Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
1. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, enyhén sós, 1 késhegynyi szódabikarbónával ízesített-lágyított vízben 15 percig főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük (hogy túl ne főjön), majd leszűrjük, és konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni. 12 szép szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
2. A besamelmártáshoz 4 dl tejet felforrósítunk. A vajat/margarint felolvasztjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet. Először hozzáadjuk a maradék 1 dl hideg tejet, majd a forrót, és gyors mozdulatokkal simára, csomómentesre eldolgozzuk. Mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, aztán hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve kihűtjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül 1 csipet szerecsendióval és a majoránnával fűszerezzük, azaz Mornay-mártássá „fejlesztjük”.
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy négyszögletes, kb. 1,5 liter űrtartalmú, 7-8 cm magas gyümölcskenyérformát. Az aljára fektetünk 2 szelet sonkát (A), a többit vékony csíkokra vágjuk.
5. Beleforgatjuk a besamelbe a felaprózott babot és sonkát (B), lazán összekeverjük, majd a formába szedjük-simítjuk (C). Alját kíméltesen az asztallaphoz ütögetjük, hogy a massza mindenütt tökéletesen kitöltse (ha légbuborék marad benne, lyukak lesznek a belsejében!).
6. A formát sütőedénybe/tepsibe állítjuk, felöntjük 2 ujjnyi meleg vízzel (D), majd a sütőben, középső bordamagasságra állított rácsra helyezve kb. 1 órán át puffasztjuk-gőzöljük (tűpróba!). 10 percig a formában pihentetjük (egy kicsit összeesik, nem baj, ez a természete), majd a tetejére szorítunk egy méretének megfelelő, lapos tálat, és ráfordítjuk a zöldbabhasábot. Tetejét a félretett babszálakkal díszítjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük.
Italajánlat:Félszáraz fehérbor
|
|
Garáz József 14 órája új képet töltött fel:
Garáz József 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Palóc leves-mármegint képhez:
Már megint főztem palóc levest, és feltöltöttem sokadiknak,...
Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Tojás pörkölt nokedlivel. képhez:
Kedves József! Sajnálom, hogy vizsgálatokra kell járnotok...
Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Pulyka nyak burgonyával. képhez:
József kedvemre való-finom ételt hoztál! Gratulálok!- ...
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Garáz József írta 5 napja a(z) Tojás pörkölt nokedlivel. képhez:
Kedves Anna4 sajnos nem igazán mondható az hogy jól ...
Kőszeghy Anna írta 6 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: tejfölös karalábé leves, fokhagymás...
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Ősszibarack krémleves, tejszínes, sajtos-...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Narancskrémleves
Banánkenyér
Áfonyás túrófánk
Gesztenyés muffin rumos karamellmártással