Finomságok Konyhája: Lángos, a nyár favoritja

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11159 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11159 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11159 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11159 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Lángos, a nyár favoritja

6 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Mint Gombóc Artúr a csokoládéval, úgy vagyunk mi is a lángosokkal. Lehet kerek, szögletes, tejfölös, fokhagymás, sajtos, szalonnás, káposztás, olajban sült, vagy a nem régen újra felfedezett kemencében sült.
Lángos, a nyár favoritja

A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték.

Amióta nagyon megbízható kenyérsütő gépeket lehet kapni, ismét bátran hozzákezdenek a kezdő, vagy tapasztalt, de elfoglalt háziasszonyok is a kenyérsütésnek, lángos sütésnek. Csak belepakoljuk a hozzávalókat a dagasztó tartályba, kis idő elteltével hólyagos, tökéletesen kelt tésztát kapunk.
Akinek nincs kenyérsütője, még mindig előveheti a régi jól bevált módszert, ami mindig kéznél van: az ügyesebbik kezét. Dagaszthatunk vígan, míg a kenyértészta el nem válik az edény falától, és a kezünk is szép tiszta nem lesz. Ekkor liszttel meghintve elküldjük pihenni legalább egy órácskára a tésztánkat.

Ettől kezdve eldönthetjük, hogy olajban sütjük-e, vagy a sütőt be merjük kapcsolni a hőségben, és kenyér lángos lesz belőle.



Megkérdeztem nagynénémet, akitől sokat hallottam már a régi időkben hogyan is történt a lángos sütés. Amit kemencében sütöttek bodagnak hívtak, ami olajban sült, és főtt krumplival dúsítottak futárnak neveztek. A kemencében sült kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megszegni. De ki tudott volna ellenállni a frissen sült kenyér illatának? Így a gondos háziasszonyok kivetettek egy kis darabot a tésztából, kerekre nyújtották, így vetették be sülni. Amikor készen volt, sült kacsazsírral megkenték. De finom is volt az nyáron paradicsommal, paprikával, zöldhagymával!

Mostanában strandokon, piacokon, fesztiválokon, ahol hosszú sor áll, ott biztosan nagyon finom lángost fogunk kapni. Ám aki nem szeret sokáig várakozni, bátran hozzákezdhet otthon is a sütésnek. Rengeteg recepttel találkozhatunk, de az alapja mindegyiknek megegyezik:
Az élesztőt a tejben megfuttatják egy csipet cukorral. A lisztbe teszik a kovászt, az olajat, és langyos sós tejjel lágyabb tésztát dagasztanak. A tetejét meghintik liszttel, ruhával letakarják, kb. 1 órát kelesztik. Ha már kétszeresére megkelt, tenyérnyi darabokra vékonyan kihúzzák, forró olajban, de lassú lángon sütik, először az egyik, majd a másik felét. Hideg olajba soha nem szabad tenni, mert teleszívja magát zsiradékkal. A kisült lángosokat kiszedik papírtörülközőre, majd lecsepegtetik. Különféle előre elkészített feltétekkel (pl. reszelt sajt, tejföl, fokhagyma) ízesítve fogyasztható.
A kenyérlángoshoz lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, bekapcsoljuk a sütőt, hogy jó meleg fészke legyen a langallónknak. Elősütés után megkenjük fokhagymás tejföllel, és jöhetnek a feltétek. Jó sok lila hagyma apróra vágva, húsos szalonna, reszelt sajt. Tehetünk még rá kolbász karikákat, virslit. Szólni sem kell a családnak, ha kész van. A frissen sült tészta illatára már úgyis gyülekezni kezd a ház népe a konyhában.

A nyári lángosos nosztalgiához egy kis talpalávaló:

Címkék: http://www.infokarcag.hu/

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Köszönöm Marika,hogy elolvastad.
Tegnap találtam e cikket.
Puszi:Edit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Köszönöm Editke szeretem olvasni az ilyen történeteket, nálunk a joghurtos lángos jött be!

Válasz

Ez történt a közösségben:

burger eva írta 7 órája a(z) Vargabéles képhez:

Vargabeles-002_2111042_6098_s

Köszönöm az elismerést és a hozzászólást.

Kőszeghy Anna írta 8 órája a(z) Vargabéles képhez:

Vargabeles-002_2111042_6098_s

Éva nagyon jól néz ki a bélesed! Örömmel megkóstolnám! ...

burger eva 9 órája új képet töltött fel:

Vargabeles-002_2111042_6098_s

burger eva írta 9 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

Mai ebédünk:Grízgaluskás paradicsomleves,csirkepörkölt...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

Gizike finom ebédetek, és vacsorátok volt! Mindegyiket ...

Fejér Gizella írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Zöldségleves csirke hússal , szemesbab ...

Fejér Gizella írta 1 napja a(z) bordó bazsarózsa képhez:

Bordo_bazsarozsa_2110787_3903_s

Köszönöm Marcsi neked is a szép szavakat jól esik az ...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Tojásfasírt képhez:

Tojasfasirt_2110904_7538_s

Marcsi köszönöm a hozzászólást! Főzelék...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: vargányás gombaleves, fokhagymás ...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Tojásfasírt képhez:

Tojasfasirt_2110904_7538_s

Gizike köszönöm a hozzászólást! Kedves vagy! Neked is...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu