Finomságok Konyhája: FINCSI.

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12845 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12845 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12845 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12845 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A mai formájában oly változatos, finom és tápláló csokoládé eredete egy egyszerű, barna babhoz nyúlik vissza. A kakaóbab a kakaófán terem, mely feltételezések szerint vadon nőtt az Amazonas vidékén. Az első kakaóültetvényeket valószínűleg i.sz. 600 körül a Yucatanhoz vándorló maják hozták létre. Az aztékok is használták a babot, így akár ők is eljuttathatták azt Közép-Amerikába.

 

A kakaóbab kettős szerepet töltött be. Használták fizetőeszközként: állítólag 10 babért egy nyulat, százért pedig már rabszolgát is adtak. Másrészt alapjául szolgált egy keserű, habos italnak, melynek vallásos, szertartási jelentősége volt. A chocolatl-nak (keserű íz) nevezett italt úgy készítették, hogy a pirított, őrölt babot vízhez, vagy borhoz adták, majd habosra keverték.

 

Az Amerikát felfedező Kolumbusz Kristóf volt az első európai, aki kakaóbabot látott és megízlelte az italt. A spanyol királyi udvarba visszatérve magával hozta a kakaóbabot, de ott csekély érdeklődést mutattak iránta, talán azért, mert Kolumbuszt magát is inkább a keletre történő utazás újabb útvonalai foglalkoztatták. A kakaóbabbal ezután semmi érdemleges nem történt egészen addig, míg Cortez 1519-ben meg nem hódította Mexikót. Embereivel meghívást kapott az azték Mantezuma császár, pompás udvarába. Bár Corteznek nem ízlett az ital, ámulatba ejtette, ahogyan díszes aranykupákban felszolgálták, valamint, hogy milyen sokat fogyasztanak belőle a császár és barátai. Cortez hamar felismerte a kakaóbabnak, mint fizetőeszköznek az értékét is, ezért a spanyol zászló égisze alatt létrehozta saját kakaóültetvényét. Amikor a spanyolok elhagyták Mexikót, magukkal vittek a babból, és vándorlásai során különböző helyeken vetették el. Hazatérve Cortez bemutatta a csokoládéitalt a spanyol udvarnak. Mivel a nedű, csípős és keserű volt, a spanyolok cukrot és vaníliát adtak hozzá. Ennek köszönhetően az ital sokkal kellemesebbé vált, és hamarosan nagy népszerűségre tett szert az udvarban és a felsőbb társadalmi körökben. A spanyolok egyre több kakaóbabot kezdtek termeszteni a tengerentúlon, de elkészítésének titkát majd 100 évig őrizték.

 

1606-ban egy Antonio Carlotti nevű olasz Itáliába vitte a receptet. Azóta terjedt el az ital egész Európában. Amikor Ausztriai Anna hozzáment XIII. Lajoshoz, magával vitte saját csokoládéját, így amikor a spanyol hercegnő Marie Thérese XIV. Lajos felesége lett, a csokoládé már elterjedt a királyi udvarban, kineveztek egy udvari italkészítőt, és a csokoládéivás szinte divathóborttá vált. A kávéházak mellé, amelyek már népszerűek voltak Angliában, csokoládéházak társultak. Ezek a helyek voltak a mai presszók, bárok előfutárai, és politikusok, írók, előkelőségek látogatták őket.

 

Az első csokoládégyárat 1765-ben az amerikai Új-Angliában alapították. Hasonló gyárakat hoztak létre Európában is. Dr. Joseps Fry volt az első angol, aki nagyüzemileg gyártott csokoládét. Az igazi áttörés 1828-ban következett be, amikor egy C. J. Van Houten nevű holland szabadalmaztatott egy eljárást, amivel kakaóport és kakaóvajat lehetett nyerni a kakaóból. Addig az egész babot őrölték meg és használták fel a „zsíros”ital készítéséhez. Van Houten kakaóprése sajtolta a kakaóvaj egy részét, és visszamaradt az, amit most kakaópornak nevezünk. Húsz év múlva Joseph Fry feltalálta, hogyan kombinálhatja össze a kivont kakaóvajat a folyékony csokoládéval és cukorral, hogy szilárd csokoládét hozzon létre.
1867-ben pedig Henri Nestlé frankfurti kémikus tejalapú tápszert kísérletezett ki az anyatej pótlására. Nestlé vevey-i üzemében a sűrített tej hozzáadásával készítette el 1875-ben Peter Daniel az első tejcsokoládét.


Magyarországon 1920 óta gyárt csokoládét a Szerencsi Csokoládégyár.
Néhány évvel később Rudolphe Lindt feltalálta a csokoládéfinomítás módját. Amíg a csokoládét italként fogyasztották, nem számított, hogy az csomós, daraszerű, mert ezek a részecskék folyadék hozzáadásával feloldódtak vagy leülepedtek. A szilárd csokoládéval azonban más volt a helyzet. Lindt eljárása során a csokoládét 72 órára fűtött tartályba rakták, és hengerek, illetve tárcsák között finomították. Ez selymes simaságot kölcsönzött a csokoládénak, és lehetővé tette, hogy az addigi pogácsákká történő préselés helyett különböző formákba öntsék.

 

Azóta a technológiai változások nagy iramban felgyorsultak a csokoládé és csokoládés termékek gyártása terén. A luxuscikkből, melyek csak a gazdagok engedhették meg maguknak, a csokoládé mára mindenki számára elérhető áruvá vált.

Címkék: kakaó bab leírás. történet

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Köszönjük, a precíz hozzászólást!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Garáz József írta 13 perce a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

Anna Ezért is jó hogy még itt vagyunk egypáran, Mert...

Garáz József írta 14 perce a(z) Mai reggelink képhez:

Mai_reggelink_2190869_8955_s

Anna! Ez is finom. Nellike már ezt el szokta készíteni. Egy...

Kőszeghy Anna írta 2 órája a(z) Mai reggelink képhez:

Mai_reggelink_2190869_8955_s

Megkívántuk a tojásrántottát, amit ropogósra sütött Girlinger ...

Kőszeghy Anna 2 órája új képet töltött fel:

Mai_reggelink_2190869_8955_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Örülök, hogy...

Domján Mária írta 1 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

Úgy látszik mintha összebeszéltünk volna ...

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

Megkívántam Józseftől! Bármilyen töltelékkel szeretjük,...

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

Kőszeghy Anna írta 2 napja a(z) Sóskaszósz sült csirkecombbal képhez:

Soskaszosz_sult_csirkecombbal_2190815_7214_s

Végre itt a sóska szezon!!! Már alig vártuk, mert egészséges...

Kőszeghy Anna 2 napja új képet töltött fel:

Soskaszosz_sult_csirkecombbal_2190815_7214_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu