Finomságok Konyhája: Görög töltike

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12854 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Görög töltike

9 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

A balkáni és kis-ázsiai konyha egyik jellegzetes csipegetnivalója a keleti és zöldfűszerektől illatos, mazsolás-mandulás rizzsel töltött zsenge szőlőlevél,
a dolmákia, amely nélkül a görög előétel-kínálat egyenesen elképzelhetetlen
volna. Hidegen, de nem behűtve a legfinomabb.


Fotó: Hemző Károly Görög töltike Hozzávalók 4 személyre:
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • só, bors
  • 40 db zsenge szőlőlevél
  • 2 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 kis csokor kapor és petrezselyem
  • 2 szál (15-20 levél) menta
  • 50 g hámozott mandula
  • 80 g puha mazsola
  • 3+2 ek. olívaolaj (classico)
  • 1/4 kk. szegfűbors
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 biocitrom

1 A rizst enyhén sós, bő vízben majdnem puhára főzzük (15 perc), leszűrjük, lecsepegtetjük. A szőlőleveleket megmossuk, bő vízzel leforrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, patyolattiszta konyharuhákra terítjük, szárukat kicsípjük/ollóval eltávolítjuk.

2. A töltelékhez a hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, (2-3 szál kapor kivételével) leveleiket felaprózzuk. A mandulát durvára vágjuk, a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.

3. 3 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a mazsolát és a mandulát, 1 percig pirítjuk, aztán beleforgatjuk a rizst. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a szegfűborsot, a fahéjat és a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. 8 szőlőlevelet nagyobb lábas aljára terítünk. Arányosan elosztva 24 ép-szép szőlőlevél közepére halmozzuk a tölteléket, felhajtjuk a széleket, majd szorosan feltekerjük őket, és hajtott oldalukkal lefelé, egy rétegben, körkörösen a lábasba rakosgatjuk, és közéjük morzsoljuk a leveskockát.

5. A citromokat megmossuk, egyet héjastul felkarikázunk, a töltikék tetejére fektetjük, meglocsoljuk a maradék 2 ek. olajjal, aztán betakarjuk a maradék 8 szőlőlevéllel. Nehezéknek tetejükre borítunk egy lapostányért, felöntjük annyi hideg vízzel (5-6 dl), hogy a töltikék „derekáig” érjen, felforraljuk. Fedő alatt, szelíd tűzön 30-35 percig főzzük, majd a lábasban hagyjuk kihűlni.

6. Tálaláskor csinos tálba rendezzük a töltikéket, a maradék derezdekre vágott citrommal és a félretett kaporszálakkal (tetszés szerint néhány gerezd paradicsommal) díszítjük. Jól behűtött joghurtot, olívabogyót, friss kenyeret kínálhatunk hozzá.

Változatok:

Húsos változat:
80 g rizzsel, 200 g darált bárány/marhahúsból, a fenti hozzávalókkal készül, a fahéj, mandula és a mazsola elmaradhat, tehetünk viszont bele egy kevés pirospaprikát.

Megjegyzések:

A görögök gyakran citrommártássalfogyasztják:
50 g vajat/margarint felovasztunk, hozzáadunk 50 g lisztet, apránként 5 dl forró húslevest (kockából), és folyamatosan keverve besűrítjük. 2 tojássárgáját eldolgozunk 1 citrom átszűrt levével és 3-4 ek. mártással, majd a mártás egészéhez adjuk, éppen csak összeforrósítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, néhány szál finomra vágott petrezselyemmel illatosítjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Címkék: http://www.lajosmari.hu/ vendÉgvÁrÓ Ételek > csipegetnivalók italkorcsolyák

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

De még milyen finom lehet!
Csak az a baj,hogy a zsenge szőlő leveleket letekerte a szél.

Válasz

Domján Mária üzente 9 éve

Nagyon jól néz ki Köszönöm a receptet

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 1 órája új képet töltött fel:

Virslis_tesztasalata_2191032_6902_s

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Ezt a finom és egyszerű desszertet most készítettem ...

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Spárgasípok rántva képhez:

Spargasipok_rantva_2190929_2684_s

Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190928_1250_s

Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Csokikrémes szeletek képhez:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Minesztrone leves képhez:

Minesztrone_leves-001_2190930_1410_s

Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu