Finomságok Konyhája: Svájci sajtos kenyérfelfújt

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Svájci sajtos kenyérfelfújt

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

A „sajttermő” országokban – amilyen elsősorban Franciaország, de ide sorolható többek között Svájc is – szinte megszámlálhatatlan módját ismerik a több száz féle sajt elkészítésének. Ez a szikkadt kenyérből és köznapi sajtból sült finom-egyszerű rakottas a kenyér méltóságát és az ésszerű takarékosságot dícséri.
Fotó: Hemző Károly Svájci sajtos
kenyérfelfújt Hozzávalók 4 személyre:
  • diónyi vaj/margarin
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 250 g szikkadt krumplis vagy zsúrkenyér
  • 250 g ementáli, gouda vagy trappista sajt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 kk. zöldséges ételízesítő
  • szerecsendió
  • só, őrölt fehér bors
  • 1/4 kk. pirospaprika
  • 10-12 szál snidling
A
B
C

1. A sütőt előmelegítjük 210-220 °C-ra. Vajjal/margarinnal kikenünk egy közepes méretű, nem túl mély, csinos sütőtálat (ebben fogjuk tálalni).

2. A bort mélytányérba öntjük. A kenyeret 2 cm vastag, a sajtot nem túl vékony szeletekre vágjuk-gyaluljuk. Ügyelve, hogy el ne áztassuk, egyenként, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a kenyérszeleteket a borba (A) (gyereknek is nyugodtan adhatjuk majd, mert az alkohol sülés közben elpárolog, a bor finom zamata azonban a kenyében marad!). Mindegyik tetejére 1-1 szelet sajtot fektetünk, majd kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a sütőtálba.

3. A tojásokat megmossuk, felütjük, a keverőedénybe öntött tejhez adjuk (B). Az ételízesítővel, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, kevés sóval és fehér borssal simára keverjük, majd egyenletesen a kenyér tetejére locsoljuk (C). Meghintjük fátyolnyi pirospaprikával, és középső bordamagasságon kb. 30 percig, ropogósra sütjük-puffasztjuk (ha nagyon pirulna a teteje, lazán betakarjuk alufóliával, nehogy megégjen!).

4. Kivesszük a rakottast a sütőből, 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), végül ollóval a tetejére vagdossuk-aprózzuk a snidlinget. Paradicsom-, vegyes idénysaláta, csemegeuborka illik hozzá. Egytálételként, villás italkorcsolyként kínálhatjuk. Egyszerű, finom, biztos siker!

Változatok:

– A kenyér és a sajt közé vékonyra szeletelt füstölt, főtt sonkát vagy tarját is fektethetünk; a tojásos öntetet néhány gerezd áttört fokhagymával is illatosíthatjuk.
– Készíthetjük akár többféle sajtmaradékból is, de csak a kemény-olvadékony, azaz zsíros sajtok felelnek meg a célnak. Ez esetben a sajtot/sajtokat nem szeletekre vágjuk, hanem nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük, és vastagon megszórjuk vele a kenyérszeleteket.
– Édes változat: a kenyérszeletek egyik oldalát vastagon megkenjük baracklekvárral, fahéjas porcukorba mártott almakarikákat fektetünk a tetejükre, lerakjuk a sütőtálba, bevonjuk 3 tojásból, 4 ek. cukorból és 5 dl tejből kevert, citromhéjjal illatosított öntettel, végül a fenti módon megsütjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nagyon remek recept!

Válasz

Ez történt a közösségben:

burger eva írta 12 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Kösz a hozzászólást.

Kőszeghy Anna írta 16 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Finomfőzelék, pulykamell pörkölt. ...

Kőszeghy Anna írta 16 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Hmmm!-de finom sütit hoztál Éva! Nekem is az egyik ...

burger eva 16 órája új képet töltött fel:

R_2195215_1682_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Kolbászos tarhonya leves, grízes tészta ...

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Tepsis_rablohus-005_2195191_8297_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 5 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu