Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A cseresznyét/meggyet és a mákot − mondhatnánk − egymásnak teremtették,
ha pedig még habos túrókrém is kerül a gyümölcspaplan alá, az már maga
a gyönyörűség. Elkészítése egy kicsit időigényes ugyan, és némi türelmet is kíván,
de megéri, mert igencsak különleges, finom és kiadós sütemény a jutalmunk.
1. Kibélelünk sütőpapírral egy 20x30 cm-es mélyebb tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A cukrot, vaníliás cukrot és a tojásokat kemény-habos krémmé keverjük (robotgéppel 10 perc!). Összedolgozzuk a lisztet 1 csipet sóval, a reszelt narancshéjjal és a mákkal. Apránként-lazán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott, langyos vajat/margarint, a tepsibe simítjuk, és 25-30 percig sütjük (tűpróba!).
2. Hagyjuk langyosra hűlni (kissé összeesik, nem baj!) megkenjük a felforrósított dzsemmel, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapír és a tepsi oldala között keletkezett rést összegyűrt alufóliahurkákkal kitöltjük (hogy majd formában tartsák a krémet). A cseresznyét és/vagy meggyet megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük.
3. A krémhez beáztatjuk a zselatinlapokat 5-6 dl hideg vízbe. A joghurtot, a túrót, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, valamint 50 g porcukrot botmixerrel simára keverünk. A zselatint kinyomkodjuk, lábaskába tesszük, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, folyamatosan keverve hozzáadunk 1 és még 1 kis merőkanál joghurtkrémet, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a krém egészébe. 10 percre hideg vízfürdőbe állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben beleforgatjuk a krémbe, majd egyenletesen a tészta tetejére kenjük-simítjuk. Belenyomkodjuk a gyümölcsszemeket, 6 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
5. Az almaléből, 2,5 dl vízből, a maradék 4 ek. porcukorból és a zseléporból (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) tortabevonót készítünk, egyenletesen elosztva a gyümölcs tetejére öntjük, és további 1 órára behűtjük.
6. Tálalás előtt sütőpapírostól vágólapra emeljük a süteményt, és kb. 3x10 cm-es szeletekre vagy 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formákra vágjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a szeletek/kockák tetejére. 1-1 csipet csokoládéforgáccsal, menta- vagy citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.
Tippek:A krémes-zselatinos süteményeket, tortákat legszebben elektromos késsel tudjuk szeletelni, mert nem töri össze az egyes rétegeket. Ennek híján meleg vízbe mártogatott, majd szárazra törölt, széles-hosszú pengéjű kést használjunk.
Változatok:Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel (eper, málna, bogyósok vegyesen, sárga- és őszibarack stb.) vagy ezek befőtt változatával; mák helyett diófélékkel is.
Kategóriák:
|
|
Kőszeghy Anna írta 14 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Finomfőzelék, pulykamell pörkölt. ...
burger eva 15 órája új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Kolbászos tarhonya leves, grízes tészta ...
Garáz József 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 5 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Narancskrémleves
Banánkenyér
Áfonyás túrófánk
Gesztenyés muffin rumos karamellmártással