Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A balkáni és kis-ázsiai konyha egyik jellegzetes csipegetnivalója a
keleti és zöldfűszerektől illatos, mazsolás-mandulás rizzsel töltött
zsenge szőlőlevél,
a dolmákia, amely nélkül a görög előétel-kínálat egyenesen elképzelhetetlen
volna. Hidegen, de nem behűtve a legfinomabb.
1 A rizst enyhén sós, bő vízben majdnem puhára főzzük (15 perc), leszűrjük, lecsepegtetjük. A szőlőleveleket megmossuk, bő vízzel leforrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, patyolattiszta konyharuhákra terítjük, szárukat kicsípjük/ollóval eltávolítjuk.
2. A töltelékhez a hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, (2-3 szál kapor kivételével) leveleiket felaprózzuk. A mandulát durvára vágjuk, a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
3. 3 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a mazsolát és a mandulát, 1 percig pirítjuk, aztán beleforgatjuk a rizst. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a szegfűborsot, a fahéjat és a zöldfűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. 8 szőlőlevelet nagyobb lábas aljára terítünk. Arányosan elosztva 24 ép-szép szőlőlevél közepére halmozzuk a tölteléket, felhajtjuk a széleket, majd szorosan feltekerjük őket, és hajtott oldalukkal lefelé, egy rétegben, körkörösen a lábasba rakosgatjuk, és közéjük morzsoljuk a leveskockát.
5. A citromokat megmossuk, egyet héjastul felkarikázunk, a töltikék tetejére fektetjük, meglocsoljuk a maradék 2 ek. olajjal, aztán betakarjuk a maradék 8 szőlőlevéllel. Nehezéknek tetejükre borítunk egy lapostányért, felöntjük annyi hideg vízzel (5-6 dl), hogy a töltikék „derekáig” érjen, felforraljuk. Fedő alatt, szelíd tűzön 30-35 percig főzzük, majd a lábasban hagyjuk kihűlni.
6. Tálaláskor csinos tálba rendezzük a töltikéket, a maradék derezdekre vágott citrommal és a félretett kaporszálakkal (tetszés szerint néhány gerezd paradicsommal) díszítjük. Jól behűtött joghurtot, olívabogyót, friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Változatok:Húsos változat:
80 g rizzsel, 200 g darált bárány/marhahúsból, a fenti hozzávalókkal
készül, a fahéj, mandula és a mazsola elmaradhat, tehetünk viszont bele
egy kevés pirospaprikát.
A görögök gyakran citrommártássalfogyasztják:
50 g vajat/margarint felovasztunk, hozzáadunk 50 g lisztet, apránként 5
dl forró húslevest (kockából), és folyamatosan keverve besűrítjük. 2
tojássárgáját eldolgozunk 1 citrom átszűrt levével és 3-4 ek. mártással,
majd a mártás egészéhez adjuk, éppen csak összeforrósítjuk. Ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, néhány szál finomra vágott petrezselyemmel
illatosítjuk.
Félszáraz fehérbor vagy rozé
|
|
Kőszeghy Anna írta 16 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Finomfőzelék, pulykamell pörkölt. ...
burger eva 16 órája új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Kolbászos tarhonya leves, grízes tészta ...
Garáz József 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 5 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!