Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hívták nemes hagymának is, mert az íze kifinomultabb, lágyabb és
komplexebb, mint a vörös hagymáé. Szokták mogyoróhagymának nevezni, ami a
formájára utal. Pedig létezik gömbölyűbb és hosszúkásabb fajta is.
Az igazi salottát mindig hagymáról szaporítják, ilyenkor az anyagumón
több leánygumó nő. Franciaországban tilos salotta néven árulni a magról
szaporított hagymafajtákat, melyek ugyan hasonlóan nézhetnek ki, de
ízre, minőségre jóval gyengébbek.
Az
elterjedtebb salotta a „jersey”, amely lilás színű. "Félhosszú" és
"hosszú" változatban kapható. A jersey nem olyan jó, mint a „grise”
salotta, melynek még markánsabb és kifejezőbb az íze, enyhe fokhagymás
beütéssel.
Széles körben keverik a sonkahagymával – mely
utóbbit például a bécsi Naschmarkton is „francia salotta” néven lehet
látni egyes Kelet-Európából származó kereskedők standjain. (Franciául a
salotta "échalote", a sonkahagyma "échalion".)
Theophrastus
görög író már a Krisztus előtti harmadik században leírta ezt a hagymát,
s ascolonionnak nevezi. Pliniusz ennek alapján arra a következtetésre
jutott, hogy a közel-keleti Askalon városából származik, de tévedett. A
salotta távolabbról jön: Közép-Ázsiából Indián keresztül terjedt el, s
vált ismertté a Metiderráneumban.
Különböző
fajtái Délkelet-Ázsiában ma is hegyekben állnak a piacokon. Különösen
nagy mennyiségben fogyasztják Thaiföldön, Indiában, Kínában, Vietnámban,
Európában a franciák termesztették először - már a Karolingok idején -, s hamar elterjedt Bordeaux-tól Normandiáig.
A dél-francia konyhákon gyakran párosítják fokhagymával, az északi és keleti területeken inkább vöröshagymával.
Mindig nagyon finomra és egyenletesre vágják. Jobb konyhákon gézbe
csomagolják, hidegvízbe mártják, enyhén kinyomkodják. A mosás által a
hagyma elveszíti nyers keserűségét, s lassabban oxidálódik.
A
legtöbb mártáshoz párolják, hideg mártásba, ecetolaj-öntetbe nyersen
keverik bele, utólag. Thaiföldön egyébként gyakran vágják ketté
hosszanti irányban, majd szeletekre. Így hosszú csíkokra esik szét, amit
úgy neveznek, „természetes julien”.
Ne tegyük hűtőszekrénybe: tároljuk száraz, hűvös helyen, lehetőleg
kosárban. A hámozását megkönnyíti, ha a gyökér részénél kereszt alakban
bevágjuk, 10-20 másodpercre lobogva forró vízbe mártjuk, majd hidegbe.
A finomra vágott salottát gyakran teszik vinaigrette-be, majonézbe és a
legkülönfélébb salátákba - például burgonya-, káposzta-, fehér és
zöldbab-, lencse- vagy céklasalátába.
Kötelező hozzávalója a beurre blanc-nak (fehár
vajmártás vagy fényes mártás), és a béarnaise-nek. A paprikás krumplit,
a halászlét is üdíti, ha utólag, frissen adjuk hozzá.
Héjastul
vagy hámozva is lehet konfitálni kacsazsírban vagy vajban. A héjában
konfitált salottát egészben adják sült húsok mellé. A hámozott
változatból gyakran készítenek például pürét, amit egy másik zöldség
mellé adnak a tányérra garnírungnak.
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!