Finomságok Konyhája: Lopótök sütemény hússal

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13034 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13034 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13034 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13034 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Lopótök sütemény hússal

12 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Lopótök sütemény hússal

Ez egy középkori recept. [1]

A töltelék hozzávalói
  • 30 dkg lopótök-bél
  • 25 dkg disznóhús
  • 25 dkg parmezánsajt, vagy más kemény sajt
  • 1,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál gyömbér
  • kurkuma, ízlés szerint
Elkészítés

A keserűanyag-mentes fajta lopótök zsenge termését éles késsel meghámozzuk, a magot és azt körülvevő szivacsos belsőrészt kikaparjuk. (Ha a félretett magot megpirítjuk és megsózzuk, jó sörkorcsolya lesz belőle.) A lopótököt és a húst kockára vágjuk, külön-külön puhára főzzük, majd szitára téve lecsöpögtetjük.

A lopótököt puhára törjük, és ha nem darált húsból indultunk ki, akkor a húst ekkor vágjuk egészen apróra. A sajtot lereszeljük, a fűszereket a tojásokban és a tejben gondosan eldolgozzuk. Alaposan összekeverjük az összes hozzávalót, és egy tűzálló edénybe töltjük.

A tölteléket befedjük egy linzertészta-ráccsal.

Körülbelül 45 percen keresztül sütjük, 190 - 200°C fokon. Nem szabad a tölteléknek túl puhán maradni, de a felszíne se legyen túl sötétre sütve.

  • Tipp:
    Az elkészített sütemény a hűtőben egy pár napig jól tárolható, sőt be is fagyaszthatjuk. Az így tárolt sütemény íze még „kerekebb” is lesz.
  • Tanács:
    Tanácsos kevesebb cukrot használni az előírtnál, máskülönben az íze nagyon is „eredeti” lesz.
    E régi receptekben megadott fűszermennyiségek kellemetlen meglepetéssel szolgálhatnak azoknak, akik nem veszik figyelembe, hogy a korabeli szállítási viszonyok mellett a bors, a fahéj és más keleti fűszerek íze elgyengült, mire Európába ért.
  • Megjegyzés:
    A Kolumbusz előtti európai tökreceptek mind lopótökről szólnak, mivel ez az egyetlen olyan tökfajta, aminek termesztését Európa nem Amerikától vette át.
  • Hivatkozások
  1. Négy középkori tökrecept: Tökleves és rakott tök (német nyelven). mittelalterlich-kochen.

Címkék: http://hu.wikibooks.org/wiki/szak%c3%a1csk%c3%b6nyv/r%c3%a9gi/r%c3%a9gi_receptek/s%c3%bctem%c3%a9nyek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 5 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 9 órája a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Garáz József 4 napja új képet töltött fel:

Sult_birsalma_szeletek_2195084_3575_s

Garáz József 5 napja új képet töltött fel:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Almás-birsalma leves, pirított máj krumplipürével.

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Vadlazac tejszínes gombamártással képhez:

Vadlazac_tejszines_gombamartassal_2194939_5723_s

Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Remélem jól ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu