Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A retek és uborka friss, jellegzetes zamatát nagyszerűen egészíti ki a
sós mogyoróval készített, pikáns vinaigrette-alapú mártás, amely
harmonikusan
társul a semleges ízvilágú, nem egészen keményre főzött tojással.
Ideális kísérője lehet főtt húsoknak, virslinek, vagy akár a húsvéti sonkának is.
1. A tojásokat megmossuk, erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és fedő nélkül, a forrástól számított pontosan 6 percig főzzük. Hideg vízbe merítve lehűtjük.
2. A retket megtisztítjuk (1 kis szemet félreteszünk a díszítéshez), a többit uborkagyaluval felkarikázzuk, majd 4-5 szeletet egymásra fektetünk, és előbb vékony csíkokra (julienne-re, ejtsd: zsüliennre), majd egészen apró kockákra (brunoise-ra, ejtsd: brünoázra) vágjuk (A).
3. Az uborkát megmossuk, két végét leválasztjuk, kettévágjuk, hámozatlanul hosszanti szeletekre gyaluljuk (B), majd a retekhez hasonlóan mini kockákra aprózzuk (C), a retekhez adjuk.
4. A mártáshoz a sós mogyorót durvára vágjuk. A borecetet, citromlét és a mustárt simára keverjük ízlés szerinti sóval és frissen őrölt borssal, apránként beledolgozzuk az olajat, végül a vágott mogyorót (D). A retek-uborkakeverékhez adjuk (E), lazán összekeverjük, nagyobb méretű, lapos tál közepére halmozzuk, és tetejére ültetjük a félretett retekszemet.
5. A tojásokat meghámozzuk, kettévágjuk (F), a saláta köré rendezzük, tetejüket a leöblített majoránnalevélkékkel vagy egyéb friss zöldfűszerrel (pl. petrezselyem, snidling, vízizsázsa, citromfű) díszíthetjük.
Érdekességek:A gasztronómiának is megvan a maga, jobbára francia kifejezésekből-szavakból álló tolvajnyelve, amelyet jószerivel csak a szakemberek értenek. Ám a zöldségek felaprózására két leggyakrabban használt szó, a julienne (ejtsd: zsülienn) és a brunoise (ejtsd: brünoáz), hála a távol-keleti konyhák divatba jöttének, lassacskán átmegy a köztudatba. Valószínűleg „feltalálóik” (Julienne és Bruno) nevét viselik. A julienne azt jelenti, hogy a kérdéses alapanyagot előbb nagyon vékony szeletekre, majd gyufaszál-vékonyságú csíkokra vágjuk. A brunoise egy lépessel több: a julienne-re metélt zöldséget további, egészen apró, olykor mindössze 2-3 mm-es kockákra vágjuk – ez általában töltelékek, mártások készítéséhez használt módszer.
Italajánlat:Félszáraz fehérbor
|
|
Kőszeghy Anna 3 órája új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 3 órája a(z) Habcsok képhez:
Éva ügyes vagy! Nagyon szépek lettek a habcsókjaid! Örülök, ...
burger eva 2 hete új képet töltött fel:
Szotojka Tipi Kurós Olasz írta 3 hete itt:
vanaki nem akar meg hivni egy fincsi ebédre naon éhes vok
Kőszeghy Anna írta 4 hete itt:
Köszönöm, hogy KLUB tag- társ lehettem veletek!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Narancskrémleves
Banánkenyér
Áfonyás túrófánk
Gesztenyés muffin rumos karamellmártással