Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Télen sokkal nagyobb szüksége van a szervezetnek vitaminokra, melyhez a savanyú káposzta tökéletes segítséget nyújt. Alacsony kalóriatartalma miatt hasznos kiegészítője lehet fogyókúrádnak is.
A savanyú káposzta fehér fejeskáposztából készül, melyet már az ókori görögök és a rómaiak is ismertek és termesztettek. Az egyiptomi népek különféle betegségek gyógyítására használták, emiatt szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek a káposztát nemesítették, így többféle változata jelent meg. Itthon a 15. századtól termesztik.
Valódi vitaminbomba
„A savanyú káposzta
rendkívül magas C-vitamin tartalma a közhiedelemmel ellentétben
valójában alacsony, alig 16 mg/100 g” – mondja a Wellness Cafe
szakértője, Tihanyi András dietetikus. A magas C-vitamin tartalomra
vonatkozó tévhit az alapján indulhatott el, hogy akárcsak a szegényes
C-vitamin forrást jelentő télre eltett alma és burgonya e vitamin fő
forrása lehetett évszázadokon át Európában ősztől tavaszig. Amíg nem
volt fagyasztó és nem lehetett déli gyümölcsöket, vagy olcsón több száz
milligrammos kiszerelésű C-vitamint vásárolni, addig ez a minimális
vitamintartalom is különbséget jelenthetett egészség és betegség között.
Ettől függetlenül a savanyú káposzta viszonylag gazdag B1-,
E-, K-vitaminokban, kalciumban, folsavban és béta-karotinban. A savanyú
káposzta kedvező élettani tulajdonsága, hogy erjedése során hasznos,
savtermelő baktériumok szaporodnak el benne, melyek jó hatással bírnak
az emésztésre, a bélflórára, így megakadályozzák a káros mikrobák
elterjedését. A savanyú káposzta továbbá hatékonyan szabályozza a
vércukorszintet, csökkenti a koleszterint és energiatartalma nagyon
alacsony: 100 gramm csupán 20 kilokalóriát tartalmaz.
Készítsd el házilag!
Vásárolj a piacon egy
nagyobb fej, fehér fajtájú édes káposztát, hisz ezt lehet a legjobban
savanyítani. Darabold fel a káposztát, gyaluld le, majd sózd meg, és
tegyél rá őrölt borsot, de inkább kevesebbet, hogy ne legyen erős az
íze. Hagyd állni fél óráig, amíg levet nem ereszt, közben piríts meg két
szelet kenyeret. A káposztát helyezd nagy üvegbe, nyomkodd meg, és
annyi levet önts rá, hogy ellepje. A tetejére tedd rá a pirított
kenyérszeleteket, fedd le fóliával, és langyos helyen 3-5 napig
pihentesd.
|
|
Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Cukkíni főzelék kaprosan képhez:
Hajnikám örülök, hogy jöttél! Köszönöm a hozzászólást! ...
Kőszeghy Anna írta 6 napja a(z) Most sült ki tökös-mákos rétes szilvás meggyes rétes képhez:
Hmmm!-de finom réteseket sütöttél Marcsi! Szinte érzem...
Kőszeghy Anna írta 6 napja a(z) Kókuszos csokis születésnapi torta képhez:
Marcsikám finom tortát sütöttél, ebből én is elfogadnék egy ...
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Eszterházy rostélyos, spagetti.
Garáz József írta 1 hete a(z) Télre is gondolunk. Reszet alma eltevése . képhez:
Hajnalka! Köszönjük szépen. Sajnos az idén nem terem sok...
szanto hajnalka írta 1 hete a(z) Télre is gondolunk. Reszet alma eltevése . képhez:
De jo!mien jo is lesz am ez a telen!ugyesek vagytok!
szanto hajnalka írta 1 hete a(z) Palóc leves-mármegint képhez:
En is el voltam menve Pestre a hugomekhoz dolgoztam vele ...
Kőszeghy Anna 1 hete új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 2 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: tejszínes alma leves, fokhagymás sült ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Orosz csirkeleves
Savanyú káposzta almával