Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás
1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. porcukrot. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverünk hozzá, aztán konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk a kétszeresére nőni, azaz kovászt készítünk (15 perc).
2. A maradék 1,5 dl langyos tejben elkeverjük a maradék 50 g porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgákat, majd a liszthez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk. 2-3 részletben beledagasztjuk a vajat/margarint, végül a rumot (egészen lágy tésztát kapunk!), letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel ellapogatjuk-kihuzigáljuk, és 6-8 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszúrjuk (a leeső részeket liszt nélkül összegyúrjuk, újraszaggatjuk). A korongokat 5 cm távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára rakosgatjuk, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal (hogy meg ne kérgesedjenek), majd előbb folpackkal, aztán konyharuhával lazán letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük.
4. Egy közepes méretű (25-28 cm átmérőjű) lábasba 2-3 ujjnyi olajat öntünk, felmelegítjük – ne legyen füstölgő-forró, mert túl hamar megpirul benne a fánk külseje, de félő, hogy a közepe félig nyers marad!
5. Hüvelykujjal benyomjuk a tésztakorongok közepét, és azzal a felükkel tesszük az olajba, ami felül volt (kb. 4-5 darabot, mert sütés közben megnőnek). Lefedjük a lábast (ettől lesznek „szalagosak”), mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük a fánkokat, majd szitakanállal megfordítjuk és fedő nélkül aranybarnára sütjük őket. Papírkendőre emelve felitatjuk róluk a felesleges olajat, aztán előmelegített tálra rendezzük, megszórjuk vaníliás porcukorral és frissen-forrón tálaljuk. A közepükön lévő üregbe és/vagy külön tálkában felforrósított, esetleg némi barackpálinkával bolondított sárgabaracklekvárt kínálunk mellé.
Változatok:Egyes vidékeken (pl. a Tiszántúlon) több tejjel készítik a tésztát, nem hagyják megkelni, hanem merőkanállal körkörösen belecsurgatják a meleg olajba – különös, farsangra való vidám alakzatok lesznek belőle, amelyekből „boszorkánygyanus egyének” még jósolni is tudnak, hiszen belelátják a jövőt...
Érdekességek:A fáma szerint létét egy Krapfen nevű pék temperamentumos hitvesének, Ceciliának köszönheti, aki valamely házi perpatvar közepette, hirtelen haragra gerjedve eredetileg férjeurát vette célba egy fél marék kelt tésztával, ám az a tűzhelyen forrósodó zsiradékban kötött ki... Attól fogva hosszú sorokban várakoztak a vevők, hogy kisüljenek a fánkok, amelyek illata minden bizonnyal még a császári udvarba is elért. Így történhetett, hogy amikor 1815-ben, a napóleoni háborúk záróakkordjaként, a nevezetes Bécsi Kongresszus és békekötés alkalmával, az európai koronás fők a város vendégeiként hónapokig tanácskoztak (és persze mulatoztak), Krapfen pék udvari szállítóvá lépett elő, és a farsang folyamán nem kevesebb, mint 2 millió darab (nem tévedés!) szalagos fánkkal derítette még jobb kedvre a tárgyaló feleket és udvartartásukat.
Italajánlat:Édes-fűszeres desszertbor, pezsgő, kávé, tea, forralt bor
|
|
Kőszeghy Anna írta 14 órája a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 15 órája új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 1 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Libatepertő és hideg libamáj
Tepsis túrós csusza
Mexikói tepsis pizza
Rozsdás hús puliszkával