Finomságok Konyhája: Lazacfilé tormás krumplipürével

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Lazacfilé tormás krumplipürével

11 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

A hagyományok jegyében karácsony előestéjén gyakran kerül az asztalra
hal vagy egyéb hús nélküli étel, amely éppen különleges voltával emeli
az ünnep fényét. Ez a szemet-szájat gyönyörködtető halétel is ilyen, amelyre
érdemes egy kis figyelmet fordítani.
Fotó: Elendel Lazacfilé tormás
krumplipürével Hozzávalók 4 személyre:
  • 1,2 kg burgonya
  • só, bors
  • 800 g lazacfilé
  • 1/2 citrom + 8-10 citromkarika
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek.+1 kk. vaj/margarin
  • szerecsendió
  • 3 ek. ecetes torma
  • 1 ek. olaj
  • 1 tojássárgája
  • 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 4-8 citromfű- vagy petrezselyembóbita
  • A mártáshoz:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 30 g vaj/margarin
  • 30 g finomliszt
  • 1 ek. ételízesítő
  • őrölt fehér bors
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 3 dl főzőtejszín
  • 20-25 szál snidling
A
B
C
D
E
F

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb kockákra vagy hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük (20 perc).

2. Közben a lazacot leöblítjük, felitatjuk róla a vizet, bőrös felére fektetjük, ujjheggyel átsimítjuk (ujjunk többet „lát”, mint a szemünk!), az esetleges szálkákat csipesszel kihúzzuk belőle (A). 4 szeletre-csíkra vágjuk (B), meglocsoljuk-megkenjük 1/2 citrom átszűrt levével, félretesszük.

3. A burgonyát leszűrjük, krumplinyomón áttörjük (C). A tejet felforrósítjuk, beleolvasztunk 2 ek. vajat/margarint, a burgonyához adjuk. Ízlés szerint utánasózzuk, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és az ecetes tormával ízesítjük, habosra keverjük. Nagyobb csillagcsőrös habzsákba szedjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy nagy tepsit, egy másikat pedig sütőpapírral. A lazacszeletekről papírkendővel felitatjuk a nedvességet, bőrös oldalukkal lefelé 1 ek. felforrósított olajba tesszük, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal, 2 percig sütjük. Óvatosan, hogy szét ne essenek, két kanállal megfordítjuk őket (D), és további 2 percig sütjük.

5. Tisztes távolságot tartva az alufóliával bélelt tepsire emeljük a lazacszeleteket, vastag-magas burgonyapüré-girlandokat nyomunk a tetejükre (E). A maradék püréből kisebb rózsákat nyomunk a lazacszeletek mellé, és nagyobb fészkeket a sütőpapírral bélelt tepsire. Az összes burgonyapüré-formáció tetejét óvatosan-gyöngéden megkenjük tojássárgájával (F), betesszük a 2 tepsit a sütőbe, rakományukat 15-20 percig, enyhe pirulásig sütjük.

6. Közben a zöldborsót 2 ek. vízzel és 1 kk. vajjal/margarinnal puhára pároljuk, levét elfőzzük, csak a végén sózzuk. Hozzáadjuk az apróra felkockázott piros húsú paprikát, melegen tartjuk.

7. A mártáshoz a hagymát finomra vágjuk, üvegesre pároljuk a vajban/margarinban. Megszórjuk a liszttel, felöntjük 2 dl vízzel, erőteljes mozdulatokkal simára keverjük. Hozzáadjuk az ételízesítőt, kevés fehér borsot, a mustárt és a tejszínt, folyamatosan keverve besűrítjük. Néhány szál kivételével (ollóval) belekarikázzuk a snidlinget, mélyebb tálkába szedjük, tálalásig melegen tartjuk.

8. A lazaszeleteket tálra rendezzük, körberakjuk a pürérózsákkal és a fészkekkel, amelyek közepét megtöltjük a párolt zöldborsóval. Citromfű-/petrezselyembóbitákkal, citromkarikákkal és a félretett snidlinggel díszítve, a mártás kíséretében mihamarabb tálaljuk.

Fontos:

A halak feltétlenül igénylik a citromos kezelést: nemcsak azért, mert a citromlé tartást ad az eredendően törékeny és könnyen széteső halhúsnak, hanem azért is, mert valamelyest csökkenti a jellegzetes halszagot – ez kivált az erősen „illatozó” tengeri halak esetében lényeges!

Címkék: http://lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Domján Mária üzente 11 éve

Nagyon gusztusos és biztosan finom
aki szereti a lazacot annak érdemes elkészíteni.Köszönöm a recit

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nagyon tetszik, na és a tálalásról nem is beszélve.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 12 órája a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Ezt a finom és egyszerű desszertet most készítettem ...

Kőszeghy Anna 12 órája új képet töltött fel:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Spárgasípok rántva képhez:

Spargasipok_rantva_2190929_2684_s

Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190928_1250_s

Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Csokikrémes szeletek képhez:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Minesztrone leves képhez:

Minesztrone_leves-001_2190930_1410_s

Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...

Domján Mária 3 napja új képet töltött fel:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu