Finomságok Konyhája: Rozsdás hús puliszkával

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13020 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13020 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13020 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13020 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Rozsdás hús puliszkával

12 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

A „rozsdás” jelző eredetére nézve nincsenek megbízható forrásaim, de az bizonyos, hogy tágabb családomban az összes nagynéni a repertoárján tartotta. Anyámé volt a legfinomabb: sűrű, savanykás szaftjához gyakran édeskés, napsárga puliszkát készített.
Fotó: Hemző Károly Rozsdás hús
puliszkával Hozzávalók 4 személyre:
  • 800 g stefánia vagy marhafartő
  • 4 nagy fej hagyma
  • 4 ek. olaj
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. csípős mustár
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 4 citromfűbóbita
  • A puliszkához:
  • 5 dl víz
  • 150 g kukoricadara
  • 50 g vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A húst leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, vékony szeletekre vágjuk, és szelíden-kíméletesen kiverjük (A). A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk.

2. Nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és erős tűzön, mindkét oldalukon 3-3 percig, hirtelen elősütjük (B). Rádobjuk azt a látszólag sok-sok hagymát (C), kissé megsózzuk, erőteljesen borsozzuk, lazán összekeverjük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 30 percig pároljuk. Aláöntjük a bort, majd továbbra is fedő alatt, szelíd tűzön, puhára pároljuk. Mire a hús megpuhul, a hagyma eltűnik, finom, sűrű mártás lesz belőle.

3. Egymásra halmozva félrehúzzuk a hússzeleteket az edény egyik oldalán, és simára keverjük a mártásban mustárt (D). Vigyázat, ha túl száraz a bor, kevesebb is elég a mustárból! Megszórjuk még 2-3 tekerésnyi frissen őrölt borssal, éppen csak összeforraljuk, és melegen tartjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, 4 vékony, formás karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk.

4. A puliszkához 1 kk. sóval felforraljuk a vizet, folyamatosan kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát, majd amint megdagad-besűrűsödik, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat/margarint (E), és 10 percig fedő alatt pihentetjük-puffasztjuk.

6. Közben kikenünk olajjal 4-8 db kb. 2 dl-es, sima, illetve cakkos oldalfalú pudingformát (vagy 1 nagyobb, koszorú alakú sütőformát). Erőteljesen összekeverjük a puliszkát, majd a formákba simítjuk-tömörítjük (F). 2-3 perc múlva késheggyel fellazítjuk a formák belső peremén a masszát, és tálra borítjuk-fordítjuk a kupolákat. Paprikakarikákkal, vágott petrezselyemmel és citromfű-bóbitákkal díszítjük, a mélyebb tálba szedett húshoz kínáljuk.

Tippek:

Tálalhatjuk sós vízben főtt, petrezselymes burgonyával vagy burgonyapürével is, de puliszkával a legfinomabb, mert édeskés ízével még jobban kiemeli az étel pikáns-savanykás zamatát.

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amelyet az étel készítéséhez is használunk)

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm Lányok!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Bomba jó lehet!

Válasz

rédli zsuzsanna üzente 12 éve

Köszönöm Editke!Finom lehet! Tálalás nagyon szép!!! üdv.:Zsuzsa

Válasz

Ez történt a közösségben:

burger eva írta 1 napja a(z) Szülinapi torta képhez:

Szulinapi_torta-004_2199826_6047_s

Köszönöm.

Garáz József írta 2 napja a(z) Szülinapi torta képhez:

Szulinapi_torta-004_2199826_6047_s

Boldog szülinapot.

burger eva 3 napja új képet töltött fel:

Szulinapi_torta-004_2199826_6047_s

Domján Mária 1 hete új képet töltött fel:

Neve_nincs_finom-001_2199730_3251_s

Domján Mária 1 hete új képet töltött fel:

Vanelias_patkok_2199729_9730_s

Domján Mária 1 hete új képet töltött fel:

Keksztekercs_es_karamellas_torta_szeletek_2199728_2301_s

Domján Mária írta 1 hete a(z) Kelkáposzta főzelék csirkepörkölttelű képhez:

Kelkaposzta_fozelek_csirkeporkolttelu-001_2199382_1918_s

Nagyon gusztusos és finom ételt kaptunk Tőled Annám ...

Domján Mária írta 1 hete a(z) Megkecdtük a szilvalekvár főzésát. képhez:

Megkecdtuk_a_szilvalekvar_fozesat_2199278_7635_s

Látom volt sok szílvátok sajnos Nekünk valamiért most nem...

Domján Mária írta 1 hete a(z) Szülinapomra készítette a Nejem. képhez:

Szulinapomra_keszitette_a_nejem_2199503_4331_s

A tortához gratulációm a Katának puszi

Domján Mária írta 1 hete a(z) Szülinapomra készítette a Nejem. képhez:

Szulinapomra_keszitette_a_nejem_2199503_4331_s

Józsikám igaz hogy már késve de annál Boldogab ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu