Finomságok Konyhája: Kapros nyári receptek.

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13009 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13009 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13009 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2142 fő
  • Képek - 13009 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,

Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kapros nyári receptek.

13 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

Mire jó a kapor? Nyári receptek

 

Könnyű elsőként rávágni, hogy mi másra, mint a kovászos uborka elkészítésére. Másodjára említenénk a tökfőzeléket. S aztán?

Az egyik legjellegzetesebb ízű és illatú zöldfűszerünk a kapor, ami éppen markáns tulajdonságai okán meg is osztja rendesen a konyhai népeket. Egyesek rajonganak érte, míg mások méla undorral tolják el a tányért, ha kapor zöldell a mártásban, és elég messzire lehet őket űzni az asztaltól.

Fotó: Flickr / Creative Commons

Na, nekik aztán hiába magyarázzuk, hogy a kapor több tucatnyi gyógyító hatását már az ókori egyiptomi írások is számba veszik, és nagyra tartották a görögök meg a rómaiak is. Bár bizonyára köztük is akadt, akinek nem volt kedvére való. Az nem ette meg, viszont vajákolásra használta: boszorkányűzésre alkalmatos növénynek tartották. Fortyogtatták gonosz varázslatok, átkok megtörésére, szerelmi bájitalok főzéséhez is.

A Bibliában is megemlített zöldfűszer a feltételezések szerint a Földközi-tenger mellől és Nyugat-Ázsiából származik, Európában pedig a középkortól használatos. Időközben más álneveken is próbált besettenkedni a konyhákba, úgy is mint kerti kömény vagy uborkafű.

Amúgy a természetgyógyászok manapság is az egyik legsokoldalúbb gyógynövényként lajstromozzák. Mondván, illóolajai különösen jó hatással vannak az emésztőrendszer izmaira, ezért szinte mindenféle gyomorbántalomra kiváló. Antimikrobiális hatása vetekszik a fokhagymáéval, így sebgyógyításra is nagyszerűen használható. Serkenti a tejképződést, fokozza az agyműködést, csökkenti a vércukorszintet, de a tumort megelőző hatása is ismert (lassan már mindenről elmondják ezt, jó lenne megtudni, hogy minek nincs ilyen jótékony képessége…).

Természetesen a nyersen fogyasztott kapor tartja meg leginkább áldásos hatásait.  A benne található A-, B- és E-vitaminok, valamint rengeteg ásványi anyaga – mint a kalcium, a vas, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor, és különböző folsavak – így hasznosulnak leginkább. De azért kevés embert tudunk elképzelni, aki leül az asztalhoz elrágcsálni egy csokor kaprot.

A konyhában mint fűszernövényt igencsak sokféle étel ízesítésére használhatjuk. Az uborkafű elnevezés már maga is arra utal, hogy mindenféle uborkás finomság – leves, saláta, savanyúság – elmaradhatatlan kísérője. A kovászos uborkát most nem dobjuk fel csak úgy hanyagul, testhezálóbb nyári megjelenést kap majd. És igen, a tökfőzelék egyenesen elképzelhetetlen  kapor nélkül, nem véletlen, hogy ha boltban gyalult tököt vásárolunk, szinte mindig ott zöldell mellette egy csokor kapor is. Kiválóan harmonizál még a burgonyával, gombával, tojásos ételekkel. Készíthetünk vele egyszerű fűszervajat sültekhez, és a kaporral kiötlött mártások ideálisan simulnak a legtöbb fajta halhoz, fehér húsokhoz, húsgombócokhoz is. A legütősebb párost azonban a túróval alkotja, akár édesen, akár sósan.

A kapor jellegzetes ízét és illatát illóolajai adják. Főzéskor, sütéskor sokat veszít erejéből, így bármilyen fogást is készítsünk vele, mindig csak az utolsó fázisában adjuk az ételhez, különben füvet is kaszálhatunk helyette. Ha hosszabb időre frissen akarjuk tartani – már pedig a szárított változat helyett inkább ezzel érdemes variálni -, akkor vizes ruhába csavarva tartogathatjuk két-három napig. Nagyobb készleteket halmozhatunk fel, ha felaprítva, kis zacskókba, vagy jégkocka tartóba porciózzuk, és lefagyasztjuk a mélyhűtőben.

Minden átkot megtör

Fotó: Aréna 2000

Kapormártás

2 nagy csokor kapor

4 dl tejszín

½ dl fehérbor (elhagyható,de nagyon ajánljuk)

5 dkg vaj

bors

frissen őrölt szerecsendió

1 citrom reszelt héja

1/2 citrom leve

A vajat felolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta az egészen apróra vágott kaprot. Felöntjük a tejszínnel, összeforrósítjuk, majd hozzáadjuk a bort és a fűszereket. Adunk még neki pár percet a tűzhelyen, míg kicsit besűrűsődik.Kóstoljuk, ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha éppen átmeneti, kánikulai vega állapotban leledzünk, hús helyett újkrumplira,gombára,halra is boríthatjuk,

Kapros-juhtúrós csirkemell

2 csirkemell vékonyra szeletelve

10 dkg vaj

15 dkg juhtúró

2 paradicsom, karikára szelve

25 dkg reszelt ementáli sajt

1 nagy csokor kapor, apróra vágva

bors

A csirkemelleket vajon hirtelen megsütjük, majd áthelyezzük egy jénai tálba. Rámorzsoljuk a juhtúrót, meghintjük a kaporral, sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a reszelt ementáli sajtot, és a tetejét paradicsomkarikákkal borítjuk be. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Kapros-túrós lepény

A tésztához:

30    dkg liszt

14 dkg vaj

2 tojássárgája

tejföl

Töltelékhez:

40kg túró

8 dkg vaj

2 tojásfehérje kemény habbá verve

1 tojássárgája

2 nagy csokor kapor apróra vágva

1/2  evőkanál cukor (ízlés szerint elhagyható)

A lisztből, vajból, tojássárgájából tésztát gyúrunk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra és egy 20x30 cm-es kikent tepsit kibélelünk a tésztával úgy, hogy a széleit felhajtva peremet hagyjunk. A töltelékhez összedolgozzuk, a hozzávalókat és egyenletesen rásimítjuk, halmozzuk a tésztára. A tetejét kenjük meg tejföllel. Forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sül.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszönöm Lányok,hogy tetszenek a kapros receptek.

Válasz

Domján Mária üzente 13 éve

Nagyon finom a kapor egészséges és
kellemes ízt ad az ételeknek.Már aki szereti??
Én nagyon birom

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Én imádom, nagyon finom a kapor.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Hajnali palacsintáim képhez:

Hajnali_palacsintaim_2199101_3201_s

A mai napra 40 fokhoz közeli kánikulát jósoltak a ...

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Hajnali_palacsintaim_2199101_3201_s

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Cukkíni főzelék kaprosan képhez:

Cukkini_fozelek_kaprosan_2198903_5284_s

Hajnikám örülök, hogy jöttél! Köszönöm a hozzászólást! ...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Most sült ki tökös-mákos rétes szilvás meggyes rétes képhez:

Most_sult_ki__tokosmakos_retes_szilvas_meggyes__retes_2151024_1762_s

Hmmm!-de finom réteseket sütöttél Marcsi! Szinte érzem...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Kókuszos csokis születésnapi torta képhez:

Kokuszos_csokis__szuletesnapi_torta_2191432_3506_s

Marcsikám finom tortát sütöttél, ebből én is elfogadnék egy ...

Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Eszterházy rostélyos, spagetti.

Garáz József írta 1 hete a(z) Télre is gondolunk. Reszet alma eltevése . képhez:

Telre_is_gondolunk_reszet_alma_eltevese__2198726_9649_s

Hajnalka! Köszönjük szépen. Sajnos az idén nem terem sok...

szanto hajnalka írta 2 hete a(z) Télre is gondolunk. Reszet alma eltevése . képhez:

Telre_is_gondolunk_reszet_alma_eltevese__2198726_9649_s

De jo!mien jo is lesz am ez a telen!ugyesek vagytok!

szanto hajnalka írta 2 hete a(z) Palóc leves-mármegint képhez:

Paloc_levesmarmegint_2198632_3567_s

En is el voltam menve Pestre a hugomekhoz dolgoztam vele ...

szanto hajnalka írta 2 hete a(z) Cukkíni főzelék kaprosan képhez:

Cukkini_fozelek_kaprosan_2198903_5284_s

ohh de fincsi!Egessegetekre!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu