Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A modern táplálkozástudományi kutatások a borról és a csokoládéról is bebizonyították, hogy kismértékű fogyasztásuk előnyös a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Azt azonban még nem tudjuk hogyan.
A vörösborban lévő
antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) megakadályozzák a koleszterin
lerakódását az erekben. Külföldi vizsgálatok igazolták, hogy akik
rendszeresen, de csak mértékletes mennyiségben (napi 1- 2 dl)
fogyasztottak minőségi vörösbort, azoknál kisebb volt a szív- és
érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, mint akik egyáltalán nem
ittak alkoholt, vagy akik ettől nagyobb mértékben fogyasztották azt.
Ugyanilyen kedvező hatású
anyagok találhatóak az étcsokoládéban is. A csokoládé szív- és érvédő
hatása elsősorban a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidoknak
köszönhető. A flavonoidok adják a virágok sárga vagy piros színét, védik
a növényeket a mikrobáktól és rovaroktól, de gyulladáscsökkentő,
antiallergiás és mikrobaellenes tulajdonságaik emberben is
érvényesülnek. Igen erélyes antioxidánsok és gátolják a szabadgyökök
érvényesülését. A flavonoidok szerepet játszanak a vérrögök képződésének
csökkentésében, ezáltal hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek
kialakulásának megelőzéséhez. Jórészt ezeknek az anyagoknak a javára
írható a gyümölcsök, zöldségek, a zöld tea vagy a vörösbor kedvező
érhatása. A kakaóbab egyike a flavonoidokban leggazdagabb
élelmiszereknek: ezek teszik ki a kakaópor kb. 10 %-át.
A
csokoládé zsírsavösszetétele szintén kedvező a kardiovaszkuláris
betegségek megelőzésében, ugyanis 1/3 része egyszeresen telítetlen
olajsav, ami nem növeli, sőt egyes esetekben inkább csökkenti a vér
koleszterinszintjét. Az olajsav mellett ugyancsak jelentős mennyiségben
található a csokoládéban a telített zsírsavakhoz tartozó sztearinsav és
palmitinsav is. A sztearinsavról bebizonyosodott, hogy nem emeli a vér
koleszterinszintjét, mérsékli a vérlemezkék összecsapódását, gátolja a
vérrög kialakulását, és egy része egyszeresen telítetlen olajsavvá
alakul. A palmitinsavval kapcsolatban megfigyelték, hogy csupán a magas
koleszterinszintű emberekben okoz további koleszterinszint emelkedést,
normál vérzsírszintű egyénekben hatása közömbös. Természetesen fontos
betartani a táplálkozástudományi szakemberek javaslatait: kizárólag
minőségi csokoládét fogyasszunk, lehetőleg főétkezések után, s egyszerre
csak kis mennyiséget, hetente maximum 1-2 alkalommal.
(Táplálkozás
és tudomány.)
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja itt:
Marcsikám hiányollak! Remélem jól vagy! Vigyázz magadra! Puszi.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:
Ez az étel is egyszerű, hétköznapi, de mi nagyon ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:
József köszönöm a hozzászólást! Mindig örülök,...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mai reggelink képhez:
József nagyon ügyes unokátok van! Dicséret neki.
Garáz József írta 1 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:
Anna Ezért is jó hogy még itt vagyunk egypáran, Mert...
Garáz József írta 1 napja a(z) Mai reggelink képhez:
Anna! Ez is finom. Nellike már ezt el szokta készíteni. Egy...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mai reggelink képhez:
Megkívántuk a tojásrántottát, amit ropogósra sütött Girlinger ...
Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:
Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Örülök, hogy...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
KÁRTYÁS-Csokiról, kakaóról tudnivalók
Desszert a bőrnek
Csokifüggéssel fogyni? - Simán!
Egészséges és nem hizlaló csokoládé? Létezik?