Finomságok Konyhája: Tavaszi tojástál uborka-retek salátával

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2141 fő
  • Képek - 12985 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2141 fő
  • Képek - 12985 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2141 fő
  • Képek - 12985 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2141 fő
  • Képek - 12985 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A retek és uborka friss, jellegzetes zamatát nagyszerűen egészíti ki a sós mogyoróval készített, pikáns vinaigrette-alapú mártás, amely harmonikusan
társul a semleges ízvilágú, nem egészen keményre főzött tojással.
Ideális kísérője lehet főtt húsoknak, virslinek, vagy akár a húsvéti sonkának is.


Fotó: Hemző Károly Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával Hozzávalók 4 személyre:
  • 8 tojás
  • 1 csokor retek
  • 200 g kígyóuborka
  • néhány szál friss majoránna
  • A mártáshoz:
  • 2 ek. pörkölt, sós mogyoró (20 g)
  • 2 ek. borecet
  • 1 ek. citromlé
  • 1 kk. mustár
  • só, bors
  • 6 ek. olívaolaj (extra vergine)
A
B
C
D
E
F

1. A tojásokat megmossuk, erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és fedő nélkül, a forrástól számított pontosan 6 percig főzzük. Hideg vízbe merítve lehűtjük.

2. A retket megtisztítjuk (1 kis szemet félreteszünk a díszítéshez), a többit uborkagyaluval felkarikázzuk, majd 4-5 szeletet egymásra fektetünk, és előbb vékony csíkokra (julienne-re, ejtsd: zsüliennre), majd egészen apró kockákra (brunoise-ra, ejtsd: brünoázra) vágjuk (A).

3. Az uborkát megmossuk, két végét leválasztjuk, kettévágjuk, hámozatlanul hosszanti szeletekre gyaluljuk (B), majd a retekhez hasonlóan mini kockákra aprózzuk (C), a retekhez adjuk.

4. A mártáshoz a sós mogyorót durvára vágjuk. A borecetet, citromlét és a mustárt simára keverjük ízlés szerinti sóval és frissen őrölt borssal, apránként beledolgozzuk az olajat, végül a vágott mogyorót (D). A retek-uborkakeverékhez adjuk (E), lazán összekeverjük, nagyobb méretű, lapos tál közepére halmozzuk, és tetejére ültetjük a félretett retekszemet.

5. A tojásokat meghámozzuk, kettévágjuk (F), a saláta köré rendezzük, tetejüket a leöblített majoránnalevélkékkel vagy egyéb friss zöldfűszerrel (pl. petrezselyem, snidling, vízizsázsa, citromfű) díszíthetjük.

Érdekességek:

A gasztronómiának is megvan a maga, jobbára francia kifejezésekből-szavakból álló tolvajnyelve, amelyet jószerivel csak a szakemberek értenek. Ám a zöldségek felaprózására két leggyakrabban használt szó, a julienne (ejtsd: zsülienn) és a brunoise (ejtsd: brünoáz), hála a távol-keleti konyhák divatba jöttének, lassacskán átmegy a köztudatba. Valószínűleg „feltalálóik” (Julienne és Bruno) nevét viselik. A julienne azt jelenti, hogy a kérdéses alapanyagot előbb nagyon vékony szeletekre, majd gyufaszál-vékonyságú csíkokra vágjuk. A brunoise egy lépessel több: a julienne-re metélt zöldséget további, egészen apró, olykor mindössze 2-3 mm-es kockákra vágjuk – ez általában töltelékek, mártások készítéséhez használt módszer.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást.

Válasz

Szász ilucika üzente 12 éve

Mutatós és finom!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nekem is nagyon tetszik!

Válasz

Domján Mária üzente 12 éve

Ez csak finom lehet, tojás és finom zöldségek.
A mártás érdekes de szerintem nagyon finom.
Köszönöm szépen

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: kapros tejfölös cukkini főzelék, tükörtojás.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Brokkoli krémleves, fasírozott pogácsa, ...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Ragu leves, túrógombóc eperöntettel.

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Zöldség leves, káposztás cvekedli.

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Öregtarhonya virslivel. képhez:

Oregtarhonya_virslivel_2197611_6001_s

József finom ebédetek volt, mi is szeretjük.

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Oregtarhonya_virslivel_2197611_6001_s

Garáz József 2 hete új képet töltött fel:

Girosz-016_2197610_5926_s

Kőszeghy Anna írta 2 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Alma leves, párizsi pulykamell, sült...

Kőszeghy Anna írta 2 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Palóc leves, túrós palacsinta.

Kőszeghy Anna írta 3 hete a(z) Lazac brokkolis krumplipürével képhez:

Lazac_brokkolis_krumplipurevel_2197493_9138_s

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk szeretettel. Horváth ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu