Finomságok Konyhája: Rozsdás hús puliszkával

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Rozsdás hús puliszkával

11 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

A „rozsdás” jelző eredetére nézve nincsenek megbízható forrásaim, de az bizonyos, hogy tágabb családomban az összes nagynéni a repertoárján tartotta. Anyámé volt a legfinomabb: sűrű, savanykás szaftjához gyakran édeskés, napsárga puliszkát készített.
Fotó: Hemző Károly Rozsdás hús
puliszkával Hozzávalók 4 személyre:
  • 800 g stefánia vagy marhafartő
  • 4 nagy fej hagyma
  • 4 ek. olaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. csípős mustár
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 4 citromfűbóbita
  • A puliszkához:
  • 5 dl víz
  • 150 g kukoricadara
  • 50 g vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, vékony szeletekre vágjuk, és szelíden-kíméletesen kiverjük (A). A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk.

2. Nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és erős tűzön, mindkét oldalukon 3-3 percig, hirtelen elősütjük (B). Rádobjuk azt a látszólag sok-sok hagymát (C), kissé megsózzuk, erőteljesen borsozzuk, lazán összekeverjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 30 percig pároljuk. Aláöntjük a bort, majd továbbra is fedő alatt, szelíd tűzön, puhára pároljuk. Mire a hús megpuhul, a hagyma eltűnik, finom, sűrű mártás lesz belőle.

3. Egymásra halmozva félrehúzzuk a hússzeleteket az edény egyik oldalán, és simára keverjük a mártásban mustárt (D). Vigyázat, ha túl száraz a bor, kevesebb is elég a mustárból! Megszórjuk még 2-3 tekerésnyi frissen őrölt borssal, éppen csak összeforraljuk, és melegen tartjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, 4 vékony, formás karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk.

4. A puliszkához 1 kk. sóval felforraljuk a vizet, folyamatosan kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát, majd amint megdagad-besűrűsödik, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat/margarint (E), és 10 percig fedő alatt pihentetjük-puffasztjuk.

6. Közben kikenünk olajjal 4-8 db kb. 2 dl-es, sima, illetve cakkos oldalfalú pudingformát (vagy 1 nagyobb, koszorú alakú sütőformát). Erőteljesen összekeverjük a puliszkát, majd a formákba simítjuk-tömörítjük (F). 2-3 perc múlva késheggyel fellazítjuk a formák belső peremén a masszát, és tálra borítjuk-fordítjuk a kupolákat. Paprikakarikákkal, vágott petrezselyemmel és citromfű-bóbitákkal díszítjük, a mélyebb tálba szedett húshoz kínáljuk.

Tippek:

Tálalhatjuk sós vízben főtt, petrezselymes burgonyával vagy burgonyapürével is, de puliszkával a legfinomabb, mert édeskés ízével még jobban kiemeli az étel pikáns-savanykás zamatát.

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amelyet az étel készítéséhez is használunk)

Címkék: http://www.lajosmari.hu/recept

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszönöm szépen Marika,nekem is tetszik a recept.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nagyon finom lehet, nekem tetszik ez a recept!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 21 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Kolbászos tarhonya leves, grízes tészta ...

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

Tepsis_rablohus-005_2195191_8297_s

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 3 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 4 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu