A sárguló levelek ugyan a nyár végére figyelmeztetnek, de a
zamatos szőlőszemek mégis szívet melengető hangulatba hoznak.
Hasonlóképpen a belőle készült ételek – az ínyencek nagy-nagy örömére.
Nem véletlenül
az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús, mézédes szőlő: ízletes, vértisztító és idegerősítő.
Remek izomregeneráló táplálék, 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt
a legnagyobb energiatartalmú, vitaminokkal teli, vitalizáló gyümölcs.Termelését még a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg,
a legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint
a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg.
Az egészégre gyakorolt hatása is kiváló
A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt,
magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek,
vitaminjai erősítik az immunrendszert, magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás.
Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad.
Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára,
a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük
meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak.
Mustos karaj
Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj, 2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen), 2
dl must (vagy szőlőlé), 1 dl olaj, grill fűszerkeverék vagy só, bors,
fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió
Elkészítés:
A hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval.
Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig
pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk
hozzá, és együtt készre pároljuk.
Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel
Hozzávalók:
4 kacsacomb, 2 dl must (vagy szőlőlé), 1 kávéskanál szárított
majoránna, 60 dkg apróbb burgonya, 10 gerezd fokhagyma, 2 kisebb fej
vöröshagyma, 4 szál újhagyma, 2 babérlevél, 10 szem bors, 20 dkg
libazsír, 1 teáskanál méz, 20 szőlő
Elkészítés:
Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig
hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával
megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra
(gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt.
Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük
(kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé
helyezzük a megtisztított burgonyákat (egészben vagy felezve).
Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, a tepsit a sütőből kivesszük, és
a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe.
A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk, majd visszatoljuk a
combokat a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát
vékony cikkekre vágjuk.
Serpenyőben kicsit a mézet felhevítjük, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk.
Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk
és mindkettőt a mézes hagymához adjuk és összeforgatjuk.
A krumplis, szaftos tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt
(zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot
ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük,
és a megpirult combokkal tálaljuk.
Szőlős-mascarponés sütemény
Hozzávalók:
30 dkg szőlő, 25 dkg mascarpone, 4 evőkanál cukor, 4 tojás, 10 dkg babapiskóta, 1 dl aromás száraz fehérbor, 1 dl tejszín
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral
kikeverjük,majd hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően
félbe-negyedbe vágjuk.
A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk.
A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba lerakjuk. A
tojásfehérjét csipetnyi sóval felverjük, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a
mascarponés krémhez adunk, beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a
piskótákra öntjük. 5-6 órát a hűtőben pihentetjük.
Szőlős-almás kalácspuding
Hozzávalók:
20 dkg szőlő, 20 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 csipetnyi őrölt
fahéj, 8 dkg darált dió vagy mandula, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg
kalács, 1 tojássárgája, 1-1,5 dl langyos tej, 4 dkg vaj + a tál
kikenéséhez
Elkészítés:
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk.
Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra
felszeleteljük.
A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk.
Amikor puha, de még nem nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a
szőlőt, a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű, 6-7 cm mély
hőálló tálat vajjal kikenünk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat)
előmelegítjük.
A tojások sárgáját összekeverjük a langyos tejjel és a vajjal, ebbe mártjuk a vékonyra szelt kalácsot,
majd kibéleljük vele a formát. Ráöntjük az almás-szőlős tölteléket,
elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A
sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor szép piros és roppanós a
teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Az asztalnál melegen
szeleteljük. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.
Szőlős rétes
Hozzávalók:
40 dkg szőlő, 1 csomag réteslap, 6 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált dió, 4 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. Két vagy három kész réteslapot tiszta
konyharuhára terítünk. Megolvasztjuk a vajat, és elkeverjük a tejföllel.
A tejfölös vajból a réteslapokra "pöttyözünk", és rászórunk 2 evőkanál zsemlemorzsát.
Rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket (a szélén kis
helyet kihagyunk), majd rászórjuk a dió és a cukor felét. (Fahéjat is
adhatunk hozzá.) A rétest feltekerjük, a tetejére kenünk az olvasztott
vajas tejfölből és a sütőben szép pirosra sütjük. Még forrón is
tálalhatjuk vaníliafagyival, vagy hidegen, önmagában kínáljuk.
Kommentáld!