Finomságok Konyhája: Lángos, a nyár favoritja

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2127 fő
  • Képek - 10875 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2464 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2127 fő
  • Képek - 10875 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2464 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2127 fő
  • Képek - 10875 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2464 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2127 fő
  • Képek - 10875 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2464 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Lángos, a nyár favoritja

5 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Mint Gombóc Artúr a csokoládéval, úgy vagyunk mi is a lángosokkal. Lehet kerek, szögletes, tejfölös, fokhagymás, sajtos, szalonnás, káposztás, olajban sült, vagy a nem régen újra felfedezett kemencében sült.
Lángos, a nyár favoritja

A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték.

Amióta nagyon megbízható kenyérsütő gépeket lehet kapni, ismét bátran hozzákezdenek a kezdő, vagy tapasztalt, de elfoglalt háziasszonyok is a kenyérsütésnek, lángos sütésnek. Csak belepakoljuk a hozzávalókat a dagasztó tartályba, kis idő elteltével hólyagos, tökéletesen kelt tésztát kapunk.
Akinek nincs kenyérsütője, még mindig előveheti a régi jól bevált módszert, ami mindig kéznél van: az ügyesebbik kezét. Dagaszthatunk vígan, míg a kenyértészta el nem válik az edény falától, és a kezünk is szép tiszta nem lesz. Ekkor liszttel meghintve elküldjük pihenni legalább egy órácskára a tésztánkat.

Ettől kezdve eldönthetjük, hogy olajban sütjük-e, vagy a sütőt be merjük kapcsolni a hőségben, és kenyér lángos lesz belőle.



Megkérdeztem nagynénémet, akitől sokat hallottam már a régi időkben hogyan is történt a lángos sütés. Amit kemencében sütöttek bodagnak hívtak, ami olajban sült, és főtt krumplival dúsítottak futárnak neveztek. A kemencében sült kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megszegni. De ki tudott volna ellenállni a frissen sült kenyér illatának? Így a gondos háziasszonyok kivetettek egy kis darabot a tésztából, kerekre nyújtották, így vetették be sülni. Amikor készen volt, sült kacsazsírral megkenték. De finom is volt az nyáron paradicsommal, paprikával, zöldhagymával!

Mostanában strandokon, piacokon, fesztiválokon, ahol hosszú sor áll, ott biztosan nagyon finom lángost fogunk kapni. Ám aki nem szeret sokáig várakozni, bátran hozzákezdhet otthon is a sütésnek. Rengeteg recepttel találkozhatunk, de az alapja mindegyiknek megegyezik:
Az élesztőt a tejben megfuttatják egy csipet cukorral. A lisztbe teszik a kovászt, az olajat, és langyos sós tejjel lágyabb tésztát dagasztanak. A tetejét meghintik liszttel, ruhával letakarják, kb. 1 órát kelesztik. Ha már kétszeresére megkelt, tenyérnyi darabokra vékonyan kihúzzák, forró olajban, de lassú lángon sütik, először az egyik, majd a másik felét. Hideg olajba soha nem szabad tenni, mert teleszívja magát zsiradékkal. A kisült lángosokat kiszedik papírtörülközőre, majd lecsepegtetik. Különféle előre elkészített feltétekkel (pl. reszelt sajt, tejföl, fokhagyma) ízesítve fogyasztható.
A kenyérlángoshoz lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, bekapcsoljuk a sütőt, hogy jó meleg fészke legyen a langallónknak. Elősütés után megkenjük fokhagymás tejföllel, és jöhetnek a feltétek. Jó sok lila hagyma apróra vágva, húsos szalonna, reszelt sajt. Tehetünk még rá kolbász karikákat, virslit. Szólni sem kell a családnak, ha kész van. A frissen sült tészta illatára már úgyis gyülekezni kezd a ház népe a konyhában.

A nyári lángosos nosztalgiához egy kis talpalávaló:

Címkék: http://www.infokarcag.hu/

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 5 éve

Köszönöm Marika,hogy elolvastad.
Tegnap találtam e cikket.
Puszi:Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 5 éve

Köszönöm Editke szeretem olvasni az ilyen történeteket, nálunk a joghurtos lángos jött be!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 4 órája új képet töltött fel:

Tarkabarka_gofri_2098582_9569_s

Kőszeghy Anna írta 4 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Húsleves cérnametélttel, sajtos-tejfölös ...

Kőszeghy Anna írta 4 órája a(z) Túrós-áfonyás rétes képhez:

Turosafonyas_retes_2098367_3381_s

Éva köszönöm a hozzászólást! Finom volt!

burger eva írta 1 napja a(z) Túrós-áfonyás rétes képhez:

Turosafonyas_retes_2098367_3381_s

Biztos nagyon finom volt.

burger eva írta 1 napja a(z) Margaréta csokrok. képhez:

Margareta_csokrok_2098458_3925_s

Nagyon szép csokor.

Domján Mária írta 1 napja a(z) Margaréta csokrok. képhez:

Margareta_csokrok_2098458_3925_s

Gyönyörű

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Margaréta csokrok. képhez:

Margareta_csokrok_2098458_3925_s

József ehhez is mid kettőtöknek csak gratulálni tudok!...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Liliom csokrok. képhez:

Liliom_csokrok_2098457_2073_s

József gratulálok ezekhez a csoda szép liliomokhoz!!! ...

Garáz József írta 2 napja a(z) Liliom csokrok. képhez:

Liliom_csokrok_2098457_2073_s

Bocsi hogy el hoztam ide. Tudom hogy nem étel. De...

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Margareta_csokrok_2098458_3925_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu