Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Finomságok konyhája vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
 
Bejelentkezés
|  |  | 

Tészta:
Krém:
Máz:
A tepsinket fóliával vagy sütőpapírral kibéleljük, a banánt karikára szelve belerakjuk. 6 tojásból piskótatésztát készítünk, és a banánra öntjük. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd a sütőt egy perc múlva mérsékeljük.

Hozzávalók
1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 4-5 dl víz, 2 dkg só, 5 dkg olaj, 1 dkg cukor, 1 evőkanál tejporA cukrot 1 dl langyos vízben feloldjuk, a tejport és az élesztőt belemorzsoljuk. Meleg helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük és a sóval összekeverjük. Ha az élesztő megkelt, a tálban lévő lisztre öntjük, és először nyomkodjuk, majd apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát.
| Hozzávalók | 
| 6 dl tej, 18 dkg tejcsokoládé, 1,5 dl habtejszín, karamellszósz, néhány apróra felvágott lágy karamella | 

| Elkészítése | 
A csokoládét a tejben felolvasztjuk, majd mielőtt felforrna, levesszük a tűzről, és két csészébe töltjük. Rákanalazzuk a felvert tejszínt, meglocsoljuk a karamellszósszal, majd a lágy karamellával díszítve kínáljuk.
 Puhára főzzük, majd behabarjuk... Hagymás rántással sűrítjük, majd 
melegen tálaljuk… Pirítjuk, majd lisztes szórással kicsit besűrítjük a 
szaftját… Hát nem tiszta? Sokaknak nem, eleinte nekünk sem volt, hiszen 
Horváth Ilonán kívül senki sem született úgy, hogy kisujjában lett volna
 az összes fellelhető sűrítési technika. Háziasszonyképzőnk újabb része 
következik. Tovább
  Puhára főzzük, majd behabarjuk... Hagymás rántással sűrítjük, majd 
melegen tálaljuk… Pirítjuk, majd lisztes szórással kicsit besűrítjük a 
szaftját… Hát nem tiszta? Sokaknak nem, eleinte nekünk sem volt, hiszen 
Horváth Ilonán kívül senki sem született úgy, hogy kisujjában lett volna
 az összes fellelhető sűrítési technika. Háziasszonyképzőnk újabb része 
következik. Tovább A brownienak rengeteg fajtája van, lehet magvakkal, aszalt 
gyümölcsökkel, csokoládédarabokkal, sajtkrémmel dúsított, de létezik 
fehércsokoládés (blondie) változata is. Az egyik legnépszerűbb és 
legegyszerűbben elkészíthető sütemény, amit most már öt perc alatt is el
 tudunk készíteni. Recept vészhelyzet esetére, amikor minden perc 
számít.Tovább
 A brownienak rengeteg fajtája van, lehet magvakkal, aszalt 
gyümölcsökkel, csokoládédarabokkal, sajtkrémmel dúsított, de létezik 
fehércsokoládés (blondie) változata is. Az egyik legnépszerűbb és 
legegyszerűbben elkészíthető sütemény, amit most már öt perc alatt is el
 tudunk készíteni. Recept vészhelyzet esetére, amikor minden perc 
számít.TovábbSajtfánk
Hozzávalók: 
30 dkg finomliszt, átszitálva
4 dl tej 
6 tojás
40 dkg vaj 
10 dkg reszelt sajt
10 g só
A tejet melegítsük fel és állandó keverés mellett főzzük hozzá a vajat. Ha a vaj felolvadt, ugyancsak állandó keverés mellett adjuk hozzá a lisztet és reszelt sajtot és addig főzzük, amíg elválik a lábas falától. Egyenként jöhetnek bele a tojásokat úgy, hogy sima masszát kapjunk. Kanállal szaggassunk halmokat és nem túl forró olajban süssük pirosra.
12 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás
Citromtorta mikróban sütve
Hozzávalók:
a tésztához: 7 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 12,5 dkg Rama margarin,
 4 egész tojás, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál tej, a locsoláshoz: kb. 1,5
 bögre tej, 2 csomag vaníliás cukor, a krémhez: 25 dkg natúr vajkrém, 2 
csomag tejszínhabpótló por, 3 dl tej, 1 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat beletesszük egy hőálló edénybe, csomómentesre keverjük. Betesszük a mikrohullámú sütőbe 8 percre.

A 2 csomag pudingport összeöntjük a tejjel, elkeverjük és sűrűre főzzük. A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz hozzáadjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni! Utána elkezdjük egyenként megkenni a kekszeket a krémmel és összeragasztjuk, rúd alakba formázzuk, majd jó alaposan kívülről is bekenjük krémmel, megszórjuk kókuszreszelékkel, és szorosan feltekerjük alufóliába.
12 éve | Szász ilucika | 3 hozzászólás
Hozzávalók, egy 24x34 -es tepsihez.
1deci olaj,1deci tej, 4 tojássárgája, 30 deka porcukor, ezt jól 
kikeverjük,1 csomag szalalkálit kevés tejben beáztatunk,ezt, és 30 deka 
lisztet adunk hozzá, majd a négy tojás keményre vert habját lazán 
belekeverjük,kikent, lisztezett tepsiben sütjük, gáz 3 as fokozat, 20-25
 perc. Amikor kihűlt, ketté vágjuk, és megtöltjük, 1 rámát 25 deka 
porcukorral habosra keverünk, fél kiló túrót adunk hozzá,teszünk bele 
vaníliát, citrom vagy narancshéjat reszelhetünk bele.
Vaníliás kuglóf Tokajiban érlelt almaraguval
Hozzávalók: (10 személyre)
40 dkg liszt        
25 dkg cukor         
50 dkg alma
5 tojás        
½ dl tej        
2 dl olaj        
1 cs. vaníliás cukor    
2 dl langyos víz
1 cs. sütőpor
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral, a vízzel, a tejjel és az olajjal botmixerrel turmixszoljuk, majd a sütőporral összekevert lisztet hozzáadjuk. A tojásokat kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába, majd kivajazott, lisztes kuglófformába öntjük a tésztát.
Sertés karaj rókagombával, roppanó zöldségekkel
Hozzávalók:
80 dkg sertéskaraj filé        
10 dkg vaj    
 30 dkg rókagomba   
 1 fej vöröshagyma   
 2 ek. olívaolaj    
 50 dkg bébi répa mirelit  
 50 dkg brokkoli mirelit  
só    
Elkészítés:
A húst nyolc szeletre vágjuk, sóval ízesítjük. A vajat felhevítjük, a húsok mindkét oldalát megpirítjuk, majd nagyon alacsony lángon fedő alatt puhára pároljuk. A felkockázott hagymát és a rókagombát olajon megpirítjuk, sóval ízesítjük. Menet közben a brokkolit és a bébi répát sós vízben egy forralásig, roppanósra főzzük, majd leszűrjük; köretként tálaljuk a gombával együtt a hús mellé.
 
            
Hozzávalók (30 darabhoz):
A gesztenyés réteghez: 
A marcipános réteghez:
A tésztaalaphoz:
A megkenéshez:
Elkészítési idő: 60 perc, hűlési idő nélkül
Sütési idő: sütőlaponként 12 perc
Elkészítése:
1.
A hét kedvence: vendégváró kávés tekercs
Hirdetés
|  | 
| Kép: Blikk Nők/Bauer Média-Prága | 
Hozzávalók (10 szelethez):
A tésztához:
• 3 db tojás
• 1 tasak vaníliás cukor
• 80 g kristálycukor
 • 80 g liszt 
• 20 g kakaópor
A krémhez:
• 150 ml tej 
• ½ tasak vaníliaízű pudingpor 
• 20 g kristálycukor
 • 1 ek instant kávépor
 • 100 g vaj
A díszítéshez: 
•  puszedlik
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Elkészítése:
1.
 A fogyasztók a magyar üzletekben, hiperekben olyan sajtkategóriákkal 
találkoznak, amelyek a sajtokhoz kicsit is konyító szemlélődőt is 
meglepik, a hozzáértőket pedig egyenesen megríkatják. De miért teremt 
egy sajtkultúrával nem rendelkező nép új kategóriákat? És mi a helyes 
osztályozás?Tovább
  A fogyasztók a magyar üzletekben, hiperekben olyan sajtkategóriákkal 
találkoznak, amelyek a sajtokhoz kicsit is konyító szemlélődőt is 
meglepik, a hozzáértőket pedig egyenesen megríkatják. De miért teremt 
egy sajtkultúrával nem rendelkező nép új kategóriákat? És mi a helyes 
osztályozás?TovábbLencseleves Hozzávalók:
Főzz a csontból és a vegyes zöldségből levest, és szűrd le. A főzésre előkészített lencsét csontlében vagy füstölthús-lében tedd fel főni a babérlevéllel. Ha a lencse megfőtt, készíts a cukorral pirított barna rántást, tedd hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, zöldpetrezselymet, kevés vízzel keverd el, majd tedd a levesbe, és jól forrald fel.
Lemezes linzer
 
Hozzávalók
 
1 tojássárgája
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
citromhéj
40 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
kevés tej
kakaópor
 
Elkészítés
 
A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk.
 Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet,
 hogy jól gyúrható legyen. 3 részre osztjuk.
 2 részbe kakaót gyúrunk.
 A barna tészta felét tepsibe téve lekvárral megkenjük,
 majd rátesszük a fehér tésztát, ezt is megkenjük lekvárral,
 a tetejére a barna tészta második fele kerül.
Barackos túrólepény
 
Hozzávalók
 
40 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
1 csomag sütőpor
 
Elkészítés
 
A töltelékhez: 1 kg túró, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 5 dkg darált keksz,
 1 citrom reszelt héja, 1 tojásfehérje, 1 kg őszibarack.
 A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk,
 majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és a mélyhűtőben jól megdermesztjük.
 A túrót áttörjük, a porcukrot, a tojások sárgáját
 meg a darált kekszet hozzáadjuk, reszelt citromhéjjal fűszerezzük,
 végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk.
Anyóstorta
 
Hozzávalók
 
1/2 liter tej
1 csomag pudingpor
1 doboz babapiskóta
4-5 evőkanál cukor
kevés mazsola
 
Elkészítés
 
A pudingport az elöírás szerint elkészítjük.
 Egy mélyebb tálba kevés tejet öntünk, elkeverjük a rumaromával.
 Ebbe forgatjuk a piskótákat.
 Egy közepes méretü tálat kirakunk körben ezekkel a piskótákkal úgy,
 hogy az alját is befedjük. Erre szórunk egy kevés mazsolát,
 majd ráterítjük a puding felét, befedjük piskótával.
 A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink engedik.
Ételek, amelyekkel javítható a memória
Egy, a Food Technology januári számában megjelent cikkben Linda Milo Ohr társszerkesztő összegyűjtötte az emlékezőtehetséget javító élelmiszereket:
Omega-3 zsírsavak: A lazachoz hasonló hideg vízi halakban található dokozhexaénsav (DHA) és eikozapentaénsav (EPA) rendkívül fontos az agy fejlődésének és működésének szempontjából, ezenkívül segíthet a depresszió, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, valamint az Alzheimer-kór kezelésében és megelőzésében.
A bejegyzés idõpontja: 2013. January 21.
 
 Ez a recept közel 100 éves, a fánkkészítés különleges módját mutatja be számotokra. Megtanulhatjátok, hogy kitartó keverés mellett, élesztő és sütőpor nélkül is készíthettek finom fánkot. A ti munkátokat már robotgépek segítik, így talán nem lesz olyan nagy munka a farsangi finomság elkészítése.
Hozzávalók 60-70 darabhoz:
21 dkg cukor vagy finom szemcsés nádcukor
3 db tojás
21 dkg liszt
csipet só
Kimérjük a cukrot, és hozzáadunk két egész tojást, és egy csipet sót. Elkezdjük magasabb fokozaton keverni a tojásos krémet.

A pudingport elkeverjük a cukorral, lassan hozzáöntjük a tejet, majd állandó kavargatás közben felforraljuk. Ha elkészült a puding, hozzáadunk annyi kókuszreszeléket, amennyit felvesz, hogy formázható legyen. Néha megkavargatva várunk vele egy kicsit, hogy kézmelegre hűljön, majd vizes kézzel kis gömböcskéket formázunk, és kókuszreszelékben meghempergetjük.
Sajtfánkok (sütőben)
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 5 dl tej, 20 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál só, 3 db tojás
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral (vagy 
szilikonlappal) egy tepsit. Forrald fel a vajat a tejjel és a sóval, 
majd forrás után folyamatos keverés mellett add hozzá a lisztet, és főzd
 sűrűre. A tűzről levéve szórd bele a reszelt sajtot és keverd simára a 
masszát, majd ugyanígy egyenként a tojásokkal is.
Kefires fánk
Hozzávalók: 
1 tojás, 20 dkg liszt, 2 evőkanál darált dió, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 tasak vaníliáscukor, 2 dl kefir 
Elkészítés: 
Turmixold össze a tojást a kefirrel, a cukorral és a vaníliáscukorral. 
Keverd el a lisztet a sütőporral és a dióval, majd apránként keverd a 
kefires tojáshoz. A masszát forró olajba mártott kanállal szaggasd bele 
az olajba, és párszor megforgatva süsd ki. 
Csokis fánk
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 12 dkg liszt, csipet só, 1,5 dl víz, 4 db tojás
A csokoládémártáshoz: 8 dkg porcukor, 2,5 dkg liszt, 1 csomag vaníliás 
cukor, 2 db tojássárgája, 1,5 dkg kakaópor, 25 ml rum, 10 dkg 
étcsokoládé, 2,5 dl tej
Elkészítés:
Forrald fel a vizet a vajjal és a sóval.
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 tojás, 25 dkg liszt,  fahéj, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag sütőpor, olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az almát hámozd meg, reszeld le. Nyomkodd ki a levét, majd add hozzá a 
felvert tojásokat, a cukrot, és a fahéjjal és sütőporral elkevert 
lisztet, jól dolgozd össze. Nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és szaggass 
köröket belőle. Bő, forró olajban süsd pirosra, majd porcukorral 
megszórva, forrón tálald.
Virslis tészta
Hozzávalók:
			1/2 zacskó pörköltnek való tészta 3 pár virsli egy közepes fej hagyma 2
			evôkanál olaj 1 csapott evôkanál liszt 2 dl tejföl kevés víz reszelt
			sajt só, pirospaprika 
Elkészítés:
			A hagymát apróra vágom és olajon megpirítom, majd ráteszem a karikára
			vágott virslit. Meghintem pirospaprikával és felöntöm egy kevés vízzel.
			Megsózom,(de csk kicsit mert a virsli már sózva van!) és kb. 10 percig
			lefedve főzöm.
Hozzávalók:
25 dkg margarin 25 dkg liszt 25 dkg tehéntúró 1 tojás 10 dkg sajt só köménymag
Elkészítés:
			A lisztet, margarint, túrót megsózva összedolgozzuk. A kapott tésztát
			pihentetjük kb. 1/2 órát. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk,
			derelyevágóval kis stanglikat vagy pogácsaszaggatóval pogikat
			készítünk. Gáztepsire rakjuk úgy, hogy kis hely legyen közöttük.
			Mindegyik tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt
			sajttal és kevés köménymaggal, majd az elômelegített sütôben
			aranysárgára sütjük.
Hozzávalók:
A piskótához:
    6 tojás fehérje,
    6 tojás sárgája
    30 dkg porcukor,
    4 csomag epres pudingpor,
    1/2 csomag sütőport.
A krémhez:
    4 dl tej,
    3 evőkanál grízes liszt,
    1 Rama margarin,
    20 dkg porcukor,
    1 egész tojás,
    rum
Elkészítés:
A 6 tojás fehérjét és 30 dkg porcukrot forró gőz fölött nagyon kemény  
habbá verünk. Levesszük és egyenként belekeverjük a tojások sárgáját és a
  4 csomag epres pudingport és a 1/2 csomag sütőport.
Ha csak a tejszín, a füstölt szalonna és a gomba zamata uralná a mártást,
alig különbözne a finom szaftos húsételekől – amilyen például a jól ismert
bakonyi
 szelet –, ám a sok hagyma és a mustár teljesen megbolondítja. 
Egyszerűsége és finomsága folytán kezdőknek is melegen ajánlom, biztos 
siker!
        Fotó: Hemző Károly
    Mustáros szűzpecsenye
            Hozzávalók 4 személyre:

1.
TÉSZTASÜLTEK > Pizzák és lepények

Az adventi sütemények mellé vagy 
hideg-havas napokon, hosszú séták, sportolás után testet-lelket 
melengető ital a hagyományos forralt bor, de még izgalmasabb, ha 
„csavarunk” egyet rajta. Vigyázat, kevés is a fejünkbe száll!
        Fotó: Hemző Károly
    Forralt bor
és változatai
            Hozzávalók 4 személyre:
Az alaposan megmosott citrom héját vékonyan lehántjuk, levét kinyomjuk.
Ha csak a tejszín, a füstölt szalonna és a gomba zamata uralná a mártást,
alig különbözne a finom szaftos húsételekől – amilyen például a jól ismert
bakonyi
 szelet –, ám a sok hagyma és a mustár teljesen megbolondítja. 
Egyszerűsége és finomsága folytán kezdőknek is melegen ajánlom, biztos 
siker!
        Fotó: Hemző Károly
    Mustáros szűzpecsenye
            Hozzávalók 4 személyre:
 Ha valami könnyed vacsorára vágynál, akkor az egyik legjobb választás 
egy finom, zöldséges tésztasaláta. Gyorsan és végtelen variációban 
elkészíthető, hiszen amíg kifőzzük a tésztát, addig összevágjuk a 
zöldségeket és kikeverjük az öntetet. Most 5 zöldséges változat 
következik, ami jól fog esni akár egy fárasztó nap után is.Tovább
  Ha valami könnyed vacsorára vágynál, akkor az egyik legjobb választás 
egy finom, zöldséges tésztasaláta. Gyorsan és végtelen variációban 
elkészíthető, hiszen amíg kifőzzük a tésztát, addig összevágjuk a 
zöldségeket és kikeverjük az öntetet. Most 5 zöldséges változat 
következik, ami jól fog esni akár egy fárasztó nap után is.Tovább

Tészta:
5 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 dl tej
1 dl olaj
1 csomag sütőpor
vaníliás cukor ízlés szerint
Krém:
2 csomag bármilyen pudingpor
ízlés szerinti mennyiségű cukor
1 liter tej
Először a pudingot főzzük meg szokásos módon, majd hagyjuk állni, míg kikeverjük a tésztát. A tésztához valókat, mint a kevert tésztát gyorsan kikeverjük, kikent, morzsával hintett tepsibe öntjük, majd rácsorgatjuk a pudingot.
Rakott túrós csusza recept
Hozzávalók:
1 zacskó fodros nagy kocka
25 dkg túró
15 dkg juhtúró
3 dl tejföl
Kapor
Szalonna
Elkészítés:
A tésztát kifőzöm, lecsepegtetem és összekeverem a túrókkal és a 
tejföllel. Ketté osztom az egyik felébe kaprot keverek és a tepsi egyik 
felébe simítom. A másik felébe nem teszek semmit és bele simítom a tepsi
 másik felébe. A szalonnát kockára vágva a tetejére szórom. Sütőbe 
összesütöm, hogy a teteje megpiruljon.

1/4 l víz
1/2 kávéskanál só
10 dkg vaj
15 dkg liszt
4 tojás
tejszínhab
Elkészítése:
A vizet felforraljuk, és hozzáadjuk a sót. A vajat beletesszük a forró vízbe. A lisztet állandó keverés közben beleszitáljuk a vízbe. Közepes lángon addig kevergetjük, amíg a liszt egy masszává összeáll. Töltsük át egy keverőtálba. A tojásokat egyenként adjuk hozzá. A sütőlemezt kenjük meg vajjal. A tésztát töltsük nyomózsákba.
 Hozzávalók:Tészta: liszt 75 dkg, zsír vagy vaj 50 dkg, porcukor 0.5 ek., tojássárgája 8 db, élesztő 8 dkg, só 1 kk., tej 1 dl.
Hozzávalók:Tészta: liszt 75 dkg, zsír vagy vaj 50 dkg, porcukor 0.5 ek., tojássárgája 8 db, élesztő 8 dkg, só 1 kk., tej 1 dl. 
Töltelék: tojás 4 db, cukor 40 dkg, citromhéj 1/2 db, vanília 1/3 rúd, szegfűszeg 3-4 szem, dió 0.5 kg, tej 5 ek., vaj 5 dkg.
A lisztet a vajjal, fél kanál porcukorral, 8 tojássárgájával, 8 dkg kevés tejben áztatott élesztővel, kis sóval kidolgozunk. Két egyforma cipóba vágjuk, és 1 óráig pihenni hagyjuk.
Majd az egyiket vékonyra kinyújtva, vajjal kikent tepsibe tesszük, megtöltjük a következő töltelékkel: 4 tojássárgáját 40 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele kevés vaníliát, reszelt citromhéjat, pár szem szegfűszeget, fél kg darált diót, öt ek.
Nincs is jobb annál, mint hazaérve egy finoman gőzölgő forró ital mellett felmelegedni. Míg egyesek a forralt borra esküsznek, addig mások el sem tudnák képzelni a téli estéket egy jó bögre gyümölcs-, zöld vagy éppen fekete tea nélkül.

Édesszájúként a Femina szerkesztősége a forró csokik mellett tette le a voksát, hiszen egy bögre csokoládé nemcsak a testet melegíti, hanem a lelket is. És hogy melyek a kedvenceink? Eláruljuk!
Hungarikum a bögrében: Boci csoki folyékony formában A
 Boci csoki ma már hungarikumnak számít, a legtöbb csokoládérajongó 
kedveli - de hát volt is idejük megszeretni, hiszen a Boci már 1927 óta 
gazdagítja a hazai csokoládék kínálatát.
A
 Boci csoki ma már hungarikumnak számít, a legtöbb csokoládérajongó 
kedveli - de hát volt is idejük megszeretni, hiszen a Boci már 1927 óta 
gazdagítja a hazai csokoládék kínálatát.

12 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás
A farsangi asztal ékessége a nevezetes 
szalagos fánk. Hamisítatlan magyar édességnek érezzük (mint még sok 
egyebet is, amely a Monarchia idejéből való), pedig voltaképpen bécsi 
eredetű.
        Fotó: Hemző Károly
    Farsangi fánk –
klasszikus recept
Eredeti neve: KrapfenHozzávalók kb. 20 darabhoz:
1.

1.

1.
Minden „bakonyi”   névre hallgató étel 
alapja a – lehetőleg erdei – gombából készített, tejfölös/tejszínes 
paprikás. Ha külföldi vendégeink vannak, különösen ajánlom – feltéve, ha
 biztosan tudjuk, hogy szeretik a gombát.
        Fotó: Hemző Károly
    Bakonyi
palacsintametélt
            Hozzávalók 4 személyre:
 Hozzávalók: Másfél kg. csirkemell, kicsontozva, lebőrözve, liszt, olaj, kakukkfű, bazsalikom, alma, cinzano v. konyak. bors.
Hozzávalók: Másfél kg. csirkemell, kicsontozva, lebőrözve, liszt, olaj, kakukkfű, bazsalikom, alma, cinzano v. konyak. bors. 
Elkészítése: A csirkemellet apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, bazsalikomot, kakukkfüvet szórunk rá, és jénai tálban egy napig érleljük. Másnap 1-2 kanál liszttel megszórjuk, majd forró olajban éppen hogy csak megforgatjuk.
Visszatéve a jénai tálba, tetejére 1 dl cinzanot vagy konyakot öntünk, és vastagon beborítjuk héjas, félbevágott magházát eltávolított karikázott almával. Tálalás előtt fél órával forró sütőbe tesszük, és 40-50 percet sütjük.
 Hozzávalók
 4 kicsontozott lebőrözött csirkemell, 6 ek lecsepegtetett görög 
joghurt, 1 limet (vagy citrom) leve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 5 centis
 gyömbérdarab finomra vágva,
Hozzávalók
 4 kicsontozott lebőrözött csirkemell, 6 ek lecsepegtetett görög 
joghurt, 1 limet (vagy citrom) leve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 5 centis
 gyömbérdarab finomra vágva, 
2 ek currykrém az ízesítéshez, 1 ek fűszerpaprika, só. 5 ek olaj, 1 hagyma meghámozva, negyedekre vágva és cikkekre bontva, 1-1 piros és zöld húsú paprika kimagozva, és egy centis kockákra vágva, 6 dkg nem sós kesudió, 4 ek víz, újhagyma a díszítéshez
A csirkemellet 1 cm vastag csíkokra vágjuk, és egy tálba helyezzük.
 Hozzávalók:
 1 csirke, 2 narancs, 2 alma, 2 zsemle, 3 dl tej, só, gyömbér, 5 dkg 
mazsola, 1 tojás, 3 dkg vaj, 1 csipetnyi majoránna, törött bors, 
pirospaprika.
Hozzávalók:
 1 csirke, 2 narancs, 2 alma, 2 zsemle, 3 dl tej, só, gyömbér, 5 dkg 
mazsola, 1 tojás, 3 dkg vaj, 1 csipetnyi majoránna, törött bors, 
pirospaprika.
Elkészítése: A csirkéket kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, pirospaprikával. Meghámozzuk, és kockára vágjuk a narancsokat, és az almákat elkeverjük 2 dl tejben áztatott zsemlével, a mazsolával 1 tojással, sóval, kevés gyömbérrel.
A csirke hasüregébe töltjük, a nyílást lezárjuk.
12 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás
Hozzávalók:
30x40 cm-es tepsihez: 50 dkg magozott meggy, 3 szem alma, 1 bögre teljes
 kiőrlésű liszt, 1 bögre lágy zabpehely, 1 bögre kókuszreszelék, 1 bögre
 nádcukor, 15+5 dkg vajcsipet só, továbbá fahéj, és nádcukor
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz elemeket, majd morzsoljuk bele a vajat.
Az a jó, ha morzsalékos tésztát kapunk.
A meggyet magozzuk ki, és hagyjuk, hogy levet eresszen.
Ha ezzel megvagyunk csepegtessük le, és keverjük össze a hámozott, és kis darabokra vágott almával.
Ízlés szerint fahéjjal, és további nádcukorral ízesíthető a 
gyümölcsös töltelék.
Hozzávalók:
- 1 citrom leve
- 2 citrom héja 
- 15 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 18 dkg liszt
- 1 tk sütőpor 
- 3 tojás
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és a citromhéjjal robotgéppel addig keverjük, míg világos és sűrű nem lesz. 
Hozzáadjuk a kihűlt olvasztott vajat, majd a citromlevet. Tovább keverjük 
A lisztbe elkeverjük a sütőport, és a tojásos masszához adjuk. Alaposan összedolgozzuk. 
Tetszőleges sütőformát kivajazunk, lisztezünk.
Téli vitaminforrásaink
| Szerencsére
 télen sem kell csupán a vitamin kapszulákra bízni az egészségünket, 
hiszen sokkal több természetes forrásra támaszkodhatunk, mint 
gondolnánk. Tovább a cikkhez >> | 

Leírás:
A tojássárgákat a liszttel és a tejjel elkeverjük és sűrű krémmé főzzük. A margarint 5 kanál porcukorra és a van. cukrokkal habosra keverjük és a még langyos krémmel (így sokkal simább lesz) összedolgozzuk.

Leírás:
Délvidéki recept
A cukrot felolvasztom a 12 kanál vízzel (összekeverem és fölteszem melegedni). Ha elolvadt a cukor, tovább melegítem és belekeverem a margarint. Ezután leveszem a tűzről, hozzákeverem a darált kekszet és a darált diót.
Az élesztőt 1dl langyos tejben és egy kiskanál cukorral futtatjuk. A lisztet a vajjal össze morzsoljuk és a többi hozzá valót is beletesszük, jól eldolgozzuk hogy rétes tészta keménységű legyen! 30 percig pihentetjük.
Kinyújtjuk 3 mm vékonyra és derelye metszővel 10 cm nagyságú lapokra vágjuk.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojássárgája, 15 dkg vaj, 17,5 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 citrom héja, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só.Elkészítés: Tegye a lisztet egy munkalapra és morzsolja bele a vajat, a tojássárgákat, a porcukrot, a tejet, a citromhéjat, a sót és a szódabikarbónát.
Alaposan dolgozza össze a hozzávalókat. Egy sodrófával nyújtsa ki a tésztát. Vágja csíkokra és tekerjen belőlük kis fodrokat, vagy a közepét bevágva azon átfordítjuk a tészta felét.
A tésztához:
     4 tojás
     25 dkg kristálycukor
     1 narancs
     4 evőkanál forró víz
     1 csomag sütőpor
     20 dkg liszt
 A krémhez:
     2 narancs
     2 csomag vaníliás pudingpor
     20 dkg cukor
     2 tojás
     5 dl tej
     20 dkg vaj/margarin
 A tészta locsolásához:
     6-9 evőkanál narancslé
 A díszítéshez:
     tejszínhab
     szeletelt, pirított mandula
     narancs- vagy mandaringerezdek
 A tésztához a tojások sárgáját a cukor 2/3 részével robotgép 
segítségével fehéredésig keverjük.
Hány személyre: 6 személyre
					» 2 db 600-700 g-os csirke
» 2 dl olívaolaj
» 1/4 kg hagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 150 g sonka
» 3/4 kg érett paradicsom
» 1 babérlevél
» 6 szelet sült kenyér
» 1 dl fehérbor
» 1 kg pirospaprika
» 1 kanál vágott petrezselyem
» só
Hány személyre: 6-8
					» 75 dkg burgonya
» 3 dl tejföl
» 20 dkg zsemlemorzsa
» só
» 1 mokkáskanál törött feketebors
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd felkarikázzuk, sóval, borssal megszórjuk, majd egy jénaiba tesszük. Ezután a zsemlemorzsát ráhintjük, és ráöntjük a tejfölt. Letakarjuk alufóliával, és a sütőben kb. fél óráig pároljuk, majd a fedőt levéve pirosra pirítjuk.
Hány személyre: 4
					» 1 pecsenyekacsa
» 15 dkg vaj
» 5 dl húsleves
» 3 dl fehérbor
» 1 mk. fehér bors
» 1 ek. só
				
					A kacsát megtisztítjuk, megsózzuk, majd vajat
 hevítünk, és minden oldalát megpirítjuk benne. Utána hozzáadjuk a bort 
és a felforrósított húslevest. Sütőbe tesszük, és közepes fokozaton 
készre sütjük. Közben többször meglocsoljuk a levével. 
A húst szeletekre vágva, a levével meglocsolva, és burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók
6 db tojás 
12 dkg kristálycukor 
2,5 dkg kakaópor 
9 dkg liszt 
késhegynyi sütőpor 
25 dkg puha Rama 
25 dkg porcukor 
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg kristálycukor
5 dl tej
4 dkg kakaópor
15 dkg alkoholban eltett meggy
10 dkg étbevonó massza
2 evőkanál étolaj 
5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
Piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk.
Kedves Klubtársaim!
Köszönöm szépen a 2012-ben együtt végzett munkátokat.
Köszönöm,hogy veletek lehettem.
Boldog Új évet ,jó egészséget kívánok a 2013-as évre is.
Külön köszönöm Domján Máriának,Mericsné Marikának,Molnár Jutkának,Szalai
 Antalné Jucus torta művésznek,Molnár Veronikának,Ilikének,
Trami Ritának,Kovácsné Áginak,Friedlné Évinek,Bérciné Ilinek,Boros 
Andreának,Zsuzsának,Ancikának,Babinak,Marisznak,Balázsnak,Betuskának,Dr.Balogh Évának,Emíliának,Ménesiné Magdinak,Szilvinek,Hajnalkának,Ildikónak,Irénkének,Jónás Józsefnek,Lőrinczi Zsuzsának,Esbetának,Jolcsinak,Répásy családnak,Ziának,Zsókának,Móninak  és a többi képi feltöltőknek a fáradozását,hogy 
együtt szépíthettük a klubot.
Kőszeghy Anna írta 1 hete itt:
Búcsúzunk a KLUB tagjaitól. Kérlek tartsatok meg emlékezetetekben! Anna ( Anikó)
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Ősz képhez:
Búcsúzunk a Klub tagoktól! Kérlek benneteket tartsatok...
burger eva 2 hete új képet töltött fel:
burger eva 4 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás