Finomságok Konyhája: Parancs: napi egy narancs!

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13035 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Parancs: napi egy narancs!

12 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Parancs: napi egy narancs!
2010. február 14., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

fofoto_10 Antioxidáns vegyületeket tartalmaz, daganatgátló hatással bír, mikrobaölő, koleszterincsökkentő, oldja a vesekövet és elősegíti az emésztést… Csak néhány példa azon számos gyógyhatás közül, mely mind benne van, ebben a kerek „egészségbomba” gyümölcsben.
Ráadásul annak ellenére, hogy hosszú utat tesz meg, míg eljut hozzánk, manapság már egész évben kapható. Emellett facsart leve is rendkívül egészséges és frissítő. Még a narancshéját is előszeretettel fogyaszthatjuk édességként elkészítve. Téli időszakban pedig, amikor más hazai gyümölcsök vitamintartalma csökken, a narancs különösen az egészség kimeríthetetlen forrása. Ezért együk, süssük-főzzük, facsarjuk és kandírozzuk kedvünkre!

Narancsos pulykamell

Hozzávalók:

- 60-80 dkg pulykamell
- 10 dkg füstölt szalonna
- só
- bors
- 5 dkg vaj
- 1 kanál liszt
- 2 narancs
- fél citrom
- cukor
- 2 dl húsleves

Elkészítés:

narancsos hus_4 A pulykamell szeleteket szalonnával megtűzdeljük, meghintjük fűszersóval, majd kevés vajon megsütjük. A visszamaradt vajon kevés lisztet pirítunk, ráöntjük a húslevest. A levest besűrítjük, beleöntjük a citromlevet, és egy narancs levét, jól átforraljuk. A hússzeleteket ezután meglocsoljuk a mártással, narancsszeletekkel díszítjük és mazsolás rizzsel kínáljuk.

Narancslekvár

Hozzávalók:

- 2 kg vékony héjú narancs
- 40 dkg cukor

Elkészítés:

narancslekvar_1 A narancsokat alaposan megmossuk és egy lábasba téve annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje őket. Forró vízben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, újra vizet öntünk rá, melyben ismét 20 percig főzzük. Ezt a műveletet harmadszor is elvégezzük, majd a gyümölcsöket kivéve, a főzővizet félretesszük. A már megpuhult narancsokat héjastól vékony cikkelyekre szeleteljük (krumplinyomóval vagy turmixszal tovább is pürésíthetjük). Az így kapott pürét lábasba tesszük, majd 40 dkg cukrot és 1 l főzővizet adunk hozzá. A lekvárt gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A még forró narancslekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztba helyezve hagyjuk kihűlni.

Narancstorta – sütés nélkül

Hozzávalók:

- 1 kg narancs
- 4 doboz (100 g-os) babapiskóta
- 6 tojássárgája
- 1 cs. vaníliás cukor
- 0,5 l tej
- 0,5 l tejszín
- 6 ek. cukor
- 3 kk. porcukor
- 2 dkg zselatin
- narancslé

Elkészítés:

narancstorta_5 Először elkészítjük a torta krémjét. 6 db tojás sárgáját 1 csomag vaníliás cukorral és 6 kanál cukorral jól kikeverjük. Ehhez lassan hozzáadjuk a fél liter felforralt tejet, és visszatéve a tűzre, addig keverjük, amíg „vastagodni” kezd. (Vigyázzunk, nehogy összemenjen.) A krémet kicsit forraljuk, és rögtön levesszük a tűzről. A zselatint 1 dl langyos vízben feloldjuk, és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni, és a krémhez öntjük. Többszöri keveréssel hagyjuk az így kapott töltelék krémet kihűlni. Addig felverjük a fél liter tejszínt a 3 kávéskanál porcukorral. Ha a krém kihűlt, ezt is összekeverjük vele.
Egy 3 literes lábast vagy tortaformát megnedvesített nejlonnal kibélelünk. A forma aljára és oldalára egy sor vékonyra felszeletelt narancsot teszünk. Erre kerül egy sor narancslébe mártott piskóta és a krém egy negyed része. Ezt ismételjük még kétszer, majd az így összeállított tortánkat hűtőszekrénybe tesszük másnapig, hogy könnyen lehessen majd szeletelni. Tálaláskor a lábast felfordítjuk, tortatálcára tesszük, és levesszük a nejlont. Tejszínhabbal a tetején fogyasztjuk.

Narancstea

Hozzávalók:

- 1 l fekete tea
- 4 db narancs
- ízlés szerint cukor, citrom

Elkészítés:

narancstea_3 Egy liter jó erős fekete teát főzünk, ízlés szerint megcukrozzuk. 4 nagyobb narancs levét kicsavarjuk és megszűrve hozzáadjuk a teához. Citromkarikákat teszünk a bögrékbe és ráöntjük a narancsteát. Forrón vagy akár hidegen is fogyasztható remek gyümölcsös italt kapunk.






Narancshéjas mézespogácsa

Hozzávalók:

- 30 dkg méz
- 80 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 dkg szalalkáli
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- 3 tojássárgája
- 18 dkg porcukor
- ánizs
- 1 dkg reszelt narancshéj
- 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

mezes pogacsa_3 Felforraljunk 2,5 dl vizet, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a mézet. Jól elkeverjük, kihűtjük, majd beleszórjuk a szalalkálit. A tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beletesszük a fűszereket és a reszelt narancshéjat. Felöntjük a sziruppal, hozzáadagoljuk a lisztet, és jól összegyúrjuk. Letakarjuk, majd 6 órán át pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk, és kerek formákkal kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól 2 cm-re. A sütő 240 fokra hevítjük, és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és készre sütjük. Még forrón megkenjük egy cukrozott felvert tojással, majd kihűlve (de melegen is nagyon jó ízű) fogyasztjuk.

Címkék: http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/02/parancs-napi-egy-narancs.html#more-52826

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm Marika.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Hű de finomak!!!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Csirke_raguleves-004_2195086_3537_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Almas_suti-007_2195085_8867_s

Garáz József 6 napja új képet töltött fel:

Sult_birsalma_szeletek_2195084_3575_s

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu