Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez:
50 g élesztő,
130 g cukor,
3 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tojás,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
100 g vaj/margarin,
100 g mazsola,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
vaj/margarin a formához,
1 tojássárgája a kenéshez,
1 ek. morzsacukor.
Elkészítés:
Az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel
felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet,
egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, a vaníliás
cukorral, a sóval és a felolvasztott, langyos vajjal/margarinnal. 2-3
részletben a liszthez adjuk , hólyagosra kidolgozzuk, tetejét kereszt
alakban bevágjuk hogy gyorsabban keljen, letakarjuk, és a kétszeresére
kelesztjük.
Közben a mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük, a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra vágjuk.
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, beledagasztjuk a mazsolát,
valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat . 3 cipóra osztjuk, a
cipókból 65-70 cm-es rudakat sodrunk, és megfonjuk.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. Egy 10 cm magas, 15-18 cm átmérőjű,
kerek tortaforma külső oldalát vastagon megkenjük vajjal/margarinnal,
peremével lefelé fordítva a sütőlapra helyezzük. Köré fektetjük a
tésztafonatot , két végét összenyomkodjuk, letakarjuk, ismét a
kétszeresére kelesztjük.
Megkenjük a tészta tetejét a tojássárgájával, megszórjuk a
morzsacukorral, és forró sütőben (200°C) 45-50 percig sütjük. A
sütőlapon hagyjuk langyosra hűlni. Kiemeljük a formát a közepéből, és
rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni.
A tésztakoronát csipkés tortapapírral borított, kerek tálra-tálcára
tesszük. 4 pici likőröspohárba (alufólia, vagy a virágkötészetben
használatos „oázis" segítségével) jó szorosan beleillesztünk 4 gyertyát,
a korona belső peremének tövébe állítjuk őket, és szalaggal,
fenyőággal, tobozzal stb. díszítjük.
|
|
Kőszeghy Anna 3 órája új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 3 órája a(z) Habcsok képhez:
Éva ügyes vagy! Nagyon szépek lettek a habcsókjaid! Örülök, ...
burger eva 2 hete új képet töltött fel:
Szotojka Tipi Kurós Olasz írta 3 hete itt:
vanaki nem akar meg hivni egy fincsi ebédre naon éhes vok
Kőszeghy Anna írta 4 hete itt:
Köszönöm, hogy KLUB tag- társ lehettem veletek!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pöttyös diós kalács