Finomságok Konyhája: Tatin-torta

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tatin-torta

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Ez a borított almatortának is nevezett francia finomság a Tatin (ejtsd: taten) kisasszonyoknak köszönheti karrierjét. A két nővér Orléans környéki vendégfogadója, amelynek konyhája a míves vadételekről és az illatos-szaftos almatortáról lett híres, még Párizsból is odacsalogatta az ínyenceket.
Fotó: Hemző Károly Tatin-torta Hozzávalók 12 szelethez:
  • Az omlós tésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin
  • 80 g porcukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1/2 biocitrom reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 1 csipet só
  • Továbbá:
  • 1 citrom leve
  • 800 g savanykás alma
  • 10+30 g vaj/margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 1/2+1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. pirított mandulalapocska
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 dl almapálinka
A
B
C
D
E
F

1. A felsorolt hozzávalókból omlós tésztát készítünk (lásd még Gyömbéres sütőtöktorta). Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órát pihentetjük.

2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra vagy bekapcsoljuk a grillsütőt. Egy 28 cm átmérőjű, zárt tortaformát (a kapcsos nem megfelelő, mert esetleg nem zár tökéletesen!) kikenünk 10 g vajjal/margarinnal, és egyenletesen az aljára szórjuk a kristálycukrot (A). A forró sütőben/grillsütőben aranybarnára pirítjuk (10, illetve 3-4 perc). A sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 °C-ra.

3. A citrom levét kinyomjuk, mélyebb tálba szűrjük. Az almákat meghámozzuk, elhatodoljuk-nyolcadoljuk, magházukat kiemeljük (B), beleforgatjuk a citromlébe, majd lecsepegtetjük, és körkörösen-csinosan a karamellbe nyomkodjuk. Meghintjük 1/2 kk. őrölt fahéjjal (C), aztán a tetejükre kenünk-tördelünk 30 g vajat/margarint.

4. A tésztát lisztezett munkalapon 32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, majd feltekerjük a nyújtófára, és lazán az alma tetetjére terítjük (D). Körben a szegélyét behajtjuk-betűrjük az alma mögé-köré, kissé rá is nyomkodjuk. Tetejét villával megszurkáljuk (E), majd középső bordamagasságra állított rácson 40-45 percig sütjük.

5. A formában hagyjuk 5 percig hűlni (nem tovább, mert ha megköt a cukor, beleragad a formába, és nem tudjuk épségben kivenni!), aztán lapos tálat szorítunk a tetejére (F), ráfordítjuk-borítjuk a tortát, és leemeljük a formát. Langyosan vagy kihűlve, de nem behűtve fogyasztjuk. Tálaláskor tetejét megszórjuk mandulával, és citromfűlevélkével díszítjük.

6. Kényeztetésképpen fahéjas tejszínkrémet kínálunk hozzá, amely úgy készül, hogy a tejszínt félkeményre-krémsűrűségűre felverjük, és almapálinkával, valamint 1/2 kk. fahéjjal illatosítjuk.

Változatok:

Alma helyett készíthetjük érett, de kemény körtével is, amelynek zamatát még jobban kiemeli, ha a fahéjhoz 1 csipet őrölt szegfűszeget is keverünk. A torta tetejét 2-3 ek. durvára vágott, pirított mogyoróval is megszórhatjuk.

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nagyon finom!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Sult_birsalma_szeletek_2195084_3575_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu