Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Rádiné Zsuzsa | 2 hozzászólás
néphagyomány 2012.11.12. | 07:58 Nagyanyáink receptje a nyerő – Az (újratöltött) káposzta és a hurka fesztiválja
„Hurka
lesz és van. Ami nincsen, az nem létezik.” Ezzel a két feszesre
fogalmazott axiómával indult kalandozásunk az első székelyföldi
töltöttkáposzta- és hurkafesztivál telephelyén, a sepsiszentgyörgyi Park
komplexum alatti színhelyen, szombaton délelőtt.
Az egyik helyi vendéglő töltött káposzta méreteiről kiderült, hogy „a
gramázs meg kell, hogy legyen, s akkor lesz közepes méretű, de finom” a
töltelék, de olyan is akadt, aki (nagy szomorúságunkra) piros paprikával
akarta megbolondítani a végterméket, azt már nem sikerült elkapni a
beszédfoszlányokból, hogy a tölteléket-e vagy a hurkát, mindenképpen itt
a feljelentést megtesszük, ne engedjék többé gasztronómiai fesztivál
közelébe – vagy netán férjhez, ha fehérnép – , mert hurkába vagy töltött
káposztába piros paprikát tenni perverzió.
A
hangulat egyébként igazi disznóvágósra sikeredett: az épület előtti
téren a férfiemberek mindenféle pálinkákat kortyolgattak a hidegben,
odabent viszont meleg és bűz fogadott, ahogyan az a hurkakészítés miatt
elő van írva.
Alulírott a töltött káposztától retteg (mint minden ép gyomrú ember), de
a génjeibe kódolt, veszélyt és halálfélelmet kereső székely módjára
megeszi, mert mindannyian így szoktuk meg. Nehéz eledel, főként, ha
megadják a módját, és füstölt hájszéllel tunningolják a jó zsíros
töltelékek közét, no meg előtte sok pálinkát fogyaszt az ember, utána
pedig a drága anyós
ribizliborából tankol.
–
Mindhárom „súlycsoportot” megnyerjük – nyilatkozta magabiztosan a Tega
Rt. csapatának a hangulatát tükrözve Zsigmond József, amikor
nekiveselkedtek a mérkőzésnek, a káposzta, véres hurka, májas hurka
kategóriák fődíjára utalva.
Zsigmond József őstermelő, saját káposztájával versenyzett, és
kérdésünkre, hogy valami ősi, titkos recept van-e a tarsolyukban,
rávágta, elég, ha mi ősi, eredeti székelyek vagyunk. Csapatát arra
kérte, hagyományos ízeket produkáljon, ne újítson. Tudnivaló, hogy a
„májas hurkában nem baj, ha van máj, a véres hurkában vér, s a töltött
káposztában pedig káposzta”, s felelevenítette egy anyaországi
felejthetetlen élményét, amikor káposzta nélküli „töltött káposztát”
evett. Egyébként a csapat elvitte az első díjat a hurkafronton.
Pár lépéssel odébb a Ganésa vendéglő szakácsnőjét kérdeztük, mi fán
terem a
vegetáriánus töltött káposzta, csak azok kedvéért, akik megkóstolnák.
– Az alap szójabab, nem granulátum – világosított fel a hölgy. – A
szójabab olyan, mint a szemes paszuly, megáztatják, főzik, leőrlik, s
csak azután lesz belőle káposztatöltelék, miután murkot, gombát,
hagymát, tojást adagolnak hozzá, s azután fűszerezik – tudtuk meg
Prezsmer Erzsébettől. Tribel Sándor, a család nevét viselő vendéglő
akcióembere egy hatalmas kondér felé irányított, amelyben öklömnyi
töltelékek rotyogtak. A szakember is a szülők és a nagyszülők tudására
támaszkodva készítette főztjét.
– Próbálkoztunk újítani, de nem volt igazi, tehát visszatértünk az ősi receptekhez – nyugtázta.
A közepébe oldalas vagy keresztcsont jár, mutatott a kondérba, és kevés
füstös szalonnát is szokott beleőrölni (10 kiló húshoz 30 dekányit).
Utóbbi trükk arra való, hogy a rizs semleges ízét kimozdítsa a
holtpontból, vegye körbe. És még egy tudnivaló a jó töltelék
szerkezetéről: amikor felvágod, legyen márványos a keresztmetszete, ne a
rizs domináljon, hanem a húsok!
Willmann Walter
Székely Hírmondó
|
|
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 3 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!