Finomságok Konyhája: Ehető levélnyelek: a rebarbara

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12846 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12846 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12846 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Finomságok Konyhája közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2138 fő
  • Képek - 12846 db
  • Videók - 2516 db
  • Blogbejegyzések - 2482 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 204 db

Üdvözlettel,
Domján Mária
Finomságok konyhája vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ehető levélnyelek: a rebarbara

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Címlap Aktuális Március Ehető levélnyelek: a rebarbara

Ehető levélnyelek: a rebarbara

2012. március 7. Módosítás: 2012. március 7. Bálintgazda.hu

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény. Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.

Az idősebb töveken a levelek közül magasra emelkedik a virágszára, rajta sok, apró, fehérszirmú virággal. Ha nem akarjuk, hogy magot érleljen, akkor a virágszárat mielőbb törjük ki, mert sok tápanyagot von el a levelektől.

Termesztése

A rebarbara mindenütt megterem, de szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt. Árnyékos helyen a levélnyele vékony marad. A leggyorsabban tőosztással vagy az idős bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható.

Rebarbara kora tavasszal

A magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő. A tövekről a levelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni, és május végéig folytatni. A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.

A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk. A levéllemez csak kora tavasszal használható étkezésre, mert később a benne levő sok oxálsav miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.

Hajöblítő szőkéknek

Érdekesség, hogy a rebarbara gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat halványítja. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk. Miután kihült, szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele hajunkat.

Címkék: http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/eheto-levelnyelek-a-rebarbara.html

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Editke, köszönöm szinte semmit nem tudtunk róla. Ma láttuk a zöldségesnél de nem vettünk, mert nem tudtuk Mónival, mit is lehetne kezdeni vele.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Kőszeghy Anna írta 1 napja itt:

Marcsikám hiányollak! Remélem jól vagy! Vigyázz magadra! Puszi.

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Káposztás cvekedli képhez:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Ez az étel is egyszerű, hétköznapi, de mi nagyon ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Kaposztas_cvekedli-001_2190878_9811_s

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

József köszönöm a hozzászólást! Mindig örülök,...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mai reggelink képhez:

Mai_reggelink_2190869_8955_s

József nagyon ügyes unokátok van! Dicséret neki.

Garáz József írta 1 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

Anna Ezért is jó hogy még itt vagyunk egypáran, Mert...

Garáz József írta 1 napja a(z) Mai reggelink képhez:

Mai_reggelink_2190869_8955_s

Anna! Ez is finom. Nellike már ezt el szokta készíteni. Egy...

Kőszeghy Anna írta 1 napja a(z) Mai reggelink képhez:

Mai_reggelink_2190869_8955_s

Megkívántuk a tojásrántottát, amit ropogósra sütött Girlinger ...

Kőszeghy Anna 1 napja új képet töltött fel:

Mai_reggelink_2190869_8955_s

Kőszeghy Anna írta 3 napja a(z) Túrós palacsinta Annától képhez:

Turos_palacsinta_annatol_2190816_4072_s

Marcsikám köszönöm a hozzászólást! Örülök, hogy...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu