Finomságok Konyhája: Zselés-diós cseresznyetorta

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Zselés-diós cseresznyetorta

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Ehhez a tortához jó érett, édes, nagy szemű cseresznyére van szükségünk, amelynek jellegzetes zamatát a citrom, a fahéj és a dió még hangsúlyosabbá
teszi. Valódi nyárköszöntő − már a látványától is mosolygósak leszünk.
Olcsó, egyszerű, sokáig eláll.


Fotó: Hemző Károly

Hozzávalók 12 szelethez:
  • A linzertésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 80 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 750 g cseresznye
  • 80 g kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 5 ek. cseresznyepálinka
  • 30 g darált dió
  • 6-8 szem natúr pisztácia
A
B
C
D
E
F

 

 

1. A felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél leírt módon linzertésztát készítünk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.

2. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, szelíden belenyomkodjuk. Peremén átgurított nyújtófával leválasztjuk a „tésztahulladékot” (A), alját és oldalát villával megszurkáljuk (B).

3. Ezután „vaksütéssel” elősütjük a tésztát, hogy fel ne púposodjon: lazán a tetejére fektetünk egy kb. 40x40 cm-es sütőpapírlapot, beleszórunk 350-400 g sárgaborsót vagy egyéb száraz hüvelyest (C) – a borsó súlya megakadályozza, hogy a tészta sülés közben megemelkedjen. Középső bordamagasságra állított rácson világossárgája sütjük (15 perc). Papírostul kiemeljük a tésztaágyból a borsót (ha kihűlt, csavaros üvegben félretesszük, legközelebb is jó hasznát vesszük), visszatesszük a tésztát a sütőbe, hogy papírral takart alja is megsüljön (12-15 perc). A formában hagyjuk kihűlni.

4. Közben a töltelékhez a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, 3 ek. vizet és 3 percig forraljuk. 5 ek. vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a cseresznyéhez öntjük (D), és rövid forralással (1 perc) besűrítjük.

5. Bő hideg vízbe beáztatjuk a zselatinlapokat, aztán kinyomkodjuk, egyenesen belekeverjük-olvasztjuk a forró cseresznyébe, végül a cseresznyepálinkával illatosítjuk. Langyosra hűtjük, belekeverjük a diót (E), és a tészta tetejére simítjuk (F). Hagyjuk egészen kihűlni, majd 3-4 órára hidegre tesszük, hogy a töltelék jól áthűljön-megdermedjen.

6. Tálalás előtt a pisztáciát darabosra vágjuk, megszórjuk vele a torta tetejét, és 1 kis fej köröm- vagy sarkantyúvirággal, illetve citromfűlevéllel díszítjük.

 

Tippek:

 

– Külön tálkában fahéjjal vagy vaníliás porcukorral illatosított tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
– Valamivel több cukorral készítve meggyből vagy cseresznye-meggy keverékéből is finom.

Címkék: http://www.lajosmari.hu/

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Szép, finom és nagyon tetszetős!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Sult_birsalma_szeletek_2195084_3575_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu