Finomságok Konyhája: Nagyanyáink receptje a nyerő – Az (újratöltött) káposzta és a hurka fesztiválja

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11158 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11158 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11158 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11158 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

néphagyomány  2012.11.12. | 07:58 Nagyanyáink receptje a nyerő – Az (újratöltött) káposzta és a hurka fesztiválja


 

 

 

 

„Hurka lesz és van. Ami nincsen, az nem létezik.” Ezzel a két feszesre fogalmazott axiómával indult kalandozásunk az első székelyföldi töltöttkáposzta- és hurkafesztivál telephelyén, a sepsiszentgyörgyi Park komplexum alatti színhelyen, szombaton délelőtt.

Az egyik helyi vendéglő töltött káposzta méreteiről kiderült, hogy „a gramázs meg kell, hogy legyen, s akkor lesz közepes méretű, de finom” a töltelék, de olyan is akadt, aki (nagy szomorúságunkra) piros paprikával akarta megbolondítani a végterméket, azt már nem sikerült elkapni a beszédfoszlányokból, hogy a tölteléket-e vagy a hurkát, mindenképpen itt a feljelentést megtesszük, ne engedjék többé gasztronómiai fesztivál közelébe – vagy netán férjhez, ha fehérnép – , mert hurkába vagy töltött káposztába piros paprikát tenni perverzió.

 

 

 

 

 

 

A hangulat egyébként igazi disznóvágósra sikeredett: az épület előtti téren a férfiemberek mindenféle pálinkákat kortyolgattak a hidegben, odabent viszont meleg és bűz fogadott, ahogyan az a hurkakészítés miatt elő van írva.

Alulírott a töltött káposztától retteg (mint minden ép gyomrú ember), de a génjeibe kódolt, veszélyt és halálfélelmet kereső székely módjára megeszi, mert mindannyian így szoktuk meg. Nehéz eledel, főként, ha megadják a módját, és füstölt hájszéllel tunningolják a jó zsíros töltelékek közét, no meg előtte sok pálinkát fogyaszt az ember, utána pedig a drága anyós

ribizliborából tankol.

 

 

 

 

– Mindhárom „súlycsoportot” megnyerjük – nyilatkozta magabiztosan a Tega Rt. csapatának a hangulatát tükrözve Zsigmond József, amikor nekiveselkedtek a mérkőzésnek, a káposzta, véres hurka, májas hurka kategóriák fődíjára utalva.

Zsigmond József őstermelő, saját káposztájával versenyzett, és kérdésünkre, hogy valami ősi, titkos recept van-e a tarsolyukban, rávágta, elég, ha mi ősi, eredeti székelyek vagyunk. Csapatát arra kérte, hagyományos ízeket produkáljon, ne újítson. Tudnivaló, hogy a „májas hurkában nem baj, ha van máj, a véres hurkában vér, s a töltött káposztában pedig káposzta”, s felelevenítette egy anyaországi felejthetetlen élményét, amikor káposzta nélküli „töltött káposztát” evett. Egyébként a csapat elvitte az első díjat a hurkafronton.

 

 

 

 

Pár lépéssel odébb a Ganésa vendéglő szakácsnőjét kérdeztük, mi fán

terem a vegetáriánus töltött káposzta, csak azok kedvéért, akik megkóstolnák.

– Az alap szójabab, nem granulátum – világosított fel a hölgy. – A szójabab olyan, mint a szemes paszuly, megáztatják, főzik, leőrlik, s csak azután lesz belőle káposztatöltelék, miután murkot, gombát, hagymát, tojást adagolnak hozzá, s azután fűszerezik – tudtuk meg Prezsmer Erzsébettől. Tribel Sándor, a család nevét viselő vendéglő akcióembere egy hatalmas kondér felé irányított, amelyben öklömnyi töltelékek rotyogtak. A szakember is a szülők és a nagyszülők tudására támaszkodva készítette főztjét.

 

 

 

 

– Próbálkoztunk újítani, de nem volt igazi, tehát visszatértünk az ősi receptekhez – nyugtázta.

A közepébe oldalas vagy keresztcsont jár, mutatott a kondérba, és kevés füstös szalonnát is szokott beleőrölni (10 kiló húshoz 30 dekányit). Utóbbi trükk arra való, hogy a rizs semleges ízét kimozdítsa a holtpontból, vegye körbe. És még egy tudnivaló a jó töltelék szerkezetéről: amikor felvágod, legyen márványos a keresztmetszete, ne a rizs domináljon, hanem a húsok!

Willmann Walter
Székely Hírmondó


Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Köszönöm szépen az ismertetőt Zsuzsikám.
Szép napot kívánok:Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Nagyon jó ismertető, köszönöm.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

Gizike finom ebédetek, és vacsorátok volt! Mindegyiket ...

Fejér Gizella írta 6 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Zöldségleves csirke hússal , szemesbab ...

Fejér Gizella írta 6 órája a(z) bordó bazsarózsa képhez:

Bordo_bazsarozsa_2110787_3903_s

Köszönöm Marcsi neked is a szép szavakat jól esik az ...

Kőszeghy Anna írta 10 órája a(z) Tojásfasírt képhez:

Tojasfasirt_2110904_7538_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Főzelék...

Kőszeghy Anna írta 10 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: vargányás gombaleves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 10 órája a(z) Tojásfasírt képhez:

Tojasfasirt_2110904_7538_s

Gizike köszönöm a hozzászólást! Kedves vagy! Neked is...

Domján Mária írta 13 órája a(z) Diós mákos bejgli képhez:

Dios_makos_bejgli_2110828_6595_s

Évikém semmi nincsen késésben még van rá idő...

Domján Mária írta 1 napja a(z) Tojásfasírt képhez:

Tojasfasirt_2110904_7538_s

Köszönöm drága barátném ez ügyes munka és fincsi...

Domján Mária írta 1 napja a(z) bordó bazsarózsa képhez:

Bordo_bazsarozsa_2110787_3903_s

Én csak csodálni tudom Gizike a TE Mesteri munkáidat Puszi...

Domján Mária írta 1 napja a(z) Diós mákos bejgli képhez:

Dios_makos_bejgli_2110828_6595_s

Köszönöm lányok ez még csak egy kis előzetesDe azért ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu