Finomságok Konyhája: Salotta

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Salotta

12 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

Salotta 2008.02.01. 23:12 MBTBD

Hívták nemes hagymának is, mert az íze kifinomultabb, lágyabb és komplexebb, mint a vörös hagymáé. Szokták mogyoróhagymának nevezni, ami a formájára utal. Pedig létezik gömbölyűbb és hosszúkásabb fajta is.

Az igazi salottát mindig hagymáról szaporítják, ilyenkor az anyagumón több leánygumó nő. Franciaországban tilos salotta néven árulni a magról szaporított hagymafajtákat, melyek ugyan hasonlóan nézhetnek ki, de ízre, minőségre jóval gyengébbek.

Az elterjedtebb salotta a „jersey”, amely lilás színű. "Félhosszú" és "hosszú" változatban kapható. A jersey nem olyan jó, mint a „grise” salotta, melynek még markánsabb és kifejezőbb az íze, enyhe fokhagymás beütéssel.

Széles körben keverik a sonkahagymával – mely utóbbit például a bécsi Naschmarkton is „francia salotta” néven lehet látni egyes Kelet-Európából származó kereskedők standjain. (Franciául a salotta "échalote", a sonkahagyma "échalion".)

Theophrastus görög író már a Krisztus előtti harmadik században leírta ezt a hagymát, s ascolonionnak nevezi. Pliniusz ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a közel-keleti Askalon városából származik, de tévedett. A salotta távolabbról jön: Közép-Ázsiából Indián keresztül terjedt el, s vált ismertté a Metiderráneumban.

Különböző fajtái Délkelet-Ázsiában ma is hegyekben állnak a piacokon. Különösen nagy mennyiségben fogyasztják Thaiföldön, Indiában, Kínában, Vietnámban,

Európában a franciák termesztették először - már a Karolingok idején -, s hamar elterjedt Bordeaux-tól Normandiáig.

A dél-francia konyhákon gyakran párosítják fokhagymával, az északi és keleti területeken inkább vöröshagymával.

Mindig nagyon finomra és egyenletesre vágják. Jobb konyhákon gézbe csomagolják, hidegvízbe mártják, enyhén kinyomkodják. A mosás által a hagyma elveszíti nyers keserűségét, s lassabban oxidálódik.

A legtöbb mártáshoz párolják, hideg mártásba, ecetolaj-öntetbe nyersen keverik bele, utólag. Thaiföldön egyébként gyakran vágják ketté hosszanti irányban, majd szeletekre. Így hosszú csíkokra esik szét, amit úgy neveznek, „természetes julien”.



Ne tegyük hűtőszekrénybe: tároljuk száraz, hűvös helyen, lehetőleg kosárban. A hámozását megkönnyíti, ha a gyökér részénél kereszt alakban bevágjuk, 10-20 másodpercre lobogva forró vízbe mártjuk, majd hidegbe.

A finomra vágott salottát gyakran teszik vinaigrette-be, majonézbe és a legkülönfélébb salátákba - például burgonya-, káposzta-, fehér és zöldbab-, lencse- vagy céklasalátába.
Kötelező hozzávalója a beurre blanc-nak (fehár vajmártás vagy fényes mártás), és a béarnaise-nek. A paprikás krumplit, a halászlét is üdíti, ha utólag, frissen adjuk hozzá.

Héjastul vagy hámozva is lehet konfitálni kacsazsírban vagy vajban. A héjában konfitált salottát egészben adják sült húsok mellé. A hámozott változatból gyakran készítenek például pürét, amit egy másik zöldség mellé adnak a tányérra garnírungnak.

Címkék: http://buvosszakacs.blog.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Deák Gyuláné Erzsébet üzente 12 éve

Nagyon fincsi lehet....

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

A gyöngyhagyma savanyúnak is nagyon finom!

Válasz

Domján Mária üzente 12 éve

Köszönöm Editke, most már világos

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Sult_birsalma_szeletek_2195084_3575_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu