Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, mulatozás,
evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje, amit viszont majd böjt követ.
Alig léptünk át az új esztendőbe, január 6-án (azaz vízkereszt vagy
háromkirályok napján) máris kezdetét veszi a lakomázás, szórakozás
másfél-kéthónapos időszaka: egymást érik a különféle bálok, mulatságok; a
farsangi mulatságoknak majd csak a húsvét előtti negyvenedik napot,
vagyis a húshagyókeddet követő hamvazószerda vet véget.
A
karácsonyi ünnepkör után talán éppen a farsanghoz kapcsolódik a
leggazdagabb szokáshagyomány. Ennek legjellegzetesebb eseményei az
álarcos, jelmezes bálok, táncos mulatságok. Eredetét tekintve a farsang
számos ősi hagyománnyal, valamint népszokással van kapcsolatban; egyes
elemeiben még a pogány téltemető, tavaszváró és termékenységi ünnepek
rítusai ismerhetők fel.
A farsang igazi hazája Itália, ahol
szokása a római kor szaturnáliáira nyúlik vissza. Az ókori Rómában
ugyanis Szaturnusz isten tiszteletére hétnapos örömünnepet tartottak, és
később ez a fékevesztett mulatságokból álló ünnepség vált népszerűvé és
kezdett terjedni egész Európában.
Magyarországon a középkorban,
főként német mintára terjedt el a farsang megünneplésének szokása. Igen
változatos és sokszínű, gazdag, részben vallásos jellegű néphagyomány
kapcsolódott hozzá: álarcos és jelmezes alakoskodások (mint pl. a
mohácsi délszlávok busójárása), dramatikus játékok, báli mulatságok,
termékenységi varázslások kötődtek ünnepi időszakához.
A farsangi
mulatságokat gazdagon terített asztalok jellemzik: sok a különféle
húsukból készített leves és sült, sok az édesség; a következőkben
jellegzetes farsangi ételek receptjeiből adunk némi ízelítőt.
Levesek
Gombás korhelyleves
hozzávalók:
25 dkg füstölt hús, 10 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 10
dkg gomba, egy fej vöröshagyma, egy csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2
dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, pirospaprika, só
A
hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd rátesszük a kockákra
vágott húst, és pirospaprikával szórjuk meg, majd pedig hozzáadjuk a
savanyú káposztát. Erre aztán annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és
fedővel letakarva főzzük. Közben a vékonyra szeletelt gombát kevés
olajban megpirítjuk, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A
pirított gombát a káposztához keverjük, felengedjük, és felforraljuk.
Világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Végül beletesszük a
felkarikázott kolbászt, valamint a tejfölt, és még 2-3 percig
forraljuk.
Savanyú becsinált leves
hozzávalók:
40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg
karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2
evőkanál olaj, ecet és só
A kisebb kockákra vágott sertéshúst
kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2
l vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott
zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest
levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt,
végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.
Húsételek
Farsangi részeges csirke
hozzávalók: egy csirke, 8 dkg vaj, 3 dl fehérbor, 12 dkg füstölt szalonna, majoránna, őrölt bors és só
A
megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk, belsejét majoránnával, külső
felületét borssal fűszerezzük. Az így előkészített csirkét magas falú
tepsibe helyezzük, leöntjük olvasztott vajjal, továbbá aláöntjük a
fehérbort. Sütőben, letakarva pároljuk, szükség szerint pótoljuk az
elpárolgott bort. Amikor megpuhult, hajszálvékony szalonnaszeleteket
borítunk rá, és ropogósra sütjük.
Boros pecsenye
hozzávalók:
50 dkg sertéscomb, 2 zsemle, 3 dl fehérbor, 10 dkg gomba, 10-10 dkg
sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 dl
paradicsomlé, 1-2 evőkanál olaj, egy csokor petrezselyem, őrölt
szegfűbors, őrölt fehér bors, só
A zsemléket a fehérborba
áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a szeletekre vágott,
olajban megpárolt gombával, a párolt zöldségekkel valamint az apróra
vágott petrezselyemmel. Ezt követően az egészet ledaráljuk, keverőtálba
helyezzük, hozzáadjuk a tojást, továbbá szegfűborssal, borssal, sóval
ízesítjük, és összedolgozzuk. A húst négy nagy szeletre vágjuk fel, a
szeleteket jól kiveregetjük, a tölteléket elosztjuk rajtuk, majd
felgöngyöljük a szeleteket. Kevés forró olajban pirosra sütjük,
hozzáöntjük a paradicsomlevet valamint a bort, és puhára pároljuk. Az
így elkészített húst felszeleteljük, és párolt zöldségekkel tálaljuk.
Konyakos kacsasült
hozzávalók:
egy pecsenyekacsa, egy fej vöröshagyma, 8 dkg császárszalonna, 5 dkg
liszt, 2 dl vörösbor, 5 cl konyak, 12 dkg kacsamáj, 4 dkg vaj, 1 dl
olaj, egy csokor petrezselyem, 2 babérlevél, kakukkfű, só
A kacsa
aprólékát, a negyedekre vágott hagymát és a kockákra vágott
császárszalonnát kevés olajban megpirítjuk. Meghintjük liszttel,
ráöntjük a vörösbort, kevés vizet és a konyakot. Petrezselyemmel,
babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval ízesítjük, és 30-35 percig nem erős
tűzön forraljuk, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük. A kacsa máját
kevés vajban megpirítjuk, majd áttörjük, és a leszűrt mártásba keverjük.
Közben a kacsát sütőben ropogósra sütjük; amikor megsült, zsírját is a
mártásba öntjük. Tálaláskor a kacsát feldaraboljuk, és a mártással
leöntve, pirított burgonyával kínáljuk.
Tésztafélék, édességek
Sonkás kifli
hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg sonka, 5 dkg vaj, pirospaprika, só
A
lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává
gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A
sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, vajjal és pirospaprikával
gyúrjuk össze. Az így nyert sonkás tölteléket a háromszögletű
tésztácskákon elosztjuk, majd ezután a kis háromszögeket kifli formára
feltekerjük, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.
Farsangi fánk
hozzávalók:
38 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 6 tojássárgája, 7 dkg vaj, 8-9 evőkanál
tej, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál rum, negyed citrom reszelt héja,
csipetnyi só, olaj, vaníliás cukor, barackíz
Az élesztőből a
cukorral, kevés liszttel és négy evőkanál langyos tejjel kovászt
készítünk. A tál közepére - amelyben a fánk készül - tesszük a kovászt,
köréje a lisztet. Betakarjuk, és langyos helyre tesszük, amíg megkel. A
tojássárgákat a sóval elkeverjük, és a liszthez öntjük, hozzáadjuk az
olvasztott vajat valamint a maradék felforralt, kihűtött tejet. Addig
verjük, amíg hólyagos nem lesz (ilyenkor már elválik a kanáltól), majd
betakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Végül lisztezett deszkára
borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki. Ezt követően letakarjuk,
és hagyjuk tovább kelni, majd kiszaggatjuk, és forró olajban kisütjük
(először fedő alatt, majd a megfordítás után már fedő nélkül). A
fánkokról az olajat szalvéta segítségével leitatjuk, majd meghintjük
vaníliás cukorral, és barackízzel kínáljuk.
|
|
Kőszeghy Anna írta 17 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 22 órája a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Almás-birsalma leves, pirított máj krumplipürével.
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Vadlazac tejszínes gombamártással képhez:
Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Remélem jól ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!