Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ehhez a tortához jó érett, édes, nagy szemű cseresznyére van szükségünk, amelynek jellegzetes zamatát a citrom, a fahéj és a dió még hangsúlyosabbá
teszi. Valódi nyárköszöntő − már a látványától is mosolygósak leszünk.
Olcsó, egyszerű, sokáig eláll.
1. A felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél leírt módon linzertésztát készítünk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.
2. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, szelíden belenyomkodjuk. Peremén átgurított nyújtófával leválasztjuk a „tésztahulladékot” (A), alját és oldalát villával megszurkáljuk (B).
3. Ezután „vaksütéssel” elősütjük a tésztát, hogy fel ne púposodjon: lazán a tetejére fektetünk egy kb. 40x40 cm-es sütőpapírlapot, beleszórunk 350-400 g sárgaborsót vagy egyéb száraz hüvelyest (C) – a borsó súlya megakadályozza, hogy a tészta sülés közben megemelkedjen. Középső bordamagasságra állított rácson világossárgája sütjük (15 perc). Papírostul kiemeljük a tésztaágyból a borsót (ha kihűlt, csavaros üvegben félretesszük, legközelebb is jó hasznát vesszük), visszatesszük a tésztát a sütőbe, hogy papírral takart alja is megsüljön (12-15 perc). A formában hagyjuk kihűlni.
4. Közben a töltelékhez a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, 3 ek. vizet és 3 percig forraljuk. 5 ek. vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a cseresznyéhez öntjük (D), és rövid forralással (1 perc) besűrítjük.
5. Bő hideg vízbe beáztatjuk a zselatinlapokat, aztán kinyomkodjuk, egyenesen belekeverjük-olvasztjuk a forró cseresznyébe, végül a cseresznyepálinkával illatosítjuk. Langyosra hűtjük, belekeverjük a diót (E), és a tészta tetejére simítjuk (F). Hagyjuk egészen kihűlni, majd 3-4 órára hidegre tesszük, hogy a töltelék jól áthűljön-megdermedjen.
6. Tálalás előtt a pisztáciát darabosra vágjuk, megszórjuk vele a torta tetejét, és 1 kis fej köröm- vagy sarkantyúvirággal, illetve citromfűlevéllel díszítjük.
Tippek:
– Külön tálkában fahéjjal vagy vaníliás porcukorral illatosított tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
– Valamivel több cukorral készítve meggyből vagy cseresznye-meggy keverékéből is finom.
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Bakonyi palacsinta
Halfilé tárkonyos burgonyasalátával
Körtés mákos kocka
Cseresznyés- mogyorós kocka