Finomságok Konyhája: Cseresznyés- meggyes túrószelet

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12852 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Cseresznyés- meggyes túrószelet

10 éve | [Törölt felhasználó] | 4 hozzászólás

A cseresznyét/meggyet és a mákot − mondhatnánk − egymásnak teremtették,
ha pedig még habos túrókrém is kerül a gyümölcspaplan alá, az már maga
a gyönyörűség. Elkészítése egy kicsit időigényes ugyan, és némi türelmet is kíván,
de megéri, mert igencsak különleges, finom és kiadós sütemény a jutalmunk.


Fotó: Hemző Károly Cseresznyés-
meggyes túrószelet Hozzávalók 20 szelethez::
  • 120 g finomított kristálycukor vagy sütőcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 120 g finomliszt
  • 1 bionarancs reszelt héja
  • 30 g darált mák
  • 30 g vaj/margarin
  • 100 g meggydzsem vagy ribizlidzsem
  • A krémhez és a rakományhoz:
  • 1 kg cseresznye és/vagy meggy
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 2,5 dl natúr joghurt
  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1/2 biocitrom
  • 50 g +4 ek. porcukor
  • 2,5 +1 dl tejszín
  • 2 tasak (24 g) piros tortazselépor
  • 2,5 dl szűrt almalé
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • 1 ek. csokoládéforgács
  • néhány kisebb menta- vagy citromfűlevél

1. Kibélelünk sütőpapírral egy 20x30 cm-es mélyebb tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A cukrot, vaníliás cukrot és a tojásokat kemény-habos krémmé keverjük (robotgéppel 10 perc!). Összedolgozzuk a lisztet 1 csipet sóval, a reszelt narancshéjjal és a mákkal. Apránként-lazán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott, langyos vajat/margarint, a tepsibe simítjuk, és 25-30 percig sütjük (tűpróba!).

2. Hagyjuk langyosra hűlni (kissé összeesik, nem baj!) megkenjük a felforrósított dzsemmel, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőpapír és a tepsi oldala között keletkezett rést összegyűrt alufóliahurkákkal kitöltjük (hogy majd formában tartsák a krémet). A cseresznyét és/vagy meggyet megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük.

3. A krémhez beáztatjuk a zselatinlapokat 5-6 dl hideg vízbe. A joghurtot, a túrót, a citrom reszelt héját és átszűrt levét, valamint 50 g porcukrot botmixerrel simára keverünk. A zselatint kinyomkodjuk, lábaskába tesszük, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, folyamatosan keverve hozzáadunk 1 és még 1 kis merőkanál joghurtkrémet, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a krém egészébe. 10 percre hideg vízfürdőbe állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön.

4. A tejszínt kemény habbá verjük, több részletben beleforgatjuk a krémbe, majd egyenletesen a tészta tetejére kenjük-simítjuk. Belenyomkodjuk a gyümölcsszemeket, 6 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

5. Az almaléből, 2,5 dl vízből, a maradék 4 ek. porcukorból és a zseléporból (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) tortabevonót készítünk, egyenletesen elosztva a gyümölcs tetejére öntjük, és további 1 órára behűtjük.

6. Tálalás előtt sütőpapírostól vágólapra emeljük a süteményt, és kb. 3x10 cm-es szeletekre vagy 5x5 cm-es kockákra, illetve tetszés szerinti formákra vágjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a szeletek/kockák tetejére. 1-1 csipet csokoládéforgáccsal, menta- vagy citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk.

Tippek:

A krémes-zselatinos süteményeket, tortákat legszebben elektromos késsel tudjuk szeletelni, mert nem töri össze az egyes rétegeket. Ennek híján meleg vízbe mártogatott, majd szárazra törölt, széles-hosszú pengéjű kést használjunk.

Változatok:

Készíthetjük egyéb karakteres gyümölcsökkel (eper, málna, bogyósok vegyesen, sárga- és őszibarack stb.) vagy ezek befőtt változatával; mák helyett diófélékkel is.

Kategóriák:

Címkék: http://www.lajosmari.hu

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Szuper jó és olyan gyönyörű süti, mintha Ti készítettétek volna Lányok!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm szépen Lányok a hozzászólásokat.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Én is úgy gondolom!

Válasz

Domján Mária üzente 10 éve

Nagyon szép sütemény

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Spárgás zöldborsó leves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Spárgasípok rántva képhez:

Spargasipok_rantva_2190929_2684_s

Marcsikám köszönöm a kedves hozzászólást! Alig vártam, hogy...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Fokhagymás rántott tarja képhez:

Fokhagymas_rantott_tarja_2190928_1250_s

Barátnőm köszönöm a hozzászólást! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Most különösen ...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Csokikrémes szeletek képhez:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Barátnőm szép szeleteket hoztál! Nagyon finom lehetett! A...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Sertéspörkölt Nokedlival képhez:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Marcsikám nagyon gusztán néz ki, már régen volt nálunk, meg...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Minesztrone leves képhez:

Minesztrone_leves-001_2190930_1410_s

Marcsi már többször szemeztem ezzel a levessel, de még nem ...

Domján Mária 2 napja új képet töltött fel:

Csokikremes_szeletek_2190933_2556_s

Domján Mária 2 napja új képet töltött fel:

Sertesporkolt_nokedlival-001_2190932_9916_s

Domján Mária 2 napja új képet töltött fel:

Sajttal_sonkaval_toltott_rantott_hus_2190931_9413_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu