjük sóval és őrölt fehér borssal. Minden szeletre előbb 1-2 zsályalevelet és 1 sonkacsíkot fektetünk, aztán szorosan feltekerjük (B), és 1-2 fogvájóval megtűzzük.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és – ahogy a fogvájók engedik – megkapatjuk-körbepirítjuk benne a csirkeroládokat (C). Felöntjük a borral, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (további 10-15 perc), majd tálra emeljük (D), félretesszük.

4. A serpenyőben lévő forró pecsenyealjba dobjuk a gombát (E), meghintjük az ételízesítővel, 5-6 percig pároljuk-pirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, 3,5 dl vizet, az átszűrt citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk az ételsűrítővel vagy rizsliszttel, és éppen csak besűrítjük. Végezetül visszatesszük bele a csirkeroládokat, jól összeforraljuk.

5. Tálaláskor nagyobb, nem túl mély tálra/tányérra emeljük a hústekercseket, melléjük-köréjük szedjük a mártást, és néhány citromkarikával, zsályabóbitával, zsenge szárzellerlevéllel vidámítjuk – a mártás tetejét megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel. További köretként petrezselymes vagy héjában sült (új)krumpli, párolt rizs illik hozzá.

Tippek:

− A sonka tetejére vékony sajtszeletet is fektethetünk, de ez legyen jóval keskenyebb és rövidebb a húsnál, hogy a tekerésen belül maradjon, azaz sülés közben minél kevesebb folyjon ki belőle.
− A gombamártást leöblített, finomra vágott, friss kaporral is gazdagíthatjuk.
− Kisebb pulykamellfilé-darabokból is készíthetjük, ebben az esetben sonka helyett bacont vagy vékony szalonnaszeleteket használjunk, különben nagyon száraz lesz a hús.
− Az ételsűrítő granulátum nagyon leegyszerűsíti a dolgunkat, mert egyenesen a forró ételbe keverhetjük, amelyet pillanatok alatt besűrít.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Finom tavaszias ízek!!!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Szulinapomra_keszitette_a_nejem_2199503_4331_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Tepsis_rablohus-006_2199426_4659_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Megkecdtük a szilvalekvár főzésát. képhez:

Megkecdtuk_a_szilvalekvar_fozesat_2199278_7635_s

Anna Köszönöm szépen az érdeklődésed.Hát nem igazán...

Garáz József írta 1 hete a(z) Fügesajt. képhez:

Fugesajt_2199360_5171_s

Anna! Köszönjük szépen. Mi sok fajta gyümölcsből készítettünk ...

Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:

Kelkaposzta_fozelek_csirkeporkolttelu-001_2199382_1918_s

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Fügesajt. képhez:

Fugesajt_2199360_5171_s

József ehhez a finomsághoz is csak gratulálni tudok! Ügyesek...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Megkecdtük a szilvalekvár főzésát. képhez:

Megkecdtuk_a_szilvalekvar_fozesat_2199278_7635_s

József finom lekvárt főztetek, nekem is az egyik nagy ...

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Fugesajt_2199360_5171_s

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Megkecdtuk_a_szilvalekvar_fozesat_2199278_7635_s

Kőszeghy Anna írta 2 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Brokkoli krémleves pirított kenyér ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu