Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nem véletlenül az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a lédús, mézédes szőlő: ízletes, vértisztító és idegerősítő. Remek izomregeneráló táplálék, 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú, vitaminokkal teli, vitalizáló gyümölcs.Termelését még a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg, a legenda szerint az első számon tartott részeg ember nem volt más, mint a bárkájáról nevezetes Noé, akinek hétezer évvel ezelőtt saját szőlőjének leve ártott meg.
A szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt,
magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert,magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás.
Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára,
a színes szőlő ugyanis értékes antioxidánsokat tartalmaz. Ne vegyük
meg, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, ragadósak.
Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj, 2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen), 2
dl must (vagy szőlőlé), 1 dl olaj, grill fűszerkeverék vagy só, bors,
fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió
Elkészítés:
A hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval.
Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig
pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk
hozzá, és együtt készre pároljuk.
Hozzávalók:
4 kacsacomb, 2 dl must (vagy szőlőlé), 1 kávéskanál szárított
majoránna, 60 dkg apróbb burgonya, 10 gerezd fokhagyma, 2 kisebb fej
vöröshagyma, 4 szál újhagyma, 2 babérlevél, 10 szem bors, 20 dkg
libazsír, 1 teáskanál méz, 20 szőlő
Elkészítés:
Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig
hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával
megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra
(gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük
(kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé
helyezzük a megtisztított burgonyákat (egészben vagy felezve).
Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, a tepsit a sütőből kivesszük, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe.
A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk, majd visszatoljuk a
combokat a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát
vékony cikkekre vágjuk.
Serpenyőben kicsit a mézet felhevítjük, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk.
Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk
és mindkettőt a mézes hagymához adjuk és összeforgatjuk. A krumplis, szaftos tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt
(zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot
ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük,
és a megpirult combokkal tálaljuk.
Hozzávalók:
30 dkg szőlő, 25 dkg mascarpone, 4 evőkanál cukor, 4 tojás, 10 dkg babapiskóta, 1 dl aromás száraz fehérbor, 1 dl tejszín
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral
kikeverjük,majd hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően
félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk.
A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba lerakjuk. A
tojásfehérjét csipetnyi sóval felverjük, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a
mascarponés krémhez adunk, beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a
piskótákra öntjük. 5-6 órát a hűtőben pihentetjük.
Hozzávalók:
20 dkg szőlő, 20 dkg alma, 10 dkg cukor, 1 csipetnyi őrölt
fahéj, 8 dkg darált dió vagy mandula, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg
kalács, 1 tojássárgája, 1-1,5 dl langyos tej, 4 dkg vaj + a tál
kikenéséhez
Elkészítés:
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk.
Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra
felszeleteljük.
A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk.
Amikor puha, de még nem nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a
szőlőt, a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű, 6-7 cm mély
hőálló tálat vajjal kikenünk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat)
előmelegítjük.
A tojások sárgáját összekeverjük a langyos tejjel és a vajjal, ebbe mártjuk a vékonyra szelt kalácsot,
majd kibéleljük vele a formát. Ráöntjük az almás-szőlős tölteléket,
elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A
sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor szép piros és roppanós a
teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Az asztalnál melegen
szeleteljük. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.
Hozzávalók:
40 dkg szőlő, 1 csomag réteslap, 6 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál darált dió, 4 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. Két vagy három kész réteslapot tiszta
konyharuhára terítünk. Megolvasztjuk a vajat, és elkeverjük a tejföllel.
A tejfölös vajból a réteslapokra „pöttyözünk”, és rászórunk 2 evőkanál zsemlemorzsát.
Rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket (a szélén kis
helyet kihagyunk), majd rászórjuk a dió és a cukor felét. (Fahéjat is
adhatunk hozzá.) A rétest feltekerjük, a tetejére kenünk az olvasztott
vajas tejfölből és a sütőben szép pirosra sütjük. Még forrón is
tálalhatjuk vaníliafagyival, vagy hidegen, önmagában kínáljuk.http://www.kiskegyed.hu/kiskegyedkonyhaja/receptek/pikans-es-szolos-a-legjobb-receptek-45271.html
|
|
Kőszeghy Anna írta 15 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 20 órája a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Almás-birsalma leves, pirított máj krumplipürével.
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Vadlazac tejszínes gombamártással képhez:
Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Remélem jól ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!