Finomságok Konyhája: Mákos-meggyes rácsos

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Mákos-meggyes rácsos

11 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

A közép- és kelet-európai mákimádók széles táborát látva azt kezdem gyanítani, hogy a valahai monarchiát nem is Őcsászári és Királyi Fensége tartotta össze, hanem az Európában másutt szinte ismeretlen mákos metéltek, nudlik, bukták, bobajkák, rétesek, kalácsok, bejglik és illatos gyümölcsökkel házasított piték...


Fotó: Hemző KárolyMákos-meggyes
rácsosHozzávalók 16 szelethez:
  • Az élesztős-omlós tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 50 g porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 250 g darált mák
  • 200 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 dl tejföl
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt (kb. 400 g)
A
B
C
D
E
F

 

 

1. A felsorolt hozzávalókból elkészítjük az élesztős-omlós tésztát. 2 cipót formálunk belőle, és pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább, vagy fóliával letakarjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A darált mákhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a tejfölt, a gondosan megmosott és szárazra törölt citrom reszelt héját, végül a rumos mazsolát, és összekeverjük. A meggybefőttet leszűrjük, lecsepegtetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 30 cm átmérőjű, cakkos peremű tortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal, meghintjük liszttel, a felesleget kirázzuk belőle.

4. Az egyik cipót lisztezett munkalapon 36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, a forma peremére fektetjük, lazán letekerjük-leejtjük róla a tésztát (A). Kissé rányomva átgurítjuk a forma peremén a nyújtófát, ily módon „levágjuk” róla a túllógó tésztaszéleket − a hulladékot később felhasználjuk (B). A tésztát szelíden a forma aljához-oldalához nyomkodjuk, és villával megszurkáljuk.

5. Egyenletesen elkenjük az alján a mákkrémet, tetejét megszórjuk a meggyel (C). A tészta peremét megkenjük tojássárgájával.

6. A második cipó 2/3 részéből kisujjnyi vékony rudakat sodrunk, a hosszabbakat csigaszerűen feltekerjük, hogy el ne szakadjanak (D), és berácsozzuk velük a tortát. Az alsó rácssort megkenjük tojássárágájával, úgy fektetjük rá a másodikat (E).

7. A maradék tésztát és a forma kibélelésekor keletkezett „szabáshulladékot” összegyúrjuk, a rácsokhoz képest fele vékonyságúra sodorjuk, 2-2 rudanként zsinórszerűen összetekerjük, és szegélyként a tészta peremére nyomkodjuk (F). Megkenjük a maradék tojássárgájával, és középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!). Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral lazán letakarjuk. A formában hagyjuk kihűlni, majd vágódeszkára emeljük, és tortaszerűen szeleteljük. Tetejét meghinthetjük fahéjas porcukorral.

 

Tippek:

 

– Készíthetjük friss meggyből is: 500 g meggyet kimagozunk, 2 ek. kristálycukorral megszórjuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön 5 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni, és alaposan lecsepegtetjük.
– A mákos töltelékek önmagukban kissé szárazak, ezért általában valamilyen gyümölcsfélével, például meggyel, szálkásra reszelt-gyalult almával, olykor párolt sütőtökkel, vagy éppen pudinggal lazíthatjuk, de néhány kanál savanykás lekvár is megteszi.
– A mák (különösen darált állapotban) könnyen megavasodik – ilyenkor jellegzetesen csípőssé, kesernyés ízűvé válik és az illata is „elnehezül”, ezért érdemes a mélyhűtőben tárolni.
– A mák igazán csak frissen, olajos „sűrűségűre” darált állapotban adja ki valódi, semmire sem hasonlító aromáját, ezért lehetőleg közvetlenül felhasználás előtt daráljuk meg  Kristálycukorral összekeverve éppenséggel elektromos kávédarálóban is elvégezhetjük a műveletet, de a jó öreg, hagyományos mákdarálóval érjük el az áhított végeredményt – egy kis karizom-erősítés sem árt néha...

 

Változatok:

 

– Meggybefőtt helyett készíthetjük 2 savanykás, durvára reszelt vagy vékonyra gyalult almával is.

 

Italajánlat:

 

Tea, kávé, cappuccino, édeskés desszertbor

Címkék: http://www.lajosmari.hu/

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Sult_birsalma_szeletek_2195084_3575_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu