Finomságok Konyhája: Drezdai kalács, avagy "stollni" recept

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Drezdai kalács, avagy "stollni" recept

 

Drezdai kalács, avagy "stollni" recept

Hozzávalók 1 kulacshoz/20 szelethez:
200 g lágy mazsola,
3 cl rum,
500 g finomliszt,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
100 g porcukor,
1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,
1/4 kk. őrölt szerecsendió,
1 csipet só,
50 g élesztő,
2,5 dl tej,
1 tojás,
l-l narancs és citrom reszelt héja,
200 g vaj/margarin,
75 g cukrozott citromhéj,
75 g cukrozott narancshéj,
50 g hámozott mandula,
Továbbá:
75 g vaj/margarin,
75 g porcukor.

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk a rummal, lefedjük.
Kalácstésztát készítünk: az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10-15 percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojással, a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval, a reszelt citrom- és narancshéjjal, a fűszerekkel és a felolvasztott, langyos vajjal/margarinnal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, és a robotgép dagasztóspiráljával szép fényesre kidolgozzuk. Ahhoz, hogy a tésztának meglegyen a jellegzetes „szövete", legalább 10 percig dagasztanunk kell! Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra, a mandulát apróra-darabosra vágjuk (A). A tésztát átgyúrjuk, kissé kihúzkodjuk-ellapítjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a lecsepegtetett mazsolát, a mandulát, a cukrozott citrom- és narancshéjat, és erőteljes mozdulatokkal összegyúrjuk (B).
Egy kb. 25 cm hosszú, dundi rudat gömbölyítünk belőle, közepét nyújtófával elvékonyítjuk (C). Az egyik gömbölyded szélét visszahajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük (D). Mindkét hosszanti oldalát tenyéréllel benyomkodva gerincet-púpot formálunk a tetején - ezáltal nyeri el jellegzetes formáját (E). A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.
A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Középső bordamagasságban betesszük a sütőbe, visszakapcsolunk 180°C-ra, és 55-60 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből a kalácsot, és többször végighaladva a felületén, még forrón megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, és vastagon megszórjuk a porcukorral (F). Hagyjuk egészen kihűlni, fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk. Tálaláskor szép vékonyra szeleteljük. Sokáig friss marad!

Változat:
200 g marcipánmasszát összegyúrunk 20 g vaníliás cukorral és 4 csepp mandulaaromával, hosszú rudat formálunk belőle, a tészta közepére, a mélyedésbe fektetjük, ráhajtjuk a tésztát, a többi ugyanaz.

Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra

Címkék: http://www.finomreceptek.hu/karacsonyi-receptek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Így néz ki a Német kalács!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 13 órája új képet töltött fel:

Bazsalikom_kremleves-001_2110692_8475_s

Kőszeghy Anna 13 órája új képet töltött fel:

Piritott_pulykamaj_krumpli_purevel_2110691_3654_s

Kőszeghy Anna írta 20 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: zeller krémleves, pirított pulykamáj, ...

Fejér Gizella írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Zöldpaszuj leves, savanyú káposztalében ...

Fejér Gizella írta 3 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Mind szuperek a sütemények és kivánatosak is azt hiszem a ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: bazsalikom krémleves, rizses hús, ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Semmi baj Barátnőm! Inkább örülök, ha valaki ilyen szép és ...

burger eva írta 3 napja a(z) Káposztás és meggyesrétes képhez:

Kaposztas_es_meggyesretes_2110446_1797_s

Csodásak a rétesek.A káposztás is édes ???Úgy ...

Domján Mária írta 4 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Annám elnézést kérek Tőled mert nem tudom hogyan került...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Marcsi gratulálok ezekhez a szép kockákhoz! Szinte érzem...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu