Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
ADVENTI SÜTEMÉNYEK
Adventi mézeskalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
10 dkg cukor
12,5 dkg sütőmargarin
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2,5 dkg kakaó
szegfűszeg
fahéj
A díszítéshez:
1 tojásfehérje
10 dkg cukor, vagy magok (mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag,
mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák)
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk,
amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet,
fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe
tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Miután kivettük a hűtőből
kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen
meleg sütőben, amikor kivettük, díszítjük a cukormázzal. Száradni
hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
Adventi keksz
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás
3 evőkanál tejföl
só
fahéj
vaníliaesszencia
fekete csoki
kandírozott narancshéj
A lisztet elkeverjük a cukorral, a vajjal, a tojással és a tejföllel.
Adunk hozzá egy csipet sót, fahéjat, vaníliaesszenciát és két nagy tábla
jó minőségű, legalább 70%-os csokoládét összetörve, vagy pasztilla
formájában. Ehhez jön még két-három nagy marék kandírozott narancshéj. A
tészta pihenjen pár órát a hűtőszekrényben, aztán kis korongonként
kisüthetjük 210 fokos sütőben. Nagyjából tíz perc alatt alul piros,
felül omlós és csillogó lesz.
Adventi diós kalács
Hozzávalók:
10 dkg aszalt tőzegáfonya
5 evőkanál almalé
50 dkg liszt
2,5 dl + 2 evőkanál tej
42 g friss életsztő
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
2 tojás
só
10 dkg dió
2 piros alma
2 evőkanál ribizlizselé
3 evőkanál méz
1 evőkanál mandulalikőr
Liszt (a nyújtáshoz)
Az aszalt áfonyát az almalébe áztatjuk. A nagy tálba szitált liszt
közepébe mélyedést nyomunk, majd beleöntjük a 2 dl langyos tejben
felfuttatott élesztőt. Kevés liszttel elvegyítjük, és meleg helyen,
letakarva 15 percig kelesztjük.
A megolvasztott vajat a cukorral, vaníliás cukorral, 1 tojással és
csipetnyi sóval együtt a kovászhoz adjuk. Robotgép gyúrópálcájával
összedolgozzuk, majd kézzel összegyúrjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 30
percig kelesztjük. A diót zsiradék nélkül megpirítjuk, majd durvára
aprítjuk. Az áfonyát lecsöpögtetjük. A megmaradt tojás sárgáját tejjel
összekeverjük, és a hűtőbe állítjuk. Az apróra kockázott almát az
áfonyával, a ribizlizselével, a mézzel, a dióval, a tojásfehérjével meg a
likőrrel elvegyítjük.
Lisztezett deszkán a tésztát kb. 45 x 35 cm-es lappá nyújtjuk, és az
áfonyás keverékkel megkenjük. A hosszanti oldalánál fogva feltekerjük,
majd hosszában félbevágjuk. Óvatosan összesodorjuk, és sütőpapírral
kibélelt tepsiben kb. 10 percig kelesztjük. Végül a tejjel elkevert
tojássárgájával megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40
percig sütjük. Langyosan felszeleteljük.
Adventi gyümölcskenyér
Hozzávalók
Tésztához:
22 dkg cukor
25 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg felaprított mandula
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
csipetnyi reszelt szerecsendió
1 mandulaaroma
2 evőkanál rum
4 tojás
12 dkg étkezési keményítő
1 cs sütőpor
20 dkg darabolt aszalt gyümölcs (lehetőleg minél többféle)
Díszítéshez:
ét-tortabevonó, vagy étcsoki
koktélcseresznye
grillázs
A szárított gyümölcsöket vágjuk össze apró darabokra! 7-8 dkg cukrot
karamellizálunk, majd beletesszük a felaprított mandulát. A masszából
olajjal megkent alufóliára kis halmokat rakunk. A margarint 15 dkg
cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a szerecsendióval robotgéppel
alaposan krémesre keverjük, majd hozzákeverjük az aromát és a rumot.
Egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját és rászitáljuk a sütőporral
és a keményítővel elkevert lisztet. Belekeverjük a felaprított aszalt
gyümölcsöket és a kis darabokra tördelt grillázst. A tésztát kikent,
lisztezett dobozformában, előmelegített sütőben, közepes lángnál kb. egy
órán át sütjük. Pár percig a formában hűtjük, majd kiborítva teljesen
kihűtjük. A tortabevonót gőz felett megolvasztjuk, és a gyümölcskenyérre
kenjük. Kandírozott cseresznyével és darabolt grillázzsal díszítjük.
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!