Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
1. A felsorolt hozzávalókból omlós tésztát készítünk (lásd még Gyömbéres sütőtöktorta). Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órát pihentetjük.
2. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra vagy bekapcsoljuk a grillsütőt. Egy 28 cm átmérőjű, zárt tortaformát (a kapcsos nem megfelelő, mert esetleg nem zár tökéletesen!) kikenünk 10 g vajjal/margarinnal, és egyenletesen az aljára szórjuk a kristálycukrot (A). A forró sütőben/grillsütőben aranybarnára pirítjuk (10, illetve 3-4 perc). A sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 °C-ra.
3. A citrom levét kinyomjuk, mélyebb tálba szűrjük. Az almákat meghámozzuk, elhatodoljuk-nyolcadoljuk, magházukat kiemeljük (B), beleforgatjuk a citromlébe, majd lecsepegtetjük, és körkörösen-csinosan a karamellbe nyomkodjuk. Meghintjük 1/2 kk. őrölt fahéjjal (C), aztán a tetejükre kenünk-tördelünk 30 g vajat/margarint.
4. A tésztát lisztezett munkalapon 32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, majd feltekerjük a nyújtófára, és lazán az alma tetetjére terítjük (D). Körben a szegélyét behajtjuk-betűrjük az alma mögé-köré, kissé rá is nyomkodjuk. Tetejét villával megszurkáljuk (E), majd középső bordamagasságra állított rácson 40-45 percig sütjük.
5. A formában hagyjuk 5 percig hűlni (nem tovább, mert ha megköt a cukor, beleragad a formába, és nem tudjuk épségben kivenni!), aztán lapos tálat szorítunk a tetejére (F), ráfordítjuk-borítjuk a tortát, és leemeljük a formát. Langyosan vagy kihűlve, de nem behűtve fogyasztjuk. Tálaláskor tetejét megszórjuk mandulával, és citromfűlevélkével díszítjük.
6. Kényeztetésképpen fahéjas tejszínkrémet kínálunk hozzá, amely úgy készül, hogy a tejszínt félkeményre-krémsűrűségűre felverjük, és almapálinkával, valamint 1/2 kk. fahéjjal illatosítjuk.
Változatok:Alma helyett készíthetjük érett, de kemény körtével is, amelynek zamatát még jobban kiemeli, ha a fahéjhoz 1 csipet őrölt szegfűszeget is keverünk. A torta tetejét 2-3 ek. durvára vágott, pirított mogyoróval is megszórhatjuk.
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Narancskrémleves
Banánkenyér
Áfonyás túrófánk
Gesztenyés muffin rumos karamellmártással