Finomságok Konyhája: Pikáns és szőlős: a legjobb receptek

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13036 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Pikáns és szőlős: a legjobb receptek
  • 2009.09.06.

A sárguló levelek ugyan a nyár végére figyelmeztetnek, de a zamatos szőlőszemek mégis szívet melengető hangulatba hoznak. Hasonlóképpen a belőle készült ételek – az ínyencek nagy-nagy örömére.

Nem véletlenül az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús, mézédes szőlő: ízletes, vértisztító és idegerősítő. Remek izomregeneráló táplálék, 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú, vitaminokkal teli, vitalizáló gyümölcs.Termelését még a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg, a legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg.


Az egészégre gyakorolt hatása is kiváló
A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert, magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás.

Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak.
Mustos karaj
Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj, 2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen), 2 dl must (vagy szőlőlé), 1 dl olaj, grill fűszerkeverék vagy só, bors, fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió


Elkészítés:
A hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk.
Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel
Hozzávalók:
4 kacsacomb, 2 dl must (vagy szőlőlé), 1 kávéskanál szárított majoránna, 60 dkg apróbb burgonya, 10 gerezd fokhagyma, 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 szál újhagyma, 2 babérlevél, 10 szem bors, 20 dkg libazsír, 1 teáskanál méz, 20 szőlő


Elkészítés:
Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat (egészben vagy felezve).





Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, a tepsit a sütőből kivesszük, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk, majd visszatoljuk a combokat a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk.
Serpenyőben kicsit a mézet felhevítjük, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk és mindkettőt a mézes hagymához adjuk és összeforgatjuk. A krumplis, szaftos tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.
Szőlős-mascarponés sütemény
Hozzávalók:
30 dkg szőlő, 25 dkg mascarpone, 4 evőkanál cukor, 4 tojás, 10 dkg babapiskóta, 1 dl aromás száraz fehérbor, 1 dl tejszín


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral kikeverjük,majd hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk. A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba lerakjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval felverjük, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a mascarponés krémhez adunk, beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a piskótákra öntjük. 5-6 órát a hűtőben pihentetjük.
Szőlős-almás kalácspuding
Hozzávalók:
20 dkg szőlő, 20 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 csipetnyi őrölt fahéj, 8 dkg darált dió vagy mandula, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg kalács, 1 tojássárgája, 1-1,5 dl langyos tej, 4 dkg vaj + a tál kikenéséhez


Elkészítés:
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra felszeleteljük.
A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk. Amikor puha, de még nem nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a szőlőt, a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű, 6-7 cm mély hőálló tálat vajjal kikenünk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A tojások sárgáját összekeverjük a langyos tejjel és a vajjal, ebbe mártjuk a vékonyra szelt kalácsot, majd kibéleljük vele a formát. Ráöntjük az almás-szőlős tölteléket, elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor szép piros és roppanós a teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Az asztalnál melegen szeleteljük. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.
Szőlős rétes
Hozzávalók:
40 dkg szőlő, 1 csomag réteslap, 6 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált dió, 4 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. Két vagy három kész réteslapot tiszta konyharuhára terítünk. Megolvasztjuk a vajat, és elkeverjük a tejföllel. A tejfölös vajból a réteslapokra "pöttyözünk", és rászórunk 2 evőkanál zsemlemorzsát. Rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket (a szélén kis helyet kihagyunk), majd rászórjuk a dió és a cukor felét. (Fahéjat is adhatunk hozzá.) A rétest feltekerjük, a tetejére kenünk az olvasztott vajas tejfölből és a sütőben szép pirosra sütjük. Még forrón is tálalhatjuk vaníliafagyival, vagy hidegen, önmagában kínáljuk.

Címkék: http://www.kiskegyed.hu/kiskegyed-konyhaja/kiskegyed-konyhaja/pikans-es-szolos-a-legjobb-receptek-45271

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Garáz József 14 órája új képet töltött fel:

Tepsis_rablohus-005_2195191_8297_s

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 3 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Sult_birsalma_szeletek_2195084_3575_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu