Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték.
Amióta nagyon megbízható kenyérsütő gépeket lehet kapni, ismét bátran hozzákezdenek a kezdő, vagy tapasztalt, de elfoglalt háziasszonyok is a kenyérsütésnek, lángos sütésnek. Csak belepakoljuk a hozzávalókat a dagasztó tartályba, kis idő elteltével hólyagos, tökéletesen kelt tésztát kapunk.
Akinek nincs kenyérsütője, még mindig előveheti a régi jól bevált módszert, ami mindig kéznél van: az ügyesebbik kezét. Dagaszthatunk vígan, míg a kenyértészta el nem válik az edény falától, és a kezünk is szép tiszta nem lesz. Ekkor liszttel meghintve elküldjük pihenni legalább egy órácskára a tésztánkat.
Ettől kezdve eldönthetjük, hogy olajban sütjük-e, vagy a sütőt be merjük kapcsolni a hőségben, és kenyér lángos lesz belőle.
Megkérdeztem nagynénémet, akitől sokat hallottam már a régi időkben hogyan is történt a lángos sütés. Amit kemencében sütöttek bodagnak hívtak, ami olajban sült, és főtt krumplival dúsítottak futárnak neveztek. A kemencében sült kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megszegni. De ki tudott volna ellenállni a frissen sült kenyér illatának? Így a gondos háziasszonyok kivetettek egy kis darabot a tésztából, kerekre nyújtották, így vetették be sülni. Amikor készen volt, sült kacsazsírral megkenték. De finom is volt az nyáron paradicsommal, paprikával, zöldhagymával!
Mostanában strandokon, piacokon, fesztiválokon, ahol hosszú sor áll, ott biztosan nagyon finom lángost fogunk kapni. Ám aki nem szeret sokáig várakozni, bátran hozzákezdhet otthon is a sütésnek. Rengeteg recepttel találkozhatunk, de az alapja mindegyiknek megegyezik:
Az élesztőt a tejben megfuttatják egy csipet cukorral. A lisztbe teszik a kovászt, az olajat, és langyos sós tejjel lágyabb tésztát dagasztanak. A tetejét meghintik liszttel, ruhával letakarják, kb. 1 órát kelesztik. Ha már kétszeresére megkelt, tenyérnyi darabokra vékonyan kihúzzák, forró olajban, de lassú lángon sütik, először az egyik, majd a másik felét. Hideg olajba soha nem szabad tenni, mert teleszívja magát zsiradékkal. A kisült lángosokat kiszedik papírtörülközőre, majd lecsepegtetik. Különféle előre elkészített feltétekkel (pl. reszelt sajt, tejföl, fokhagyma) ízesítve fogyasztható.
A kenyérlángoshoz lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, bekapcsoljuk a sütőt, hogy jó meleg fészke legyen a langallónknak. Elősütés után megkenjük fokhagymás tejföllel, és jöhetnek a feltétek. Jó sok lila hagyma apróra vágva, húsos szalonna, reszelt sajt. Tehetünk még rá kolbász karikákat, virslit. Szólni sem kell a családnak, ha kész van. A frissen sült tészta illatára már úgyis gyülekezni kezd a ház népe a konyhában.
A nyári lángosos nosztalgiához egy kis talpalávaló:
|
|
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:
A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...
Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 6 napja új képet töltött fel:
Garáz József 1 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!