Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Finomságok konyhája vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ehető virágok a tányérunkon
Gondolta volna, hogy a szép színes virágokat nem csak kertjeinkben, de tányérunkon is élvezhetjük. Íme, néhány finom ehető virág kertünkből.
Külföldön ma is szokás a salátákat és a hidegtálakat ehető virágokkal díszíteni.
Itthon még kevés háziasszony mer ilyen fogásokat elkészíteni, pedig különleges fogások készíthetők el a virágok segítségével.
Nézzük milyen virágot együnk a kertből?
Sarkantyúka:
Ennek a szép kerti növénynek a virága, és a levele is fogyasztható, tényáron elhelyezve a piros és sárga virágok szép színfoltot adnak az ételnek. A virágokat kapribogyóval együtt is tálalhatjuk.
Borágó:
A borágó mint fűszernövény már nálunk is ismert, de a gyönyörű élénk kék virágokat még kevesen kóstolták. Az apró kis kék virágok nagyon szép kontrasztot adnak a halványzöld salátának, így különleges színével és ízével minden salátát és hidegtálat feldob.
Bársonyvirág
A bársonyvirágot mindenki ismeri, hiszen gyakori virág a kiskertekben, de mint ennivalót már kevesen.
A friss virágokat, amelyek sárga és narancssárga színben pompáznak fűszerként vagy dekorációként is felhasználhatjuk.
A bársonyvirágot teának is ihatjuk.
Körömvirág:
Az egyik legismertebb gyógynövényünk, így nem meglepő hogy virága ehető. Gyönyörű narancssárga színével minden salátát felvidít. Virága ezen kívül teának is kiváló nagyon hasznos gyógynövény.
További finom és ízletes virágok:
Kamilla, bodza, pitypang, árvácska,akácvirág,begónia, szegfű.
Virágcukor:
A virágok dekorációként vagy virágcukorként is felhasználható.
A virágcukor nagyon jó szolgálatot tehet sütemények készítésénél. Válogassunk össze néhány illatos ehető virágot, mint pl. a levendulát, adjunk hozzá némi szárított narancsot, és tegyük bele egy üveg cukorba egy vanília rúddal együtt, az üveget jó szorosan zárjuk le, majd hagyjuk így két hétig. Utána bármilyen süteményhez vagy teához felhasználhatjuk.
Készíthetünk levendulás cukor, amikor szárított levendula virágot teszünk egy üvegbe porcukorral keverve és lezárva pár hét alatt összeérleljük, de rózsás cukrot is készíthetünk.
Virágos jégkocka
Ha virágos jégkockákat szeretnénk készíteni, tegyünk apró kis virág darabokat a jégkocka tartóba, öntsük, fel vízzel majd helyezzük el a fagyasztóba.
De készíthetünk pl. rózsazselét is:
Egy rozsdamentes edényben felforralunk 2 pohárnyi vízben 2 pohárnyi rózsaszirmot egy fél pohár cukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük (1 pohár = 2 dl). A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk. Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy pohár fehér szőlőlevet és 5 dkg gyümölcspektint (por). 1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá 3 pohárnyi cukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig.
Amikor levesszük a tűzről négy kisebb, előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni. Hűvös kamrában tárolhatjuk. A már felbontott zselét hűtőben tartsuk és néhány héten belül használjuk fel. Itt is tehetünk bele levendulát, körömvirágot vagy más ehető virágot.
A virágos jégkockákat nagyon látványosan tudjuk nyáron felhasználni a jeges teához, és a koktélokhoz.
A virágoknál mindig győződjünk meg róla nem voltak –e valamilyen vegyszerrel kezelve, a legjobb, ha saját kertünkből szedünk virágot. Mindig jó alaposan mossuk meg a virágot, mielőtt felhasználjuk.
A nyári bőséges virágzáskor gondoljunk az egész éves használatra így szedjünk minél több virágot, és szárítsuk meg őket.
Címkék: ehető virágok,virágcukor, rózsazselé
Receptek |
Ma már sokszor találkozunk érdekes újításokkal az ételek terén is. Sok olyan anyag és hozzávaló van, amelyeket érdemtelenül mellőzünk. Ilyenek a virágok is.
Nem új keletű használatuk, már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. Az idők folyamán azonban lassan eltűntek, és csak napjainkban kezdenek újra az érdeklődésünk körébe visszakerülni.
A virágok, amellett hogy nagyon feldobnak egy ételt, finomak, és vitamintartalmuk sem elhanyagolható. Sokféleképpen használhatóak, nem csak a díszítéshez. De nem minden virágot szabad elfogyasztani. Azon túl, hogy nem mindegyik ehető, nem mindegy az sem, hogy honnan szerezzük be. Ez egy sarkalatos kérdés, mivel, sajnos nehéz hozzájuk jutni. A legjobb, ha magunk neveljük őket otthon, így biztos, hogy nem agyonvegyszerezett virág kerül a tányérunkra. Az árusoknál kapható vágott gyönyörűségek erre a célra nem felelnek meg, mivel sok vegyi anyaggal kezelik őket, hogy szépek legyenek, ezzel azonban kizárják az elfogyasztásuk lehetőségét. A természetben is sok olyan virágot találunk, amelyet nyugodtan meg lehet enni. Itt az a szabály érvényesül, mint a vadon termő gyümölcsök esetében: minél távolabb van az úttól, annál jobb.
Ha sikerült beszerezni a megfelelő hozzávalókat, kezdődhet az alkotás. A legegyszerűbb felhasználás a díszítés. Akár salátához, akár sültekhez vagy leveshez is alkalmazhatóak. A legjobb eredmény érdekében válasszunk élénk színű virágokat, mint a rózsa, a liliom vagy a krizantém. Használhatjuk az egész növényfejet, de csak a szirmai is megfelelőek a feladatra. Egyenletesen szórjuk meg a zöldség vagy gyümölcskompozíciónkat, vagy csak a fejeket szúrjuk közéjük, mindenképpen látványos eredményt kapunk.
Egy másik lehetőség a felhasználásra, amikor a fej még egyben marad, a kandírozás. Ekkor a virágfej nem csak mutatós lesz, hanem finom édes is. Felhasználhatjuk a torták dekorálására, a sütemények ínycsiklandóbbá tételére, vagy csak magában, nassoláshoz. Palacsintatésztában is elkészíthetjük. Sűrű állagút használjunk, és óvatosan forgassuk meg benne a növényeket, majd hirtelen süssük ki.
Készíthetünk belőlük zselét is. Ekkor ugyanúgy járjunk el, mintha egyéb hozzávalóból készítenénk. Arra kell csak figyelni, hogy miközben előkészítjük a virágfejet, csak óvatosan mossuk meg, nehogy kijöjjön belőle a virágpor. Szintén népszerű az úgynevezett virágcukor. Elkészítése nagyon egyszerű és igazán különleges a végeredmény. Szükségünk lesz hozzá néhány illatos, ehető virágfejre, mondjuk levendulára. Egyszerű cukorral összekeverjük és hozzáadunk szárított narancsot és vaníliát. Erősen lezárjuk, és érni hagyjuk. Süteményekhez kitűnő, extra íz élményt ad.
Amivel bármikor előrukkolhatunk, az a virágos jégkocka. Egyszerűen csak feltöltjük a jégkocka tartót vízzel, és ízlés szerint helyezzük el benne a virágfejeket vagy szirmokat. Egy igazán különleges dísszel gazdagíthatjuk így, az otthon elkészített koktéljainkat.
Nem minden virág ehető, ezért ne ugorjunk neki a főzőcskének alapos utánajárás nélkül. Segítségül néhány lehetséges alapanyag: rózsa, pitypang, levendula, krizantém, bergamott, izsóp, kamilla, zsálya, lonc, hibiszkusz, sásliliom, tulipán, és még sokan mások. A különlegességez jó étvágyat mindenkinek.
|
|
Kőszeghy Anna írta 15 órája a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Gyümölcs leves, rakott krumpli, nekem ...
Garáz József írta 20 órája a(z) Almássüti. képhez:
Anna! Köszönöm szépen a Nejem és Nellike nevében. ...
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Tejszínes brokkoli főzelék főtt tojással.
Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Almássüti. képhez:
József az egyik kedvencemet hoztad! Szépek, és finomak ...
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 4 napja új képet töltött fel:
Garáz József 5 napja új képet töltött fel:
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Mi volt ma nálatok az ebéd? fórumtémában:
A mai ebédünk: Almás-birsalma leves, pirított máj krumplipürével.
Kőszeghy Anna írta 1 hete a(z) Vadlazac tejszínes gombamártással képhez:
Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Remélem jól ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!