Finomságok Konyhája: Lángos, a nyár favoritja

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13006 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13006 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13006 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13006 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Lángos, a nyár favoritja

12 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Mint Gombóc Artúr a csokoládéval, úgy vagyunk mi is a lángosokkal. Lehet kerek, szögletes, tejfölös, fokhagymás, sajtos, szalonnás, káposztás, olajban sült, vagy a nem régen újra felfedezett kemencében sült.
Lángos, a nyár favoritja

A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték.

Amióta nagyon megbízható kenyérsütő gépeket lehet kapni, ismét bátran hozzákezdenek a kezdő, vagy tapasztalt, de elfoglalt háziasszonyok is a kenyérsütésnek, lángos sütésnek. Csak belepakoljuk a hozzávalókat a dagasztó tartályba, kis idő elteltével hólyagos, tökéletesen kelt tésztát kapunk.
Akinek nincs kenyérsütője, még mindig előveheti a régi jól bevált módszert, ami mindig kéznél van: az ügyesebbik kezét. Dagaszthatunk vígan, míg a kenyértészta el nem válik az edény falától, és a kezünk is szép tiszta nem lesz. Ekkor liszttel meghintve elküldjük pihenni legalább egy órácskára a tésztánkat.

Ettől kezdve eldönthetjük, hogy olajban sütjük-e, vagy a sütőt be merjük kapcsolni a hőségben, és kenyér lángos lesz belőle.



Megkérdeztem nagynénémet, akitől sokat hallottam már a régi időkben hogyan is történt a lángos sütés. Amit kemencében sütöttek bodagnak hívtak, ami olajban sült, és főtt krumplival dúsítottak futárnak neveztek. A kemencében sült kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megszegni. De ki tudott volna ellenállni a frissen sült kenyér illatának? Így a gondos háziasszonyok kivetettek egy kis darabot a tésztából, kerekre nyújtották, így vetették be sülni. Amikor készen volt, sült kacsazsírral megkenték. De finom is volt az nyáron paradicsommal, paprikával, zöldhagymával!

Mostanában strandokon, piacokon, fesztiválokon, ahol hosszú sor áll, ott biztosan nagyon finom lángost fogunk kapni. Ám aki nem szeret sokáig várakozni, bátran hozzákezdhet otthon is a sütésnek. Rengeteg recepttel találkozhatunk, de az alapja mindegyiknek megegyezik:
Az élesztőt a tejben megfuttatják egy csipet cukorral. A lisztbe teszik a kovászt, az olajat, és langyos sós tejjel lágyabb tésztát dagasztanak. A tetejét meghintik liszttel, ruhával letakarják, kb. 1 órát kelesztik. Ha már kétszeresére megkelt, tenyérnyi darabokra vékonyan kihúzzák, forró olajban, de lassú lángon sütik, először az egyik, majd a másik felét. Hideg olajba soha nem szabad tenni, mert teleszívja magát zsiradékkal. A kisült lángosokat kiszedik papírtörülközőre, majd lecsepegtetik. Különféle előre elkészített feltétekkel (pl. reszelt sajt, tejföl, fokhagyma) ízesítve fogyasztható.
A kenyérlángoshoz lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, bekapcsoljuk a sütőt, hogy jó meleg fészke legyen a langallónknak. Elősütés után megkenjük fokhagymás tejföllel, és jöhetnek a feltétek. Jó sok lila hagyma apróra vágva, húsos szalonna, reszelt sajt. Tehetünk még rá kolbász karikákat, virslit. Szólni sem kell a családnak, ha kész van. A frissen sült tészta illatára már úgyis gyülekezni kezd a ház népe a konyhában.

A nyári lángosos nosztalgiához egy kis talpalávaló:

Címkék: http://www.infokarcag.hu/

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm Marika,hogy elolvastad.
Tegnap találtam e cikket.
Puszi:Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Köszönöm Editke szeretem olvasni az ilyen történeteket, nálunk a joghurtos lángos jött be!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József 22 órája új képet töltött fel:

Piritott_tarhonya_leves-008_2198680_5173_s

Garáz József 1 napja új képet töltött fel:

Almas_lepeny__sajat_termesu_eva_almabol_2198672_1002_s

Garáz József 3 napja új képet töltött fel:

Kaposztashus_2198661_5277_s

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Palóc leves-mármegint képhez:

Paloc_levesmarmegint_2198632_3567_s

Már megint főztem palóc levest, és feltöltöttem sokadiknak,...

Kőszeghy Anna 5 napja új képet töltött fel:

Paloc_levesmarmegint_2198632_3567_s

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Tojás pörkölt nokedlivel. képhez:

Tojas_porkolt_nokedlivel_2198550_1384_s

Kedves József! Sajnálom, hogy vizsgálatokra kell járnotok...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Pulyka nyak burgonyával. képhez:

Pulyka_nyak_burgonyaval_2198621_9908_s

József kedvemre való-finom ételt hoztál! Gratulálok!- ...

Garáz József 1 hete új képet töltött fel:

Pulyka_nyak_burgonyaval_2198621_9908_s

Garáz József írta 1 hete a(z) Tojás pörkölt nokedlivel. képhez:

Tojas_porkolt_nokedlivel_2198550_1384_s

Kedves Anna4 sajnos nem igazán mondható az hogy jól ...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: tejfölös karalábé leves, fokhagymás...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu