Finomságok Konyhája: Nyers gombasaláta sonkával

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12853 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Nyers gombasaláta sonkával

10 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

A gomba sokak által kedvelt, nyersen és párolva, a legváltozatosabb módokon elkészíthető, igen értékes táplálék. Ha nem a piacon vásároljuk, hanem mi magunk szedjük vagy ajándékba kapjuk, még ha hozzáértőnek érezzük is magunkat, semmiképpen se dolgozzuk fel addig, amíg valódi szakértő nem látta!


Fotó: Hemző Károly
Hozzávalók 4 személyre:
  • 250 g sampinyon gomba
  • 250 g barna sampinyon gomba
  • 1 citrom
  • 200 g pácolt, nyers sonkaszelet (pl. berg, parmai, serranói)
  • 200 g spenót
  • 1-2 szál petrezselyem
  • A tojásmártáshoz:
  • 2 tojás
  • 1 kk. mustár
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl kefir vagy joghurt
  • 1-2 ek. citromlé
  • só, bors
  • 6-8 szál snidling
A
B
C
D
E
F

1. Apróbb szemű, zárt lemezű, hamvas fejű, kemény húsú gombákat vásárolunk. Az értékes tápanyag védelmében lehetőleg ne hámozzuk meg őket, hanem kemény szőrű ecsettel (A) vagy durva szövésű konyharuhával dörzsöljük le a felületükről a földmaradványokat (B). Ha mégis meg kell mosnunk őket, akkor se áztassuk, mert megszívják magukat vízzel, és elvész az aromájuk-zamatuk, inkább folyó víz alatt, gyors mozdulatokkal távolítsuk el róluk a szennyeződést.

2. Ezután konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet (C), a gombaszárakból csak annyit vágunk le, amennyit feltétlenül szükséges. A gombafejeket szárastul, vékonyan felszeleteljük (D), és azonnal meglocsoljuk citromlével (E), hogy meg ne barnuljanak.

3. A sonkaszeletekről gondosan eltávolítjuk a zsíros részeket (F), és vékony csíkokra metéljük. A spenótót megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.

4. A tojásmártáshoz sós vízben keményre főzzük a tojásokat (10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük, majd meghámozzuk őket. Sárgájukat finom péppé törjük a mustárral, hozzáadjuk a tejszínt, a kefirt/joghurtot és a citromlét, simára keverjük, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A főtt tojásfehérjéket apróra vagdossuk vagy megreszeljük. A snidlinget leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, és ollóval finomra vágjuk, mindkettőt a mártáshoz adjuk.

5. A formásabb spenótlevelekkel kibélelünk egy nagyobb tálat, a többit falatnyi darabkákra tépkedjük, lazán összekeverjük a sonkával és a gombával. A tál közepére púpozzuk, petrezselyemmel díszítjük, és a látvány kedvéért csak az asztalnál keverjük össze a mártással. Azonnal tálaljuk, de ha mégsem, lefedjük, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Előételként, egytálvacsoraként kínáljuk.

Fontos:

– A gomba kényes alapanyag – nem lehet egyértelműen sem zöldségnek, sem húsnak tekinteni. Általában zöldségként használjuk, noha magas fehérjetartalmánál és bizonyos jellemzőinél fogva a húshoz áll közelebb. Ekként is kell bánnunk vele: a gombával készült ételeket mihamarabb el kell fogyasztani, mert gyorsan bomlásnak indulnak!
– Ha a nyers gombát nem készítjük el azonnal, lazán papírzacskóba, majd nejlontasakba csomagoljuk, és a hűtőszekrény alsó harmadában legfeljebb 2-3 napig tároljuk. Ha csak kicsit is ammóniás a szaga, ki kell dobni!
– A gomba vágott felülete barnulásra hajlamos, ezért tanácsos rögtön szeletelés-aprítás után felhasználni, vagy meglocsolni citromlével, amennyiben ez nem zavarja az étel ízét.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Én is így vagyok vele.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Biztosan finom de nekem nagyon furcsa a nyers gomba!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Fahéjas mikrós sült alma képhez:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Ezt a finom és egyszerű desszertet most készítettem ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Fahejas_mikros_sult_alma_2190991_7429_s

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Spárgasípok rántva képhez:

Spargasipok_rantva_2190929_2684_s

Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190928_1250_s

Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Csokikrémes szeletek képhez:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Minesztrone leves képhez:

Minesztrone_leves-001_2190930_1410_s

Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...

Domján Mária 4 napja új képet töltött fel:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu