Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Tejfölös-szilvás lepény |
Hozzávalók:
A tésztához: • 25 dkg margarin • 30 dkg cukor • 25 dkg liszt • 7 dkg étkezési keményítő • 1 csomag vaníliás cukor • csipetnyi só • 4 tojás • 2 teáskanál sütőpor |
A töltelékhez: • 1,2 kg szilva • 1,25 dl tejföl • 2 evőkanál porcukor • 2 tojás A díszítéshez: • porcukor |
A
margarint előbb magában, majd a kétféle cukorral és a sóval keverjük
krémesre. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük össze jó
alaposan. A sütőporral és a keményítővel elkevert lisztet adjuk a
masszához. A tésztát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe.
A
szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és egyenletesen oszlassuk el a tészta
tetején. Előmelegített sütőben 175 °C-on süssük 12 percig. Eközben a
tejfölben keverjük el a tojásokat és a cukrot, és öntsük a lepényre,
majd ugyanazon a hőfokon további 40 percig süssük. Ha elkészült,
helyezzük rácsra, és hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva, porcukorral
meghintve tálaljuk.
Szilvás krémes |
Kissé pepecselős sütemény, de a végeredmény mindenért kárpótol.
Hozzávalók:
A tésztához:
• 70 dkg liszt
• 25 dkg margarin
• 20 dkg porcukor
• 2 ek. őrölt fahéj
• 1 kk. szódabikarbóna
• 1 tojás
• 1 pohár tejföl
• kevés tej
A krémekhez:
• lásd az elkészítésnél
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján egymás után süssünk négy lapot.
Az alsó krémréteget
a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra,
majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük
puhára. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a főzött szilva levével keverjünk
ki 2 csomag vaníliás pudingot, adjuk hozzá a szilvadarabokat is, és
addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet kenjük két lap
közé, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A középső krémhez
egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg 3 dl tejben, és tegyük félre
hűlni. 15 dkg vajat keverjünk ki 10 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a
puding, alaposan dolgozzuk össze a krémeket, és rétegezzük a teljesen
kihűlt szilvás lapok fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.
A felső krémréteghez
szükséges 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez
hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz
adnánk a pudingot, keverjük a vajas krémhez az apróra vágott aszalt
szilvát, és robotgéppel dolgozzuk össze jó alaposan. Újabb réteget
teszünk a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét
csokoládémázzal díszítsük.
Krémes-szilvás kocka |
Hozzávalók:
A piskótatésztához: • 6 tojás • 6 ek. finomliszt • 6 ek. kristálycukor • 1 kk. natúr kakaópor A szilvás töltelékhez: • 1 kg szilva • 2 ek. kristálycukor • 3 dkg vaj • 2 ek. zsemlemorzsa • 1 kk. őrölt fahéj |
A krémhez: • 1 cs. vaníliaízű pudingpor (főzni való) • 20 dkg porcukor • 25 dkg vaj/sütőmargarin • 4 dl tej • 4 ek. kristálycukor A díszítésnek: • reszelt étcsokoládé tetszés szerint |
Az
előzőleg alaposan megmosott szilvát vágjuk félbe, és magozzuk ki. Egy
nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le vajjal, és szórjuk
meg zsemlemorzsával. A félbevágott szilvákat üregükkel felfelé rakjuk a
tepsibe, és hintsük meg a cukorral összekevert fahéjjal.
A
piskótatésztához a tojások sárgáját a fele cukorral keverjük habosra. A
tojásfehérjéből készítsünk kemény habot, és a vége felé apránként a
maradék cukrot is szórjuk bele. A lisztet először a cukros
tojássárgájával keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a
tojáshabot is. A kétharmadát simítsuk egyenletesen a szilvára.
A
maradék piskótamasszát keverjük össze a kakaóporral, és csurgassuk a
többi tésztára, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy kicsit,
hogy szép „cirmos” legyen. Közepesen forró sütőben (kb. 180 fok) 25
percig süssük. Ha elkészült, borítsuk gyúrólapra, a tetejéről a
sütőpapírt húzzuk le.
A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel
és cukorral sűrű krémet főzünk, és hűlni hagyjuk. A puha vajat először
magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A langyos pudingot
apránként adjuk hozzá, és az így kapott krémet simítsuk a szilvára,
végül reszelt csokoládéval megszórva díszítsük. Hidegen, kockára vágva
tálaljuk.
Fotók: a szerző fotói
|
|
Kőszeghy Anna 3 órája új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 3 órája a(z) Habcsok képhez:
Éva ügyes vagy! Nagyon szépek lettek a habcsókjaid! Örülök, ...
burger eva 2 hete új képet töltött fel:
Szotojka Tipi Kurós Olasz írta 3 hete itt:
vanaki nem akar meg hivni egy fincsi ebédre naon éhes vok
Kőszeghy Anna írta 4 hete itt:
Köszönöm, hogy KLUB tag- társ lehettem veletek!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!