Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Drezdai kalács, avagy "stollni" recept
Hozzávalók 1 kulacshoz/20 szelethez:
200 g lágy mazsola,
3 cl rum,
500 g finomliszt,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
100 g porcukor,
1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,
1/4 kk. őrölt szerecsendió,
1 csipet só,
50 g élesztő,
2,5 dl tej,
1 tojás,
l-l narancs és citrom reszelt héja,
200 g vaj/margarin,
75 g cukrozott citromhéj,
75 g cukrozott narancshéj,
50 g hámozott mandula,
Továbbá:
75 g vaj/margarin,
75 g porcukor.
Elkészítés:
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk a rummal, lefedjük.
Kalácstésztát készítünk: az élesztőt 1 kk. porcukorral és 1 dl langyos
tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős
tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10-15 percig
kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojással, a maradék porcukorral, a vaníliás
cukorral, 1 csipet sóval, a reszelt citrom- és narancshéjjal, a
fűszerekkel és a felolvasztott, langyos vajjal/margarinnal. 2-3
részletben a liszthez adjuk, összekeverjük, és a robotgép
dagasztóspiráljával szép fényesre kidolgozzuk. Ahhoz, hogy a tésztának
meglegyen a jellegzetes „szövete", legalább 10 percig dagasztanunk kell!
Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra, a mandulát apróra-darabosra
vágjuk (A). A tésztát átgyúrjuk, kissé kihúzkodjuk-ellapítjuk.
Egyenletesen elosztjuk rajta a lecsepegtetett mazsolát, a mandulát, a
cukrozott citrom- és narancshéjat, és erőteljes mozdulatokkal
összegyúrjuk (B).
Egy kb. 25 cm hosszú, dundi rudat gömbölyítünk belőle, közepét
nyújtófával elvékonyítjuk (C). Az egyik gömbölyded szélét visszahajtjuk,
és a mélyedésbe fektetjük (D). Mindkét hosszanti oldalát tenyéréllel
benyomkodva gerincet-púpot formálunk a tetején - ezáltal nyeri el
jellegzetes formáját (E). A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.
A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, konyharuhával
letakarjuk, meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Középső
bordamagasságban betesszük a sütőbe, visszakapcsolunk 180°C-ra, és 55-60
percig sütjük.
Kivesszük a sütőből a kalácsot, és többször végighaladva a felületén,
még forrón megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal, és vastagon
megszórjuk a porcukorral (F). Hagyjuk egészen kihűlni, fóliába
csomagoljuk, és hűvös helyen tároljuk. Tálaláskor szép vékonyra
szeleteljük. Sokáig friss marad!
Változat:
200 g marcipánmasszát összegyúrunk 20 g vaníliás cukorral és 4 csepp
mandulaaromával, hosszú rudat formálunk belőle, a tészta közepére, a
mélyedésbe fektetjük, ráhajtjuk a tésztát, a többi ugyanaz.
Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!