Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Antioxidáns vegyületeket tartalmaz, daganatgátló hatással bír,
mikrobaölő, koleszterincsökkentő, oldja a vesekövet és elősegíti az
emésztést… Csak néhány példa azon számos gyógyhatás közül, mely mind
benne van, ebben a kerek „egészségbomba” gyümölcsben.
Ráadásul annak ellenére, hogy hosszú utat tesz meg, míg eljut hozzánk,
manapság már egész évben kapható. Emellett facsart leve is rendkívül
egészséges és frissítő. Még a narancshéját is előszeretettel
fogyaszthatjuk édességként elkészítve. Téli időszakban pedig, amikor más
hazai gyümölcsök vitamintartalma csökken, a narancs különösen az
egészség kimeríthetetlen forrása. Ezért együk, süssük-főzzük, facsarjuk
és kandírozzuk kedvünkre!
Hozzávalók:
- 60-80 dkg pulykamell
- 10 dkg füstölt szalonna
- só
- bors
- 5 dkg vaj
- 1 kanál liszt
- 2 narancs
- fél citrom
- cukor
- 2 dl húsleves
Elkészítés:
A pulykamell szeleteket szalonnával megtűzdeljük, meghintjük fűszersóval, majd kevés vajon megsütjük. A visszamaradt vajon kevés lisztet pirítunk, ráöntjük a húslevest. A levest besűrítjük, beleöntjük a citromlevet, és egy narancs levét, jól átforraljuk. A hússzeleteket ezután meglocsoljuk a mártással, narancsszeletekkel díszítjük és mazsolás rizzsel kínáljuk.
NarancslekvárHozzávalók:
- 2 kg vékony héjú narancs
- 40 dkg cukor
Elkészítés:
A narancsokat alaposan megmossuk és egy lábasba téve annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje őket. Forró vízben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, újra vizet öntünk rá, melyben ismét 20 percig főzzük. Ezt a műveletet harmadszor is elvégezzük, majd a gyümölcsöket kivéve, a főzővizet félretesszük. A már megpuhult narancsokat héjastól vékony cikkelyekre szeleteljük (krumplinyomóval vagy turmixszal tovább is pürésíthetjük). Az így kapott pürét lábasba tesszük, majd 40 dkg cukrot és 1 l főzővizet adunk hozzá. A lekvárt gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A még forró narancslekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztba helyezve hagyjuk kihűlni.
Narancstorta – sütés nélkülHozzávalók:
- 1 kg narancs
- 4 doboz (100 g-os) babapiskóta
- 6 tojássárgája
- 1 cs. vaníliás cukor
- 0,5 l tej
- 0,5 l tejszín
- 6 ek. cukor
- 3 kk. porcukor
- 2 dkg zselatin
- narancslé
Elkészítés:
Először elkészítjük a torta krémjét. 6 db tojás sárgáját 1 csomag
vaníliás cukorral és 6 kanál cukorral jól kikeverjük. Ehhez lassan
hozzáadjuk a fél liter felforralt tejet, és visszatéve a tűzre, addig
keverjük, amíg „vastagodni” kezd. (Vigyázzunk, nehogy összemenjen.) A
krémet kicsit forraljuk, és rögtön levesszük a tűzről. A zselatint 1 dl
langyos vízben feloldjuk, és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni, és a krémhez
öntjük. Többszöri keveréssel hagyjuk az így kapott töltelék krémet
kihűlni. Addig felverjük a fél liter tejszínt a 3 kávéskanál
porcukorral. Ha a krém kihűlt, ezt is összekeverjük vele.
Egy 3 literes lábast vagy tortaformát megnedvesített nejlonnal
kibélelünk. A forma aljára és oldalára egy sor vékonyra felszeletelt
narancsot teszünk. Erre kerül egy sor narancslébe mártott piskóta és a
krém egy negyed része. Ezt ismételjük még kétszer, majd az így
összeállított tortánkat hűtőszekrénybe tesszük másnapig, hogy könnyen
lehessen majd szeletelni. Tálaláskor a lábast felfordítjuk, tortatálcára
tesszük, és levesszük a nejlont. Tejszínhabbal a tetején fogyasztjuk.
Hozzávalók:
- 1 l fekete tea
- 4 db narancs
- ízlés szerint cukor, citrom
Elkészítés:
Egy liter jó erős fekete teát főzünk, ízlés szerint megcukrozzuk. 4
nagyobb narancs levét kicsavarjuk és megszűrve hozzáadjuk a teához.
Citromkarikákat teszünk a bögrékbe és ráöntjük a narancsteát. Forrón
vagy akár hidegen is fogyasztható remek gyümölcsös italt kapunk.
Hozzávalók:
- 30 dkg méz
- 80 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 dkg szalalkáli
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- 3 tojássárgája
- 18 dkg porcukor
- ánizs
- 1 dkg reszelt narancshéj
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Felforraljunk 2,5 dl vizet, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a mézet. Jól elkeverjük, kihűtjük, majd beleszórjuk a szalalkálit. A tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beletesszük a fűszereket és a reszelt narancshéjat. Felöntjük a sziruppal, hozzáadagoljuk a lisztet, és jól összegyúrjuk. Letakarjuk, majd 6 órán át pihentetjük. Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk, és kerek formákkal kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól 2 cm-re. A sütő 240 fokra hevítjük, és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és készre sütjük. Még forrón megkenjük egy cukrozott felvert tojással, majd kihűlve (de melegen is nagyon jó ízű) fogyasztjuk.
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!