Finomságok Konyhája: Kovászoljon burgonyával!

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2139 fő
  • Képek - 13037 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kovászoljon burgonyával!

12 éve | [Törölt felhasználó] | 4 hozzászólás

Kovászoljon burgonyával!

Ropogós és tartós lesz a sváb módszerrel

 

A svábok nem kenyérrel, hanem burgonyával készítik a kovászos uborkát. Ha van otthon óburgonya, próbálják ki önök is.

Sváb szokás módjára az uborka nem a kenyértől, hanem a burgonyában lévő természetes keményítőtartalomtól "kovászolódik" meg. Sokan nem is hívják kovászos uborkának, hiszen ahhoz eredetileg kovászos kenyér kell, bár érlelése ugyanúgy a napon, 3-4 nap alatt történik.

 

Az alaprecept A kovászos uborkának sokféle fűszerezése létezik, de amit mindenképpen érdemes beletenni az a kapor, a só és a fokhagyma. Ízlés szerint kerülhet még bele mustármag, babérlevél vagy szemes bors is. Egy 5 literes üveghez körülbelül 2,5 kg nagyobb méretű uborkára lesz szükség, amit alaposan meg kell mosni, akár dörzsölni is, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta, mert úgy könnyebben megromolhat az uborka. Ha akarjuk, negyedekbe vagy félbe vághatjuk, de maradhatnak egészben is. Kb. 6 közepes szem burgonyára lesz szükségünk, amit megmosunk, mert héjástól fogjuk felhasználni, majd kettévágjuk. Meghámozunk 6 gerezd fokhagymát is. Egy csokor kaprot, a fokhagyma és a burgonya felét az üveg aljára tesszük, az uborkákat szépen az üvegbe rendezgetjük, majd még egy csokor kaporral, és a maradék fokhagymával és burgonyával zárjuk a sort. Ekkor mehet bele ízlés szerint további fűszer, például mustármag, babérlevél, végül langyos, sós vízzel felöntjük. Literenként nagyjából 1 dkg só szükséges. A tetejét kistányérral vagy alufóliával lefedjük, majd a napon 3-4 napig érleljük.

Hogy miért szeretik?
  • az uborka igazán ropogós lesz
  • mivel nem kenyérrel készül, nem lesz zavaros a leve
  • hűvös helyen akár hónapokig is eláll
  • ezt a módszert savanyú káposzta esetében is alkalmazni lehet
A burgonyát se dobjuk el Az uborkával érlelt burgonyát megehetjük az uborka mellé, de lereszelve, kevés ecettel, reszelt fokhagymával és tejföllel elkeverve, igazán finom burgonyás salátát kapunk.

Címkék: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/kovszoljon_burgonyval/20120622130208

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Trubiánszky Erika üzente 12 éve

Én is így csinálom néha, apósomtól tanultam.

Válasz

Molnár Jutka üzente 12 éve

Na ezt én is kipróbálom.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Én ezt ki fogom próbálni.
Egy kis üveg lesz a próba.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Na ezt még nem hallottam.

Válasz

Ez történt a közösségben:

burger eva írta 11 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Kösz a hozzászólást.

Kőszeghy Anna írta 15 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Finomfőzelék, pulykamell pörkölt. ...

Kőszeghy Anna írta 15 órája a(z) R képhez:

R_2195215_1682_s

Hmmm!-de finom sütit hoztál Éva! Nekem is az egyik ...

burger eva 15 órája új képet töltött fel:

R_2195215_1682_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Kolbászos tarhonya leves, grízes tészta ...

Garáz József 2 napja új képet töltött fel:

Tepsis_rablohus-005_2195191_8297_s

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Brokkoli főzelék képhez:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

A változatosság kedvéért most leves helyett főzeléket ettünk, ...

Kőszeghy Anna 4 napja új képet töltött fel:

Brokkoli_fozelek_2195165_8050_s

Kőszeghy Anna írta 5 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...

Garáz József írta 5 napja a(z) Almássüti. képhez:

Almassuti-001_2195068_3027_s

Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu