Finomságok Konyhája: Kapros nyári receptek.

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2130 fő
  • Képek - 11149 db
  • Videók - 2515 db
  • Blogbejegyzések - 2465 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kapros nyári receptek.

7 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

Mire jó a kapor? Nyári receptek

 

Könnyű elsőként rávágni, hogy mi másra, mint a kovászos uborka elkészítésére. Másodjára említenénk a tökfőzeléket. S aztán?

Az egyik legjellegzetesebb ízű és illatú zöldfűszerünk a kapor, ami éppen markáns tulajdonságai okán meg is osztja rendesen a konyhai népeket. Egyesek rajonganak érte, míg mások méla undorral tolják el a tányért, ha kapor zöldell a mártásban, és elég messzire lehet őket űzni az asztaltól.

Fotó: Flickr / Creative Commons

Na, nekik aztán hiába magyarázzuk, hogy a kapor több tucatnyi gyógyító hatását már az ókori egyiptomi írások is számba veszik, és nagyra tartották a görögök meg a rómaiak is. Bár bizonyára köztük is akadt, akinek nem volt kedvére való. Az nem ette meg, viszont vajákolásra használta: boszorkányűzésre alkalmatos növénynek tartották. Fortyogtatták gonosz varázslatok, átkok megtörésére, szerelmi bájitalok főzéséhez is.

A Bibliában is megemlített zöldfűszer a feltételezések szerint a Földközi-tenger mellől és Nyugat-Ázsiából származik, Európában pedig a középkortól használatos. Időközben más álneveken is próbált besettenkedni a konyhákba, úgy is mint kerti kömény vagy uborkafű.

Amúgy a természetgyógyászok manapság is az egyik legsokoldalúbb gyógynövényként lajstromozzák. Mondván, illóolajai különösen jó hatással vannak az emésztőrendszer izmaira, ezért szinte mindenféle gyomorbántalomra kiváló. Antimikrobiális hatása vetekszik a fokhagymáéval, így sebgyógyításra is nagyszerűen használható. Serkenti a tejképződést, fokozza az agyműködést, csökkenti a vércukorszintet, de a tumort megelőző hatása is ismert (lassan már mindenről elmondják ezt, jó lenne megtudni, hogy minek nincs ilyen jótékony képessége…).

Természetesen a nyersen fogyasztott kapor tartja meg leginkább áldásos hatásait.  A benne található A-, B- és E-vitaminok, valamint rengeteg ásványi anyaga – mint a kalcium, a vas, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor, és különböző folsavak – így hasznosulnak leginkább. De azért kevés embert tudunk elképzelni, aki leül az asztalhoz elrágcsálni egy csokor kaprot.

A konyhában mint fűszernövényt igencsak sokféle étel ízesítésére használhatjuk. Az uborkafű elnevezés már maga is arra utal, hogy mindenféle uborkás finomság – leves, saláta, savanyúság – elmaradhatatlan kísérője. A kovászos uborkát most nem dobjuk fel csak úgy hanyagul, testhezálóbb nyári megjelenést kap majd. És igen, a tökfőzelék egyenesen elképzelhetetlen  kapor nélkül, nem véletlen, hogy ha boltban gyalult tököt vásárolunk, szinte mindig ott zöldell mellette egy csokor kapor is. Kiválóan harmonizál még a burgonyával, gombával, tojásos ételekkel. Készíthetünk vele egyszerű fűszervajat sültekhez, és a kaporral kiötlött mártások ideálisan simulnak a legtöbb fajta halhoz, fehér húsokhoz, húsgombócokhoz is. A legütősebb párost azonban a túróval alkotja, akár édesen, akár sósan.

A kapor jellegzetes ízét és illatát illóolajai adják. Főzéskor, sütéskor sokat veszít erejéből, így bármilyen fogást is készítsünk vele, mindig csak az utolsó fázisában adjuk az ételhez, különben füvet is kaszálhatunk helyette. Ha hosszabb időre frissen akarjuk tartani – már pedig a szárított változat helyett inkább ezzel érdemes variálni -, akkor vizes ruhába csavarva tartogathatjuk két-három napig. Nagyobb készleteket halmozhatunk fel, ha felaprítva, kis zacskókba, vagy jégkocka tartóba porciózzuk, és lefagyasztjuk a mélyhűtőben.

Minden átkot megtör

Fotó: Aréna 2000

Kapormártás

2 nagy csokor kapor

4 dl tejszín

½ dl fehérbor (elhagyható,de nagyon ajánljuk)

5 dkg vaj

bors

frissen őrölt szerecsendió

1 citrom reszelt héja

1/2 citrom leve

A vajat felolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta az egészen apróra vágott kaprot. Felöntjük a tejszínnel, összeforrósítjuk, majd hozzáadjuk a bort és a fűszereket. Adunk még neki pár percet a tűzhelyen, míg kicsit besűrűsődik.Kóstoljuk, ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha éppen átmeneti, kánikulai vega állapotban leledzünk, hús helyett újkrumplira,gombára,halra is boríthatjuk,

Kapros-juhtúrós csirkemell

2 csirkemell vékonyra szeletelve

10 dkg vaj

15 dkg juhtúró

2 paradicsom, karikára szelve

25 dkg reszelt ementáli sajt

1 nagy csokor kapor, apróra vágva

bors

A csirkemelleket vajon hirtelen megsütjük, majd áthelyezzük egy jénai tálba. Rámorzsoljuk a juhtúrót, meghintjük a kaporral, sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a reszelt ementáli sajtot, és a tetejét paradicsomkarikákkal borítjuk be. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Kapros-túrós lepény

A tésztához:

30    dkg liszt

14 dkg vaj

2 tojássárgája

tejföl

Töltelékhez:

40kg túró

8 dkg vaj

2 tojásfehérje kemény habbá verve

1 tojássárgája

2 nagy csokor kapor apróra vágva

1/2  evőkanál cukor (ízlés szerint elhagyható)

A lisztből, vajból, tojássárgájából tésztát gyúrunk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra és egy 20x30 cm-es kikent tepsit kibélelünk a tésztával úgy, hogy a széleit felhajtva peremet hagyjunk. A töltelékhez összedolgozzuk, a hozzávalókat és egyenletesen rásimítjuk, halmozzuk a tésztára. A tetejét kenjük meg tejföllel. Forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sül.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Köszönöm Lányok,hogy tetszenek a kapros receptek.

Válasz

Domján Mária üzente 7 éve

Nagyon finom a kapor egészséges és
kellemes ízt ad az ételeknek.Már aki szereti??
Én nagyon birom

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 7 éve

Én imádom, nagyon finom a kapor.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna 2 órája új képet töltött fel:

Bazsalikom_kremleves-001_2110692_8475_s

Kőszeghy Anna 2 órája új képet töltött fel:

Piritott_pulykamaj_krumpli_purevel_2110691_3654_s

Kőszeghy Anna írta 9 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: zeller krémleves, pirított pulykamáj, ...

Fejér Gizella írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: Zöldpaszuj leves, savanyú káposztalében ...

Fejér Gizella írta 3 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Mind szuperek a sütemények és kivánatosak is azt hiszem a ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:

A mai ebédünk: bazsalikom krémleves, rizses hús, ...

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Semmi baj Barátnőm! Inkább örülök, ha valaki ilyen szép és ...

burger eva írta 3 napja a(z) Káposztás és meggyesrétes képhez:

Kaposztas_es_meggyesretes_2110446_1797_s

Csodásak a rétesek.A káposztás is édes ???Úgy ...

Domján Mária írta 4 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Annám elnézést kérek Tőled mert nem tudom hogyan került...

Kőszeghy Anna írta 4 napja a(z) Narancsos kocka képhez:

Narancsos_kocka-001_2110449_1562_s

Marcsi gratulálok ezekhez a szép kockákhoz! Szinte érzem...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu