Finomságok Konyhája: Zöldbabos- sonkás hasáb

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Zöldbabos- sonkás hasáb

11 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás


Fotó: Hemző Károly Zöldbabos-
sonkás hasáb Hozzávalók 4 személyre:
  • 600 g zöldhüvelyű zöldbab
  • szódabikarbóna
  • 200 g gépsonka
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • A mártáshoz:
  • 4+1 dl tej
  • 50 g vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 4 tojássárgája
  • 20 g reszelt parmezán sajt
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1/2 kk. morzsolt majoránna
A
B
C
D

 

1. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, enyhén sós, 1 késhegynyi szódabikarbónával ízesített-lágyított vízben 15 percig főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük (hogy túl ne főjön), majd leszűrjük, és konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni. 12 szép szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit 3-4 cm-es darabokra vágjuk.

2. A besamelmártáshoz 4 dl tejet felforrósítunk. A vajat/margarint felolvasztjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet. Először hozzáadjuk a maradék 1 dl hideg tejet, majd a forrót, és gyors mozdulatokkal simára, csomómentesre eldolgozzuk. Mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, aztán hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve kihűtjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül 1 csipet szerecsendióval és a majoránnával fűszerezzük, azaz Mornay-mártássá „fejlesztjük”.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy négyszögletes, kb. 1,5 liter űrtartalmú, 7-8 cm magas gyümölcskenyérformát. Az aljára fektetünk 2 szelet sonkát (A), a többit vékony csíkokra vágjuk.

5. Beleforgatjuk a besamelbe a felaprózott babot és sonkát (B), lazán összekeverjük, majd a formába szedjük-simítjuk (C). Alját kíméltesen az asztallaphoz ütögetjük, hogy a massza mindenütt tökéletesen kitöltse (ha légbuborék marad benne, lyukak lesznek a belsejében!).

6. A formát sütőedénybe/tepsibe állítjuk, felöntjük 2 ujjnyi meleg vízzel (D), majd a sütőben, középső bordamagasságra állított rácsra helyezve kb. 1 órán át puffasztjuk-gőzöljük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük (egy kicsit összeesik, nem baj, ez a természete), majd a tetejére szorítunk egy méretének megfelelő, lapos tálat, és ráfordítjuk a zöldbabhasábot. Tetejét a félretett babszálakkal díszítjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nekem is tetszik.
Hamarosan szedhetem a zöldbabot a kertből.
Mindenképpen kipróbálom.
Köszönöm a hozzászólásaid Marikám.
Puszi:Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ez aztán nagyon remek!

Válasz

Ez történt a közösségben:

burger eva írta 10 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Kösz a hozzászólást.

Kőszeghy Anna írta 14 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Finomfőzelék, pulykamell pörkölt. ...

Kőszeghy Anna írta 14 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Hmmm!-de finom sütit hoztál Éva! Nekem is az egyik ...

burger eva 15 órája új képet töltött fel:

R_2195215_1682_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Kolbászos tarhonya leves, grízes tészta ...

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Tepsis_rablohus-005_2195191_8297_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 5 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu